Урок "Сила струму .Вимірювання сили струму"

Про матеріал
урок пояснення нового матеріалу. На уроці використовуються різні форми роботи. Під час закріплення пропонується розв'язування експериментальних, якісних і розрахункових задач..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку : «Сила струму. Одиниці сили струму. Амперметр»Мета уроку : формувати поняття сили струму, одиниці вимірювання сили струму. Розвивати вміння розв'язувати задачі. Виховувати пізнавальні інтереси учнів та вміння працювати в парах.

Номер слайду 2

Обміняємось інформацією (фронтальне опитування) 1. Що таке електричний струм?2. Що потрібно для існування електричного струму в колі?3. З чого складається найпростіше електричне коло?4. Що являє собою електричний струм у металах?5. Які дії електричного струму ви знаєте?6. Накресліть можливі схеми електричних кіл, які складаються з батареї гальванічних елементів, електричної лампи, електричного дзвінка і ключа.

Номер слайду 3

Сила струму-це фізична величина, яка характери-зує електричний струм і визначається відношен-ням електричного струму, що пройшов через по-перечний переріз провідника , до часу його проходження. I = q / tq-заряд , t-час проходження, І –сила струму+-

Номер слайду 4

Взаємодія провідників (демонстрація анімації)Явище взаємодії провідників покладено в основу визначення одиниці вимірювання сили струму –Амперпоспостерігайте і зробіть висновки (якщо по провідниках проходять струми в одному та різних напрямках) За одиницю сили струму прийнято один ампер (1 А)Названа в честь французького фізика Андре-Марі Ампера .

Номер слайду 5

Ампер Андре-Марі Французький фізик, який створив першу теорію, що пов'язала електричні і магнітні явища, і ввів поняття електричний струм. Один ампер (1 А)-сила струму, який, протікаючи у двох паралельних прямолінійних нескінченної довжини двох провідниках , що розміщені у вакуумі на відстані 1м один від одного , викликає на кожній ділянці провідника довжиною 1м силу взаємодії 2*10-7 Н.

Номер слайду 6

Частинні та кратні одиниці сили струму І=1к. А=1000 А I=1 A I=1м. А=0,001 А I=1мк. А=0,000001 А Небезпечно для життя: I=0,1 A!!!

Номер слайду 7

Робота в парах (робота з підручником )Сила струму в електротехнічних пристроях.

Номер слайду 8

Порівняємо струми

Номер слайду 9

Вимірювання сили струму Амперметр вмикається в коло послідовно. Важливо враховувати полярність клем!!!!

Номер слайду 10

Підсумуємо! (мозкова атака)1. Сила струму це фізична величина , що…2. Одиницею вимірювання сили струму в СІ є…3. 0,8 к. А =4. 25м. А=5. 700мк. А=6. Прилад для вимірювання сили струму …7. Він вмикається у коло….

Номер слайду 11

Практичне завдання (робота в парах)(отримуємо додаткові бали)Скласти електричне коло і виміряти силу струму в колі.1. Складіть схему, зображену на рис.2. Знайдіть ціну поділки амперметра та межі його вимірювання.3. Знайдіть силу струму в колі.

Номер слайду 12

Застосуємо набуті знання (робота в групах за рівнями ) Завдання № 1. По спіралі електричної лампочки проходить 300 Кл електрики за кожних 10 хвилин. Чому дорівнює сила струму в лампі? Завдання № 2. Через мікроамперметр проходить струм 0,4мк. А. Скільки електронів проходить щохвилини через вимірювальний прилад? 

Номер слайду 13

Розберемось зі схемами.1. В якій схемі можна правильно визначити силу струму в колі?2. В якій схемі можна ввімкнути лампочку з двох різних місць?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. 1. Підготувати повідомлення «Струми у живій природі»2. Опрацювати параграф 27. 3. Вправа 27(3.4)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 27. Сила струму. Одиниця сили струму. Амперметр
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
3086
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку