Урок "Піротехнічні засоби, горючі та легкозаймисті речовини"

Про матеріал
Запропонований матеріал можна використовувати для проведення інструктажу з техніки безпеки на тему " Запобігання дитячого травматизму від вибухонебезпечних предметів побутового призначення: піротехнічні засоби, горючі та легкозаймисті речовини".
Перегляд файлу

ТЕМА. ЗАПОБІГАННЯ ДИТЯЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ВІД ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ ПОБУТОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ: ПІРОТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ, ГОРЮЧІ ТА ЛЕГКОЗАЙМИСТІ РЕЧОВИНИ

    Мета: познайомити з легкозаймистими та горючими матеріалами, правилами зберігання легкозаймистих речовин та вимогами при роботі з ними, формувати відповідальність за власні вчинки, бережне ставлення до власного здоров’я.

Хід інструктажу

  1.           Інформаційне повідомлення вчителя про легкозаймисті матеріали

За останні роки в Україні спостерігається тенденція до збіль­шення кількості надзвичайних ситуацій, особливо пожеж у зимо­вий період. Упродовж зимніх місяців відбувається понад 40% по­жеж від їх річної кількості, а загибель людей становить понад 70 % від загальної кількості жертв вогню. Аналіз цієї ситуації показав, що переважною причиною виникнення пожеж із загибеллю лю­дей на них є необережне поводження громадян з вогнем. У зв'язку з цим та з метою запобігання пожежам під час проведення свят­кувань закликаємо вас не забувати про прості правила поведінки з піротехнікою, тоді святкова новорічна ялинка й феєрверки при­несуть у ваш дім лише радість.

Почнемо з ялинки. Сучасні синтетичні ялинки оброблені спеці­альним розчином і виготовлені з пластмаси, яка не виділяє отруй­них речовин унаслідок нагрівання. Цього не можна сказати про ялинки, виготовлені до 1985 р. Переконайтеся в тому, що ваша штучна красуня безпечна. Для цього відщепніть шматочок пласт­маси, з якої  її виготовлено, і нагрійте його сірником (підпаліть). Якість диму та швидкість горіння безпомилково вкажуть на вог­нестійкість і нетоксичність штучної ялинки. Якщо спостерігаєте швидке спалахування або ж дим подразнює слизову носоглотки, краще придбати нову ялинку.

Скляні ялинкові прикраси бажано розмістити на не доступній для дітей висоті. Розкидаючи конфетті (блискучі різнокольорові кружечки), пам'ятайте, що дитина може разом із повітрям ви­падково вдихнути ошурки металу, і вони, потрапивши в дихальні шляхи, можуть спричинити алергію або навіть призвести до ле­тального випадку. Тож краще обійтись без конфетті, використо­вуйте гірлянди.

Електрогірлянди також бажано розвішувати на не доступній для дитини висоті. Якщо ви бажаєте прикрасити підніжжя ялинки ілюзією снігу, використовуйте для цього лише просочений вогнестійким розчи­ном папір. Використовувати ж вату не рекомендується.

  1. Бесіда про піротехніку та првила користування нею

Яке ж новорічне свято без чудес різної піротехніки?!

  •            Чи доводилося вам тримати в руках петарди?
  •            Розкажіть, які вони бувають?
  •            Чи несуть вони в собі загрозу життю?

Свічки, хлопавки, бенгальські вогні, звукові жарти, фонтани вогню й ракети – обов'язковий атрибут Нового року. У зв'язку із загальною пристрастю до таких забавок рекомендується врахову­вати таке:

♦ купуйте піротехніку тільки в магазинах або спеціалізованих кіосках;

♦ зверніть увагу на термін зберігання виробу. Якщо він скінчив­ся — краще утриматись від покупки.

Необхідно пам'ятати, що петарди мають небезпечний радіус дії від 0,5 до 5 м. Не рекомендується підривати їх у приміщеннях, а також спостерігати за ними з близької відстані; дрібні часточки, що розлітаються, можуть ушкодити очі або підпалити щось у квар­тирі. Пам'ятайте, що застосування петард поруч з маленькими ді­тьми взагалі неприпустиме, оскільки це може призвести до розла­ду психіки дитини.

Необхідно бути дуже обережними під час використання бен­гальських вогнів, особливо дітьми. Паличку з вогнем потрібно три­мати на відстані витягнутої руки і не підносити близько до одягу, очей та ялинки.

Улаштування феєрверків

Чи часто, купуючи феєрверки або петарди, ми замислюємося про небезпеку, яку несе необережне поводження з ними?

Незалежно від того, у якій країні виготовлено піротехніку, вона не може бути абсолютно безпечною. Ви повинні навчитися правиль­но користуватися нею, бо нещасні випадки, що трапляються, є за­звичай результатом неправильного та необережного поводження з піротехнічними засобами, порушення елементарних вимог без­пеки або використання їх не за призначенням. Тож якщо ви вирі­шили самостійно влаштувати феєрверк з приводу свят, порадувати своїх дітей, друзів і знайомих, дотримуйтесь таких правил:

♦ не можна носити піротехнічні іграшки в кишенях;

♦ не можна спалювати їх у багатті;

♦ не можна розбирати вироби та піддавати їх механічним впли­вам;

♦ не можна працювати з піротехнічними виробами в нетверезому стані;

♦ не можна палити, працюючи з піротехнікою;

♦ зберігайте піротехнічні вироби в не доступному для дітей місці;

♦ розташовуйте їх подалі від обігрівальних приладів;

♦ чітко дотримуйтесь інструкцій, які повинні мати всі піротех- нічні засоби.

Місце для феєрверка слід вибрати заздалегідь. В ідеальному ви­падку це має бути великий відкритий майданчик (двір, скверик або галявина), вільний від дерев та будівель. Крім цього, слід уважно оглянути вибране місце, подивившись, чи немає поруч (у радіусі 50 м) пожежонебезпечних об'єктів, автостоянок, лікарень. Якщо феєрверк влаштовується за містом, поблизу не повинно бути опалого листя, сухої трави або сіна.

Глядачів розташуйте на відстані 20-25 м від пускового майдан­чика, обов'язково з навітряного боку, щоб вітер не зносив на них дим і неспалені часточки піротехнічних засобів. Запам'ятайте:

♦ не купуйте петарди й феєрверки на стихійних ринках, в елек­тричках, підземних переходах, придбавайте їх лише в магази­нах, що мають держліцензію на продаж піротехніки;

♦ не підходьте до місця проведення феєрверку (салюту) ближче ніж на 300-400 м;

♦ не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути у вас в руках;

♦ переконайтеся в тому, що термін їх придатності не скінчився;

♦ минайте стороною піротехніку з дефектами. Якщо корпус тріс­нув, роздувся або ви бачите, що виріб намок, навіть близько до нього не підходьте. Подивіться, чи немає на поверхні ракети сірого або чорного нальоту. У будь-який момент вона може спа­лахнути від тертя;

♦ якщо запальний шнур коротший за 2 м або зламаний, то після запуску ви не встигнете відбігти на безпечну відстань;

♦ піротехніку не можна зберігати без упаковки, у якій її було про­дано;

♦ не лягайте спати відразу, якщо спалили в квартирі кілька бен­гальських вогнів. Після цих забав у повітрі залишається зама­ло кисню, воно насичується шкідливими продуктами горіння, тому обов'язково слід провітрити приміщення;

♦ не пускайте ракети поблизу будівель, а тим паче всередині них;

♦ до будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити рані­ше ніж через 2 хв після закінчення його роботи. А до багатоза­рядних краще не підходити ще довше;

♦ піротехніку, яка спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх мож­ливих застережних заходів. Найкраще закидати її снігом;

♦ у жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті або печі. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на 2 год і лише після цього викиньте разом зі звичайним сміттям.

Дотримуйтесь цих порад — і застосування піротехнічних засо­бів принесе вам радість і не завдасть шкоди.

 

  1.          Перегляд відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=AXtUOEcW9sE

 

  1.          Робота над запитаннями

Питання для обговорення

  • Які правила використання петард?
  • Які правила використання феєрверку.

 

  1. Рефлексія «Продовжи речення»

   На занятті я дізнався ... .

  • Для безпечного користування піротехнічними засобами треба  … .

Використані джерела

  1. https://www.youtube.com/watch?v=AXtUOEcW9sE
  2. Слюніна В.О. Бесіди з безпеки життєдіяльності у школі. 5-11 класи. - Х.:  Вид.група «Основа», 2011. – 192.

 

docx
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
1415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку