Урок з Історії України "Гетьманщина" 8 клас

Про матеріал
Розробка уроку. Вчителя КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 22 ім. Ігоря Гольченка Сумської міської ради. Панченко О.А.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Іван Скоропадський. Перша Малоросійська колегія Павло Полуботок. Відновлення гетьманства «Рішительні пункти». Данило Апостол і його реформи. «Правління гетьманського уряду».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Решетилівські статті (1709). Спроби гетьмана нейтралізувати наслідки повстання І. Мазепи мали частковий успіх. Реального впливу на російську політику щодо України гетьман не мав, старшина налагоджувала контакти безпосередньо з оточенням Петра І.

Номер слайду 5

1714 р. – українські купці були зобов’язані вивозити товари тільки через російські порти. 1720 р. – було запроваджено на Україні для друку російський правопис. 1722 р. – Київська митрополія перетворюється у єпархію.

Номер слайду 6

Звернення гетьмана в 1722 р. з проханням полегшити обмеження для Гетьманщини. Маніфест від 1722 р. Утворення Малоросійської колегії – органа контролю за діяльністю гетьмана і Генеральної старшини.

Номер слайду 7

Малоросійська колегія (1722 - 1727) Причини створення: Цар мотивував недоліками внутрішнього управління, судочинства, податкової системи і скаргами її мешканців. Мета діяльності Поступове обмеження політичної автономії Гетьманщини. Контроль за діяльністю гетьмана і генеральної старшини. Прирівняння Гетьманщини за статусом до звичайної провінції імперії. Президент Першої Малоросійської колегії - Степан Вельямінов.

Номер слайду 8

Малоросійська колегія (1722 - 1727) Основні функції: Здійснення нагляду за діяльністю гетьмана та старшини. Встановлення і стягнення податків до царської казни і провіанту для російської армії. Розквартиру -вання в Гетьманщині офіцерів та солдатів російської армії. Контроль за діяльністю Генеральної військової канцелярії. Розгляд апеляцій на судові рішення. Значення: Започаткувала реальний процес ліквідації російською владою української державності.

Номер слайду 9

Малоросійська колегія в Глухові

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Після смерті І. Скоропадського генеральна старшина поклала тимчасові гетьманські обов’язки на наказного гетьмана П. Полуботка. 1723 р. здійснив судову реформу, щоб припинити втручання І Малоросійської колегії в українські судові справи. 1723 р. старшина відправила цареві Коломацькі петиції (чолобитні).

Номер слайду 12

В. Волков. Петро І відвідує засудженого наказного гетьмана П. Полуботка.

Номер слайду 13

«Рішительні пункти» (1727), отримані від царської адміністрації. Політика Д. Апостола сприяла відродженню української економіки, поліпшенню життя козацтва і селянства, обмеженню свавілля російських урядовців в Україні. Тимчасово стримано ліквідацію автономії Гетьманщини.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Після смерті Д. Апостола вибори гетьмана не проводили, врядування в Україні перейшло до Правління гетьманського уряду – видозміненої Малоросійської колегії. Мета: керувати Україною довиборів гетьмана. Термін виборів не призначався. Правління – з шести осіб: троє українців + троє росіян; головував князь О. Шаховський.

Номер слайду 17

3 українці: Генеральний обозний Я. Лизогуб. Генеральний підскарбій А. Маркович. Генеральний осавул Ф. Лисенко. 3 росіяни: Князь О. Шаховський, князь І. Барятинський, полковник Гурґєв. О. Шаховський – голова уряду до 1736 р. І. Барятинський

ppt
Додано
27 лютого
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку