Урок+ Презентація"Основні напрямки сучасної біотехнології."

Про матеріал
Урок знайомить з можливостями сучасної біотехнології, її основними методами; піднімає проблему використання генетично-модифікованих організмів; розвиває вміння висловлювати свою думку; формувати власну позицію щодо клонування людських клітин, використання генетично-модифікованих організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

А розпочнемо ми наш урок із епіграфу, а саме словами Іммануїла Канта: «Людські фантазії тривають аж до могили, хто не вміє стримувати свої фантазії — той фантазер, у кого фантазія поєднується з ідеями добра — той ентузіаст, у кого хаотична фантазія — той мрійник, у кого нестримна фантазія поєднується з ідеями зла — той злочинець»

Номер слайду 2

Динаміка чисельності населеня Землі

Номер слайду 3

Проблемне запитання ? ХХІ сторіччя визначають як сторіччя біології. Біологічні об’єкти представляють широкий простір для науковців. Екологічно чисті продукти, засоби утворення енергії не отруюють світ, вторинна переробка сировини дозволяє вичистити Землю від сміття. Утопія?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тема уроку Основні напрямки сучасної біотехнології

Номер слайду 6

Ліквідація нестачі продуктів харчування Поліпшення стану здоров’я Створення організмів з конкретними, необхідними для людини властивостями Чи зможе біотехнологія вирішити ці запитання?

Номер слайду 7

В кінці уроку зробимо висновок «благо чи зло?» сучасні біотехнологічні процеси?

Номер слайду 8

Що об’єднує між собою ці продукти харчування?

Номер слайду 9

Біотехнологія це сукупність промислових методів, які застосовують для виробництва різних речовин із використанням живих організмів, біологічних процесів чи явищ. Мікроорганізм, це гидке каченя перших років епідеміології, завдяки успіхам науки і техніки, досягненням людського генію перетворилось у чудового лебедя генетичної інженерії, сучасної біотехнології і індустрії живих клітин. Б. Я. Нейман

Номер слайду 10

Біотехнологію умовно поділяють на два підрозділи:

Номер слайду 11

Історія виникнення біотехнології Луи Пастер 1822-1895

Номер слайду 12

Поль Берг 1926 Історія виникнення біотехнології

Номер слайду 13

Історія виникнення біотехнології Дослідники Кембриджського Університету Френсіс Крік і Джеймс Вотсон

Номер слайду 14

Работа в парах: 1 группа –клітинні інженери; 2 группа – генні інженери; 3 группа –біотехнологи; 4 группа – медики і аграрії.

Номер слайду 15

Читання тексту з помітками: «v» – уже знав «+» – нове «-» – думав по іншому «?» – не розумію, є питання

Номер слайду 16

Клонування живих організмів

Номер слайду 17

Технология «in vitro»

Номер слайду 18

Стовбурові клітини – що це для людей???

Номер слайду 19

Генна інженерія

Номер слайду 20

Біотехнологічні продукти: гормон роста соматотропін, гормон інсулін для лікуванния цукровго діабету, противірусний білок інтерферон, вітаміни, антибіотики, амінокислоти, ферменти, кормові та харчові білки, трансгенні організми.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Аргументи ”За” Аргументи ”Проти”

Номер слайду 23

Неймовірні приклади трансгених продуктів

Номер слайду 24

Золотой рис У 1999 р був отриманий трансгенний "золотий рис" з підвищеним вмістом каротину. Він служить для профілактики сліпоти дітей країн, що розвиваються, де є основним продуктом харчування.

Номер слайду 25

Отруйна капуста Для боротьби з комахами - шкідниками створені рослини, здатні виробляти бактеріальний білок ВТ-токсин, який викликає утворення отворів в кишечнику комахи і вона гине.

Номер слайду 26

Негниючі томати Створено томати з підвищеною лежкістю. У таких томатів знижений синтез етилену - газу, що викликає дозрівання плодів.

Номер слайду 27

Стійкість до вірусів Здорова рослина Хвора рослина Ураження рослин вірусами зменшує врожай в середньому на 30%. На сьогодні отримані стійкі до вірусу трансгенні рослини огірків, кабачків і дині.

Номер слайду 28

Стійкість до гербіцидів Гербіциди - хімічні речовини, що застосовуються для знищення рослинності. Вченими були створені ГМ - рослини, стійкі до гербіцидів. Замість постійних прополок і розпушування міжрядь над полем можна розпорошити гербіцид. Культурні рослини виживуть, а бур'яни загинуть.

Номер слайду 29

Эко – свині Гній зі свиноферм, потрапляючи у водойми, викликає бурхливе зростання водоростей. Вчені ввели ген фітазою, яка розщеплює фосфати в їжі свині, зменшуючи тим самим їх зміст в тваринному посліді . Це істотно знижує шкідливий вплив свиноферм на навколишнє середовище.

Номер слайду 30

Швидко зростаючий лосось У трансгенному лососеві гормон росту утворюється цілий рік, збільшуючи швидкість росту риби в 2-3 рази.

Номер слайду 31

Бананова вакцина Незабаром люди зможуть отримувати вакцину від гепатиту B і холери, просто з'ївши банан. Коли люди з'їдають шматок генетично створеного банана, заповненого вірусними білками, їх імунна система створює антитіла для боротьби з хворобою; те саме відбувається і із звичайною вакциною.

Номер слайду 32

Всяке наукове відкриття саме по собі є нейтральним. Отож, що принесе нам біотехнологія і відповідно змінені нею трансгенні організми — добро чи зло — залежатиме саме від людей, від нас з вами… Висновки:

Номер слайду 33

Складіть правила біоетики.

Номер слайду 34

Шість капелюхів мислення Едварда де Боно Факти та цифри Що тут не так? В основі – позитив! Емоції та почуття Творчість та креативність Узагальнення та висновки

Номер слайду 35

Дайте відповідь, будь ласка, на питання: • Червоний капелюх. Висловіть, будь ласка, свої емоції від уроку. • Жовтий капелюх. Що позитивного в роботі класу ви можете відзначити? • Чорний капелюх. Які недоліки в роботі класу ви помітили? • Білий капелюх. Що нового ви дізналися на уроці? • Зелений капелюх. Де і як можна застосовувати вивчений матеріал? • Синій капелюх. Підведіть загальний підсумок, зробіть висновок.

ppt
Додано
30 березня 2021
Переглядів
573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку