Урок літератури рідного краю. "Віктор Забіла - поет-романтик ІХ століття"

Про матеріал
Урок літератури рідного краю з використанням інноваційних технологій. Матеріал можна використовувати на уроці української літератури під час вивчення творчості поетів-романтиків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віктор Забіла – поет-романтик ХІХ століття. Урок літератури рідного краю в 9 класі

Номер слайду 2

«Він був одним з найздібніших і найталановитіших поетів дошевченківського періоду» І. Я. Франко

Номер слайду 3

Галерея цитат«Беручи цю людину в цілості, мушу сказати, що був це чолов'яга з великим природним даром… хоч, може, хто й здивується, та я скажу, що це в нас був би другий Гоголь, ще, може, до того Гоголь український, коли б у нього була така дорога, як у Гоголя, і такі приятелі (П. Куліш).… у віршах соціального плану Забіла був предвісником Шевченка.…У Забіли є надмір особистої лірики нещасливого кохання, якою він і уславився … (С. Крижанівський)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Краєзнавство Стежками Віктора Забіли Забілина альтанка. На цьому місці в 1847 році В. Забіла зустрічався з Т. Шевченком. Графський сад у Ніжині

Номер слайду 6

На початку 1837 року збірка « Пісні крізь сльози» друкувалася в Петербурзі, але з невідомої причини не була випущена у світ. Нині відомий тільки 1 її примірник.

Номер слайду 7

Майновий стан Забіли. Портрет В. Забіли, намальований Т. Шевченком 1947 року.

Номер слайду 8

Словникова робота. Романс –невеликий за обсягом вірш та музичний твір для сольного співу з інструментальним акомпанементом. Так називають пісні народною мовою в Іспанії, на противагу пісням латиною, які пов'язувалися спочатку з боротьбою проти маврів.

Номер слайду 9

Альтанка в с. Качанівка, у якій М. Глінка написав 2 романси на слова Віктора Забіли: «Гуде вітер вельми в полі», «Не щебечи, соловейку».

Номер слайду 10

Метод «Прес». Чому В. Забілу називають поетом-романтиком?Я вважаю…Тому що... Наприклад... Отже...

Номер слайду 11

Літературний диктант1. Який твір подарував Т. Шевченко В. Забілі на «заочне знайомство»?2. Яку назву має збірка поезій Забіли?3. Скільки поетичних творів написав поет?4. Назвіть прізвище та ім'я нареченої Забіли.5. Назва хутора, у якому народився поет.6. Основна тема Забілиних поезій.7. У якому році Т. Шевченко гостював у В. Забіли?8. У якому творі Шевченко описав свого побратима?9. Хто створив романси на Забілині вірші?10. Де були створені ці шедеври?11. Який художній твір про життя поета-романтика ви знаєте?12. Де провів останні роки життя письменник?

Номер слайду 12

Повідомлення домашнього завдання. Скласти паспорт твору В. Забіли « Гуде вітер вельми в полі».

pptx
Додано
27 лютого 2021
Переглядів
452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку