Урок на тему "Формати аудіо- та відеофайлів. Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мільтимедіа. Засоби перетворення аудіо та відеоформатів"

Про матеріал

Розробка уроку для учнів 8 класу за програмою, що розрахована на дітей, які вивчають інформатику з 5 класу. План уроку включає перевірку знань вже вивченого матеріалу та ознайомлення учнів з поняттям мультимедіа, його застосуванням та програмами для обробки даного типу інформації.Також розробка містить завдання для закріплення отриманих знань під час виконання практичних завдань за комп'ютером

Перегляд файлу

Урок інформатики у 8 класі

Тема. Формати аудіо- та відеофайлів. Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мільтимедіа. Засоби перетворення аудіо та відеоформатів

Мета: ознайомити учнів з форматами аудіо- та відеофайлів, програмним забезпеченням, необхідним для опрацювання об’єктів мультимедіа, та засобами, що дозволяють конвертувати мультимедійні файли з одного формату в інший, закріпити отримані знання виконанням серії практичних вправ; виховувати самостійність; розвивати логічне мислення та вміння висловлювати свої думки.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: комп'ютери, перелік питань, на які учні повинні дати відповіді у вигляді презентації, критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з теми, картки для роботи за ПК; картки для ведення обліку отриманих учнями балів, картки з індивідуальним домашнім завданням.

Очікувані результати:

Учні повинні знати:

  •                 основні терміни та поняття теми;
  •                 формати аудіо- та відео файлів;
  •                 призначення програмного забезпечення опрацювання  аудіо- та відео файлів;
  •                 розрізняти формати аудіо- та відеофайлів;

    Учні повинні вміти:

  •                 чітко та звязно висловлювати свої думки під час усної відповіді;
  •                 виконувати конвертацію файлів різних типів;
  •                 запускати програму для обробки мультимедійних обєктів.

 

Хід уроку

І. Організація роботи учнів

  1.               Привітання, облік відсутніх.
  2.               Підготовка зошитів, підручників, ручок для роботи в класі.

ІІ. Оголошення теми та завдань уроку, мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя

Добрий день, шановні учні. Сьогодні ми з вами продовжимо знайомство з цікавою та важливою темою курсу Інформатики, а саме «Опрацювання об’єктів мультимедіа». У попередніх класах ми з вами вже отримали певні знання про об’єкти мультимедіа та важливість уміння працювати з ними та використовувати у своєму житті. Завдання сьогоднішнього заняття полягає у продовженні вивчення даної теми та набутті нових знань та навичок, які допоможуть вам у створенні власних досить цікавих проектів з використанням аудіо- та відео- матеріалів, що може стати у пригоді, як при підготовці завдань з інших предметів, так і у вашому позашкільному житті..

IIІ. Актуалізація опорних знань учнів

  1.               Слово вчителя

Але перш ніж перейти безпосередньо до вивчення сьогоднішньої теми, я пропоную вам пригадати ті теоретичні відомості, якими ви встигли оволодіти попередньо. Зробимо ми це у формі ГРИ «НЕЗАКІНЧЕНЕ РЕЧЕННЯ». Правила гри досить прості. Ви продовжуєте речення, яке зявляється на екрані та отримуєте за свою відповідь бали.

0 – якщо відповідь зовсім не правильна,

1 – якщо відповідь частково правильна,

2 – якщо ваша відповідь абсолютно правильна.

  1.               Прийом «Незакінчене речення»

Тож давайте почнемо:

 

 

 

 

 

  1.                

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 IV. Засвоєння нових знань

1. Слово вчителя. Міні-лекція з мультимедійною презентацією

Мультимедіа комбінування різних форм представлення інформації на одному носієві, наприклад текстової, звукової і графічної або, останнім часом все частіше, анімації та відео. Мультимедіа може бути грубо класифікована як лінійна й нелінійна. Аналогом лінійного способу подання може бути кіно. Людина, що переглядає даний документ жодним чином не може вплинути на його зміст. Нелінійний спосіб подання інформації дозволяє людині брати участь у поданні інформації, взаємодіючи якимось чином із засобом відображення мультимедійних даних. Такий спосіб взаємодії людини й комп'ютера найбільш повно представлений у категоріях комп'ютерних ігор. Як приклад лінійного і нелінійного способу подання інформації, можна розглядати таку ситуацію, як проведення презентації. Якщо презентація була записана на плівку й показується аудиторії, то цей спосіб повідомлення інформації може бути названий лінійним, тому що глядачі не мають можливості впливати на доповідача. У випадку ж живої презентації, аудиторія має можливість задавати доповідачеві питання та взаємодіяти з ним в інший спосіб, що дозволяє доповідачеві відходити від теми презентації, наприклад, пояснюючи деякі терміни або більш докладно висвітлюючи дискусійні частини доповіді. Таким чином, жива презентація може бути представлена, як нелінійний (інтерактивний) спосіб подачі інформації.

2. Ознайомлення з основними термінами

А́удіо (лат. audio «чую») — загальний термін, що стосується звукових технологій. Найчастіше під терміном «аудіо» розуміють звук, записаний на звуковому носії; рідше під аудіо мається на увазі запис і відтворення звуку та відповідна апаратура.

Відео - це потік нерухомих зображень – кадрів.

Кодек – це програма, що перетворює потік даних або сигналів у цифрові коди, або навпаки  

Звукові та візуальні дані потребують різних методів стиснення, а тому для них розроблені окремі кодеки.

Кодеки взаємодіють із певними прикладними програмами, зокрема з медіапрогравачами, і допомагають їм відтворювати медіадані.

3. Ознайомлення з форматами аудіофайлів.

Якщо для стиснення мультимедійних даних застосувати різні алгоритми, то, природно, що ці дані будуть записані у файлах різних форматів.

Сьогодні існують десятки таких алгоритмів і, відповідно, медіаформатів. Крім того, існують формати, призначені для зберігання нестисненого звуку та відео.

Розглянемо найпоширеніші з форматів:

1. Формати аудіо
1) Формати без стиснення
   CDDA Audio CD, розроблений Philips і Sony (від 1980).
   SACD Super Audio Compact Disc, розроблений Philips і Sony
   WAV Microsoft Wave (Waveform audio format).
2) Формати зі стисненням:
Без втрат
   APE Monkey's Audio (.ape, .apl)
   FLAC вільний кодек з проекту Ogg vorbis
   WMA Windows Media Audio 9.1 Lossless
З утратами
   AAC (.m4a, .mp4, .m4p, .aac) Advanced Audio Coding
   Doulby Digital (AC-3)
   Ogg vorbis
   MP3 (MPEG Layer 3)
   Musepack (.mpc)
   RealAudio (.ra, .rm)
   TvinVQ (.vqf)
   WMA Windows Media Audio
3) Формати звукосинтезу
   MIDI Musical Instrument Digital Interface
   MOD формат музичних композицій комп'ютерів Amiga

2. Відеоформати:

  1.      WМV (Windows Media Video) Це дуже стиснутий формат, який потребує мінімальний обсяг дискового простору на жорсткому диску комп’ютера.
  2. MPEG (Moving Pictures Experts Group) забезпечує ще вищу якість, підтримує додаткові можливості (захист від несанкціонованого копіювання, використання інтерактивних елементів) і потокове передавання відео.
  3. SWF    (Відео Flash)   Цей формат файлу здебільшого використовується для передавання відео через Інтернет за допомогою програвача Adobe Flash

3. Медіаконтейнер - це формат, що дає змогу розміщувати в одному файлі мультимедійні дані різних типів і синхронізувати звук; відеозображення й текстову інформацію.

Медіаконтейнери:

  1.      WAV (Waveform Audio Format) Звук у форматі WAV зберігається без втрати якості, але відсутність стиснення призводить до того, що обсяги wav-файлів дуже великі.
  2. AVI (Audio and Video Interleaved) Надає можливість об'єднувати нестиснені або закодовані різноманітними кодеками аудіо- та відеодані
  3. MOV (QuickTime Моvіе) Як і формат AVI, дозволяє поєднувати аудіо- та відеопотоки, закодовані в різний спосіб, розроблений для програвача QuickTime

4. Для відтворення (прослуховування чи перегляду) аудіо- та відеофайлів використовують спеціальні програми — програвачі - плєєри

  1. RealPlayer. Програвач відтворює звук та відео більшості відомих форматів, зокрема потокових, дає змогу записувати аудіофайли на компакт-диски в аналоговому вигляді.
  2. QuickTime Player.  Цей програвач дає змогу створювати і редагувати звук та відео, перекодовувати й зберігати їх у різних форматах.
  3. WinAmp.  Універсальний програвач мультимедійних файлів, який відтворює файли практично всіх поширених аудіо- та відео форматів
  4. Media Player Classic.  Безкоштовний програвач з простим і зручним інтерфейсом.
  5. Windows Media Player.  Цей програвач відтворює аудіо- та відеофайли більшості популярних форматів. Він входить до складу операційної системи Windows

5. Утиліти-конвертери мультимедіа – це програми, що займаються конвертацією файлів, що належать до одного типу даних, але в різних форматах: аудіо, відео, графічні.

Універсальні конвертери дають можливість змінювати параметри формату або формат файлів різних типів. Прикладом такого конвертеру відео та аудіоформатів є Any Video Converter Freeware та ін.

Давайте виконаємо конвертацію невеликого відео файлу у формат, який підтримується програмою для створення кліпів.

Програми для запису звуку  і відео (програмами захоплення звуку,  відео) називають програмами граберами.  Це такі програми як Exact Audio Copy, Wondershare Streaming Video Recorder та ін.

Windows Movie Maker – це програма для створення, редагування і монтажу відеороликів або відеофільмів.

Кліп - це невеликі за розмірами відеофільми.

Щоб викликати програму Windows Movie Maker потрібно натиснути Пуск-Усі програми- Windows Movie Maker

Щоб вставити Графічні зображення використовують команду Імпорт зображень, після чого переносимо фото в розкадровку (внизу вікна програми) та налаштовуємо тривалість показу.

 

6. Формати які підтримує Windows Movie Maker

Файли відео: asf, wmv, avi

    * Файли фільмів: MPEG1, mpeg, mpg, m1v, mp2

    * Звукові файли:. wav, snd, au, aif, aifc, aiff

    * Файли Windows Media: asf, wm, wma, wmv

    * Як і раніше зображень: bmp, jpg, jpeg, jpe, jfif, gif

    * Аудіо формату MP3: mp3

V. Хід виконання практичної роботи.

  1. «Створення відеокліпу»

Інструктаж учителя

Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтесь правил безпеки і санітарно-гігієнічний норм.

  1. Увімкніть комп’ютер (якщо не ввімкнений).
  2. Зайдіть під користувачем учень (або іншим, вказаним учителем).
  3. Запустіть програму Windows Movie Maker будь-яким відомим вам способом.
  4. Розгляньте й розберіться в інтерфейсі програми.
  5. Імпортуйте до програми зображення з вказаної вчителем папки, у кількості не менше 10
  6. Збережіть ваш фільм на робочому столі вашого комп’ютера із назвою «Прізвище та ім’я».
  7. Якщо ви повністю справилися з завданням за відведений час, виставте у своєму бланку в відведеній графі 6 балів

     VI. Підведення підсумків уроку

1. Бесіда

Запитання для самоперевірки:

  1. Що таке мультимедійні дані?
  2. Які формати аудіо файлів ви знаєте?
  3. Які формати відео файлів ви знаєте?
  4.  Як продемонструвати відео на ПК?
  5.  Як продемонструвати аудіо на ПК?
  6. Як називається програма для створення мультимедійних кліпів?
  7. Як створити кліп?

      2. Прийом «Незакінчене речення»

«Те, чому я навчився на сьогоднішньому занятті, я зможу практично застосувати…»

3. Слово вчителя

Отже, на сьогоднішньому уроці ми з вами ознайомилися з форматами аудіо та відео файлів, прикладами програмного забезпечення для їх опрацювання та спробували на практиці створити власний приклад відеокліпу. На наступних уроках ми будемо продовжувати вивчення цієї теми та ознайомимося з іншими можливостями програми Windows Movie Maker.

I. Домашнє завдання.

Для всіх: вивчити теоретичний матеріал підручника (§10-11) та терміни й послідовності команд, записані в конспекті.

Індивідуально: для отримання оцінки 11-12 балів пропонуються картки з завданнями, які учні можуть виконати вдома самостійно та представити на перевірку вчителеві.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лахно Оксана
    Дуже вдячна Вам за змістовпний іцікавий урок.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
14928
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку