Урок "Національна економіка "

Про матеріал

На уроці учні називають ознаки понять «національна економіка», «валовий внутрішній продукт», «індекс людського розвитку», розуміють важливість економічного розвитку для країни.

Перегляд файлу

9 клас

 

Урок № 2

 

Дата:

 

ТЕМА :НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА.

 

Очікувані результати НПД: учні називають ознаки понять «національна економіка», «валовий внутрішній продукт», «індекс людського розвитку», розуміють важливість економічного розвитку для країни.

Розвивальна та виховна мета: формувати вміння аналізувати навчальний матеріал, самостійно знаходити причиново-наслідкові зв’язки (робити висновки); узагальнювати та систематизувати; виховувати уважність, зібраність, організова­ність.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: підручники, атласи, політична карта світу.

Опорні та базові поняття: економічна географія, національна економіка, економічний розвиток, валовий внутрішній продукт, індекс людського розвитку

 

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЧУТТЄВОГО ДОСВІДУ Й ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

Які види господарської діяльності людей вам відомі?

З якою метою люди здійснюють господарську діяльність?

 

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Ми часто використовуємо поняття «економіка» або «господарство». А чи знаєте ви, що воно означає?

Подивіться навколо себе. Ваш одяг, ваша їжа, школа, місто чи село — це продукт діяльності певних підприємств та організацій, які щось виготовили, побудували, привезли. Та й послуги, що надає вам школа, навчаючи вас, також є господарськими. Відпочиваючи, або лікуючись, ви також користуєтесь послугами різних підрозділів господарства. Усі підприємства, які є в межах країни, прямо або опосередковано пов’язані між собою та утворюють національну економіку. Від того, як працює цей складний механізм, залежить рівень еко­номічного розвитку країни й наше з вами життя.

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку.

 

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

1 Національна економіка

Національна економіка — це історично складена система всіх видів господарської діяльності в межах певної країни.

Національна економіка країни є цілісним організмом, що складається з різних підприємств, галузей і територіальних комплексів.

Ознаки національної економіки («Мозковий штурм»)

Найменшою ланкою національної економіки є підприємство — самостійна господарська одиниця, що спеціалізується на виготовленні певної продукції — товарів або послуг. Підприємства поєднуються в галузі.

Галузь господарства — це сукупність підприємств чи закладів, які виробляють якісно однорідну продукцію чи надають однотипні послуги. Підприємства кожної галузі займаються певним видом економічної діяльності.

 

2. Економічний розвиток

Економічний розвиток — це зміни національної економіки, що забезпечують зростання добробуту та доходів населення; поліпшення якості життя, підвищення ступеня задоволеності головних потреб усіх членів суспільства.

Кожна країна має певні умови для свого економічного розвитку, які станов­лять її економічний потенціал: природні та трудові ресурси, матеріальні, духовні і культурні цінності. Рівень розвитку національної економіки визначає її положення у світовій економічній системі.

 

3. Показники економічного розвитку країни

Для визначення ступеня розвитку національної економіки використовують спеціальні показники:

 

1) Валовий внутрішній продукт (ВВП) — сукупна ринкова вартість кінцевих товарів та послуг підприємств, вироблених за рік на території країни. Під час обчислення ВВП враховують економічну результативність всіх підприємств на території країни — як національних, так і іноземних. Для оцінки економічного розвитку країни обчислюють загальний ВВП та ВВП на душу населення. Різновидом ВВП є ВНП (пояснити різницю).

 

2) Структура ВВП — співвідношення між основними секторами господар­ської діяльності в країні, їхній внесок у накопечення ВВП. У системі національної економіки є галузі, які виробляють товари (виробнича сфера — промисловість, сільське господарство, будівництво) і галузі, що надають послуги (невиробнича сфера — транспорт, зв’язок, торгівля, освіта, фінанси, охорона здоров’я та ін.). Співвідношення зазначених сфер і галузей та їх рівень розвитку визначають й певний економічний розвиток країни.

Існує кілька методик підрахунку ВВП, тому в міжнародній статистиці значення можуть не збігатися, але вони є співставними.

Для того щоб порівняти ВВП різних країн, простежити динаміку ВВП країни протягом якогось періоду, його розраховують у співставних цінах базисного року.

Як ви вважаєте, що означає співставні ціни? Наприклад, як порівняти ціну молока в ЄС, Україні, Росії, США?

Так, можна обчислити за валютним курсом, а чи завжди він є реальним? В Україні на один долар можна купити 2 л молока, в Росії — 1 л, в Європі й того менше. Таке порівняння називають паритетом купівельної спроможності. Тому ВВП обчислюють у цінах США (найбільша економіка світу, на ринку якої представлено понад 90 % товарів світу). Тобто кількість виробленого в Україні молока ми помножуємо на його ціну в США і додаємо до вартості іншої продукції. За базисний рік приймають 0-й чи 5-й рік десятиріччя, таким чином, можна зіставляти ВВП, незважаючи на інфляцію, стрибки курсів валют тощо.?

Пояснення вчителя з елементами бесіди

На тіньову економіку в Україні, за оцінками окремих експертів, припадає понад 40 % господарської діяльності. Виведення з такого положення дасть нам змогу не тільки збільшити прибутки, але й на рівних співпрацювати з реальними економіками передових країн.

Для визначення ступеня економічного розвитку держави, що ми будемо вивчати пізніше, важливою є структура ВВП, тобто з’ясування, які виробництва яку частку приносять у загальний обсяг. Про це поговоримо на наступному уроці.

Важливим показником є національний дохід (НД) — це чистий прибуток. Його розраховують як ВНП без відрахувань на зношення основних засобів виробництва. НД є більш наочним для відображення реального рівня життя громадян країни в певний час. З точки зору країни важливими є амортизаційні відрахування, оскільки вони є фондом для ремонту старих та закупівлі нових знарядь праці, що в майбутньому дадуть прибуток. Тобто ВВП, ВНП — більш показні для країни в цілому.

 

3) Індекс людського розвитку (ІЛР) — інтегрований (тобто враховує не один, а декілька значень) показник, що використовується для міждержавного порівняння і вимірювання людського потенціалу досліджуваної території. ІЛР містить очікувану тривалість життя, рівень грамотності населення, рі­вень життя (за ВНП на одну особу), індекс соціально-економічної нерівності, індекс гендерної нерівності, індекс багатовимірної бідності. За показником ІЛР виділяють 4 групи країн.

СнимокПриклади ІРЛ країн світу (2015 р.)

.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Що таке національна економіка? Назвіть її основні ознаки.

Як ви розумієте зміст поняття «економічний розвиток»? Назвіть показники, що застосовують для визначення рівня економічного розвитку країни.

Коротко розкрийте зміст основних показників економічного розвитку.

 

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

Прийом «Незакінчене речення»

- Національна економіка синонімічна до поняття….

- Містить матеріальне, ….

- Економічне зростання відображує…

- Головним показником економічного розвитку є…

- Для оцінювання рівня життя людей у певній країні розраховують…

 

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Підручник, опрацювати § 2.

2. Дізнатися, які підприємства працюють у вашому населеному пункті, яку продукцію вони виготовляють. Установити, чи існують зв’язки між даними підприємствами, навести приклади

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Авраменко Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бойко Оксана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Венжик Неля Арсенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
12367
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку