Урок - суд "Суд над дифузією"

Про матеріал
Нестандартний урок "Суд над дифузією" дає можливість в ігровій формі засвоїти знання про будову речовини, молекулярний рух, зрозуміти, де в побуті зустрічаються фізичні явища та як їх пояснити.
Перегляд файлу

                              «СУД НАД ДИФУЗІЄЮ» (7 клас)

Тип уроку: урок-суд.

ХІД УРОКУ

Суддя. Шановні громадяни суверенної країни Фізики! Сьогодні в нас дуже відповідальне завдання — винести вирок особі, на яку поступило багато звинувачень. Приступаємо до розгляду справи. Прошу ввести звинувачену особу.

Входить Дифузія — на голові корона з молекул, стрічка через плече — Дифузія.

С у д д я. Ваше ім’я.

Дифузія. Я — Дифузія Молекулярна.

Суддя. Чим займаєтесь?

Д и ф у з і я. Самовільним проникненням однієї речовини в іншу.

Суддя. Викликається перший свідок.

(Входить домогосподарка, підперезана фартухом, на голові —хустка, в рукахвилиняла ганчірка.)

Суддя . Покляніться високому суду говорити правду.

Домогосподарка (кладе дві руки на Фізику). Клянусь на цій священній книзі говорити правду і тільки правду.

С у д д я. У чому ви звинувачуєте Дифузію?

Домогосподарка (крізь сльози). Я звинувачую цю негідницю в тому, що вона зіпсувала мої речі. У суботу я зібралася прати білизну і намочила у ванній всі брудні речі. У неділю, коли я почала прати білизну, то помітила, що мої дорогі білосніжні простирадла взялись якимись плямами, стали ще бруднішими, стали ганчірками-и-и (плаче). Я прошу Високий суд покарати цю Дифузію, чи як її там, щоб вона більше нікому не псувала життя і речі.

Адвокат. Дозвольте слово. Шановне товариство! Я повинен сказати що ця домогосподарка не тільки не знає фізики, але й нехтує елементарними правилами - інструкціями для домогосподарок на зразок цієї (демонструє упаковку з-під прального порошку). Кольорову і білу білизну замочувати окремо. Отже, Дифузія не винна в тому, що деякі домогосподарки такі нехлюйки.

С у д д я. Запрошується другий свідок.

Входить Алхімік.

С у д д я. У чому ви звинувачуєте Дифузію?

Ал х і м і к. Всі знають мене як дуже чесну і правдиву людину. Одного разу я вкотре безуспішно намагався перетворити свинець у золото. Закінчивши досліди, я поклав золото і свинцеву пластинку одну на одну і сховав  їх до темної шухляди. За алхімічними справами я забув про них, а ось нещодавно  діставши  зі схованки ці пластинки я помітив, що вони зрослися (показує брусок, що складається наполовину із золота і свинцю). Вона зіпсувала моє золото!!! Вона злодійка!!! Я прошу високий суд засудити Дифузію!

Адвокат. Шановні судді. Як можна вірити людині, яка сама весь час хотіла обдурити людство — перетворити простий метал в благородне золото? Вона прагнула з цього нажитися і розбагатіти. Видно, сам Бог покарав афериста.

С у д д я. Викликається третій свідок.

Входить Еколог.

Еколог (клянеться на Фізиці). Клянусь екологічною честю говорити правду і тільки правду.

Е к о л о г. Я звинувачую Дифузію в тому, що вона є основною причиною забруднення атмосфери шкідливими газами. Не встигне дим з труби заводу вийти, як ця особа швиденько перемішує його з повітрям, І, будь ласка, труїться люди сірчистим газом, чадним та іншими отруйними газами. А що вона поробила з річками, морями, океанами! Аміак, феноли, нафтопродукти — що тільки не змішує ця особа, всюди свого носа суне, проникає, проникає самовільно. Я прошу високий суд стратити Дифузію. Інакше вона скоро витравить все живе на Землі.

Адвокат. Шановне товариство. Звичайно, загроза живим організмам на Землі існує. Повітря, насамперед, забруднюють металургійні заводи. За годину в повітря одна мартенівська піч викидає півтонни заліза з димом, на нікелевих заводах труби викидають дим, що складається на три чверті з металів. Крім того, тисячі автомобілів викидають за день більше трьох тонн чадного газу, він дуже небезпечний, бо одного міліграма досить для того, щоб людина знепритомніла. Для багатьох промислових міст небезпечним є смог — суміш диму і туману. Дихати таким повітрям — все одно, що викурювати пачку цигарок щоденно. Але ж винуватців не там шукаємо! Адже це люди повинні думати, як очистити шкідливі стоки заводів і фабрик, щоб наші ріки були з чистою водою, як відфільтрувати дими в заводських трубах, щоб ми дихали чистим повітрям. Отже, вини моєї підзахисної в цьому немає. І тому я прошу високий суд її виправдати.

С у д д я. Все це досить переконливо, але ж адвокат — людина зацікавлена. Тому бажано було б почути думку людей сторонніх. Хто може засвідчити корисність і добропорядність Дифузії Молекулярної?

Входять веселі ЧОЛОВІЧКИ:

С и ро п ч и к (виходить із склянкою напоюп’є через трубочку). Ні! Ні! Я засвідчую, що саме вельмишановна пані Дифузія допомагає мені готувати ті ласощі,  які я так полюбляю — сиропи, напої, солодощі. Ну хто, як не Дифузія, допомагає нам зробити солодкий запашний чай?

Т ю б и к (входить з картиною і фарбами). Я теж засвідчую, що саме Дифузія допомагає художникам створювати свої шедеври, вишукувати надзвичайні кольори, змішувати фарби, добирати тони.

К в і т и к (із книжкою і квіткою, співає)                                                                                                           Запах квітів нам приносить кохання
А кохання нам приносить страждання

Я теж засвідчую, що тільки Дифузія допомагає нам відчувати неповторні аромати квітів, морської хвилі. А парфуми прекрасної дами? О, божество неповторне!  (Нюхає квітку.)

Гвинтик. Аромати, парфуми — це добре. Але я вважаю, що Дифузія приносить багато користі в техніці. Ви знаєте, що це? (Показує сталевий болт.) А з чого він- зроблений? Зі сталі. А що таке сталь? Це сплав заліза й вуглецю. Необхідно, щоб сталь була і міцною, і пружною. А для цього треба, щоб вона містила певну кількість вуглецю.  Шматок заліза розігрівають і тримають у газі, збагаченому вуглецем, наприклад, у метані. Атоми вуглецю дифундують у сталь, і вони через кілька годин проникають на 2 мм всередину. От вам і Дифузія!                                                                         Пілюлькін. Велику роль у живій природі відіграють дифузійні процеси, які визначають нормальний обмін речовин між організмом та середовищем. У процесі дихання відбувається дифузія кисню та вуглекислого газу через стінку легеневої бульбашки. А поживні речовини з їжі всмоктуються стінками шлунку і подаються в капіляри, збагачуючи кров людини. Отже, шановна пані Дифузія не просто допомагає — вона дарує нам життя!

Веселі ч о л о в і ч к и (разом). Слава Дифузії!!! Шана Дифузії!!! Хвала Дифузії!!!

Суддя. Встати! Суд виносить вирок. Прослухавши справу Дифузії, взявши до уваги показання свідків, суд постановив: Дифузію Молекулярну виправдати, надати їй звання почесної громадянки суверенної країни Фізики. Свідкам, які свідчили проти Дифузії, присудити обов’язкове покарання — уважно вивчити підручник фізики і добре розібратись у фізичних явищах. (Одягає на голову Дифузії корону, за руку виводить її на сцену.)

                                        Вікторина «Дифузія»

1. Як пояснити, що дерева, чутливі до дії сірчистого газу, гинуть на відстані до кількох      

кілометрів від хімічних підприємств, які викидають цей газ в атмосферу?

2. Чому небезпечнішим вважається розливання нафти в теплих морях, ніж в Арктиці?

3. Чому речовини, які потрапляють у річку разом з відпрацьованими водами, можна зустріти за кілька сотень метрів вище течії?

4. Робота морських суден часто супроводжується викидами у водоймища нафтопродуктів. Коли акваторія порту зазнає більшої шкоди від цих викидів — взимку чи влітку?

5. Природний газ, що використовується для опалення і приготування їжі, не має запаху. Як же виявити цей газ у приміщенні ?

docx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 2. Початкові відомості про будові речовин. Молекули. Атоми
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку