Урок "Негативний вплив алкоголю на організм людини"

Про матеріал
Методична розробка уроку із елементом STEM - технології ( практичне дослідження, що спонукає здобувачів освіти до критичного мислення).
Перегляд файлу

Тема: Негативний вплив алкоголю на здоров’я людини

Мета: сформувати знання про звички, що шкодять здоровю людини, з’ясувати їх негативний вплив на організм; розвивати вміння аналізувати інформацію та робити висновки про відмову від вживання алкоголю; виховувати розуміння необхідності дотримання принципів здорового способу життя.

Тип уроку:  засвоєння нових знань.

Предметні компетентності: вміння оперувати термінами: здоров’я, здоровий спосіб життя,учні характеризують принципи здорового життя; обґрунтовують судження про негативний вплив алкоголю на організм.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.

Бесіда.

1.Що таке звичка? (особлива форма поведінки людини, яка виявляється у схильності до повторення однотипних дій у подібних ситуаціях.)

2.Які бувають звички?

3.Визначити тип звички: А – шкідливі, б – нешкідливі: 

а) тютюнопаління

б) рухливі ігри

в)вживання алкоголю,

г) обгризання нігтів

д) дотримання режиму дня;

е) чистити зуби

є)човгати ногами

Шкідливі звички – це звички, що порушують здоровя людини.

ІІІ Мотивація навчальної діяльності учнів

Що відчуваємо, думаємо,  коли бачимо?

Картинки по запросу алкогольні напоїКартинки по запросу алкогольні напої 

Очікуємо розслаблення, покращення настрою, зняття напруги

Які наслідки?

Похожее изображение

ІVвивчення нового матеріалу 

Повідомлення теми уроку.

Алкоголь (лат. Spiritus aethylicus, алхімічна назва aqua vitae, наукова назва етанол, спирт винний, метилкарбінол) - органічна речовина з групи одноатомних спиртів. Хімічна формула С2Н5ОН. Це безбарвна, прозора, летка, легкозаймиста рідина, має характерний запах і пекучий смак. Добре змішується з водою, є гарним розчинником для багатьох органічних речовин .

Похожее изображение

 

 

Біологічна роль етанолу для організму людини?

 

\

 

 

     

 

 

Етанол для організму людини не є повною мірою ксенобіотиком - чужорідною речовиною. Ендогенний етанол утворюється в клітинах під час обміну вуглеводів або в травному каналі завдяки процесам бродіння. Так, за добу в кишечнику людини синтезується близько 1,0 -1,5 г ендогенного етанолу. Етиловий спирт - це розчинник для багатьох органічних речовин; добре розчиняється у воді й жирах, тому є незамінним чинником метаболізму. Цей спирт бере участь у регуляції проникності клітинних мембран, енергетичному обміні (під час розкладу 1 г сполуки вивільняється близько 29 кДж енергії), у синтезі нейромедіаторів (дофамін, серотонін, норадреналін) та нейромодуляторів (ендорфіни). Вміст внутрішнього етанолу підтримується багатьма механізмами на певному рівні. У нормі у організмі людини міститься близько 0,001 - 0,015 г спирту на 1 л крові.

Екзогенний етанол в організм людини надходить здебільшого з алкогольними напоями, що поділяють на міцні (горілка, коньяк, віскі), середньоміцні (шампанське, вино, медовуха) та слабоалкогольні (пиво, квас, кумис, сидр). Підвищений понад природну норму вміст етанолу порушує природні механізми утворення й регуляції алкоголю в самому організмі та спричиняє різноманітні розлади внутрішньоклітинного обміну. Найважливішими з них є такі: ушкодження мембран, порушення гормональної та імунної систем організму, перебігу окисно-відновних процесів, процесів енергоутворення та синтезу білків і ліпідів, обміну нейромедіаторів, денатурація білків.

 Шлях етанолу в організмі людини?

Потрапляючи до організму людини через травну систему, етанол швидко всмоктується. Вже у шлунку поглинається 20 % етанолу, а у тонкому кишечнику - 80 %. Далі крізь стінки травного каналу молекули спирту потрапляють у кров і надходять до печінки. У клітинах цього органа відбувається окиснення етанолу. З печінки в кров може надходити етанол або продукти його повного (вода й вуглекислий газ) чи часткового (ацетальдегід) розкладу.

Переважна частина спирту концентрується в головному мозку, менша частина - в легенях, селезінці, нирках. Високі концентрації етанолу спостерігаються також у секреті передміхурової залози та яєчках, чинячи токсичний вплив на статеві клітини. Молекули етилового спирту мають малі розміри, тому легко проникають крізь плаценту й потрапляють у кров плоду.

Найбільша частина екзогенного алкоголю, що поглинається (а це 90-98 %), бере участь в обміні речовин, і лише незначна його частина (2-10 %) виділяється із організму в незмінному вигляді із сечею, повітрям, потом, слиною, фекаліями.

Мабуть, всі люди знають, що алкоголь шкідливий, але мало хто розуміє, як відбувається метаболізм алкоголю в організмі й унаслідок чого саме виявляється негативний вплив спирту. Перетворення етанолу - це складна біохімічна сукупність процесів, що відбуваються в декілька етапів під дією різних ферментів

І етап. Окиснення алкоголю в ацетальдегід (етаналь, оцтовий альдегід). Це хімічно дуже активний та функціонально важливий метаболіт, водночас токсична речовина з вираженим канцерогенним впливом. Ацетальальдегід у десятки разів токсичніший за етанол. Розщепленнянадлишку оцтового альдегіду здійснюється трьома шляхами:

1) за допомогою ферментів алкогольдегідрогеназ, що відбувається в мітохондріях клітин печінки (окиснення близько 80 % етанолу); активність усіх ферментів залежить від віку, статі, генетичної схильності, расової належності, регулярності вживання алкоголю;

2) за участі алкогольоксидази (цитохром Р450), або мікросомальної етанол-окиснювальної системи, локалізованої в незернистій ЕПС (до 15 % етанолу);

3) за участі каталази в пероксисомах (до 5 % етанолу). 

ІІ етап. Окиснення ацетальдегіду до ацетату за участі ферментів ацетальдегіддегідрогеназ.

ІІІ етап. Окиснення ацетату до СО2 і H2O. Незначна частина ацетату включається в цикл Кребса або використовується для синтезу жирних кислот, холестеролу та ін.

Людський організм переробляє етанол зі швидкістю приблизно 7 г за годину.

Застосування етанолу

Етанол широко застосовують у різних галузях народного господарства. З етанолу виготовляють також алкогольні напої.

 

 


 


Дія етанолу на організм

Та слід врахувати, що етанол це – отруйна наркотична речовина! Багато хто вважає, що невеликі дози алкоголю не шкодять,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         органами травлення й розноситься кров’ю по всьому тілу. Малі молекули алкоголю легко змішуються з водою й розчиняються у жирах, а тому легко проходять через оболонку клітин й уже в ротовій порожнині всмоктуються в кров, до 20% всмоктуються в шлунку, 80% – в кишківнику. Оскільки клітини мозку багаті жирами, то в ньому його накопичується найбільше. Особливо швидко це відбувається на порожній шлунок. Уже за годину його концентрація в крові досягається максимуму, і настає стан сп’яніння. Близько 90% етанолу тимчасово затримується в печінці, де за допомогою ферментів він перетворюється в отруйний для організму оцтовий альдегід. Вплив останнього на організм дуже поганий й супроводжується блюванням й запамороченням.

Спиртні напої викликають захворювання нервової системи: руйнують нервові клітини, гальмують мозкові центри, пов’язані з формуванням емоцій. Вживання алкогольних напоїв спершу викликає стан ейфорії, зняття стресу, душевного задоволення. Учені встановили, що вживання навіть невеликих доз спиртного утруднює передавання нервових імпульсів, призводить до розладу активного мислення.

Під впливом етанолу у людини послаблюється увага, загальмовується реакція, порушується координація рухів. Якщо доросла людина випиває 50 мл горілки, прискорюється серцебиття, розширюються судини, знижується тиск, підвищується апетит. 100 мл горілки викликає штучне підвищення настрою в результаті збудження нервової системи, втрату контролю над діями. При регулярному вживанні страждає пам’ять, інтелект, з’являються гнів, роздратування, втрата інтересу до повноцінного життя, депресії, людина поступово деградує. Порушується гормональна діяльність різних органів, на основі порушення нервової системи розвиваються психози, відомі як «біла гарячка» й «галюцинації».

Якщо в кров потрапляє 0,15% алкоголю, наступає втрата контролю над м’язами, при наявності 0,3% – втрата свідомості; при 4-5% – відбувається параліч дихання й смерть.

Алкоголь призводить до порушення роботи всіх систем організму. Порушується вітамінний обмін, пригнічується функція головного мозку, зникає апетит й почуття голоду. При глибокому сп’янiннi пригнiчується дихання, легенi переповнюються кров’ю, вiдбуваються крововиливи в тканину й з’являються мiсця для запалення, сприятливi для появи туберкульозу.

 

Рух алкоголю в організмі

Рух алкоголю в організмі.
а) нормальна структура тканин; б) паталогічні зміни в тканинах органів

Пошкоджується печінка, вона вже не може виконувати свою функцію – знешкоджувати токсичні продукти розпаду. Печiнка зморщується, стає щільна, клітини відмирають й на їх місці розростається сполучна тканина. Розвивається цероз печiнки – людина худне, в черевнiй порожнинi набирається рiдина й хворi швидко помирають. Присутність у крові алкоголю може викликати цироз та рак печінки.

При вживаннi алкоголю вiдбувається запалення слизової оболонки шлунка, що веде до виникнення гастритiв й виразки. На основi цього може виникнути запалення пiдшлункової залози. Алкоголь впливає й на серцево-судинну систему. Перепади тиску й пульсу можуть призвести до iнфаркту, крововиливу в мозок. 
В алкоголіків вiдбуваються частковi змiни в хромосомному наборi, статевi клітини стають неповноцiнними, при заплiдненнi з них формується неповноцiнний зародок, що веде до народження хворих дітей. Дiти можуть народжуватися з такими вадами як: розщеплена верхня губа (заяча губа), незарощене верхнє піднебіння (вовча паща), вадами серця, недорозвиненими кiнцiвками або змiнами в інших органах. Дiти, народженi без видимих вад, можуть вiдставати у фiзичному розвитку, часто хворiти. В тяжких випадках народжуються дiти розумово вiдсталi.

В наші дні в свiтi нараховується близько 100 млн. розумово вiдсталих людей, причиною чого є алкоголiзм.

Алкоголізм – захворювання, що характеризується систематичним паталогічним потягом до вживання спиртних напоїв, розвитком психічної і фізичної залежності від алкоголю. У разі тривалого перебігу хвороба супроводжується стійкими психічними й соматичними розладами, що призводить до смерті.

Шкода, якої завдає алкоголь:

  • відмирання клітин мозку, втрата пам’яті, агресивність, деградація;
  • погіршення зору, мови, координації рухів;
  • рак ротової порожнини, горла, грудних залоз, печінки;
  • імовірність серцевої недостатності, м’язова слабкість;
  • послаблення імунної системи, виразки, запалення підшлункової залози;
  • небезпека народити фізично чи розумово відсталу дитину для вагітних.

Кожна порція цих напоїв містить приблизно однакову кількість чистого спирту:

  • пляшка пива – 330 мл 5 %;
  • чарка горілки – 40 мл 40 %;
  • бокал вина – 140 мл 12 %;
  • чарка лікеру – 70 мл 25 %.

Експериментальна частина  (STEM)

Дослідження дії спиртів на живі організми (на прикладі курячого білка).

У 5 пробірок налити курячий білок і додати :

у пробірку №1 холодну воду

у пробірку №2  гарячу роду;

у пробірку №3 розчин натрій гідроксиду;

у пробірку №4 розчин сульфатної кислоти;

у пробірку №5 етанол

Зробити висновок, на основі отриманих спостережень. (Алкоголь діє на білки точно

так , як гаряча вода, луги і кислоти, тобто приводить до їх необоротної денатурації.)

 

V узагальнення знань 

 

Заповнити таблицю «Шкідливий вплив алкоголю на органи людини»

орган

Можливі наслідки шкідливого впливу алкоголю

мозок

 

печінка

 

шлунок

 

серце

 

 

Завдання для самоконтролю ( Виконання тестів в програмі easyQuizzy)

1 Етиловий спирт – це речовина, яка:

 а) корисна для організму;

 б) корисна у малих дозах

в) небезпечна для організму.

2. При потраплянні в організм метанол:

 а) збуджує апетит;

б) діє заспокійливо;

в) викликає сліпоту.

3. Назвіть речовину, формула якої: C2H5OН

а) етанол;

б) метанол;

 в) деревний спирт.

4 Який із спиртів найбільш небезпечний і отруйний:

 а) медичний спирт;

б) бутиловий спирт

в) деревний спирт

5. Серед фізичних властивостей спиртів виберіть ті, які характерні для етанолу:

а) рідина;

 б) газ;

 в) без запаху;

г) має специфічний запах;

д) погано розчинний у воді;

 е) розчиняється у воді в необмеженій кількості.

VІ Домашнє завдання

Опрацювати §22,

Перевірити в домашніх умовах, як етанол впливає на сире м'ясо. Зробити висновок

doc
Додано
14 листопада 2019
Переглядів
11118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку