Урок, « Українська пісня – єднає нас»

Про матеріал

Тема: « Українська пісня – єднає нас»

Мета: учити дітей розуміти та поважати споконвічні традиції, звичаї, символи українського народу; відродити історію створення пісні та її авторів. Розширити знання про українські пісні та їх виконавців. Виховувати: почуття прекрасного почуття приналежності до свого народу, його духовної і матеріальної культури, яку слід оберігати, збагачувати. Долучати дітей до духовної музики, пісень про батьківщину й матерів; почуття любов і пошану до української пісні. Формувати у дітей здатність уважно слухати та сприймати кращі зразки доступної їм класичної, української народної та сучасної музики.

Перегляд файлу

 

 

Полтавський навчально-виховний комплекс

Лозівської районної ради Харківської області

 

 

 

 

 

 Позакласний захід

 

D:\###ИРА###\Конкурс урок 10 розробок\Т.Г. Шевченко\Українська ПІСНЯ\DSC06985.JPG«Наші таланти»

 

 

 

 


Тема: « Українська пісня – єднає нас»

Мета: учити дітей розуміти та поважати споконвічні традиції, звичаї, символи українського народу; відродити історію створення пісні та її авторів. Розширити знання про українські пісні та їх виконавців. Виховувати: почуття прекрасного почуття приналежності до свого народу, його духовної і матеріальної культури, яку слід оберігати, збагачувати. Долучати дітей до духовної музики, пісень про батьківщину й матерів; почуття любов і пошану до української пісні. Формувати у дітей здатність уважно слухати та сприймати кращі зразки доступної їм класичної, української народної та сучасної музики

 

 

Мій рідний край

Моя земля, моя родина

Нас всіх єднає пісня українська солов'їна.

Сцена прикрашена українськими рушниками та вінками. В залі лунають українські пісні.

Хід свята

Звучить пісня(запис)Н .Матвієнко «Роде наш прекрасний»

Вчитель

Шановні друзі, гості нашого свята Ми всі – представники великої родини нашої матері-батьківщини України. Родина до родини – то і є народ.

Могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини – української пісні. Пісня є наш духовний скарб, який єднає нас, стирає кордони, розповідає світові про велич нашого співучого народу. Мовою пісні гортаємо сторінки історії. Зустрічайте дует «Мрія» з піснею «Мелодія добра»

Ведучий І

Україна – це тихі води і ясні зорі, земні сади, білі хати, лани золотої пшениці, медові та молочні ріки.

Ведучий ІІ

Україна – розкішний вінок із рути і барвінку, вишневий сад, туман над яром і десь далеко за гаєм переливи дівочих голосів. Пісня «Ой, у вишневому садочку».

Ведучий ІІІ

Ми щасливі, що народилися серед народу з такою багатою душею, народу, що вміє так відчувати свої радощі й чудово виливати свої думи, свої мрії, почуття у пісню.

Ведучий ІІ

Коли звучать пісні, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу, до України, яку уславили наші співвітчизники.

Ведучий ІІІ

А скажи мені кому із знаменитих людей в цьому році відмічали ювілей?

Ведучий І

Як кому???!!! Мені звичайно!. Вже виповнилося 10 років.

Ведучий ІІІ

Теж мені знаменитість. Вершиною нашого родового дерева – є Тарас Григорович Шевченко, він був його батьком, засновником, голосом його інтересів.

Ведучий ІІ

І сьогодні, до ювілею, лине пісня у виконанні дуету «ВітаЛіна» - золотих голосів школи «Бандуристе, орле сизий» на слова Траса Шевченка

Ведучий І

В кожній пісні відчувається українська душа, українська вдача, віра, надія й любов. Пісня єднає людей духовно, несе заряд енергії, добра та любові. Зустрічайте тріо «РоДаМа» з піснею «Ти до мене не ходи»

Ведучий ІІ

Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого автентичного скарбу як ми з вами. Українська пісня це втілення чогось квітучого, безсмертного. До вашої уваги пісня «Ніч яка місячна» у виконанні учениці 6 класу.

Ведучий ІІІ

Українська народна пісня, кажуть, допоки живе мова, то живе народ, а якщо лине пісня народу, то вже історія, культура. Народні пісні, обряди – це життя людського роду.

Звучить запис козацького маршу.

Ведучий І

У піснях ми чуємо славну історію минулого.

Ведучий ІІ

Хто виконує найкраще українські пісні?

Ведучий ІІІ

Таких співаків багато: Ніна Матвієнко, Михайло Поплавський…..

Ведучий ІІ

Погано ти знаєш історію. Найкращими виконавцями українських пісень були козаки. Коза – душа співоча. Пісня супроводжувала його всюди. Воїни, що віддавали свою силу, честь та славу в ім’я рідного народу – славне запорозьке козацтво.

 Ведучий І

Пам’ять про козацтво збереглася в легендах, думах, переказах. Навіть у наш час, щоб підкреслити чоловічі якості юнака, говорять – гарний козак. Зустрічайте гурт «Веселка» з піснею «Ой, на горі та й жінці жнуть»

Ведучий ІІ

Колискова пісня….. Скільки їх створив наш народний геній. З дитинства, з маминих вуст, ми чуємо першу свою пісню – колискову. Сьогодні на наше свято завітали батьки. Мама, учня 7 класу, заспіває колискову «Ой, у гаю при Дунаю». Зустрічайте!

Ведучий ІІІ

Матуся для кожного з нас, то символ усіх людських цінностей. Веде вона нас в широкий світ життя, яке дбайливо вишите на рушникові маминими руками. Прислухайтесь до пісні «Балада про маму» і нехай ваші мами будуть поряд завжди.

Ведучий І (на фоні вступу пісні «А сорочка мамина»)

Затремтіли струни у душі моїй…

Ніжні-ніжна пісня задзвеніла в ній…

Що ж то їх торкнулось? Чи проміння дня?

Чи журба і радість, і любов моя?

Ведучий ІІ

Українська пісня…. Ніжна, лірична, весела, жартівлива, сумна – вона викликає в душі людській найскладніші, найглибші почуття і прагнення всього, що є кращого в людині, що підносить її до вершини людської гідності, до людяності, до творчості.

Ведучий ІІІ

Наша пісня живить український дух! Доки живе пісня, доти живе і народ. Запрошую, учнів 8 класу, виконати пісню «Ой, ти Галя»

Ведучий І

Кожна пісня – це поетичний і музичний шедевр

Ведучий ІІ

Талановиті українські композитори та поети писали про Україну і для України.

Ведучий ІІІ

Серед плеяди українських авторів, одне із почесних місць належить композитору, основоположнику української естради Володимиру Івасюку

Ведучий І

В далекі 70-ті роки в ефір ввірвалася мелодійна українська пісня «Червона рута»

Ведучий ІІ

Її підхопила відразу вся країна й понеслась вона у далекий світовий простір і до цього часу залишається візитною картою України. Учениці 10 класу запрошуються на сцену з виконанням піні «Червона рута»

Ведучий ІІІ

Хочеться, щоб наша рідна пісня, легка, як сон, примарна ніби щастя, сонячна, неначе мрія зігрівала ваші серця, захопила, оповила веселковими барвами, що ними мріють весни, плаче осінь, марять зими і кличе літо. Зустрічайте учнів 11 класу з піснею «А я все дивлюся, де моя Маруся»

Ведучий І

Пісня… Вона народилася з любові до цілого світу, до рідного слова, до зір, із туги та журби, бо з любові виросла мудрість людини!

Ведучий ІІ

Тож, зустрічаймось! Вітаймося словом! Погляд в погляд! На руку-руку! Ми приходимо в світ для любові, все, що інше – неправда гірка!

Ведучий ІІІ

Святість і вічність дарують українські пісні. Такі пісні ніколи не втратять шани і голосу не загублять свого.

Ведучий І

Без пісні з рідним словом

Затвердне й хліб на камінь

Ведучий ІІ

Музика згасне, а серце

Хай дзвенить піснями,

Щоб душі Ваші відкрилися добру!

Пісня «А у нас на Україні»

Ведучий ІІІ

Тож, нехай пісня летить через віки, вбирає в себе мудрість століть і повертається до людей, даруючи віру й любов. До зустрічі!

 

docx
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
981
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку