Урок + презентація на тему "Роль вітамінів у обміні речовин"

Про матеріал
Розробка уроку з презентацією до нього. Матеріал стане у пригоді при підготовці вчителя до уроків у 10 класі. Розробка уроку містить різні форми роботи, представлені міжпредметні зв'язки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бліц-перевірка знань{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 Ферменти, що діють всередині клітини. АПротеази 2 Ферменти, що містять лише білкову частину. БСкладні ферменти 3 Ферменти, що каталізують розщеплення білків. ВЛізоцим 4 Ферменти, що діють зовні і послаблюють організм хазяїна, руйнують його захисні системи. ГЕндоферменти 5 Ферменти, що складаються із білкових і небілкових компонентів. ДПрості ферменти 6 Ферменти, що каталізують розщеплення вуглеводів. ЕЛіпази 7 Захисний ферментЄЕкзоферменти 8 Ферменти, що каталізують розщеплення ліпідів. Ж Амілази

Номер слайду 3

ВІТАМІНИ

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ТЕМА УРОКУВІТАМІНИ,ЇХ РОЛЬ В ОБМІНІ РЕЧОВИН.

Номер слайду 9

Наука про вітаміни. ВІТАМІНОЛОГІЯВітаміни – це біологічно активні речовини, що впливають на нормальний ріст та розвиток

Номер слайду 10

Роль вітамінів в обміні речовинсприяють дії гормонівпідвищують опірність організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища ( інфекційні агенти, дія низьких і високих температур)необхідні для стимулювання росту, відновлення тканин і клітин після травм і операцій.

Номер слайду 11

На відміну від ферментів та гормонів, більшість вітамінів не утворюється в організмі людини. Виключення складають вітамін Д, який може синтезуватись в шкірі під дією ультрафіолетового проміння, вітаміни К та В₁₂

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вітаміни ділять на 2 групи. Вітаміни Е, К.

Номер слайду 17

РОБОТА В ГРУПАХПлан дослідження:• Група вітамінів• Назва вітаміну• Джерело • Роль в організмі• Наслідки нестачі або надлишку.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ГРА « СПІЙМАЙ ПОМИЛКУ»1. При недостатній кількості в їжі вітаміну D виникає цинга.2. При недостатній кількості в їжі вітаміну А виникає куряча сліпота3. При недостатній кількості в їжі вітаміну В1 виникає бері-бері4. При відсутності в їжі вітаміну С виникає рахіт5. Відсутність вітаміну Е негативно позначається на здатності організму до розмноження. 6. У разі нестачі вітаміну Д розвивається цинга.

Номер слайду 22

Підсумок УРОКУ. Продовжіть речення:- сьогодні я дізнався…- було цікаво…- я зрозумів, що…- тепер я можу…- мене здивувало

Номер слайду 23

Мій настрій

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Розробити пам'ятку членам своєї родини щодо впливу вітамінів на здоров'я. Опрацювати параграф 26.

Перегляд файлу

Тема: Вітаміни, їх роль в обміні речовин.

Цілі уроку:

Навчальні – продовжити формування знань учнів про вітаміни,їх значення для організму сформувати поняття про основні групи вітамінів та їх роль в обміні речовин;

познайомити учнів з умовами збереження вітамінів у їжі;

Розвивальні – розвивати вміння аналізувати, визначаючи наслідки гіпо- та гіпервітамінозу; розвивати біологічну мову ,вміння виступати з повідомленнями , робити висновки, аналізувати  й систематизувати матеріал.

Виховні – Здійснювати валеологічне вихованя, формувати здоров’я  - зберігаючі  компетентності як основу соціально активної особливості.

Обладнання : таблиця  «Вміст вітамінів у продуктах харчування», мультимедійна презентація, набори маркерів,підручник, хімічний посуд, реактиви

Основні компетенції учнів на уроці:

Основні поняття: Вітамін, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз 

Основні знання: Групи вітамінів ( жиророзчинні та водорозчинні), роль вітамінів у метаболізмі, хвороби, пов’язані з нестачею чи надлишком вітамінів, джерела основних вітамінів             

Основні вміння: Визначення за симптомами гіповітамінозу які вітаміни необхідні людині, збереження вітамінів у продуктах харчування

Хід уроку

  1. Організаційний момент

Вправа « Мій настрій» Вчитель пропонує визначити свій настрій на початку уроку, скориставшись смайликами, або зобразити за допомогою міміки обличчя.

II.Актуалізація знань учнів.

  1. Бліц –перевірка знань. Встановити відповідність

1

Ферменти, що діють всередині клітини

А

Протеази

2

Ферменти, що містять лише білкову частину

Б

Складні ферменти

3

Ферменти, що каталізують розщеплення білків

В

Лізоцим

4

Ферменти, що діють зовні і послаблюють організм хазяїна, руйнують його захисні системи

Г

Ендоферменти

5

Ферменти, що складаються із білкових і небілкових компонентів

Д

Прості ферменти

6

Ферменти, що каталізують розщеплення вуглеводів

Е

Ліпази

7

Захисний фермент

Є

Екзоферменти

8

Ферменти, що каталізують розщеплення ліпідів

Ж

Амілази

1-г, 2- д, 3- а, 4- є, 5- б,  6- ж, 7- в, 8- е ;

  1. Вправа «Асоціативний кущ»

Слово «Вітаміни» досить часто вживане у повсякденному житті. Які асоціації  виникають у вас, коли ви чуєте термін «вітаміни»? Давайте складемо   асоціативний кущ  «Вітаміни».

 

 

 

 

 

 

IІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Це було дуже давно, коли Колумб відправився здобувати золото Індії для іспанської корони,  а відкрив Америку.  Під час подорожі третя частина його команди захворіла на хворобу, яка на той момент називалась скорбут. Дуже багато моряків загинуло, а  зовсім безнадійно хворих  висадили на ближньому острові . Через півроку,  коли команда поверталась , вони зайшли на той острів де були висаджені люди . Здивуванню не було меж  всі моряки  були живі і здорові.

 Чому безнадійно хворі моряки одужали на безлюдному острові?

 Пізніше було помічено , що коли вживати в їжу свіжі овочі і фрукти хвороба скорбут не виникає. Що ж тоді викликає цю хворобу?

Подія, яка відбулася з командою Колумба, це тільки частина великої історії про відкриття чудових речовин.

У 1880 році лікар М.Лунін висловив думку про те, що в продуктах харчування крім відомих білків, жирів та вуглеводів містяться «..ще інші речовини, незамінні для харчування."  Він   провів важливий для розвитку науки дослід. Протягом певного періоду  лікар годував  одну групу тварин справжніми чистими білками , жирами та вуглеводами , що були виділені з молока. Крім цієї штучно виготовленої  їжі , він давав тваринам тільки воду та всі необхідні мінеральні солі. Через деякий час піддослідні тварини починали хворіти,  слабшали , ставали млявими і урешті решт загинули.

 Другій групі піддослідних тварин давали водночас із такою  штучно виготовленою їжею молоко, вони залишилися здоровими .

На основі  цих дослідів Лунін  М.І. зробив висновок , що життя тварин можливе тоді , коли в їжі крім білків , жирів , вуглеводів , води й мінеральних солей, є ще якісь речовини , поки що не відомі науці.

Через деякий час лікар Ейкман, хімік Казимір Функ відкрили  таємницю життя .

У 1890 році голландський лікар Eйкман приїхав на острів Ява , жителі якого хворіли на важку хворобу, яку називали «кайдани ніг» . Хвороба  починалася з ніг, потім розвивалися  судоми, з'являлися паралічі. Лікар  звернув увагу на те,що кури у курятнику, яких годували очищеним рисом, також хворіли. Кури, які ходили на волі,були здоровими. Ейкман дійшов висновку, що їжу необхідно додавати лузгу риса.

 Загадкове явище зацікавило хіміка Казимира Функа  Він провів досліди із голубами, готував їх виключно очищеним рисом. І через деякий час голуби захворіли.

Але тільки-но голубам вводили жовту кристалічну речовину, одержану з висівок, птахи одужували.

Цій жовтій кристалічній речовині була дана  назву «вітамін», з’єднавши в одному слові латинське vita - "життя" та грецьке амін -  «належність до амінокислот».

 Ця назва збереглася до сьогодні, хоча Нітроген міститься не у всіх вітамінах.

Отже тема нашого уроку «Вітаміни, їх роль в обміні речовин»

Дослід 1 : якісна реакція на вітамін С.

Наш організм складається на 70% з води. Уявимо, що вода, яку ми наливаємо у склянку - це організм людини, в якому існують різні системи та органи. Під виглядом органів в нашому експерименті будуть шматочки печива. Занурюємо печиво у воду. Під впливом різних факторів, організм людини хімічно забруднюється (вчитель у склянку з водою та печивом додає по краплям йод). Вода і печиво темніють. Так на наш організм діють мутагенні фактори середовища. Але вітаміни для організму є антимутагенами. Додаємо вітамін С у склянку з досліджуваною рідиною. Перемішуємо, через деякий час, рідина світлішає і стає прозорою. Так вітаміни допомагають  організму людини.

IV. Вивчення нового матеріалу

  Розповідь учителя.

 Вітаміни – біологічно активні сполуки різної хімічної природи, необхідні для забезпечення важливих фізіологічних та біологічних процесів у організмі.

Наука, що вивчає вітаміни називається вітамінологія.

Частина вітамінів  синтезується в організмі, а інша надходить туди з їжею.

 Чим пояснюється важлива роль вітамінів в обміні речовин?

  • сприяють дії гормонів
  • підвищують  опірність  організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища ( інфекційні агенти, дія низьких і високих температур)
  • необхідні для стимулювання росту, відновлення тканин і клітин після травм і операцій.

 На відміну від ферментів та гормонів, більшість вітамінів не утворюються в організмі людини.

Що ж є головним джерелом вітамінів? (овочі, фрукти)

Дуже часто, щоб забезпечити свій організм вітамінами ми звертаємося до до придбання вітамінних препаратів, які продаються в аптеках. І тут  треба бути уважним і купувати у перевірених аптеках,  адже зараз зустрічається безліч підробок, які, щонайменше, не принесуть користі, але й можуть завдати шкоди.

Розгляд понять: авітаміноз,гіповітаміноз,гіпервітаміноз. ( Робота з підручником)

Коли хімічні формули вітамінів були невідомі , їх позначали літерами латинської абетки . Перші два вітаміни назвали А і В. Потім з’явилися  інші вітаміни А, В, С, Д, Е, К, Р, РР, Н - цей ряд називають абеткою життя. Сьогодні відкрито вже близько 50 вітамінів , їх поділяють на дві групи: 

          Водорозчинні                                                         Жиророзчинні

         Вітаміни групи B,C,P.                                             Д, Е, К, А

 

2 Робота в групах . Уявіть собі, що ви працюєте у науково - дослідницькій лабораторії.  Кожна група досліджує  певну групу вітамінів і складає ментальну карту.

План дослідження:

  • Група вітамінів
  • Назва вітаміну
  • Джерело
  • Роль в організмі
  • Наслідки нестачі або надлишку.

 

 Збереження вітамінів у їжі.

Ми отримуємо більшість вітамінів з продуктів харчування. Тому дуже важливо знати при яких умовах вони зберігаються, а при  яких руйнуються.

Дослід 2 : до слабкого розчину йоду додати клейстер до отримання фіолетового розчину; отриманий розчин по краплям додавати до  фруктового соку, спостерігати швидкість зміни забарвлення(чим швидше знебарвиться, тим більше вітаміну С). Повторити дослід з соком після нагрівання.

Спонукає учнів до обговорення і висловлення припущень

Які причини зменшення кількості вітамінів у харчових продуктах?

Які б ви запропонували заходи по збереженню кількості вітамінів у продуктах харчування?

V. Узагальнення знань учнів.

Загадки від мандрівників.

  Мисливець з тайги

 Довелося мені якось довго жити в лісі. А тут ще зима. Жив я в землянці, харчувався тим, що вполював. І ось, через деякий час, я став сліпнути по вечорах: поки день – бачу, як тільки стемніє - стаю як курка сліпа.  Але знову щось не те - шкіра висихати стала, тріщини з'явилися,  а з зором все гірше і гірше. Думав не виживу. Що ж мені сліпому в лісі робити? Знайшла мене геологічна експедиція і одразу направили в лікарню. Сказали, що своєчасно мене привезли,  а то без очей залишився б. Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає?

Мандрівниця з Азії

 Доля занесла мене одного разу на далекі острови.  Я жила серед населення, яке займалося вирощування рису. Та цивілізація дійшла і до цих місць, стали розвиватись торгівля і промисловість. І рис почали вживати очищений. Пройшов рік і на острівці спалахнула страшна хвороба. Я перехворіла у легкій формі, а от мій сусід помер. Страшно було дивитись на нього: раніше це була огрядна, весела і доброзичлива людина, а став він дуже худим, апатичним. Він міг порізатися і не відчути болю, сильно вдаритися ногою та йти далі. Ходив якось дивно - став волочити ноги, наче вони зв'язані, а через деякий час, він лежав паралізований і сильно марив.

 Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає

 Мандрівниця з Венеції

 Венеція прекрасна і романтична країна. Навкруги вода і на воді чудові будинки наче з плетива. По її каналах рухаються чудові гондоли. А які веселі і цікаві карнавали там відбуваються! Але це один бік цієї країни. А я ще побувала у районах , де від сирості і всі будинки вкриті цвіллю, де канали наповнені нечистотами, де бруд і сморід.  І ні один промінчик сонця не заглядає в темні приміщення. Особливо страшно було дивитися на дітей. З викривленими ногами, величезними животами, деякі зовсім не можуть ходити, і чомусь у них м'які кістки.

Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає? 

Капітан корабля

 Я старий морський вовк, провів багато часу в морі, пройшов крізь всі негаразди та небезпеку мандрівок, але одне плавання я запам'ятаю надовго. Ми йшли до Білого моря, збори були безладними і швидкими.  А коли вийшли у відкрите море, то з'ясувалося що овочів на кораблі не було. І от, через 10 діб я почав помічати, що дуже швидко втомлююсь, з'явилася апатія, зовсім не хотілося їсти.  А ще через пару днів з'явився такий біль у суглобах , що хотілося кричати ноги, вкрилися якимись бурими плямами. Але це було не найгірше, потім в мене набрякли ясна і стали випадати зуби. На кораблі почалася паніка, тому що не один я захворів, тільки чудом вдалося врятуватися - ми пристали до берега і в одному селищі поморів нам допомогли.

 Що це за хвороба?  Нестача якого вітаміну її викликає? 

 

Гра «Спіймай помилку

1.При недостатній кількості в їжі вітаміну D  виникає цинга.

2.При недостатній кількості в їжі вітаміну А виникає куряча сліпота

3. При недостатній кількості в їжі вітаміну В1 виникає бері-бері

4. При відсутності в їжі вітаміну С виникає рахіт

5. Відсутність вітаміну Е негативно позначається на здатності організму до розмноження.

6.У разі нестачі вітаміну Д розвивається рахіт.

3 Біологічний диктант.

1. Вітаміни відкрив …(Лунін)

2. Нестача вітамінів називається…(гіповітаміноз)

3.  Захворювання при якому  в організмі повністю відсутні вітаміни  називається….(авітаміноз)

4. Надлишок в організмі вітамінів призводить  до …(гіпервітамінозу)

 5. Скільки вітамінів нині відомо?(50)

6. Вітаміни поділяються на…(водорозчинні, жиророзчинні)

7. У разі нестачі в організмі вітаміну А, порушується…(зір)

     8. Вітамін  який укріплює  скелет,  запобігає рахіту  це..(Д)

     9. Вітамін що  є антиоксидантом, підвищує стійкість до інфекцій це…(С)

     10. Вітаміном розмноження називають …(Е)

VI. Підсумок уроку.

1. Продовжіть речення:

- сьогодні я дізнався…

- було цікаво…

- я зрозумів, що…

- тепер я можу…

- мене здивувало

2. Обрати смайлик, що відображає ваш настрій   в кінці уроку.

VII. Домашнє завдання.

 Завдання творчого характеру: скласти пам’ятку для членів своєї родини, щодо необхідності вживання вітамінів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zip
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку