Урок "Князь Ярослав Мудрий. «Руська правда». Зростання авторитету Київської держави."

Про матеріал
Сучасний урок з використанням інтерактивних вправ і форм роботи (кластер, фішбоун), а також цікава система оцінювання.
Перегляд файлу

Тема уроку: Князь Ярослав Мудрий. «Руська правда». Зростання авторитету Київської держави.

Мета уроку: Формувати знання учнів про розвиток Київської держави за часів Ярослава Мудрого, розкрити суть зростання авторитету Київської держави.

Розвивати навички роботи з картою, критично мислити, аналізувати, висловлювати власну думку.

Виховувати почуття патріотизму, зацікавленість історією українського народу.

Обладнання уроку: ілюстративний матеріал, для оцінювання роботи: гаманці, златники, презентація «Князь Ярослав Мудрий»

Тип уроку: формування нових знань, умінь, навичок.

Хід уроку.

І. Підготовча частина.

1.1.Організація учнів до праці на уроці.

Добрий день! Пролунав дзвінок

і ми починаємо з вами урок

Перевірте все, що потрібно

Поводьте себе учневі гідно.

Гра «Вибери хмарку»

Подивіться один на одного, посміхніться і подумки побажайте успіхів один одному на уроці.. А щоб дізнатися , з яким настроєм і як ви налаштувалися на роботу на уроці, виберіть хмаринку  вашого настрою на цей момент уроку, які ви бачите на дошці. Яка вам найбільше сподобалася?

Я рада, що більшість з вас обрали саме цю, усміхнену хмаринку. Значить у вас гарний настрій і на уроці ви будете гарно працювати.

Отже, ми визначились з вашим настроєм і я думаю, що він у вас не погіршиться, а лише покращиться до завершення уроку.

1.2. Нервово-психічна підготовка.

(Яка країна зображена на малюнку?.Які асоціації, почуття у вас викликає це зображення?.)

ІІ. Основна частина.Сьогодні ви дізнаєтеся про князя Ярослава, який своїми справами примножив здобутки князя Володимира.

2.2. Мотивація навчальної діяльності

На сьогодні кожен з вас приготував гаманець, щоб заробляти на протязі уроку собі бали. Один златник –3 бали. За правильно виконані завдання я буду оцінювати вас, кладучи у ваші гаманці гроші.

А ще у вас є кластер «Вежа Ярослава», який ми маємо заповнювати упродовж уроку. Коли він буде заповнений, ми з вами дізнаємося відповідь на проблемне питання. 

Проблемне питання

- Чи правильним є твердження, що за часів правління Ярослава Мудрого Київська Русь досягла найвищого розквіту?

2.3. Формування нових знань.

Використання відео «Князь Ярослав Мудрий»

У князя Володимира було багато дітей . Між ними почалися міжусобні війни. Перемогу отримав Ярослав, який у 1019 році став київським князем.

Князь Ярослав продовжив справу свого батька. Він розширив межі Київської держави  на заході, півночі і півдні. Для охорони кордонів Русі він заснував нові міста-фортеці та будував укріплення вздовж річок. У першій половині ХІ століття Київська держава стала найбільшою у Європі. Порівняно з сучасною Україною її територія була у кілька разів більшою.

 Ярослав успішно боровся з кочовиками, які постійно здійснювали набіги на землі Русі. У 1036 році русичі розбили печенігів. На честь цієї перемоги князь Ярослав розпочав будівництво Софійського собору.

 У Софійському соборі, крім богослужінь, підписували договори, приймали іноземних послів. Тут ченці переписували та перекладали книги, створювали літописи. При соборі діяла бібліотека та школа. Ярослав часто бував в бібліотеці, багато читав. За розум і освіченість народ прозвав його Мудрим.

Ярослав Мудрий багато часу приділяв зміцненню та розбудові Києва. Навколо міста насипали велечезні вали заввишки 14 метрів. На валах стояли міцні й високі дубові стіни з бійницями та сторожовими баштами. Перед валами було викопано глибокі рови, які заповнювали водою. Головним в’їздом до міста були Золоті ворота. Угорі на цих воротах була розташована церква Благовіщення.

 Князь Ярослав також відомий як законотворець. За його наказом створено перший писемний збірник законів «Руська Правда». У цьому збірнику вперше записані всі слов’янські звичаї. Тепер ці звичаї стали законом. Закон –це правило, яке повинні виконувати всі люди. У «Руській правді» було написано, як карати за образу, за бійку, за крадіжку, за вбивство.

За Ярослава Мудрого зміцніли дружні стосунки з чисельними країнами. У князя було багато дітей і, одружуючи своїх синів та віддаючи заміж доньок, він поріднився з багатьма королями та князями Європи.

Приязні стосунки з европейськими країнами сприяли розвитку торгівлі та процвітанню народу Київської держави. Помер Ярослав мудрий у 1054році.

Систематизація та узагальнення знань.

На початку уроку ми з вами побудували вежу з добрих справ, які здійснив князь Володимир. Згадайте, які корисні справи для розвитку Київської держави зробив його син Ярослав .

З цих важливих справ ми побудуємо «Ярославову вежу».

Корисні справи Ярослава Мудрого:

  • остаточно розгромив печенігів у 1036 році;
  • збудував Софійський собор;
  • сприяв поширенню знань, розбудові Києва;
  • зібрав першу бібліотеку;
  •  укладав вигідні шлюби з королівськими родинами;
  • створив перший збірник законів - «Руська правда»;
  •  розширив межі Київської держави.

На початку уроку перед нами стояло проблемне запитання. Давайте спробуємо дати на нього відповідь.

-   Чи правильним є твердження, що за часів правління Ярослава Мудрого Київська Русь досягла найвищого розквіту?

Відповіді учнів: (Це твердження є правильним. За часи правління Ярослава Мудрого Київська Русь досягла найвищого розквіту про це свідчать ті важливі справи, які він зробив.)

Ви зробили правильні висновки. Дійсно за Ярослава Мудрого Київська держава досягла   великого розвитку. У 2008 році Україна серед багатьох відомих людей різних часів у проекті «Великі українці» обрала на перше місце Ярослава Мудрого. За мудрість, честь і славу цієї особи в Україні створена сучасна державна нагорода «Орден Ярослава Мудрого для нагородження громадян за видатні заслуги перед Україною . Зображення Ярослава Мудрого ми можемо бачити на сучасних  грошових купюрах.  На яких саме?

Ці факти свідчать по те, що українці не забувають, а шанують діяльність князя Ярослава Мудрого.              За князювання Ярослава Мудрого Київська держава досягла вершин своєї могутності.  Перед смертю князь залишив своїм синам заповіт.

Послухайте його і подумайте , якими заповідями Ярослава Мудрого може скористатися сучасне покоління? Що б ви взяли для себе?

«Осе одхожу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов, бо ви брати від одного отця й однієї матері. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтеся брат, брата, пробувайте мирно». (Треба любити оточуючих, не сваритися, берегти мирне життя).      

ІІІ. Підсумок уроку

3.2. Домашнє завдання

3.3.Оцінювання учнів.

Візьміть свої гаманці і підрахуйте бали, щоб дізнатися, яку оцінку ви маєте за сьогоднішній урок. Один златник - 3 бали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Янко Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 березня 2020
Переглядів
1706
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку