Український віночок. Сценарій свята

Про матеріал
Цікавий матеріал про давні традиції нашого народу, зокрема про головний убір дівчат, віночок, цікаві факти, ігри.
Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ СВЯТА «УКРАЇНСЬКИЙ ВІНОЧОК»

Мета: розширювати уявлення учнів про традиції та звичаї українського народу; виховувати бажання дотримуватися їх; розвивати пізнавальні інтереси.

Обладнання: віночки, квіти, стрічки, ватман, скотч, клей.

Хід заняття

Вихователь: Україна…Батьківщина…Рідний край…Скільки ніжності і тепла в цих словах…Ми не раз з вами чули про символи нашої держави, про рослини – символи, а сьогодні поговоримо ще про один символ, який є символом добра і надії. Як ви думаєте, про що у нас піде мова?

Кожна нація, кожен народ мають свої звичаї, обряди, що складалися протягом багатьох століть і висвячені віками. Звичаї розрізняють і об’єднують людей в один народ, одну націю, охороняють від забобонів.

 

Квіти – постійні супутники нашого життя. Вони усюди – на клумбах, у кімнатах у вазонах, на вишитих рушниках. Із них робили цілющі відвари, напої.

- А що буде, коли сплести квітку до квітки?

- Ну звичайно ж віночок!

Які квіти ви знаєте?

2. Розповіді про віночок.

Підросте в сім’ї дівчатко і побіжить на квітучий луг, щоб з чарівних квіточок — маків та ромашок, ромен-зілля та волошок — сплести собі дивовижний віночок. Адже стільки дивини і чарів у тих віночках, стільки неповторної краси і радості!

 Тому сьогодні ми і звернемось до традиції всіх україночок — плести віночки. Бо всім нашим дівчаткам уже змалку притаманне відчуття краси. Український віночок. Сьогодні ми про нього дізнаємося більше.

Хай кожна дівчинка в Україні знає, що вінок — це давня українська традиція, яка прийшла з глибини віків. Віночок завжди був окрасою голівок дівчат, і кожна виплітала його так майстерно, щоб він був їй до лиця і підкреслював вроду.

 Існує декілька варіантів традиційного українського віночка. Це зумовлено тим, що в різних місцевостях використовували іноді свої квіти, в’язали стрічки іншого кольору, мали на увазі свої варіанти символіки квітки, стрічки.

Вінок належить до українських національних символів-оберегів. Українські дівчата влітку ходили з непокритою головою, обвиваючи її стрічкою, а на свята надягали вінки.

Вінок у багатьох народів (зокрема в українців) — це дівоча прикраса з живих або штучних квітів, колосків, кольорового пір'я тощо. Вінки досить різноманітні. В Україні їх налічують 77 видів.

З давніх часів українські дівчата любили прикрашати себе віночками, бо це дуже гарно. Кожну дівочу голівку віночок не тільки прикрашає, пасує їй до лиця, підкреслює її гарні очі, але й захищає від нечистої сили. Вінки пасують тільки до свіжості, тільки молодим дівчатам, як оздоба і свідоцтво дівочості. А заміжні жінки і старі бабусі ніколи не одягали на голову вінків — це заборонено.

Колись віночок з живих квітів захищав дівчину від напасників. Народ вірив, що дівчина, маючи на голові віночок, володіє чарами, якими вона могла навіть покарати напасника. Ще віночок захищав дівчину від «лихого ока» і від нечистої сили. А щоб посилити захисну силу вінка, дівчата поміж квіт непомітно вплітали часник, полин, любисток — зілля, яке саме по собі має чарівну і захисну силу проти всякого «чортовиння».

Починали носити віночок дівчатка з трьох років. Перший — для трирічної дівчинки — плела мама, змочувала у росах, коли на небі сонце зійде. І купала його в росах сім днів, а тоді до скрині клала. У віночок вплітала чорнобривці, незабудки, барвінок, ромашки. Кожна квіточка лікувала дитину: чорнобривці допомагали позбутися болю голови, незабудки та барвінок зір розвивали, а ромашка серце заспокоювала.

У чотири роки плівся інший віночок. Усі кінчики пелюсток були вже розсічені, доплітався безсмертник, листочки  яблуні.

А для шестирічної доньки у вінок вплітали мак, що давав сон та беріг думку, крім того, вплітали й волошку.

Для семирічної дівчинки плели вінок із семи квіточок. І вперше вплітали квіт яблуні.

У віночок України

Заплету я квіти нині.

Віночок — не проста краса,

Йому підвладні й небеса.

Про це відомо у нас зроду,

Він — оберіг народу й роду.

Вважалося, що вінок з живих квітів захищає дівчину від напасників і лихого ока. Народ вірив, що дівчина, маючи на своїй голові вінок, володіє чарами. А ще вінок на голові і для здоров'я, тому є квіти, які потрібно обов'язково вплести.

До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток.

Кожна квітка у віночку щось символізувала. Ми сьогодні поговоримо про ті квіти, які вам найбільш знайомі і які вплітали до віночка.

Загадки про квіти

Стоїть тичка,

На тичці—капличка

А всередині повно людей

(Мак)

Стоїть півень над водою

З червоною бородою.

Хто йде — за борідку щипне

* * *

У вінку зеленолистім,

У червоному намисті

Видивляється у воду

На свою хорошу вроду

(Калина)

 

  • Наче сонце, серединка,

Пелюстків біла хустинка.

Знає бджілка і мурашка,

Що звуть квіточку ...

(Ромашка)

  • У матінки – квіточки

Лиш блакитні діточки.

З жита виглядають,

Літечко вітають.

(Волошки)

  • На зеленії листочки

одягли білі віночки.

Усміхаючись весні,

зацвітають… (яблуні)

3. Розповідь про стрічки

 Найпершу у віночку – посередині, в’яжуть світло –коричневу стрічку – символ землі – годувальниці.

Біля цієї стрічки з обох боків в’язали жовті стрічки – символ сонця.

За жовтими стрічками в’яжуться світло – зелені – символ краси і молодості.

За ними в’яжуться блакитні стрічки – символ неба.

Далі в’яжуть червону стрічку – символ печалі і магічності.

Далі в’яжуть жовтогарячу – символ хліба.

Далі в’яжуть фіолетову стрічку – символ мудрості людини.

Коли дівчинка росла сиротою, то в косу вона вплітала голубі стрічки. І люди при зустрічі обдаровували таку дівчинку подарунками, хлібом, грошима, тканиною, одежою. Бажали їй стати щасливою та багатою.

Довжина стрічки залежала від довжини дівочої коси.

 

doc
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку