Урок, позакласний захід "«ОРГАНІЧНІ ПРОДУКТИ - МОДА ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?"

Про матеріал

Може бути використаний для проведення підсумкового уроку,

для відкритого заходу на семінарі, курсах для вчителів біології та основ здоров'я. В розробці використані інноваційні методи надання інформації, широко використовуються інноваційні методи навчання та формування учнівських компетенцій

Перегляд файлу

 

                                                          Підготувала вчитель вищої категорії

                                                         «Вчитель –методист» середньої

                                                          загальноосвітньої школи №29

                                                          міста Кам’янське Дніпропетровської

                                                          області

                                                          Арнаутова Юлія Олександрівна,

                                                          вчитель біології

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\index 1.jpgC:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\index.jpgЕКОДАЙДЖЕСТ

«ОРГАНІЧНІ  ПРОДУКТИ - МОДА ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?»

 10 клас ( хіміко-біологічний напрямок природничого профілю навчання)

МЕТА:

  • сприяти розумінню учнями відмінностей між екологічно чистими, здоровими та сучасними продуктами харчування, сприяти соціалізації особистості  школяра в сучасному громадянському суспільстві;
  •      навчити дітей свідоміше ставитись до процесу споживання;
  • виховувати в учнів дбайливе ставлення до навколишнього середовища та природних ресурсів

ВСТУП

Термін «екологічно чистий» використовується для позначення продуктів харчування вирощених в чистому середовищі, де в грунти не додають хімічних речовин, він містить в собі лише природні натуральні органічні речовини.

Демонстрація відеоролика « Які продукти обирають українці…»

Вчитель: А чи всі здорові продукти можна вважати екологічно чистими?

Учень: Не всі продукти, що ми називаємо здоровим є екологічно чистими, бо можуть бути вирощені або зібрані в забрудненому середовищі, тому можуть перетворитись на справжню отруту для нашого організму. В них можна знайти:

  •      важкі метали, що потрапили з грунту;
  • надлишковий рівень штучних добрив, що неповністю пройшли процес розкладання;
  •      різноманітні гербіциди та пестициди

Вчитель: Що може зіпсувати їжу, що ми споживаємо?

Учень: Існує багато факторів, що псують їжу:

  • вирощування зернових культур та худоби з додаванням антибіотиків та гормонів росту;
  •      сумнівні методи годування худоби;
  •      інтенсивне вирощування сільськогосподарських культур;
  •      надмірне використання добрив та пестицидів;
  •      кислотні опади;
  •      забруднення середовища транспортом та промисловістю

Вчитель: Для сучасної людини характерними є різноманітні розлади здоров'я і покращити стан організму можна відмовившись від товарів , що містять барвники, консерванти, підсилювачі смаку... Всіма цими якостями відмічені органічні продукти

 

Учень: Що таке органічні продукти? Їхніми перевагами є:

  • відмінні смакові якості, відсутність шкідливих домішок, високі стандарти якості мають позитивний вплив на організм та зберігають здоров'я;
  • органічні продукти безпечні для людини та довкілля, не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів та та іншими речовинами хімічного синтезу;
  •      не містять хвороботворних бактерій, паразитів та алергенів;
  • не містять генетично модифікованих організмів або речовин виготовлених на їх основі;
  • зберігають живильні властивості, якість, безпечність та натуральний склад при переробці;
  • виробництво органічних продуктів сприяє збереженню довкілля, позитивно впливає на відновлення родючості грунтів, сприяє збільшенню біорізноманіття рослин та тварин

 

Вчитель: 3 давніх давень в традиціях нашого народу прославляли працю на нивах та виробництво органічних продуктів

 

( повідомлення учнів,  членів пошукової групи «Історія землеробства в Україні»)

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Обов'язкову увагу нам треба приділити проблемам захисту рослин від шкідників для збереження їх чистоти та корисності

Учень ( виступ з фрагментом захисту дослідницької роботи )

- про біологічні засоби захисту рослин від шкідників;   

 - ГМО - організми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Нам з вами, як свідомим споживачам, необхідно знати як відбувається маркування органічних продуктів

 (доповідь учнів, членів дослідницької групи «Маркування органічних продуктів»)

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\images.jpgE:\семінар\Екодайджест\семінар\фотки\фотки\фотки\_DSC1271.JPGВчитель: Я думаю, що обираючи продукти , люди керуються трьома принципами -    СМАК, ОФОРМЛЕННЯ, КОРИСНІСТЬ

Прошу вас прийняти участь в інтерактивному голосування щодо вашого ставлення до продуктів харчування

ЧЕРВОНИЙ колір   -   мені не принципово, що їсти; ЗЕЛЕНИЙ колір     -  я ретельно обираю продукти

( провести інтерактивне голосування та підвести його підсумки, на дошці розміщується СМАЙЛИК на який учні прикріплюють зірки відповідного кольору)

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\images1.jpgВчитель: Готуючись до сьогоднішньої події вам  було

запропоновано принести с собою ті продукти, що ви

любите вживати і ми з вами організували

 

ЕКОМАРКЕТ СУПЕРМАРКЕТ

Подивіться на товари в них і спробуйте пояснити, чим вони схожі, а в чому їхня різниця?

Органічні продукти, вирощені без                     Продукти приготовані з різної

використання хімічних добрив, не сировини, не завжди вирощеної

містять барвників, консервантів, але з дотриманням екологічно

не дуже привабливі для пересічного чистих технологій, можуть

громадянина містити некорисні, а іноді і

шкідливі речовини

 

ЩО МИ КУПУЄМО?

 

День тижня

Загальна кількість

видів продуктів

Кількість продуктів з

екомаркуванням

Кількість продуктів місцевого виробництва

Кількість упаковок придбаних з товаром

1-й

 

 

 

 

2-й

 

 

 

 

3-й

 

 

 

 

4-й

 

 

 

 

5-й

 

 

 

 

6-й

 

 

 

 

7-й

 

 

 

 

Усього

 

 

 

 

Для того, щоб можна було оцінити частку органічних речовин в вашому раціоні та раціоні вашої родини прошу вас попрацювати над заповненням таблиці

Проведіть дослідження, які продукти купують ваші родини впродовж тижня. (Запишіть результати до таблиці.)

 

 

Перший крок до сприятливого для природи стилю життя - це зменшення кількості непотрібних покупок і надмірної кількості пакувальних матеріалів. Також, якщо ваші родини будуть купувати місцеві продукти, негативний вплив на природу буде знижено внаслідок зменшення пального на транспортування. Хочу нагадати вам, що чим менше перероблена їжа, тим вона корисніша, найкращими для засвоєння організмом людини є продукт вироблені у тій місцевості, де людина живе, тому необхідно вживати більше місцевих сезонних продуктів особливо фруктів та овочів

 

Вчитель: Скажіть шановні  учні, що є однією з приємних подій в житті людини, це буває на свята, на день народження.... Правильно отримання подарунків. І тому сьогодні ми з вами спробуємо згадати, як виготовляли органічні іграшки наші далекі предки, які були тісно пов'язані з природою, виготовимо ляльку-мотанку, що була символом родинного затишку та добробуту

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\images.jpgВиготовляємо ляльку-мотанку  ( майстер-клас )

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\images1.jpg

 

 

 

 

Демонстрація відеоролика «Моя прекрасна земля – Україна!»

Вчитель: Велика і прекрасна наша Земля!

Учні:Все на землі, все треба берегти –

           І птаха, й звіра, і оту рослину.

           Не чванься тим, що цар природи ти,

            Бо врешті ти його частина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Арнаутова Юлія
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
924
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку