Урок географії 10 класі

Про матеріал
Урок географії ''Франція .Особливості ЕГП .На уроці десятикласники дізнаються про економіко - географічне положення країни, працюватимуть з картою ,розгадуватимуть кросворд.
Перегляд файлу

Тема уроку: Франція. Особливості ЕГП.

Навчальна мета: сформувати в учнів уявлення про характерні риси ЕГП Франції, особливості природних умов та ресурсів, загальні закономірності розміщення населення й господарства, культурно-історичні особливості країни;

розвиваюча мета: вдосконалювати практичні навички і вміння самостійно здобувати знання; розвивати творчі здібності учнів, логічне мислення, формувати культуру спілкування;

виховна мета: виховувати інтерес до предмета.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Форма проведення: урок-подорож

Методи навчання: інформаційно-рецептивний (словесний, наочний); інтерактивні («асоціативний кущ», «мікрофон»).

Форми навчання: розповідь-пояснення, бесіда.

Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення.

Обладнання: підручники, атласи,  дидактичний матеріал, презентація, техніка для демонстрації, відеоматеріали.

Очікувані результати

Після цього уроку учні зможуть:

– характеризувати ЕГП, природно-ресурсний потенціал, населення Франції;

– давати оцінку розвитку промисловості та сільського господарства країни;

– охарактеризувати зовнішню політику країни.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І. Організаційна частина.

Учитель. Доброго дня всім! Посміхніться один одному і побажайте успіхів на уроці.

ІІ. Актуалізація опорних знань та умінь учнів.

Картографічний тренінг: показати на карті Європу, країни Німеччину, Нідерланди.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Учитель. Сьогодні ми познайомимося з однією європейською країною (На фоні мелодії). У парках цієї країни можна побачити бджолині пасіки. А багато мешканців цієї країни після відвідування курсів бджільництва встановлюють вулика у себе на балконах. Ця європейська країна приблизно такого ж розміру, що і Техас. Пиво тут вважається розкішним напоєм і зберігається для особливих випадків, а вино подається безкоштовно з більшістю страв. У столиці цієї країни знаходиться  найвища штучна структура в світі. Цій країні належить безліч заморських територій в Тихому океані, Полінезії і навіть у Південній Америці. Ця країна вважається батьківщиною готичного мистецтва. Також вона є батьківщиною архітектури в стилі бароко. Я думаю, ви вже зрозуміли, про яку країну йде мова? 

Учитель. Так, це Франція. Тож давайте здійснимо заочну мандрівку до неї.

Оголошення теми і мети уроку.

 З якими речами особисто у вас асоціюється Франція? («Асоціативний кущ»). (Відповіді учнів).

 ІV. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь учителя. Мандруючи до Франції, в якому напрямку ми будемо прямувати (на західну частину Європейського материка).

Перша зупинка «Картографічна».

Учитель. Офіційна назва – Французька Республіка. Площа: 551 595 (без заморських територій) км², 671 308 (загалом) км². Населення: 65 790 152 і містить 0,89% від загального населення всієї Землі. Столиця: Париж. Глава держави: Президент. Державний устрій: Президентсько-парламентська республіка. Адміністративний поділ: 101 департамент, 22 метропольних та 5 заморських регіонів, 329 округів, 3883 кантони, 36783 комуни або муніципалітети. Існує також поділ на 37 історичних провінцій. Грошова одиниця – євро.

Учитель. Основна частина території Франції розміщена в Західній Європі. Загальна довжина кордонів складає 2889 км. На північному сході Франція межує з Бельгією (620 км) і Люксембургом (73 км), на сході – з Німеччиною (451 км) і Швейцарією (573 км), на південному сході – з Монако (4,4 км) та Італією (488 км), на південному заході – з Іспанією (623 км) та Андоррою (56,6 км). На заході і півночі територія країни омивається Атлантичним океаном (Біскайською затокою і протокою Ла-Манш), на півдні – Середземним морем (Ліонським затокою і Лігурійським морем). Через протоку Ла-Манш (Па-де-Кале) межує із Великобританією (Учні показують на карті).

Висновок (роблять учні): ЕГП – вигідне і зручне. Країна займає перше місце у Західній Європі за площею; вона володіє компактною конфігурацією території, схожою на шестикутник, за що французи називають свою країну «гексагоном». Франція має значну довжину берегової лінії, як в Атлантиці, так і у Середземному морі, що дозволило їй стати в минулому потужною морською країною і посісти провідне геополітичне місце в Європі.

Друга зупинка «Історична».

Розповідь учителя. Франки вперше згадуються у римських джерелах у ІІІ ст. н. е. Це був великий племінний союз, що склався з кількох найдавніших німецьких племен. Франки жили за нижньою та середньою течією Рейну та морським узбережжям по Шельді. У III–IV ст. франки часто нападають на Римську Галію у пошуках нових місць для поселення. У другій половині IV ст. вони зайняли Токсандрію (область між Маасом і Шельдою), оселившись тут як федерати імперії. До середини V ст. Салічні франки поширили свої володіння на південь та захід до Сомми. В 486 р. внаслідок франкського завоювання в Північній Галлії виникла Франкська держава, на чолі якої стояв вождь салічних франків Хлодвіг (486–511 рр.). Франкська держава включала майже всю територію колишньої римської провінції Галлії. Франки підпорядкували собі низку німецьких племен, які жили за Рейном.

Важливу роль в історії Франції відіграв Шарль Де Голль (1890-1970). Результатом «голлізму» як економічної політики стало те, що з нульової позначки у 1958 році (рік обрання де Голля Президентом) золотий запас Франції зріс до 4,5 млрд дол. США у 1965. Країна не тільки повністю розрахувалася зі своїми зовнішніми боргами, а й перетворилася на кредитора, який займав на той час третє місце у світі за експортом капіталу.

Винаходи французів: вперше в історії підняли в повітря тепловий аеростат, багнет (колючий штик), шрифт для сліпих (шрифт Брайля), двигун внутрішнього згоряння (винахідник Етьєн Ленуар), акваланг, майонез та ін.

Ігрова хвилинка. «Чарівна скринька». 

Учитель. У цій скриньці знаходиться те, що також належить до винаходів французів. А, щоб ви швидше відгадали, я пропоную розгадати ребус. (Правильна відповідь: круасан)

Висновок.  Франція завжди відстоює своє право на головну роль. Вона ніколи не могла змиритися з будь-якою поразкою, а відтак будувала свої взаємовідносини з іншими державами з позиції домініона, незалежно від того в яких умовах вона перебувала насправді.  Франція  захищає  своє  право  на  завоювання.  Вона  спромоглася відмовитися від своїх колоніальних володінь лише в період, коли вони поставили під сумнів внутрішню  безпеку  і  порядок  у  Франції.  Франції  характерні  харизматичні правителі.

Третя  зупинка «Природна».

Розповідь учителя. Рельєф країни переважно рівнинний, гори Піринеї на півдні країни і Альпи на південному сході служать природними рубежами Франції. По території країни протікають великі судноплавні річки: Гаронна, Луара, Сіна. Близько третини території країни займають ліси, на півночі ростуть дуб, ліщина, коркове дерево, ялина.

Погоду у Франції визначають декілька кліматичних зон. На заході країни із-за впливу Атлантичного океану літо дощове і прохолодне, а зима м’яка і волога. У центральній частині країни літо жаркіше, взимку холодніше, в Лотарінгії й Ельзасі температура часто опускається нижче нуля, а в Страсбурзі і Нансі бувають сильні морози. Середземноморський клімат півдня забезпечує теплу зиму з плюсовими температурами і спекотне літо, коли повітря прогрівається до +30 градусів і вище.

Робота з картою атласу. Визначити якими корисними копалинами забезпечена Франція. (Інформацію заносять до робочого зошита).

Розповідь учителя. Франція має великі запаси рудних корисних копалин, зокрема залізних руд та бокситів. За запасами залізної руди (приблизно 8,5 млрд. т) країна посідає п’яте місце. Це єдина європейська країна, яка не лише повністю задовольняє свої потреби у залізній руді, а й експортує її. За запасами бокситів (55 млн. т) Франція посідає перше місце в Європі. Запаси калійної солі, що сконцентровані у Південному Ельзасі, оцінюються в 1,5 млрд. т. У Центральному масиві розвідано великі поклади уранових руд, басейни та родовища бурого вугілля. Значні ресурси природного газу (255млрд. м3) зосереджені на південному заході країни, однак на нафту країна бідна (32,6 млн. т). Франція належить до найбільших імпортерів енергоресурсів, особливо нафти (до 90 млн. т щороку, переважно з Алжиру та країн Перської затоки). Природний газ країна закуповує у Нідерландах, Росії та Алжирі.

Висновок. Отже, Франція в природному відношенні багата країна, вона володіє мінеральними ресурсами, лісовими, водними, земельними, рекреаційними, однак вона імпортує енергоресурси (нафту, природній газ).

Четверта  зупинка «Народна».

 Розповідь учителя. Запитання. Що є багатством кожної країни? (Її народ).

Ознайомимося детальніше з системою народонаселенням Франції. На кінець 2021 р. населення Франції становило 65 790 152 особи. За 2021 р. населення Франції збільшилося приблизно на 294 729 осіб. Враховуючи, що населення країни на початку року оцінювалося в 65 495 423 особи, річний приріст становив 0.45%. Щодо етнічного складу населення, то Франція є однорідною країною: вона на 85% складається з французів (близько 56 млн. осіб). Корінне населення представлено бургундцями, вестготами і франками. На околицях країни живуть етнічні групи фламандців, ельзасців, бретонців, корсиканців, каталонців.  більшість жителів Франції є католиками – 63% від загальної кількості населення; 28 %  населення – атеїсти; 7% населення сповідують іслам. Це пояснюється прибуттям великої кількості переселенців. Щороку французьке громадянство отримують близько 100 000 переселенців. В країні мешкають марокканці, алжирці та турки. Франція займає третє місце в європейському союзі за тривалістю життя чоловіків.  Сьогодні міське населення Франції становить 82%. Містом є населений пункт, де проживає більше 1000 чоловік.  Більшість активного населення зайнято в сфері послуг – 71,5% французів. У промисловості зайнято 24,4%, а в сільському господарстві – всього 4,1%.

Завдання (учні виконують у робочому зошиті). Визначити тип відтворення населення та природний приріст Франції, та порівняти з Україною?

Розповідь (учениця). Французи неймовірно пишаються своєю кухнею – вона навіть увійшла до списку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Перша та єдина з усіх світових гастрономій. У Франції існує культ їди, тому швидкі перекушування в цій країні не вітаються. За мірками країн Західної Європи, Франція має дуже високі показники людей, що палять. За статистикою, 13 мільйонів французів курять щодня. Ще близько 3 мільйонів курять періодично. Адже ще в 2016 році газета Le Monde відзначила, що французи, поряд із датчанами, залишаються європейськими лідерами зі споживання марихуани.

Прийнято вважати, що у Франції високо цінується інститут сім'ї. Однак останнім часом, особливо у великих містах, спостерігається більш зневажливе ставлення до інституту сім'ї. Середній вік шлюбу для чоловіків 29 років, для жінок - 27, і він стрімко зростає, як у містах, так і в провінції. Крім цього, за статистикою, кожен третій шлюб розпадається.

Франція має величезну культурну спадщину, в якому відображаються регіональні відмінності та впливи інших культур у різні епохи. Для багатьох, Франція – країна письменників, філософів Просвітництва та екзистенціалістів, які збиралися в Сен-Жермен-де-Пре та Кафе Флер.

Париж по праву вважається однією з модних столиць світу. Саме тут розташовані штаб-квартири модних будинків, саме тут проводиться найбільший тиждень моди та саме тут знаходяться найкращі в світі торгівельні вулиці. А ще Париж подарував нам топові модні бренди (Chanel, Givenchy, Yves Saint Laurent та ін.).

Висновок. Франція є однорідною країною: вона на 85% складається з французів. Більшість населення проживає у міській місцевості.

П'ята зупинка «Економічна».

Розповідь учителя.

Одним із найважливіших показників розвитку економіки країни є її валовий внутрішній продукт, що становить сумарну ринкову вартість усіх кінцевих товарів і послуг, вироблених економічними резидентами країни на її території за певний період. Станом на 2021 р. за показниками ВВП Франція – 9-а економічна держава після США, Китаю, Японії та Німеччини, її ВВП становить 3 424 151 722 750.

У промисловості Франції важливе місце посідає гірничодобувна промисловість, яка базується на видобутку корисних копалинах. Франції належить провідне місце по видобуванню залізної руди (Північна Лотарингія), калійної солі (південь Ельзасу) і кам’яної солі (Лотарингія, Франш-Конте та Беарні). Налагоджено видобування солі з морської води в районі дельти Рони.

Щодо інших галузей промисловості Франції, то досить розвинутим є машинобудування, яке представлене автомобілебудуванням. Франція посідає четверте у світі та друге місце в Європі (після Німеччини) за виробництвом автомобілів. Обсяг виробництва автомобілів у Франції зріс до 1351 308 шт. (1351.308 тис. шт.) у 2021 р. Максимальний рівень досягав 3701870 шт., а мінімальний 1316371 шт., з них приблизно 55% експортується. Провідними автомобілевиробниками є компанії «Рено» та «Пежо», що контролюють 56% внутрішнього ринку.

Французькі компанії посідають друге місце у світі (після Японії) за випуском енергетичного обладнання для електростанцій. Хімічна промисловість представлена широким асортиментом продуктів, серед яких органічні та неорганічні напівфабрикати (кислоти, вуглекислі солі та етилен), готові вироби (мінеральні добрива, фарби, розчинники, миючі засоби тощо). Найбільші нафтопереробні підприємства країни знаходяться у Гаврі, Руані, в районі Марселя; вуглехімічні – на півночі; підприємства з виробництва соди – в Лотарингії; калійних добрив – в Ельзасі. Париж та Ліон є центрами хімічної промисловості. У Великому Парижі зосереджені підприємства парфумерії, фармацевтики і неорганічної хімії.

Важливою галуззю є харчова промисловість. Основні підприємства рибоконсервної промисловості знаходяться на південному узбережжі Бретані. Продукція цієї галузі експортується частково. Світове значення має виноробство. Франція – батьківщина шампанського, коньяку, кальвадосу, знаменитих вин із 11 виноробних районів (Бордо, Шампань, Бургундія, Божол-лє, Ельзас, долини Рони, Луари, Прованс, Руссільйон-Лан-гедок, південний захід та Франш-Конте). Споживання вин у країні настільки велике, що, експортуючи високоякісні вина, Франція одночасно імпортує велику кількість дешевих вин, передусім з Італії та Іспанії.

У межах ЄЄ Франція – провідна сільськогосподарська країна. Вона має найбільшу площу орних земель (понад 30 млн. га) та найвищу їх продуктивність (врожайність зернових – 60 ц/га). Частка Франції становить понад 21% (перше місце в Європі) сільськогосподарської продукції країн ЄЄ, країна є найбільшим (після США) експортером сільськогосподарської продукції. Провідною галуззю є тваринництво (2/3 вартості аграрної продукції). За виробництвом м’яса й молока Франція входить у трійку основних виробників світу. Основну роль відіграють молочне скотарство, свинарство та птахівництво. Вирощують зернові, картоплю, цукрові буряки, олійні (рапс, соняшник). Щорічні збори зерна сягають 70 млн т, половина йде на експорт. Пшениці збирають до 38 млн т, решту нарівно становлять ячмінь і кукурудза. Франція є найбільшим виробником і експортером цукру серед країн ЄС. Вирощують різноманітні овочі, фрукти і квіти, в тому числі для виготовлення парфумів. Важливу роль відіграє виноградарство. За збором винограду, виробництвом і експортом вина, споживанням його на душу населення Франція посідає друге місце у світі, лише трохи поступаючись Італії. Французькі вина вважаються найкращими у світі.

Розповідь (учня). Транспортна система Франції.

Транспортна система Франції досконалою. Протяжність мережі автошляхів загального користування Франції становить 1,028,446 км. Протяжність автомагістралей 11882 км. Багато доріг будувалися за рахунок приватних інвестицій, тому проїзд ними платний. На початок 2018 р., парк автомобілів, що перебувають у обігу у Франції, оцінюється Комітетом французьких автовиробників (CCFA) в 39 502 000 автомобілів.

Водночас залізниці не втратили свого значення, хоча рух на малозавантажених мережах майже припинено. Загальна довжина залізниць у 2018 р. становила – 30 000 км, електрифіковано  – 15 687 км. Спорудження у 1994 р. тунелю під Ла-Маншем (довжиною 49 км), із залізничним сполученням, що з’єднав Париж із Лондоном, полегшило перевезення вантажного автотранспорту завдяки спеціально сконструйованим залізничним платформам. Тунель Монблан прокладений під горою Монблан між Шамоні (Франція) та Курмайором (Італія).  Серед повітряного транспорту Франції провідними авіакомпаніями є «Ер-Франс», «ЮТА» та «Ер-Інтер», які здійснюють рейси до Європи, Південної Америки, таких як Каракас, Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу, Богота і Сантьяго-де-Чілі. Авіасполучення країни зосереджене у двох міжнародних аеропортах – Орлі та імені Шарля де Голля, розташованих, відповідно, на півдні та північному сході від Парижа. Щороку вони обслуговують до 60 млн. пасажирів. Протяжність повітряних мереж французьких авіакомпаній становить майже 650 тис. км. Внутрішній водний транспорт Франції нині занепадає, чому сприяють роз’єднаність водних шляхів, конкуренція з іншими видами транспорту та скорочення обсягу транспортування вугілля і залізної руди річковим транспортом. Морські порти країни, найбільші з яких Марсель та Гавр, щороку транспортують, відповідно, 90,7 та 56,2 млн. т вантажів, переважно імпортну сиру нафту.

Завдання. Назвіть види продукції, що визначають «обличчя» Франції на світовому ринку.

Висновок. У соціально-економічному відношенні Франція – є високорозвиненою аграрно-індустріальною країною і займає одне з провідних місць за обсягом промислового виробництва. Сільське господарство – посідає провідне місце у французькій економіці. У структурі промисловості переважають галузі хімічної, текстильної, швейної та харчової промисловості.

Шоста зупинка «Туристична».

Туризм займає важливе місце у французькій економіці. Ця галузь забезпечує майже 8% ВВП та 2 млн прямих та непрямих робочих місць. Крім того, вона є визнаним вектором впливу за кордоном, оскільки протягом багатьох років Франція є першим туристичним напрямом у світі. У 2019 р. Францію відвідали 90 млн іноземних туристів.

Розповідь учня. Париж – туристичний центр. У Парижі вузенькі безлюдні вулиці змінюються на переповнений людьми туристичний центр, з мостами через Сену, Ейфелевою вежею, музеями тощо. Потім потрапляєш у багаті райони з дорогими будинками і просторими вулицями, де майже немає людей і кафе. Зовсім іншим є горбистий Монмартр місце художників, де багато людей, безліч маленьких кафе, в яких ти сидиш так тісно, що доводиться тулитися до незнайомого сусіда. Райони навколо каналу Сен-Мартен також мають свій колорит. Париж контрастний, але в міру. Дорогі квартали не так сильно дисонують з біднішими. Водночас, вулиці з дорогими брендовими магазинами і набережна Сени, де під мостом живуть бездомні, яскраво ілюструють нерівномірність розподілу світових ресурсів.

Крім Парижу цікавими для туристів є такі міста як Ніцца, Канни і Страсбург, Лілль, Тулуза і Ліон. У Ліллі варто відвідати Нотр-Дам-де-ла-Трей, Палац витончених мистецтв, Лілльський музей природної історії, Музей госпіталю Графині, Музей сучасного мистецтва метрополії Лілля, Ботанічний сад, цитадель. Тулуза центр космонавтики і авіації Франції. Тут знаходиться, мабуть, найкращий музей космонавтики в Європі.

Висновок. Франція – туристична країна, яка має багату культурну спадщину.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

Вікторина «Аукціон знань».

1. Французька республіка – держава… (Унітарна)

2. Адміністративний центр Ельзасу – … (Страсбург)

3. За формою державного правління Франція – … (Президентсько-парламентська республіка)

4. Міста-мільйонери Франції: … (Париж (10 млн осіб з приміською зоною), Марсель (1,2 млн осіб), Ліон (1,2 млн осіб), Лілль (1 млн осіб)

5. Площа Франції (без заморських територій) – … (551 595 км²),

6. Населення – … (65,8 млн осіб)

7. Корінне населення  – … (бургундці, вестготи і франки).

8. Столиця – … (Париж)

9. Вищу виконавчу владу в країні здійснює… (Президент)

10. У Франції є такі корисні копалини: … (Залізна руда, боксити, калійні солі, уран)

11. На суші Франція межує з… (Бельґією, Німеччиною, Швейцарією, Іта­лією, Люксембурґом, Монако, Андоррою, Іспанією)

12. Франція омивається… (Середземним морем, Атлантичним океаном)

«Уявіть ситуацію…». Повернувшись після подорожі, Ви зустріли знайомих і вирішили поділитись враженнями: «У Франції можна побачити… («мікрофон»).

VІ. Підсумок уроку. Виставлення оцінок.

VІІ. Домашнє завдання.

1. Опрацювання параграфу підручника.

2. Скласти схему зовнішньоекономічних зв’язків Франції

3. Скласти кросворд «Топ-10 найвидатніших місць Франції»

 

docx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку