Урок мужності "Хто стоїть на захисті нашої держави" (4 клас)

Про матеріал

Урок мужності "Хто стоїть на захисті нашої держави" має на меті розкрити поняття "захисник держави", здійснити екскурс в історичне минуле і ознайомити учнів із захисниками України на різних історичних етапах розвитку України.

Перегляд файлу

Лужанський ЗНЗ                                                                         вчитель початкових класів  Івасюк М. М.

Урок мужності: Хто стоїть на захисті нашої держави. Від козака до воїна АТО.

Мета: виховувати повагу до українських захисників землі, до історичного минулого своєї держави, формувати почуття патріотизму, толерантності, національної свідомості та гордості за свою Батьківщину.

Обладнання. Картки до асоціативної моделі, розрізані частини прислів’їв,  картки зі словниковими словами, мультимедійна презентація.

Хід уроку

І. Організаційна частина. Вступ.

Епіграф:

Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно, бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу, володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу, бо не поділиться народ.

Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно, бо ти на світі в нас одна.

  • З самого зародження української держави, наша країна була під загрозою нападників. За часів Київської Русі на територію князівства зазіхали половці, печеніги, татаро-монгольське військо. Пізніше українські землі потрапили під владу Великого князівства Литовського та Речі Посполитої (Литовсько-Польська держава), Буковина перебувала під владою Угорщини, Молдавського князівства, а пізніше потрапила під владу Туреччини. Тривалий час наш народ терпів панування Московського князівства. Пізніше Україна входила до складу Радянського Союзу, аж до 1991 року, коли було проголошено незалежність. На протязі багатьох століть український народ не міг терпіти поневолення чужоземців і організовував своє військо, що захистити наш народ, нашу мову, відвоювати свою територію. Інколи нашим захисникам вдавалося звільнитися від загарбників, але це тривало не довго. Бо отримавши волю, ми українці не вміли її довго втримати. Народ, який довгий час звик жити під чиїмось ярмом, не знав як правильно жити і бути вільним.

 

ІІ. Розкриття сутності поняття «захисник». Побудова асоціативної моделі «Захисник».

ЗАХИСНИКАМИ є кожен, хто любить свою державу. Людина, яка сумлінно виконує свою роботу, відповідально ставиться до своїх обов’язків на своєму місці є захисником України. Чи це пекар, який випікає хліб, чи це робітник, який на заводі виготовляє деталі до воєнної техніки, чи це поет, який закликає берегти і захищати свою країну, чи це журналіст, який правдиво висвітлює події, чи це учень, який старанно вчиться, щоб отримати професію і трудитись на славу України, чи щоб морально чи матеріально підтримувати наших бійців.

 У вузькому розумінні «захисник — той, хто захищає, обороняє, охороняє кого-, що-небудь від нападу, замаху, удару, ворожих, небезпечних дій».

Тому захисниками України є воїни, які захищають кордони і територію держави. Здавна це була князівська дружина, козацьке військо, воїни Української повстанської армії (УПА), Збройні Сили України, а тепер ще й бійці АТО.

 

ІІІ. Історія свята Дня захисника України.

  • Прослухайте уважно вірш. Про що йдеться у цьому вірші?

Сьогодні Україна святкує славне свято,

 Це свято – чоловіче, твоє це свято, брате!

 Це свято тих, хто ладен в будь-яку хвилину

Батьківщину захищати і рідну Україну!

Хай мир панує завжди і спокій навкруги,

Будь-що тобі хай буде, мій брате, до снаги,

Хай множаться здобутки, життя хай процвітає,

Покровом Божа Матір тобі хай огортає!

  • 14 жовтня українці святкують одразу чотири свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято – День заснування УПА і четверте, дуже молоде – День захисника України.
  • Усі ці свята дуже взаємопов’язані й виникали послідовно. 14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці.   День Покрови Пресвятої Богородиці - старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці в 910 році в Константинопольському Влахернському храмі (де зберігалася риза Пресвятої Діви Марії, її головний покров і частина поясу, перенесені з Палестини в V столітті). Під час облоги Константинополя ворогами 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре звичайно жінки носили навколо шиї), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.
  • З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступницею козаків у походах, її зображення було вибите на хрестах, які вони носили. На Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину. Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували в 1659 р. на Чортомлицькій Січі. За час існування Січі було збудовано 13 церков Покрови Богородиці.
  • Козацьку традицію вшанування Богородиці перейняли захисники Української Народної Республіки. У роки Другої світової війни, попри всю радянську атеїстичну пропаганду, багато українців - солдатів радянської армії перед боєм з нацистами зверталися до Господа та Діви Марії з молитвою про порятунок та перемогу. 14 жовтня 1942 року вважається днем створення Української повстанської армії, метою якої було звільнення України від німецького, польського та радянського панування задля відновлення незалежної держави. Воїни УПА обрали свято Покрови за день заснування, віддавшись під опіку Божої Матері. Українські повстанці, незважаючи на те, що не отримували жодної зовнішньої допомоги, лише за підтримки свого народу, продовжували боротьбу аж до кінця 50-х років XX століття. Слід зазначити, що діяльність УПА насправді не обмежувалась територією Галичини і Волині, як стверджувала і продовжує стверджувати московська пропаганда, а поширювалася на інші регіони України, особливо Правобережної.
  • Пресвята Богородиця й нині залишається заступницею усіх українських військових. Цим зумовлено рішення встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому. Він має символізувати нерозривний зв'язок усіх поколінь захисників України. На Покрову слід вшановувати пам 'ять і тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога. Сучасна Українська армія від часу її створення в 1991 році на заміну радянським символам почала активно запроваджувати козацькі. На прапорах українських частин замість червоної зірки з'явилися козацькі хрести і національний герб - тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні заклади і частини. Через військову загрозу цілісності своєї держави з боку Російської Федерації українці нині часто згадують приклад звернення жителів Константинополя до Богородиці, самі звертаються з молитвою до Божої Матері з проханням покрити свої омофором наших воїнів, які героїчно відстоюють незалежність України.

 

Результат пошуку зображень за запитом "князівська дружина"ІV. Хто стояв на захисті нашої держави. Від козаків і до бійців АТО.

 Князівська дружина. У Давній Русі так називали збройні загони - постійне військо князя та апарат його влади. Дружина була тісно пов'язана з князем і забезпечувала нормальну роботу соціально-політичного механізму суспільства. Цим пояснюються такі її функції, як участь у війнах та соціальних конфліктах, присутність у князівському дворі, участь у бенкетах, а також особлива князівська турбота і щедрість щодо дружини. Дружина поділялася на старшу й молодшу. Старша дружина, або «мужі» складалася з представників феодальної аристократії і була найближчим оточенням князя, брала участь в обговоренні державних і господарських справ, очолювала молодшу дружину та воїнів.

Українське козацтво надзвичайно цікаве та важливе явище в історії як країни так і світу. Однак козаки були не просто вояками, адже поряд силою, мужністю, розумом, хитрістю, вони  шанували та берегли рідну культуру, традиції та звичаї.

  • http://3.bp.blogspot.com/-Y1PWcy0ME1I/VC_VAV0U6nI/AAAAAAAAABw/evevZGUaQBY/s1600/11111kozak.jpgВважають, що слово «козак» походить від слова «коза». Козаки були спритні, як кози, вдягалися в козячі кожухи, говорили гучним голосом. А ще кажуть, що слово «козак» походить від слова «коса». Люди, які йшли у бій з татарами, були озброєні косами, серпами.
  • Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Практично завжди їм вдавалось непомітно підкрастися до ворога та застати його зненацька. Звичайно це додавало шансів здобути перемогу. 
  • Згадаймо і про оригінальний човен, який козаки використовували для військових походів. Як би дивно це не звучало, але його можна назвати «прабатьком» сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. Перед початком наступу вантаж викидався, а судно раптово піднімалось на поверхню. Звичайно, це ставало несподіванкою для противника, адже ніхто не очікував, що запорозьке військо може з’явитись з морських глибин :) Для такого ж діла використовувались перевернуті чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Їх часто перевертали догори дном, аби непомітно підкрастися до ворога.
  • Запорізьку Січ поправу називають першим демократичним об’єднанням  світі. Якщо взяти до уваги, що багато людей прийшли сюди через соціальну несправедливість, то це й не дивно. Всі питання, стосовно життя та діяльності козаків вирішувались голосуванням на радах.
  • У мирний час запорожці полюбляли культурний відпочинок: грали на музичних інструментах, співали пісень, танцювали та влаштовували показові бої на втіху собі та іншим. Також було у них багато справ по господарству, адже на Січі жінок не було, то ж доводилося поратися самотужки. Козаки користувались не тільки власними знаннями, а й запозичували бойові прийоми в інших народів. Подейкують, що на Січі жили не лише українці, а й представники близько 20 різних національностей: росіяни, поляки, молдавани, білоруси… Окрім того самі козаки та гетьмани часто подорожували світом, знайомились з культурою та звичаями інших країн.
  • Запорізьку Січ можна по праву вважати першим політичним формуванням на території України, так як у неї були всі ознаки республіки, вона була незалежною і всі європейські країни намагалися налагодити з нею дипломатичні відносини.

Завдання в групах (З’єднати частини прислів’їв та пояснити їх значення)

Козак не боїться

— козацька доля.

Коли козак у полі,

нема переводу.

Степ та воля

 козацька мати.

Козацькому роду

ні тучі, ні грому.

Україна

то він на волі.

Результат пошуку зображень за запитом "воїни упа"Українська повстанська армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Заснована в кінці 1942 року, діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 1950 років. Стратегічною метою діяльності УПА було відновлення української державності, відповідно боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. Протягом усього часу існування Повстанської армії головним ворогом вважався СРСР, як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення. Поруч з тим УПА із самого початку творилася як реакція населення на німецький окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антинімецька боротьба.

http://www.mil.gov.ua/content/armament/flagi1.gif

Сухопутні війська

http://www.mil.gov.ua/content/armament/flagi2.gif

Повітряні Сили

http://www.mil.gov.ua/content/armament/flagi4.gif

Військово-Морські Сили

http://www.mil.gov.ua/content/armament/vdv.png

Високомобільні десантні війська

http://www.mil.gov.ua/content/armament/05.png

Сили спеціальних операцій

Результат пошуку зображень за запитом "збройні сили україни"Збро́йні си́ли Украї́ни  військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються завдання з оборони України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,
Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.
Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-
Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.
Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки…
Є в місцях невідомих невідомі останки.
Є в лісах, є у горах, і є під горою –
Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.
Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –
Хай відомими стануть всі герої безвісні.

Як говорив Тарас Шевченко: «У своїй хаті – своя сила і правда, і воля», тож маємо обов’язково шанувати тих, чий святий обов’язок – захищати свою хату, боронити свою правду – своєю силою і своєю волею. Як колись для козака почесним обов’язком була служба в Запорозькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – це почесний обов’язок для наших бійці АТО.

ІV.  Інформаційний колаж «Давня і сучасна зброя»

(Учні розповідають про давню і сучасну зброю на основі власних досліджень)

Висновок. З давніх часів і до сьогодення зброя дуже змінилася. Технічний прогрес вплинув на відносини між людьми, між країнами. Сильніший той, хто володіє різною новітньою зброєю, його бояться, він розпочинає війни.  За весь цей час люди працювали над тим, щоб удосконалити зброю, але не знайшли способу врегулювання чвар, сварок, непорозумінь. Тобто вони не зуміли удосконалити свою душу, серце, не навчилися любити один одного як самого себе.

C:\Users\MSI\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_4140.jpg C:\Users\MSI\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_4142.jpg

V. Підсумок уроку

Гра «Мікрофон»

(Три речення з уроку)

___ Що запам’ятав?______

___ Що було найцікавіше?____

____ Що пораджу друзям?_____

 

  • Мільйони людей вірять, що небо нашої України-матері стане мирним, адже його оберігають славні воїни, їм довіряють найдорожче, найсвітліше – оберігати мир! Ми повинні розуміти, як важко нашим воїна знаходитися далеко від своїх родин і друзів, як важко кожного дня переживати смертельні ризики та втрати побратимів. Ми повинні показувати нашим захисникам нашу підтримку, повагу, віру і я хочу запропонувати узяти участь у Всеукраїнській акції «Напиши листа в АТО».

 

docx
Додано
3 липня 2018
Переглядів
2107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку