У нашій пам’яті вони назавжди залишились

Про матеріал
Виховна година - вшанування пам'яті героїв Небесної сотні, має на меті прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.
Перегляд файлу

У нашій пам’яті вони назавжди залишились

 Мета: вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

 Оформлення: Стіна пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надписи «Герої не вмирають», «Сам не знаю, де погину…», список прізвищ героїв з фото), на підлозі надпис із маленьких свічок «Героям слава», стіл, на столі вишитий рушник, ікона Божої матері, свічка, квіти з чорною стрічкою.

 

 (Звучить «Пливе кача», діти запалюють свічки для надпису «Героям Слава»)

 

 Ведучий 1 Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна.

 Ведучий 2 Її красою захоплювались поети, художники та композитори. Багата славетними іменами та подіями й українська історія. Нашими національними символами є прадавні першокнязі київські та їхні нащадки: княгиня Ольга, князі Святослав, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, славний співець Боян, літописець Нестор, а в часи ближчі — славні козацькі гетьмани, кошові й полководці: Дмитро Вишневецький, Самійло Кішка, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький. Не можна не згадати українців, які боролися за незалежність та волю України: Бандера, Шухевич…

 Вчитель: Сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття.

  Учень 1

Українцю, поглянь, там побили жінок!

 Глянь, вже люди ховаються в храмі!

 Де таке ще траплялось, коли це було

 Аж в такому нестерпному стані?..

 Так чинили лиш варвари, злісні хани,

 Лиш від них люди в церкві ховались.

 А сьогодні - це власні привладні пани

 Вже над нами так само знущались!"

Відео. «Події на майдані»

Ведучий 3 Ми вшановуємо пам'ять героїв України: Голодомор 1932-33рр, Битва під Крутами, Бабин Яр. Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни.

Вчитель

 Мені наснилось, що вони зустрілись:

 Убитий в Крутах й вірменин Сергій.

 В саду едемськім на травичці всілись:

 "За що тебе? " "За Україну, друже мій."

 Ти знаєш і мене за неї вбили,

 Та це було вже років майже сто.

 Тоді померли ми, щоб ви нам жили.

 А вас вбивають... Вас тепер за що?"

 "Ти пам'ятаєш, друже. Звісно, пам'ятаєш,

 Як біло-біло в нас цвітуть сади.

 І ти цей запах п'єш. І ти його вдихаєш ...

 Я б все віддав, щоб хоч на мить туди."

 "А я ще ввечері узяв дівча за руку

 Й тихенько так до серця притулив.

 Тоді не знав, що Бог уже розлуку

 Навіки на землі нам присудив.

Під Крутами стояли ми стіною.

 В очах не страх, а злість до ворогів.

 Більшовики готовились до бою,

 Я йшов на смерть... а жити так хотів."

 "Мені твій попіл стукав, брате, в груди.

 Я вірменин, а теж Вкраїни - син.

 Не мав у серці й крапельки облуди,

 За те й убив мене проклятий поганин."

 ... Мені наснилось, що вони зустрілись.

 Убитий в Крутах й бородач Сергій.

 В саду едемськім на травичці всілись:

 " За Україну нас вбивають, брате мій."

 Ведучий 4 : Ми хочемо в цивілізоване, європейське суспільство. Пройде декілька років, і всі позаздрять вільній, європейській Україні.  І саме тут, сьогодні, скажемо «Люди, бережіть серця свої, щоб не стали каменем! Розбудуйте в душах Божий храм, щоб не повторити великий гріх!»

 Ведучий 5: Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами, мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. Ось вони перед вами, Герої Небесної сотні.(слайди)

 

 ПІСНЯ-кліп

«Мамо, не плач,я повернусь весною…»

 

 Ведучий 6: Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі.

 Ведучий 7 : Якщо тебе справді засмучує ненависть у світі, не плач і не втрачай надії, а зроби щось, хай навіть маленьке!

Кузьма «Українці»

Ведучий 8 Хай пам'ять про всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

 Ведучий 9 Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

 (Під мелодію «Герої не вмирають» ведучий запалює свічку і передає її учням по колу. Свічку передають з рук в руки )

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Петрова Тетяна
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку