Творчий доробок Івана Котляревського хоч і невеликий, але вагомий у житті українців.

Про матеріал
Творчий доробок Івана Котляревського хоч і невеликий, але вагомий у житті українців. Коли я вперше ознайомилась із творчістю цього видатного письменника, я була вражена його сміливістю писати народною мовою. “Енеїда” - це дійсно щось неймовірне. Іван Петрович вперше описав життя й побут різних суспільних верств українського народу, зокрема і простого люду, чого раніше не було. Завдяки “Енеїді” відбулось утвердження безсмертності нашого народу, його ментальності, культури, мови, волелюбного духу, засудження жорстокості панів, морального звиродніння, хабарництва тощо. Як писав Максим Рильський: “Енеїда” - енциклопедія українського життя ХVIII століття”.
Перегляд файлу

Есе

 Творчий доробок Івана Котляревського хоч і невеликий, але вагомий у житті українців.

Коли я вперше ознайомилась із творчістю цього видатного письменника, я була вражена його сміливістю писати народною мовою. “Енеїда” - це дійсно щось неймовірне. Іван Петрович вперше описав життя й побут різних суспільних верств українського народу, зокрема і простого люду, чого раніше не було. Завдяки “Енеїді” відбулось утвердження безсмертності  нашого народу, його ментальності, культури, мови, волелюбного духу, засудження жорстокості панів, морального звиродніння, хабарництва тощо.  Як писав Максим Рильський: “Енеїда” -  енциклопедія українського життя ХVIII століття”.

Я вважаю, що буде несправедливо оминути хвалебним словом і п'єсу “Наталка Полтавка”, адже так майстерно описати вірність у коханні людей із народу міг лише геній.  У своїй малоросійській опері Котляревський засуджував покірність долі, владі та застарілим народним звичаям.  А дівчина з народу, Наталка, зображена як ідеал, що було новим у літературі.  Я згодна зі словами Олеся Гончара: “ З цієї народної першоп’єси кожне нове покоління черпає науку почуттів, моральні взірці кохання, людської краси, благородства”.

 На мою думку, “ Енеїда” та “Наталка Полтавка” є духовними скарбами нашого народу.   Завдяки Івану Котляревському ми маємо змогу поринути  в дивовижний і такий знайомий нам літературний світ його творів.

 

 

                                                                                             Гагара Наталя,

                                                                                         учениця 9 класу                                                                                                        Величківської ЗОШ І-ІІ ст.

docx
Додано
27 квітня 2023
Переглядів
232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку