Урок " Віруси. Віроїди. Пріони. Загальний огляд"

Про матеріал
матеріал містить ілюстрації та короткий опис основних понять теми, загальну характеристику, особливості організації вірусів, віроїдів та пріонів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віруси. Віроїди. Пріони. Загальний огляд. Підготував: викладач біологіїДПТНЗ «Професійний аграрний ліцей» м. КобелякиІван ДАЦЕНКО

Номер слайду 2

Основні поняття теми. Віруси – неклітинні форми життя. Це винятково внутрішньоклітинні паразити. Для свого відтворення вони використовують будівельний матеріал та енергію клітин – хазяїна. Віро́їди  — інфекційні агенти, які являють собою низькомолекулярну, висококомплементарну одноланцюгову молекулу РНК, замкнену в кільце, та на відміну від вірусів не мають білкової оболонки. Більшість віроїдів містить від 250 до 375 нуклеотидів — набагато менше, ніж віруси. Спричинюють хвороби рослин. Послідовності нуклеотидів  віроїдів не кодують власних білків. Пріони – інфекційні білкові частки. Це аномальна форма білка, що змінює на подібну форму вже існуючий білок. Пріони не передають своїх спадкових ознак молекулам – нащадкам, бо не здатні до розмноження.

Номер слайду 3

Віруси. Вірусологія – наука, яка вивчає будову і функції вірусів, їхні властивості, шляхи передачі збудників та способи лікування і профілактики вірусних захворювань. Перше відоме свідчення про вірусну інфекцію знайдено на барильєфі з Мемфіса- столиці давнього Єгипту. (3500 рів до н.е.)Д.й.Івановський – відкрив віруси, коли вивчав мозаїчну хворобу тютюну. Класифікація вірусів грунтується на особливостях будови вірусної частинки та типу нуклеїнової кислоти. Віруси називають за ознаками хвороби, яку вони спричиняють, за назвою хвороби, за місцем, де цей вірус було виявлено вперше. Згідно із сучасними уявленнями віруси виокремлюють у царство неклітинних форм життя – Віра.

Номер слайду 4

Усі віруси можна розділити на дві групи. До однієї групи належать ті, які складаються тільки з молекул білка та нуклеїнової кислоти ( ДНК або РНК). Їх називають простими вірусами. Оболонка простих вірусів – капсид – складається лише з білків. До другої групи належать віруси, до складу оболонки яких ( суперкапсиду) входять також молекули ліпідів і вуглеводів. Їх називають складними вірусами. Властивості, за якими віруси можна віднести до об’єктів живої природи1. Віруси здатні до розмноження ( їм притаманна спадковість)2. Віруси здатні пристосовуватися до змін навколишнього середовища ( їм притаманна мінливість)3. Віруси займають певні екологічні ніші (паразитують лише в клітинах певних типів)Властивості, які відрізняють віруси від клітинних форм життя. Користуючись підручником, визнач властивості, які відрізняють віруси від клітинних форм життя

Номер слайду 5

Віроїди. Теодор Отто Дінер – американський вчений, який у 1971 році відкрив віроїди. Віроїди, як і деякі віруси рослин, передаються від рослини до рослини під час механічного ушкодження. В інфікованій клітині віроїд прямує до ядра або до хлоропласта, де використовує клітинний фермент полімеразу для відтворення власних молекул. Походження віроїдів невідоме. Деякі дослідники вважають їх представниками доклітинного «світу РНК», еволюційними реліктами. Але більшість сходяться на думці, що вони походять від вирізаних та замкнених в кільце інтронів або мобільних генетичних елементів — транспозонів, які втратили кодуючі послідовності. Доведено, що нові віроїди можуть утворюватись при рекомбінації. Генетичний матеріал віроїду не кодує жодного білка, його основна задача- самовідтворення у клітині хазяїна.

Номер слайду 6

Пріони. За нормальних умов пріони — це нешкідливі клітинні білки, проте вони мають природну здатність перетворюватися на стійкі структури, які спричиняють деякі смертельні захворювання головного мозку в людей і тварин. Пріонні білки існують у двох конфірмаціях: нормальній і патогенній, пріоновій. Нормальні білки (природні компоненти клітини), стикаючись із пріонами, можуть перетворюватися на пріони. Пріонові інфекційні захворювання тварин відомі людству понад 300 років. Стенлі Прюзинер – відкрив пріони у 1997 році і за це відкриття отримав Нобелівську премію. У людини відомі 4 хвороби, спричинені пріонами: куру, хвороба Крейтцфельдта – Якоба, смертельне родинне безсоння, синдром Герстмана – Шрауслера – Шейнкера.

Номер слайду 7

Перевірка практичних навичок та вмінь. Питання для обговорення. Що спільного та відмінного між неклітинними формами життя та організмами, які мають клітинну будову?Чим будова РНК віроїдів відрізняється від будови РНК еукаріотів? Практична робота. Виконати завдання в зошиті ( Слайд 4)

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 8 підручник біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10-го кл. закл. заг. серед. освіти/ Л.І. Остапченко, П. Г. Балан,Т. А. Компанець,С. Р. Рушковський- Київ: Генеза,2018. – 192 с.: іл.https://pidruchnyk.com.ua/1368-biologiya-ekologiya-ostapchenko-10-klas.html ст.322. Підготуватись до обговорення питань: Як було відкрито віруси?Які особливості організації будови вірусів, віроїдів, пріонів?Які захворювання спричиняють пріони?

pptx
Додав(-ла)
Даценко Іван
Додано
8 січня 2023
Переглядів
926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку