«Світове кафе»( ознайомлення учнів) – метод, що дозволяє залучити у процес обговорення колективний інтелект учасників і закликає до багаторівневого діалогу у комфортній атмосфері відкритості, невимушеності і психологічної безпеки, коли можна говорити на рівних. Це технічно нескладний, проте ефективний метод створення діалогу. Акцент робиться на спілкуванні між учасниками і на прододукуванні нових думок та ідей. Це розмова про суть справи в неофіційній обстановці.
Процес Для того, аби обговорення було ефективним, у групі має бути достатньо Учасників, розсідаються за окремими столами, як у кафе. За кожним столом одна людина бере на себе роль «господаря» столу, а решта «запрошені гості». На кожному столі лежить «скатертина» (аркуш великого формату) та різнокольорові маркери. Висловлені ідеї відображаються у зручний спосіб – схеми, малюнки, тези. Через визначений відрізок часу «гості» переходять за інший стіл, а «господар» розповідає новоприбулим про те, що обговорювала попередня група. Через 10 хвилин процедура повторюється. Таки чином усі «гості» кафе ознайомлюються з пропозиціями та ідеями своїх колег. Після цього відбувається презентація від кожного столика з подальшим обговоренням та узагальненням висвітлених ідей .
Рекомендації для «господарів столиків»Нагадуйте людям за вашим столиком коротко записувати ключові взаємозв'язки, ідеї, відкриття та питання в міру їх виникнення. Залишайтеся за столиком, коли група йде, і вітайте мандрівників від іншого столика. Коротко поділіться основними відкриттями, які прийшли в голову в процесі першого раунду, щоб інші могли провести паралелі і пов'язати їх з ідеями своєї групи, обговорюваними у попередньому раунді.
Створення атмосфери кафе під час чаювання звучить релаксаційна музика. Є час для роздумів . Демонстрація кипіння води (чаювання). Запитання до чаювання Прослухаємо шум, який виникає при кипінні. Поясніть цей процес. (додаткові бали)Чайник з ефектом термоса. Поясніть це. (додаткові бали)
«Світове кафе» Отримання додаткових балів. Розбір якісних задач. Якщо хочете , щоб чай був гарячий, коли кидати цукор :на початку обіду чи перед тим, як пити чай?Чому підскакують гриби, коли кидаєш їх у сковорідку, попередньо відваривши?Чому пітніють зимою окуляри, коли з вулиці, заходиш в приміщення?Де важче перенести жару: в пустелі чи у тропіках? Чому?
«Світове кафе» Отримання додаткових балів. Розбір якісних задач. То у жар, то у холод (цікава задача)Іванко-Дурник стрибнув з чану з окропом в ставок з Золотою Рибкою. Туди ж стрибнув Придуркуватий Цар з чану з льодяною водою. Знаходячись в ставку, Іванко-Дурник кричить, що Золота рибка скрижаніє, а Придуркуватий Цар-що зваритися. Що сказала б з цього приводу Золота Рибка?Переконайте в цьому. Усміхнімось!!!!
«Світове кафе» Отримання додаткових балів. Розбір якісних задач. Чи стосується це теми?Коля ловив дівчаток , кидав їх у калюжу і старанно вимірював глибину занурення кожної з них, а Толя тільки стояв і дивився , як дівчата борсаються в калюжі. Чим відрізняються дії Колі і Толі? Як їх називають фізики?Усміхнімось!!!!
«Світове кафе» Отримання додаткових балів. Розбір якісних задач. Чи стосується це теми?Одноокий Капітан Флінт на початку своєї вахти поставив кухоль рому, наповнений на чотири пальці, з боку сліпого ока і забув про нього. До кінця вахти (через вісім миль) ром із кухля чомусь зник. Капітан Флінт стверджує, що ром потихеньку висмоктав юнга Джим і обіцяє вибити Джиму обидва ока, якщо той не доведе свою невинність. Як Джиму виправдатись?Усміхнімось!!!!
«Світове кафе» Отримання додаткових балів. Розбір якісних задач. Чи стосується це теми?Чому верблюд може два тижні бути без води?Підказка: Терморегуляція. Поміркуємо !Верблюд майже не потіє, навіть при високих температурах. Шерсть спасає від перегріву. (при температурі на шерсті 80 С , на шкірі-40 СВерблюд не розкриває рот;Мала частота дихання (8-16раз в хвилину (бик-250))Вночі і вдень різна температура тіла (34 і 40-41)Жир перетворює у воду (з горбів може «взяти» 50 кгводи)Це цікаво!!!!