Урок "В. Дідківський. Збірка "Замріяна голубінь"".

Про матеріал

Тема: В. Дідківський. Збірка "Замріяна голубінь".

Мета: Формувати в учнів уміння аналізувати ліричні поезії, дати поглиблене поняття про інтимну лірику; формувати навички застосування знань у нестандартних ситуаціях; виховувати любов до поезії, до літератури Білої Церкви.

Обладнання: Фотографії В. Дідківського, флешка із записом віршів зі збірки у виконанні автора, виставка книг В. Дідківського, малюнки учнів до творів автора.

Тип уроку: Урок закріплення, узагальнення і систематизації знань і навичок школярів.

Перегляд файлу

ЛІТЕРАТУРА РІДНОГО КРАЮ

8 КЛАС

Володимир Дідківський -  поет - гуморист, тонкий лірик.

 

 Тема: В. Дідківський. Збірка "Замріяна голубінь".

 Мета: Формувати в учнів уміння аналізувати ліричні поезії, дати поглиблене поняття про інтимну лірику; формувати навички застосування знань у нестандартних ситуаціях; виховувати любов до поезії, до літератури Білої Церкви.

 Обладнання: Фотографії В. Дідківського, флешка із записом віршів зі збірки у виконанні автора, виставка книг В. Дідківського, малюнки учнів до творів автора.

 Тип уроку: Урок закріплення, узагальнення і систематизації знань і навичок школярів.

Ані човника, ні весельця...

Тільки хвиленьки швидкоплинні...

Зачаровані два озерця,

Затонув я у вашій сині!

Володимир Дідківський

 

Перебіг уроку:

 І. Організаційний момент

 ІІ. Оголошення теми, мети і завдань уроку.

 ІІІ. Слово вчителя:

 Як сказав Володимир Іванович Дідківський, член Національної спілки письменників України, лауреат Білоцерківської міської літературно - мистецької премії імені. І. С. Нечуя - Левицького з приводу написання своєї збірки інтимних поезій "Замріяна голубінь":

 " Не ставлю за мету відібрати хліб у ліриків. Хочу лише подарувати друзям власні інтимні вірші, аби разом з ними ще раз пережити трепетні хвилини юності, згадати найщемливіші миті життя.

 Ця маленька добірка поезій суто біографічна, присвячена моїй дружині Ніні Андріївні. Ліричний герой - це і є сам автор, себто я. Певен, що багато хто знайде в моїх віршах щось для себе, згадає власну молодість, кохання, адже це почуття притаманне всім сущим на землі. Не намагався подивувати критиків образами, глибокими позахмарними метафорами, а писав просто й щиро. А що з того вийшло - почитайте.

 І будьте завжди молодими!.."

 Козацька душа у Володимира Дідківського. Є у нього щось від наших завзятих, талановитих пращурів. Відкритий погляд мудреця, доброзичливий і трішки лукавий, бо має Володимир Іванович дар Божий у душі - почуття гумору і глибинне чуття слова. Не покидає воно чоловіка ні в приємні, ні в гіркі хвилини. А в житті було всього...

 IV. Виступ учениці.

 Народився Володимир Іванович Дідківський 29 вересня 1956 року в селі Зрайки Володарського району Київської області.

 Закінчив філологічний факультет Київського педагогічного інституту (1978 р.), викладав українську мову і літературу в школах Володарщини. Декілька років працював на адміністративній посаді. З 1989 року працює вчителем української мови та літератури в школі № 15 м. Білої Церкви.

 В. І. ДІдківський  - автор книжок гумору: " Всім по шматочку" (1979 р.), "Ярмо" (1999 р.), "Дзвін" (2001 р.), "Лісова гімназія" (2003 р.), "Аби не гірше" (2009 р.).

 V. Слово вчителя.

 Лірика ( від грецького lyrikos - ліричний) - лірний, походить від назви стародавнього струнного музичного інструменту ліри, під акомпонемент якої виконувалися пісні, що поклали початок ліричним віршам.

 Є різновиди лірики: пейзажна, філософська, громадянська, інтимна. Інтимна або любовна лірика - це вірші про найсвітліше людське почуття - кохання. Серед усіх чудес світу найбільше чудо - це людина й кохання. Якби запитали людину, чи згодна вона прожити життя, не пізнавши цього почуття, я думаю, охочих не було б.  І навіть, якби запропонували вибрати щось одне серед таких цінностей, як гроші, влада, слава і кохання, то багато людей ( не всі звичайно), вибрали б останнє.

 Що ж таке кохання, щастя, життя?

 Над цим питанням людство міркує, стільки існує. Тлумачний словник подає такі пояснення: кохання - почуття глибокої сердечної прихильності до особи іншої статі; щастя - стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості; життя - стан живого організму в стадії розвитку, зросту.

 В основі нової, незвичайної книги В. Дідківського, незвичайної тому що автор - прекрасний гуморист, байкар, лежить цілком життєва ситуація. В житті існує одвічна проблема кохання. Яким треба бути, як поводитися, щоб здобути його. Сподіваюся, що ліричні поезії В. Дідківського з книги "Замріяна голубінь" допоможе вам зрозуміти, що лише кохання, підскаже шлях до нього.

 VI. Думки з приводу...(бесіда з учнями за поезіями В. Дідківського).

 1) Чи любите ви читати вірші, особливо поезії про кохання?

 2) Чим сподобалися вам поезії В. Дідківського?

 3) Учні читають вірші В. Дідківського зі збірки "Замріяна голубінь":  "Ще Березень поштиво й гречно...", "Зможу без моря, без неба",  "Найсвітліше", "В очах з голубою задумою", "Не тривоже", "Не бачиш ти", "Неждана зустріч", "Пісня для тебе", "Біла вишня розцвіла", "Я - твоє Сонце!", "Мачо - не козак".

 4) Які образи у віршах поета - гумориста вам найбільше запам'яталися?

 5) Прочитайте уривок із пісні В. Дідківського "Мачо - не козак" і скажіть, як ви розумієте ці слова :

Ти справжній мачо

Був іще в школі!..

Маєш три дачі,

Дім на Подолі!..

Крутиш ділами,

А я - тобою

Ти на Маямі,

Та не зі мною!..

 Приспів:

Зачіска модна і манікюр!..

В стильнім прикиді - повний ажур!..

Фрак від Юдашкіна і каділак...

Без оселедця - ти не козак!..

Ти - в шоколаді,

Друзі - "мажори"!..

Баксів мільярди

Маєш в "офшорі"...

Крутиш ділами,

А я - тобою...

Ти на Маямі,

Та не зі мною!..

Є в мене хлопець

гарний на вроду.

Він - за Європу

Він - за Свободу.

Парубок хвацький,

Зоряні очі...

Вуса козацькі

Душу лоскочуть!..

 Приспів:

У вишиванці - парубок свій!

Ладен за мене - з чортом на бій!..

Вишкіл козацький - танець гопак.

Він з оселедцем - справжній козак!..

 6) Чому дівчина віддає перевагу не багатому мільярдерові, а простому хлопцеві - українцю, патріоту своєї України - неньки, майбутньому захисникові своєї країни, свого народу від рашистської чуми?

 7) Кого з білоцерківських письменників, поетів, гумористів ви знаєте?

 8) Чим подобаються вам їхні твори?

 Підведення підсумків уроку, виставлення оцінок учням.

 VII. Домашнє завдання: прочитати книгу Андрія Гудими "Сповідь Мазепи".

 

Література

 1. Володимир Дідківський. "Замріяна голубінь"., інтимна лірика, Біла Церква.; 2014.

    

docx
Додано
1 серпня 2022
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку