Урок "Історія розвитку комп’ютера"

Про матеріал
Урок на тему "Історія розвитку комп’ютера" За програмою: Навчальні програми для 5-9(10) класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для розумово відсталих дітей. Основи комп'ютерної грамотності (5 клас). Укладач Кликова С.О. 2014 р.
Перегляд файлу

Тема. Історія розвитку комп’ютера?

Мета: ознайомити учнів із історичними відомостями про пристрої для обчислень, які було винайдено людьми в різні часи та їх застосуванням. Навчити розрізняти обчислювальні пристрої і машини. Розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення. Виховувати спостережливість, уважність, наполегливість,  інтерес до предмету.

Тип уроку: формування нових знань. 

Обладнання: мультимедійне обладнання: проектор, екран  або мультимедійна дошка; програмний комплекс, презентація PowerPoint «Як винайшли комп’ютер», підручник, робочі зошити, інструкція з правил техніки безпеки.

Програмне забезпечення: Windows 7, програма Power Point.

 

Структура уроку  (45хв)

  1. Організаційний етап (1хв.)
  2. Актуалізація набутих раніше знань (3 хв.)
  3. Мотивація навчального матеріалу (1 хв.)
  4. Оголошення теми уроку (1 хв.)
  5. Вивчення нового матеріалу (10 хв.)
  6. Фізкультхвилинка (1 хв.)
  7. Вивчення нового матеріалу (10 хв.)
  8. Виконання вправи для зняття стомлення очей (2 хв.)
  9. Закріплення знань і навичок (6 хв.)
  10.                    Підсумки уроку (рефлексія) (2 хв.)

 

Хід уроку

  1.           Організаційний етап

   

    Добрий день діти. Сьогодні в нас незвичайний урок, ми дізнаємось з чого почалася інформатика.

 

 

  1.           Актуалізація набутих раніше знань

 

Ми помандруємо в світ науки,

Що гордо інформатикою звуть...

Та лиш кмітливість і увагу,

Зсобою взяти не забудь.

 

А почнемо ми нашу мандрівку наукою інформатикою, саме з комп’ютера. Ми пограємо з вами у гру «Комп’ютерний пазл» в якій потрібно буде в правильній категорії натискати пазли які до неї відносяться.

 

  1.           Мотивація навчального матеріалу

 

Розвиток людства  безпосередньо пов'язаний з розвитком засобів передавання, опрацювання  та  зберігання. Все те що зараз роблять комп'ютери, раніше людям доводилось робити своїми руками і розумом.

Ми з вами живемо в країні, де розробили першу машину, яка вміла логічно мислити. Саме в Києві був створений перший в Європі комп'ютер який умів швидше за всіх рахувати.

Розвиток обчислювальних пристроїв можна розділити на кілька епох. Найдавніші люди користувалися ручними засобами, потім з'явилися механізми для прискорення обчислень, а зараз ми використовуємо для цього комп'ютери.

А чи завжди існували комп'ютери? Якими були перші комп'ютери? Про це та багато іншого, ми з вами дізнає на уроці.    

 

  1.           Оголошення теми уроку   

 

Тема на нашого уроку «Коротка історія розвитку комп'ютера»

 

  1.           Вивчення нового матеріалу

 

Отже, почнемо нашу подорож в часі, а почнеми ми її з часів коли первісні люди ще не вміли рахувати і не мали чисел.

Для запам’ятовування певної кількості предметів вони використовували різні підручні засоби: смужки, вузлики, камінці, зарубки, пальці і тп.

Колись давно первісна людина побачивши певну кількість, наприклад звірів, захотіла передати цю інформацію своїм родичам, але так як чисел ще не винайшли вона відобразила це число за допомогою пальців. І, ІІ, ІІІ, ІІІІ і тд. Так була вперше передана числова інформація.

Після цієї події минуло багато часу коли винайшли спеціальні засоби для лічби.

Значним кроком вперед у розвитку засобів обчислення було створення абака в давньому Вавилоні 5000 років тому, звідти він потрапив до греків, а потім до Риму. Від римлян нам залишилися слова які ми досі використовуєми. Це слова комп’ютер, що означає професію людини яка займається тим що рахує. А також слово калькулятор  яке можна розшифрувати як «перекладання камінців» під цим словом розуміється робота з абаком.

Після Риму наступним кроком в розвитку обчислювальних пристроїв можна вважати вдосконалення абака 2000 років тому давніми китайцями. Вони створили пристрій який називався суан-пан і є предком всіх рахівниць такого типу.

Наступний етап розвитку обчислювальних пристроїв після винайдення рахівниць настав аж через 1500 років.

 

А щоб перейти до наступної зупинки на нашому шляху нам потрібно виконати завдання, в якому треба визначити типи інформації яку сприймає людина.

 

Отже, наступним етапом на нашому шляху є часи механічних обчислювальних пристроїв. Різниця між цією і попередньою епохою полягає в тому що до цього моменту всі обчислення виконувалися повністю вручну руками і розумом людини, а тепер з’явилася можливість виконувати обрахунки з допомогою механізмів з металевим зубчастими колесами.

 

Першим механічним пристроєм для виконання обчислень вважають машину побудовану в 1642 році французьким математиком Блезом Паскалем. Вона виконувала операції додавання і віднімання. У віці 18 років Б. Паскаль розпочав роботу над машиною, яка б допомагала його батькові виконувати громіздкі розрахунки. Паскаль виготовив і продав деяку кількість пристроїв, вісім екземплярів дійшло до нашого часу.

Наступний крок у створенні обчислювальних пристроїв зробив великий німецький математик Готфрід Лейбніц, який задумав і побудував 1673 року машину яка виконувала всі 4 арифметичних дії: додавання, віднімання, множення і ділення.

Після Г.Лейбніца на довгий час про обчислювальні забули і лише через 150 років вже в XIX столітті була спроба створити справжній комп’ютер.

        

Англійський математик Чарльз Беббідж створив ідею першої автоматичної машини для обчислень, він назвав свій прилад «аналітична машина». З цією машиною пов’язана поява першої комп’ютерної програми.

Ада Лавлейс донька відомого англійського поета Дж. Байрона, працювала разом з Беббіджем над створенням проекту «аналітичної машини» та його реалізацією.

 

         Вона вперше описала принципи розробки програм для обчислювальних машин. У зв’язку з цим Ада Августа Кінг Лавлейс вважається першим у світі програмістом і на її честь названо одну із сучасних мов програмування.

          Свій комп’ютер Беббідж будував понад 20 років, але так і не побудував її до кінця. Та не дивлячись на це Ч.Беббідж і А.Лавлейс вперше описали принципи роботи комп’ютера і створення комп’ютерних програм, саме тому «аналітична машина» стала прикладом сучасних, хоча залишилася лише на кресленнях.  

   

  1.           Фізкультхвилинка

 

  1.           Вивчення нового матеріалу

 

Ми поступово наближаємось до нашої епохи. Після винайдення електродвигуна почалася епоха електричних машин. Механічні обчислювальні пристрої почали використовувати для своєї роботи електричний струм.

Пізніше винайшли електронні елементи, і вже з них стали будувати комп’ютери. Ці комп’ютери прийнято ділити на покоління в залежності від типу елементів з яких вони побудовані.

Перший електронний комп’ютер ENIAC створили в США в 1946 році що містив 18 000 електронних ламп і важив 30 тонн.

В 1948 році було винайдено новий електронний елемент транзистор. Це призвело до зменшення розмірів комп’ютерів в 100 разів і підвищило їх надійність. В 1950 році в Києві був створений перший в Європі комп’ютер  «Мала ЕОМ»

В 1965 році з’явився перший міні комп’ютер PDP-8 розміром з холодильник. Саме на цьому комп’ютері була створена перша комп’ютерна гра.

Першим комп’ютером на мікросхемах був комп’ютер корабля Апполон для польотів на місяць. В 1970 вчені фірми Intel винайшли мікропроцесор.

Перший персональний комп’ютер з’явився в 1973 році  Альтаір 8800, завдяки цьому комп’ютеру зародилася культура персональних комп’ютерів.

У той же час два комп’ютерних ентузіаста Стів Джобс і Стів Возняк вирішили створити компанію яка б займалася розробкою комп’ютерної техніки.

Їхнім дійсно революційним проектом можна назвати Apple 2 який з’явився у 1977 році, він мав кольорову графіку, звук і пластиковий корпус. Джобс і Возняк продемонстрували яким повинен бути комп’ютер загального користування. З того часу технікою могли користуватися не лише ентузіасти, але й звичайні громадяни.   

 

  1.        Виконання вправи для зняття стомлення очей

 

  1.        Закріплення знань і навичок

Виконання вправи «Від абака до нетбука»

  1.   Підсумки уроку
  • Про які перші комп’ютери ви сьогодні дізналися?
  • Як первісні люди рахували?
  • Як первісні люди зберігали інформацію?
  • Які ви знаєте перші пристрої для обрахунків?
  • Пригадайте перші ПК?
docx
Пов’язані теми
Інформатика, 5 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
10 січня 2020
Переглядів
3261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку