Урок "Моя мала Батьківщина"

Про матеріал

Презентація до уроку "Моя мала Батьківщина" (Історичні пам'ятки Запорізького краю)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаю з початком навчального року!Олена Жолоб

Номер слайду 2

«Наша мала Батьківщина»Можна все на світі вибирати, сину, Вибрати не можна тільки Батьківщину. В. Симоненко

Номер слайду 3

Наче безодня, немов оксамит, Вабить мене в невідому блакить. Де відшукати чарівне мірило, Щоб розгадати незвідане диво?Планети, сузір’я, небесні світила… Як же до них полетіти хотіла б! Сонце та Місяць, між ними — Земля! А там на Землі — я … й домівка моя. 

Номер слайду 4

Бліц – опитування «Що я знаю про Україну»Національний символ України. Його дарують, ним обмінюються у Великоднє свято. Писанка2. Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах. Воно освячується в церкві за тиждень перед Пасхою. Верба3. Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди. Калина4. Поширене в Україні дерево, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат. Тополя

Номер слайду 5

5. Чим прикрашають голову українські дівчата. Вінок6. Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу. Рушник7. Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами? Запорізька січ8. Який із найдревніших знаків є малим гербом України? Тризуб9. Автор слів гімну України. П. Чубинський10. Яка назва гімну України. Ще не вмерла Україна

Номер слайду 6

11. Як називалась перша слов’янська держава? Київська Русь12. Як називається основний закон України? Конституція13. Як звали сестру Кия, Щека, Хорива? Либідь14. Які кольори державного прапора України? Синій, жовтий15. Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці. Гімн16. Назвіть велике зібрання творів Т. Шевченка. Кобзар17. Назвіть композитора, який поклав вірші Чубинського, що стали гімном, на музику? Вербицький18. Що означає слово «козак»? Вільна ,незалежна людина

Номер слайду 7

Перша зупинка «Запорізька Січ»

Номер слайду 8

Унікальний історико-культурний комплекс, що відтворює образ козацької столиці і атмосферу часів козацтва. Ідея створення на острові Хортиця історико-культурного комплексу, що є узагальненим образом козацьких столиць-січей XVI-XVIII століть виникла ще в 1965 році, але до самого отримання Україною статусу незалежної держави ця ідея була знехтувана з ідеологічних міркувань тих часів. Урочиста закладка комплексу відбулася 14 жовтня 2004 року. Не дивлячись на те, що немає жодного підтвердження існування січей на острові Хортиця, це живописне містечко гармонійно вписалося в навколишній природний ландшафт, що особливо яскраво підкреслює атмосферу того часу.

Номер слайду 9

Друга зупинка «Дніпровська ГЕС»

Номер слайду 10

Дніпровська ГЕС, або Дніпро. ГЕС - найстарша на Дніпрі. Її розбудова почалася 1927 року й тривало п'ять років. Керував будівництвом Державний інститут проектування металургійних заводів, що, у свою чергу, користувався рекомендаціями і проектами чертежами компанії Freyn Engineering Company of Chicago. Річку перегородили підковоподібною бетонною дамбою завдовжки 766 м, в результаті чого вода у Дніпрі піднялася на 37,5 м, сховавши під собою славнозвісні пороги. Вже у др. пол. 1930-х років Дніпрогес виробляв більше електроенергії, ніж всі дореволюційні електростанції Російської імперії. Водночас з електростанцією збудували великий промисловий металургійний комплекс. Під час війни гребля Дніпро. ГЕС була зруйнована, обладнання знищене - все це змогли відновити лише 1950 року. Протягом 1969-1975 рр. була розбудована Дніпро. ГЕС-2 потужністю 828 МВт. Сьогодні Дніпро. ГЕС є 5-тим ступенем каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі. По греблі Дніпро. ГЕС проходить автомагістраль, поєднуючи лівий та правий береги р. Дніпро та два райони м. Запоріжжя. Дніпро. ГЕС складається з греблі і двох машинних залів (Дніпро. ГЕС-1, Дніпро. ГЕС-2). Над греблею є два потужних рухомих крани, що при потребі піднімають заслонки для скиду води повз турбіни. В окремій будівлі знаходиться музей історії Дніпро. ГЕС.  

Номер слайду 11

Третя зупинка «Кам*яна Могила»

Номер слайду 12

Ще однією природною пам'яткою є історико-археологічний заповідник «Кам'яна Могила», який знаходиться в селищі Мирне, що неподалік від Мелітополя. Страхітлива назва в реальності нічого спільного з похованнями не має. Всі знають, яке саме море в Запорізькій області – Азовське. Однак далеко не кожен скаже, що велика скеляста гора, якою за своєю суттю і є «Кам'яна Могила», багато століть назад була обмілиною стародавнього Сарматського моря, яке розливалось територією сучасної України. «Кам'яна Могила» цінна ще тим, що в її численних гротах і печерах збереглася величезна кількість петрогліфів.

Номер слайду 13

Четверта зупинка «Садиба Попова»У невеликому місті Василівка радимо відвідати садибу Попова – мінізамок XIX століття. Зараз він має статус історико-культурного музею-заповідника, і буде цікавий не тільки для візуального ознайомлення, а й з пізнавальної точки зору.

Номер слайду 14

П’ята зупинка «ЗАЕС»Атомна електростанція в Україні, у степовій зоні біля колишнього берегу Каховського водосховища у Запорізькій області, поруч із містом Енергодар. Це найбільша в Європі й третя у світі за сукупною потужністю атомна електростанція. Вона складається з шести атомних енергоблоків по 1 ГВт кожен.

Номер слайду 15

Шоста зупинка «Азовське море»Азовське море в Україні – найбільше мілке та тепле. Керченською протокою сполучене з Чорним морем. Площа — 39 тис. км², об’єм води — 290 км³. Пересічна глибина — 7,4 м, максимальна — 15 м (наймілководніше море Землі). Південні береги Азовського моря погорбовані, урвисті; західні переважно низькі, піщані; коса Арабатська стрілка відокремлює від моря затоку Сиваш. На північному заході розташовані Обитічна, Бердянська та Білосарайська затоки, відокремлені від моря низовинними косами. На північному сході моря виділяють Таганрозьку затоку. Островів мало (Черепаха, Довгий, Піщані), вони невеликі за площею, низовинні. В Азовське море впадає Дон, а також невеликі, маловодні річки (Лозуватка, Обитічна, Берда, Кальміус), що течуть у межах України. Рослинний і тваринний світ Азовського моря характеризується високою біологічною продуктивністю. Навесні та восени переважають діатомові водорості, влітку — перидинієві. Іноді спостерігається розвиток синьо-зелених водоростей. Донна флора моря відносно бідна: бурі, червоні й зелені водорості, морська трава, мікроводорості, а також бактерії. Розвиток флори Азовського моря у цілому забезпечує високий ступінь розвитку біомаси зоопланктону, який включає близько 400 видів — від одноклітинних до риб і ссавців. Останніх представлено в Азовському морі одним видом дельфінів — азовкою. Видовий склад риб становить 79 видів, з яких промислове значення мають тюлька, хамса, бички, оселедець, судак, кефаль, камбала, осетрові та ін. 

Номер слайду 16

Для відпочинку найбільшою популярністю користується Бердянськ. Місто володіє розвиненою інфраструктурою і мережею санаторіїв з лікувальними грязями. У сезон діють аквапарк, дельфінарій, зоопарк, нічні клуби та парки атракціонів. Відпочинок у Бердянську – «3 в 1»: релакс, розваги та оздоровлення одночасно

Номер слайду 17

Багато століть мандрували степом різні народи – кіммерійці, скіфи, сармати, готи і гуни, авари, хазари, половці, печеніги, слов'яни. Під час існування Запорізької Січі та після її зникнення до родючих чорноземів вабило не тільки українців, а й німців, болгар, поляків, сербів, греків, албанців. Та навіть зараз у Запорізькій області мешкає понад 130 народностей. І кожна залишала і залишає сліди своєї культури та пам’ятки своєї історії. А я вам бажаю здоров’я, наснаги, терпіння, наполегливості, взаємодопомоги, жаги до знань у новому навчальному році.

Номер слайду 18

Нехай цей рікбуде чудовим!

Номер слайду 19

Список використаних джерел: 1. Рибак Т. М. Вараська ЗОШ І-ІІІ ступенів . Перший урок для учнів 6 класу « Ми – жителі планети Земля. Ми - рівні» [онлайн]. Доступно на: https://www.schoollife.org.ua/595-2019/ 2. "Найцікавіші місця Запорізької області, у які можна закохатися" [онлайн]. Доступно на: https://lifestyle.24tv.ua/podorozhi_ukrayinoyu_naytsikavishi_mistsya_zaporizkoyi_oblasti_u_yaki_mozhna_zakohatisya_n1007248 3. "Острів Хортиця" [онлайн]. Доступно на: https://hortica.zp.ua/ua/guide/north/89-sich 4. "Достопримічательности Запорожской области" [онлайн]. Доступно на: https://ua.igotoworld.com/ua/poi_catalog/3313-1-attractions-zaporizhia-oblast.htm 5. "Хортиця" [онлайн]. Доступно на: https://hortica.zp.ua/ua 6. "Вікіпедія" [онлайн], доступно на: https://ru.wikipedia.org/wiki 7. Google.

pptx
Додано
23 серпня 2023
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку