Урок "Тканини рослин"

Про матеріал
Урок побудований з використанням прийомів технології критичного мислення, має на меті сформувати загальне поняття про класифікацію тканин рослин
Перегляд файлу

Тема. Тканини рослин

Мета: сформувати поняття про тканини рослин, їх класифікацію за  будовою, розташуванням в організмі рослини та виконуваними функціями; виокремити особливості твірних тканин; поглибити знання про процеси життєдіяльності рослин; продовжити формувати екологічний світогляд.

Обладнання: таблиці та малюнки їз зображеннями клітин, тканин, органів рослин, «Брунька», «Пагін», «Будова кореня», «Внутрішня будова стебла».

                                                                             Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань

Вправа «Лови помилку»

Рослинам властивий гетеротрофний тип живлення, а росичка та венерина мухоловка живляться автотрофно, коли змикаються їх листки, то так виявляється притаманний їм ростовий рух – нутація.  В мітохондріях рослинних клітин в темряві відбувається процес фотосинтезу, під час якого виділяються вуглекислий газ та вода. Під час фотосинтезу в листках  утворюється крохмаль, який потім відкладається рослиною про запас в різних її органах., а з повітря поглинається кисень. Для дихання рослинам потрібне сонячне світло та хлорофіл,  тому відбувається фототропізм – повертання листка в бік сонячного світла.Щоб отримати більше світла, рослини чіпляються за опори, обкручуючи їх вусиками , це ростовий рух – настія. Дихаючи, рослина поглинає вуглекислий газ і виділяє кисень. Рослина дихає лише через поверхню листка. Вода потрапляє до корення від листків, де бере участь в поглинанні азоту, фосфору, калію. Корінь може поглинати лише органічні речовини, для цього він росте глибше в грунт, виявляючи фототропізм

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Бетон з моркви і куленепробивна деревина

Робити бетон з моркви, перетворювати деревину на пластик чи навіть стискати її настільки, щоб вона перетворилася на «супердеревину», легшу і в рази міцнішу за титан – все це звучить як щось в дусі експериментів Франкенштейна.  Однак, всі три перелічені трансформації – це останній приклад використання природних рослинних тканин для створення екологічно чистіших  штучних матеріалів чи домішок, пише The Economist.Велика перевага ще й в тому, що рослини зв’язують в своїй структурі вуглець, а отже використання їхніх тканин означає скорочення викидів CO2.

 То ж це таке – рослинні тканини?  (Учні висловлюють думки)

ІІІ.Формування нових знань і вмінь

  1. Поняття про тканини

1682 року англійський ботанік Неємія Грю  розглядав з допомогою мікроскопа рослини. Те, що він побачив при малому збільшенні, нагадало йому звичайну  текстильну тканину. Він назвав побачене «Живою тканиною»

З чого вона може складатись? (З чого складаються рослини, тварини, гриби?)

Отже, йдеться про клітини, зібрані разом.Чи однакові всі клітини в рослин? Від чого це може залежати?

Однакові клітини листка збираються разом, щоб здійснювати фотосинтез. Поверхня листка утворена іншими клитинами (яка їх функція, чому вони прозорі?). Для фотосинтезу потрібна вода – звідки вона надходить до листка? Якої форми мають бути клітини, по яких рухається вода від кореня до листків.

Все це приклади тканин рослин.

Тканина рослин – це сукупність клітин, що мають спільне походження, схожу будову та виконують однакову функцію (Будова тканин пристосована для виконання функцій)

  1. Класифікація тканин рослин

В  §22 знайдіть малюнок 63 та скажіть, як класифікують тканини рослин

Поміркуйте та зробіть припущення, чим можуть відрізнятись твірні тканини від постійних? Що підказують їх назви?

  1. Твірна тканина – меристема.

ЇХ функція – ріст і розвиток рослини. Що потрібно для росту? (Щоб постійно збільшувалась кількість клітин).

 В яких частинах рослини відбувається найінтенсивніше ріст? Це відбувається навесні. Що тоді з’являється на деревах ? Брунька розгортається згодом у пелюстки, листочки, іноді суцвіття з кількох квіток, а, іноді, навіть, у цілі пагони. Отже, там дуже інтенсивно відбувається ріст. Яка там мусить бути тканина?

Брунька –верхівка пагона, тоді таку тканину(що на верхівці) слід назвати … Який вид тропізму забезпечує брунька (фототропізм). Який орган забезпечує геотропізм? (корінь). У кореня ріст так само відбувається верхівкою, тільки в грунті (йдеться про кінчик кореня). Отже, на кінчику кореня теж є верхівкова твірна тканина.

Пагін рослини лише видовжується? (Ще росте в ширину).

Обговорення малюнку  «Внутрішня будова стебла»

Камбій – бічна твірна тканина, забезпечує ріст в товщину.

Обговорення таблиці «Будова пагона» про «вузол» та меживузля»

Меживузля багаторічних рослин (які це рослини?) щороку видовжуються, бо біля основи меживузль є вставна твірна тканина

  1. Класифікація рослинних тканин

Основний спосіб живлення рослин – (фотосинтез), де він відбувається? ( в листку). Як варто назвати таку тканину?  Основна фотосинтезуюча.

Покриває листок тканина, через продихи в якій відбувається дихання, випаровування води. Стебло покриває товстий шар відмерлих клітин ( вони прозорі? Коли в стеблі може бути фотосинтез?).  Як назвемо тканину, яка покриваєПокривна

Проводять воду від кореня до листків, несуть крохмаль від листків до кореня  тканини ….провідні. Якої форми  їм варто бути, щоб легше було проводити воду й органічні речовини? (трубчасті)

Механічно  натиснувши на стовбур дерева, чи можна його так зламати? Чому легко зламати зелені молоді пагони. Чи легко розчавити кісточки абрикоса або вишні? Механічний  захист забезпечать тканини ….механічні.

IV. Узагальнення й систематизація набутих знань

  1. «Гронування»  про класифікацію тканин
  2. «Шпаргалка» . Учні виготовляють шпаргалки за вивченим матеріалом. Є обмеження: можна використати не більше 15 слів, але скільки завгодно інших позначень – малюнків тощо.

V. Підсумки

Мені сподобалось…

Мені не сподобалось…

Візьму з собою…

VІ. Домашнє завдання.

Вивчити §22, вдосконалити «шпаргалки» (на наступному уроці буде використано при оопитуванні – учні ними мінятимуться)

 

 

 

docx
Додано
8 грудня 2021
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку