Урок «Міста Героїв. Перемоги України у війні».Миколаїв

Про матеріал
Розробка виховної години до циклу уроків , що пропонує провести Міністерство освіти і науки України до кінця 2023/2024 навчального року в закладах загальної середньої освіти для учнів середньої школи «Міста Героїв. Перемоги України у війні», присвячених звільненню населених пунктів різних регіонів нашої держави від російської окупації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Міста Героїв. Перемоги України у війні»

Номер слайду 2

Миколаїв – велике місто на півдні України, обласний центр. У межах міста р. Інгул впадає у р. Південний Буг, а сам Південний Буг переходить у Бузький лиман. До власне Чорного моря від Миколаєва кілька десятків км, судна легко дістаються міста через Бузький лиман. Великі населені пункти існували у цій місцевості з давніх часів: в античний період на південь від Миколаєва багато століть існувало м. Ольвія, а ще раніше у межах сучасного міста існувало велике поселення білозерської культури (городище Дикий Сад). Сучасне місто існує з XVIII ст. і його історія тісно пов’язана із корабельною справою. Ймовірно, назву місто отримало на честь Миколая Мирлікійського – покровителя мореплавців.

Номер слайду 3

24 лютого 2022 року. Російські окупаційні війська почали повномасштабний наступ на територію України. О 4:58 російська артилерія та авіація почали обстрілювати Кульбакінський аеропорт та порт «Очаків». Завдяки перехопленій інформації ГУР МО щодо бомбардування аеродрому 299-та бригада та 10-та бригада встигла підняти всю авіацію в повітря до початку авіанальоту, завдяки чому не зазнала жодних втрат. На морі, на суші, у космосі — скрізь на передовій наш Миколаїв. На жаль, у 2022-му додалася ще одна передова — російсько-української війни. ].

Номер слайду 4

Місто кораблів стало справжньою неприступною фортецею на шляху російських загарбників із Криму на Захід до Одеси та до центру України. 24 березня подвиг та стійкість мешканців були відзначені наданням Миколаєву статусу міста-героя.

Номер слайду 5

З перших днів повномасштабного вторгнення росіяни намагалися взяти місто. Після невдалих спроб захопити Миколаївський аеропорт та аеродром Кульбакине окупанти зрозуміли, що на землі їм перемогти не вдасться, тож почали бомбардувати з неба. На початок квітня в місті було пошкоджено понад 300 будівель і ще понад 30 повністю зруйновані. Значну частину становить приватний сектор. Найбільше постраждав Корабельний район, бо розташований найближче до Херсона, звідки зазвичай росіяни запускали ракети. Також пошкоджено об’єкти освіти, лікарні, готель, адміністративні будівлі, спортивні заклади, мережі комунікацій. Рашисти обстріляли морський порт Миколаєва, зупинено судноплавство, мости в місті були розведені на невизначений термін.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №164/2022 Про присвоєння почесної відзнаки "Місто-герой України«З метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройній агресії Російської Федерації проти України, постановляю:1. Присвоїти почесну відзнаку "Місто-герой України" таким містам: Буча (Київська область);Ірпінь (Київська область);Миколаїв (Миколаївська область);Охтирка (Сумська область). Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ24 березня 2022 року

Номер слайду 8

Не забувають у місті і про тварин.  Миколаївський зоопарк є найстарішим та одним із найбільших в Україні. Тут проживає біля 5500 тварин, за якими навіть в умовах війни й постійних повітряних тривог регулярно доглядають працівники. Незважаючи на волонтерську підтримку з-за кордону, зоопарк потребував постійних інвестицій. Його директор закликав за можливістю підтримати установу фінансово перерахуванням коштів. Або ж можна подарувати собі похід у Миколаївський зоопарк після перемоги, а купити квиток уже зараз онлайн.

Номер слайду 9

Національний банк випустив серію пам’ятних медалей «Міста героїв». З перших днів повномасштабного вторгнення росіяни намагалися захопити місто, але після кількох невдалих штурмів та спроб оточення, почали його бомбардувати й обстрілювати, завдавши непоправних втрат людським долям та матеріальних збитків місту. Та попри все мешканці тримають оборону, захищають та відновлюють місто та всі разом оберігають його перлини«Місто героїв – Миколаїв» Як виглядає пам’ятна медаль «Місто героїв – Миколаїв»?На аверсі медалі на тлі стилізованої карти міста розміщено рядки з історичного роману Ліни Костенко “Берестечко”: Я ЗНАЮ ГРАМОТУ СВОБОДИ, ЇЇ ПІДПИСУЮТЬ МЕЧІ! Також аверс містить композицію, яка підкреслює, що Миколаїв – місто суднобудування та морський порт, зокрема будівлю єдиного в країні Миколаївського музею суднобудування. На реверсі – напис: МИКОЛАЇВ МІСТО ГЕРОЇВ, що ділить поле медалі надвоє: у верхній частині розміщена дзеркальна композиція, що символізує спротив російським окупантам, у нижній – стилізована панорама міста з його історичними й археологічними пам’ятками.

Номер слайду 10

Укрпошта випустила марки на теми: ""Добрий вечір! Ми з України!" , а також окрему серія з містами-героями, серед яких є й Миколаїв.

Номер слайду 11

У Миколаєві підприємці та волонтери виготовляють продукцію з патріотичною символікою. Десять відсотків заробітку від продажу мерчу "Миколаїв — місто герой" передають на потреби українських військових.

Номер слайду 12

На Миколаївщині з 52 територіальних громад 21 перебувала у зоні бойових дій. 108 населених пунктів були окуповані. Відновлювати пошкоджену внаслідок бойових дій та обстрілів інфраструктуру в області почали наприкінці листопада 2022 року. У громадах ремонтують будинки, навчальні заклади, амбулаторії та комунікації. Внаслідок обстрілів з боку російської армії 30 відсотків житлового фонду в Миколаєві пошкоджено або зруйновано вщент.  Загалом у регіоні зруйновано і пошкоджено 1 579 багатоповерхівок. З них до 24 лютого 2024 року відновили 244.

Номер слайду 13

Миколаїв бере участь у міжнародному проекті з відновлення українських міст

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Прокоф'єва Тетяна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Савінкова Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня
Переглядів
2957
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку