Урок на тему :" Австралія. особливості економіко -географічного положення"

Про матеріал
Розробка уроку з географії «Австралія. Особливості економіко-географічного положення» , характеризує особливості розміщення, формування населення країни, урбанізаційні процеси, галузеву структуру господарства Австралії; вивчає комплексну економіко-географічну характеристику країни; визначає чинники розміщення. У розробці розміщено практичні матеріали щодо створення інтерактивних вправ наLearningApps.org, , за допомогою яких можна урізноманітнити роботу студентів на заняттях. Матеріал розробки може бути використано вчителями географії в професійній діяльності під час очної, дистанційної або змішаної форм навчання, допоможе студентам при підготовці до ЗНО, може бути використано для виховних заходів з відповідної тематики.
Перегляд файлу

Тема      Австралія. Особливості  економіко-географічного     положення

Мета: ознайомити студентів з загальними  ознаками ЕГП, населення, природно-ресурсного потенціалу, формувати у студентів географічної картини світу на прикладі вивчення систем розселення та просторової організації економічної  діяльності в Австралії з урахуванням сучасних геополітичних, соціальних, економічних та екологічних аспектів,з’ясувати особливості галузевої структури та територіальної організації господарства Австралії; вдосконалювати уміння самостійно опановувати навчальний матеріал; формувати вміння висловлювати та аргументувати власну точку зору розвивати навички логічного мислення;

Навчально-методичне забезпечення: політична карта світу, економічна карта Австралії, атласи, підручники, дидактичні матеріали, мультимедійна дошка для демонстрації презентації, мобільні телефони, роздатковий матеріал.

Основні поняття:історико-географічний регіон, ЕГП, природні ресурси, аборигени, колонізація, густота населення, діаспора, аграрно-сировинна спеціалізація, експорт, імпорт.

Тип  заняття: вивчення нового матеріалу.

План                                                                                                                                                               1.Особливості економіко-географічного положення Австралії

2.Природні ресурси та населення

3. Господарство Австралії

 

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент

Привітання викладача, перекличка

  1. Перевірка домашнього завдання.

Викладач: Добрий день,шановні студенти, сьогодні пропоную вам продовжити подорож куточками світу,але перед тим як переходити до вивчення нової теми, давайте пригадаємо регіон, який ми вивчали на попередньому занятті.

Студенти за допомогою мобільних пристроїв переходять на сайт на урок і виконують тест «Країни Азії»  https://naurok.com.ua/test/aziya-1119511.html

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Викладач: Нас чекає одна й найвіддаленіших і найзагадковіших країн, а щоб  дізнатись її назву , давайте розгадаємо кросворд:

http://puzzlecup.com/?guess=7A4BE7B548B6A10E

Викладач: Отже ми будемо говорити сьогодні про самобутню, загадкову, унікальну Австралію

Австралія — високорозвинена індустріально-аграрна країна, яка входить до двадцятки найбільш розвинених країн світу. Ізольованість Австралії від інших частин світу й економічних центрів, віддаленість від головних морських шляхів тривалий час гальмували економічний розвиток країни. Однак науково-технічна революція, що вплинула на розвиток засобів пов’язку й транспорту у ХХ ст., «наблизила» Австралію до інших частин світу й сприяла її активній участі у всесвітніх економічних відносинах.

Давайте докладніше дізнаємося, у чому полягають особливості цієї далекої й маловідомої нам країни.

  1. Вивчення нового матеріалу

Слайд

Що вам відомо про Австралію?

Студенти розповідають, вчитель доповнює інформацію

Офіційна назва — Австралійський Союз. Площа — 7, 7 млн. км2. Населення — 21,3 млн. осіб. (2009 р.). Столиця — Канберра. Економічно високорозвинена країна. Країна у складі Співдружності, федеративна держава. За індексом людського розвитку посідає друге місце в світіЧлен міжнародних організацій – ООН, Форум Тихоокеанських островів та ін.

Єдина у світі держава, що займає цілий материк, кордони тільки морські. Головні ознаки економіко-географічного положення Австралії — ізольованість, відокремленість від інших материків, велика площа та протяжність берегової лінії, положення в тропічних широтах Південної півкулі. Біля її берегів починаються найдовші морські траси: Мельбурн – Санкт-Петербург (22,5 тис. км), Сідней – Лондон (21 тис. км), Сідней – Нью-Йорк (18 тис. км). Нині віддаленість від Європи та Америки перестала бути вирішальним чинником географічного положення країни. Технічний прогрес на транспорті та в засобах зв’язку наблизив Австралію до інших регіонів світу. Незважаючи на світове лідерство за багатьма критеріями, Австралія залишається за своєю спеціалізацією переселенською країною. Країна має подвійний характер економіки. З одного боку, як високорозвинута країна вона вирізняється високим рівнем розвитку економіки. З іншого, – має аграрно-сировинну спеціалізацію.

Студенти виконують завдання по першому пункту плану (додаток)

https://learningapps.org/watch?v=p730f3s8t22

 

2.Тепер давайте охарактеризуємо ресурси Австралії:

Австралія — найбільш рівнинний і найпосушливіший материк на планеті. Третину континенту займають пустелі та напівпустелі. У західній частині Австралії розташоване Західноавстралійське плоскогір’я. У східній — Великий Вододільний хребет; г. Косцюшко (2228 м) є найвищою точкою країни. Територія Австралії лежить у чотирьох географічних поясах — від субекваторіального (на півночі) до помірного (на півдні о. Тасманія). Її ландшафти змінюються від лісів різних широт до тропічних пустель. Найкращі умови для життя і господарського освоєння території склалися на схід від Великого Вододільного хребта, де найвищий рівень зволоження. З просуванням на захід, у глиб континенту, рослинний покрив стає біднішим, знижується родючість ґрунтів, ліси змінюються чагарниками та сухостеповою рослинністю. Там поширені пасовища для овець та великої рогатої худоби. Центральні райони материка зайняті спекотними напівпустелями та пустелями.

Австралія має недостатні запаси внутрішніх вод. Типовими є крики — струмки та річки, що періодично пересихають. Найбільшими річками є Муррей (Маррі) та його притока Дарлінг. У середній частині Австралії розташоване озеро Ейр. В океані вздовж північно-східного узбережжя Австралії простягається Великий Бар’єрний риф — найдовше у світі пасмо коралових рифів.

Австралія багата на мінеральні ресурси. Вона належить до провідних країн світу за запасами бокситів (родовища в основному на півночі), залізної руди (північний захід), вугілля (схід), поліметалів, марганцю, міді, нікелю, срібла, золота, алмазів, урану. Нещодавно було розвідано значні запаси природного газу і нафти (у центрально-східній частині та на шельфі).

Про особливості населення Австралії Студенти заздалегідь зробили невеликі доповіді, давайте їх заслухаємо

Студент 1 До приходу європейців материк населяли корінні австралійці, які належали до більш як 250 мовних груп. Проте внаслідок принесених європейцями хвороб, збройних сутичок та політики асиміляції чисельність аборигенного населення суттєво зменшилась у перші 150 років колонізації, тож зараз становить близько 3 % усіх мешканців. Першими з європейців берегів Австралії дісталися голландські мореплавці у 1606 р., проте колонізацію розпочала лише наприкінці XVIII ст. Велика Британія. Поступово британці заселили усе південно-східне узбережжя і почали просуватися на захід. Населення стабільно зростало впродовж наступних століть за рахунок численних хвиль іміграції. Нині більшість населення Австралії є нащадками іммігрантів, які прибули здебільшого з Великої Британії та Ірландії. Австралія входить у десятку найбільших мігрантських країн, іммігранти становлять 26 % її населення. Добровільна імміграція з Великої Британії набула значних розмірів лише в 1820-ті, коли в Австралії почало швидко розвиватися вівчарство. Значна хвиля іммігрантів прибула під час «золотої лихоманки» в середині ХІХ ст. Найбільшими етнічними групами нині є британці та ірландці, шотландці, китайці, німці, італійці, греки. Офіційна мова — англійська (діалект, відомий як австралійська англійська).

Студент2 Найпоширенішою релігійною спільнотою є християни (52 % населення). Серед нехристиянських віросповідань найбільше послідовників буддизму та ісламу — по 2,5 %.

За кількістю населення Австралія посідає 52-ге місце, а за його щільністю (3 осіб/1 км2) — одне з останніх у світі. Населення сконцентроване на південно-східному узбережжі — там проживає майже 80 % мешканців країни. Рівень урбанізації дуже високий — 90 %. Найбільші міста — на східному і південно-східному узбережжі країни, зокрема столиця Канберра. Найбільші міста та їх агломерації — Сідней (5 млн осіб), Мельбурн, Брисбен, Перт, Аделаїда.

Студент3. Українська діаспора в Австралії налічує 38 тис. осіб. Масова еміграція до Австралії почалася у ХХ ст. Нині в усіх австралійських штатах є українські громади, що об’єднані в Союз українських організацій Австралії. Місцями розселення українців є штати Новий Південний Уельс, Вікторія, Південна Австралія, околиці найбільших промислових центрів — Мельбурну, Сіднеята Аделаїди. Там діють українські літературні клуби, ансамблі бандуристів, хори, танцювальні колективи, товариства підприємців.

В Австралії виходять друком газета «Вільна думка» й український часопис, працюють дві українські радіостанції, телеканал «Перший Ukraine». Є українські суботні школи, в яких діти вивчають українознавчі предмети, серед них і географію України. Українці відзначають історичні дати, організовують концерти, театральні вистави, літературні вечори, спортивні змагання тощо. Проте «золотим віком» української спільноти в Австралії було ХХ ст., а нинішнє покоління, народжене в цій країні, має вже інші інтереси

3.Господарство Австралії

Давайте зробимо певні висновки , судячи з того,що ми дізнались про природні умови Австралії, що буде шкодить, а що навпаки , сприяти розвитку економіки Австралії? ( Студенти висловлюють свою думку, викладач у разі потреби спрямовує хід думок у правильному напрямі)

 

Скориставшись роздатковим матеріалом,студенти заповнюють таблицю що до секторальної структури економіки Австралії:

Первинний сектор

Вторинний сектор

Третинний сектор

Добувна промисловість:

 

 

Металургія

Туризм

Фінансова діяльність:

Сільське господарство:

Тваринництво

рослинництво

Машинобудування

 

 

Транспорт

Рибальство і аквакультура:

Енергетика

 

 

Освіта, технополіси

  Роблять висновки що до основних галузей господарства Австралії.

 

Між Україною та Австралією склалася тісна співпраця в політичній, торговельно- економічній, науково-технічній, культурно-гуманітарній сферах. Основними статтями українського товарного експорту до Австралії є мінеральні добрива, ядерні реактори, котли, машини. З Австралії в економіку України надходять інвестиції до сфер оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів, інформації та телекомунікацій, новітніх технологій та інформаційних систем. Між Україною та Австралією налагоджене науково-технічне співробітництво, особливо у сфері освоєння космічного простору.

 Підведення підсумку заняття

Підсумок опитування підводить викладач.

Що цікавого сьогодні на занятті ви почули?  Коротка бесіда.

виставлення оцінок активним учасникам заняття;

. Домашнє завдання

      Опрацювати с. 147-157 ( Підручник Кобернік С.Г, Коваленко Р.Р. Географія 10 клас.

     Позначити на контурній карті найбільші міста Австралії та їх промислову спеціалізацію.

·      

 

 

docx
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
2577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку