Урок "РІВНОМІРНИЙ РУХ МАТЕРІАЛЬНОЇ ТОЧКИ ПО КОЛУ. ПЕРІОД ОБЕРТАННЯ "

Про матеріал
Урок на тему Рівномірний рух матеріальної точки по колу.Період і частота обертання. Вивчити основні характеристики криволінійного руху на прикладі руху тіла по колу: траєкторію, період і частоту обертання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІВНОМІРНИЙ РУХ МАТЕРІАЛЬНОЇ ТОЧКИ ПО КОЛУ. ПЕРІОД ОБЕРТАННЯ

Номер слайду 2

А все – таки вона крутиться… Галілео Галілей Види механічного руху: За формою траєкторії – прямолінійний, криволінійний; За характером руху тіла – рівномірний, нерівномірний.

Номер слайду 3

Давайте пригадаємо: Що таке прямолінійний рух? Що таке криволінійний рух? Що таке рівномірний рух? Що таке нерівномірний рух? Що таке матеріальна точка?

Номер слайду 4

Рівномірний рух матеріальної точки по колу — це такий криволінійний рух, у ході якого точка, рухаючись коловою траєкторією, за будь-які рівні інтервали часу проходить однаковий шлях.

Номер слайду 5

Рівномірний рух по колу — це періодичний рух. Періодичний рух - це рух, який повторюється через певні рівні інтервали часу. Наприклад, кінчик секундної стрілки годинника, рухаючись рівномірно вздовж циферблата, повторює свій рух через кожні 60 с

Номер слайду 6

Характеристики періодичного руху: Період обертання Обертова частота

Номер слайду 7

Період обертання — це фізична величина, яка дорівнює часу, за який матеріальна точка, що рівномірно рухається по колу, здійснює один оберт. Період обертання позначають символом T. Одиниця періоду обертання в СІ — секунда: [T]=c.

Номер слайду 8

Таким чином, щоб визначити період обертання Т, слід підрахувати кількість обертів N, здійснених за інтервал часу t, і скористатися формулою:

Номер слайду 9

Обертова частота — це фізична величина, яка дорівнює кількості обертів за одиницю часу. Обертову частоту позначають символом і визначають за формулою: де t — час обертання; N — кількість обертів, здійснених за цей час. Одиниця обертової частоти в СІ — оберт за секунду:

Номер слайду 10

Зважаючи на те що , а , доходимо висновку, що період обертання й обертова частота є взаємно оберненими величинами: Чим більшим є період обертання тіла, тим меншою є його обертова частота, і навпаки.

Номер слайду 11

Швидкість рівномірного руху по колу Якщо тіло рівномірно рухається по колу, то за час, який дорівнює періоду обертання (t = Т), тіло робить один оберт, тобто долає шлях, який дорівнює довжині кола. Довжину кола l можна обчислити за відомою вам з математики формулою: де = 3,14 — математична константа; R — радіус кола. Знаючи шлях і час, за який цей шлях подолано, отримуємо формулу для розрахунку швидкості рівномірного руху по колу:

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Додано
4 січня 2021
Переглядів
2717
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку