«Україна і світове господарство. Зовнішні економічні зв’язки»

Про матеріал
Презентація для уроків географії на тему «Україна і світове господарство. Зовнішні економічні зв’язки».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Україна і світове господарство. Зовнішні економічні зв’язки»

Номер слайду 2

План: Вступ. Розділ 1. Місце України у світовому господарствіРозділ 2. Зовнішні економічні зв’язки України. Висновки. Список використаних джерел

Номер слайду 3

Вступ. З моменту здобуття незалежності наша держава докладає значних зусиль для інтеграції до світової спільноти. Україна стала членом низки міжнародних організацій. Так, членство в Міжнародному валютному фонді, Світовому банку, Європейському банку реконструкції та розвитку дало Україні можливість отримувати вигідні кредити. Україна, як член ООН входить до держав світового співробітництва. Стратегічним напрямком зовнішньоекономічної діяльності є формування повноцінних міждержавних відносин з головними світовими центрами (США, ЄС, Японія, Китай)

Номер слайду 4

Розділ 1. Місце України у світовому господарствіСучасний етап розвитку економіки України в системі світогосподарських зв'язків відбувається за надзвичайно складних умов як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Незважаючи на появу ознак економічної стабілізації у світі, зовнішній попит з боку країн - торговельних партнерів України, залишається досить низьким. Це стримує процес інтеграції національної економіки у світове господарство. 

Номер слайду 5

Причинами цього є:1) значний розрив господарських зв'язків України з країнами колишнього Союзу і насамперед з Росією після розпаду СРСР. Україна втратила частину своїх традицій­них ринків збуту, зупинилося чимало підприємств через відсутність комплектуючих виробів тощо.2) значне переважання в експорті України паливно-сировинної групи.3) низька частка машин, обладнання, об'єктів інте­лектуальної власності (патентів, ліцензій, «ноу-хау») в експорті. 4) незначна частка в експорті товарів, які виготовля­ються відповідно до договорів про міжнародну спеціалі­зацію та кооперування виробництва.5) значне зростання частки бартерних операцій у зов­нішньоекономічній діяльності та всередині країни.

Номер слайду 6

Виходячи з того, що домінуючі позиції у сучасній економічній науці починає відігравати концепція сталого розвитку, яка об’єднує три складові, що характеризують основні аспекти діяльності людини, а саме: економічну, соціальну та екологічну, аналіз буде структурований відповідно до цих трьох сфер. Для оцінки економічної складової нами пропонується дослідити наступні індекси наведені у таблиці нижче.

Номер слайду 7

Незважаючи на деякі позитивні зрушення, Україна значно відстає від провідних країн світу за рівнем розвитку. Позиції нашої країни за індексами економічного розвитку варіюються від 162 місця за рівнем економічної свободи до 64 місця за рівнем розвитку інновацій. Оцінка соціальної складової також засвідчує значне відставання, так, за рівнем сприйняття корупції Україна займає 130 місце, за індексом людського розвитку – 81 позицію у світі. Позитивна тенденція спостерігається щодо розвитку екологічної складової – за даними індексу екологічної ефективності Україна посідає 44 місце у світі.

Номер слайду 8

Розділ 2. Зовнішні економічні зв’язки України. Міжнародні економічні відносини України відображають господарські зв'язки нашої країни зі світовим співтовариством (державами, регіональними об'єднаннями, підприємствами, фірмами, установами, юридичними та фізичними особами) для виробництва та обміну товарів і послуг, матеріальних, фінансових, технологічних ресурсів та інформації на основі міжнародного поділу праці. Основою їх є ринкові системи і механізми. 

Номер слайду 9

Зовнішньоторговельними партнерами України є приблизно 190 країн і територій. Майже половина всього обсягу експортно-імпортних операцій припадає на країни колишнього СРСР, насамперед Росію, яка є основним партнером у зовнішній торгівлі, а також Туркменістан, Білорусь, Молдову і Казахстан. Серед інших країн найбільше операцій здійснюється з Німеччиною, США, Туреччиною, Італією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною.

Номер слайду 10

Основу експорту складають чорні метали та вироби з них (прокат, труби), на які припадає понад 44% валютних надходжень, продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей (азотні добрива, продукти неорганічної хімії), мінеральні продукти (залізна і марганцева руда, концентрати, вугілля, цемент і будівельні матеріали, сіль та ін.), сільськогосподарські та продовольчі. Експорт машин, устаткування і транспортних засобів складає менше 13% від загального його обсягу.

Номер слайду 11

Основу імпортних надходжень становлять мінеральні продукти (майже 47%), насамперед паливо (природний газ, вугілля, нафта та продукти її перегонки), машини, устаткування і транспортні засоби. В Україну завозиться також продукція хімічної, фармацевтичної, харчової і легкої, деревообробної і целюлозно-паперової галузей.

Номер слайду 12

Висновки. Україна, як незалежна держава, член світового співтовариства має активно виступати на світовій арені і включатися у розвиток взаємних господарських відносин з країнами-партнерами. Це є однією з важливих причин, що ведуть до стабілізації та сприятимуть забезпеченню добробуту населення України. Національне господарство України поки що недостатньо залучене до регіонального економічного співробітництва. Зовнішньоекономічна діяльність України базується на двосторонніх міждержавних угодах і договорах, укладених як із сусідніми, так і з більш віддаленими країнами.

Номер слайду 13

Список використаних джерел:1. https://buklib.net/books/31857/2. http://global-national.in.ua/archive/12-2016/7.pdf3. https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/09/28.pdf4. https://pidru4niki.com/1494080740432/politekonomiya/mistse_perspektivi_ukrayini_svitoviy_ekonomitsi5. https://ru.osvita.ua/vnz/reports/econom_theory/21665/6. https://geomap.com.ua/uk-g9/79.html7. https://geoknigi.com/book_view.php?id=4258. https://pidru4niki.com/76375/rps/mizhnarodni_ekonomichni_zvyazki_ukrayini_integratsiya_yevropeyski_svitovi_strukturi9. https://pidru4niki.com/10751107/geografiya/zovnishni_ekonomichni_zvyazki10. http://international-relations-tourism.karazin.ua/themes/irtb/resources/caf85a4756f1e60fa084a6a7fa81da18.pdf11. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D1%96%D1%88%D0%BD%D1%8 F_%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B3%D1%96%D0%B2%D0%BB%D1%8 F_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B812. https://ru.osvita.ua/vnz/reports/international-relations/19330/

pptx
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
2480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку