Урок з літературного читання

Про матеріал

Урок-проект з літературного читання (4 клас)

Тема. Т.Г.Шевченко – поет, художник, патріот

Мета. Глибше познайомити учнів з життям і творчістю великого українського поета Т.Г. Шевченка, вчити сприймати зміст поезії на слух, відображати його в малюнках, викликати бажання розповідати вивчені вірші й слухати нові, показати барвистість, красу рідної мови, її мелодійність; розвивати пам'ять, увагу, спостережливість, поповнювати словниковий запас учнів; виховувати милосердя, доброту, любов до рідного краю, до української мови, до творчості великого Кобзаря.

Перегляд файлу

Урок-проект з літературного читання (4 клас)

Тема. Т.Г.Шевченко – поет, художник, патріот

Мета. Глибше познайомити учнів з життям і творчістю великого українського поета Т.Г. Шевченка, вчити сприймати зміст поезії на слух, відображати його в малюнках, викликати бажання розповідати вивчені вірші й слухати нові, показати барвистість, красу рідної мови, її мелодійність; розвивати пам’ять, увагу, спостережливість, поповнювати словниковий запас учнів; виховувати милосердя, доброту, любов до рідного краю, до української мови, до творчості великого Кобзаря.

Обладнання. Портрети Т.Г.Шевченка, виставка творів Шевченка, ілюстрації до творів Т.Г.Шевченка, аудіозапис пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» та вірша «Заповіт».

Підготовча робота

Завдання групам:

І група «Знавці» - підготувати матеріал про життя та творчість великого українського поета Т.Г.Шевченка.

ІІ група «Читайлики» - вивчити вірші Т.Г.Шевченка за тематикою: про нелегке дитинство поета; про Україну, про природу.

ІІІ група «Художники» - намалювати малюнки до творів Т.Г.Шевченка.

Результат проекту: Колективний проект «Т.Г.Шевченко – поет, художник, патріот»

Хід уроку

І. Організація класу.

1.1. Слово вчителя

Дзвоник вже сигнал нам дав,

Працювати час настав,

Тож і ви часу не гайте,

Працювати починайте.

Рада вітати вас у нашому класі,

Зичу вам творчості, наснаги, удачі.

1.2. Мотивація навчальної діяльності

- Почнемо урок із прослуховування аудиозапису. Послухайте уривок пісні і скажіть як вона називається? (Звучить пісня «Реве та стогне Дніпр широкий» - 1 куплет)

- Діти, що це за пісня? Хто написав слова цієї пісні?

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

2.1. Вступне слово вчителя

Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

Щороку все людство відзначає день народження Т.Г.Шевченка. в цьому році ми відзначили 198 річницю з дня народження. Протягом кількох уроків ми знайомилися з творчістю великого українського поета Т.Г.Шевченка. і сьогодні, діти, ми присвячуємо наш урок – презентація проекту великому Кобзареві, щоб ще глибше познайомитися з життям і творчістю великого українського поета, з творами, які він написав. Кожна група продемонструє результати своєї пошукової діяльності. А результатом нашого уроку буде колективний проект «Т.Г.Шевченко – поет, художник, патріот».

ІІІ. Робота над темою уроку

  1. Вступна бесіда

- На дошці ви бачите портрет великого Кобзаря. Завжди ми пам’ятаємо його обличчя. А ось він у молоді роки, це автопортрет, його намалював сам Т.Г.Шевченко. завжди уважно, лагідно і сумно дивиться він на нас.

Діти, з якими творами Т.Г.Шевченка ми знайомилися на уроках українського читання? Так, це він написав «Реве та стогне …», «Зоре моя вечірняя», «Перебендя», багато віршів та поем.

  1. Виставка книжок

Вчитель. Діти, подивіться на дошку. Як багато книжок можна там побачити! І всі вони з творами Т.Г.Шевченка. в них є вірші про красу природи, про тяжке життя людей, про щасливе майбутнє України і людей. Також є збірник пісень, в якому вірші Шевченка покладені на музику.

  1. Біографічний довідник
  • Діти, що ви знаєте про Т.Г.Шевченка? ( Народився 9 березня 1814 р., дуже любив свою неньку, написав багато віршів, його твори знають і читають не тільки на Україні, а й за кордоном). Більш детальніше розкажуть вам представники групи «Знавці».
  1. У селі Моринцях,

У сільській хатині,

Уродився він на славу

Цілій Україні.

Народився Т.Г.Шевченко 9 березня 1814р. в селі моринці, в бідній сім’ї кріпака. Коли стало йому 9 років, померла мати, а згодом через 2 роки помер і батько. Тяжко було жити сиротою, в наймах. Ким він тільки не був і пастухом, і нянькою, і воду носив школярам. Але малому Тарасу дуже хотілося вчитися. Він пішов до вчителя – дяка. Та дяк більше знущався з нього, ніж учив. Втік від нього Тарас. Через деякий час він пішов знову в інше село до одного вчителя, і той погодився взяти його в учні.

Про своє нелегке дитинство Тарас Шевченко згадує у своїх віршах: «І золотої, і дорогої», «Мені 13 минало», «Не називаю її раєм».

  • Діти, а давайте зараз надамо слово представникам групи «Читайлики», можливо, хтось із них вивчив ці вірші. Давайте послухаємо. (Діти розповідають вірші про нелегке дитинство Т.Г.Шевченка)
  • Тарас ще змалку любив слухати народні пісні, сам любив співати. І тому багато його віршів було покладено на музику. На початку уроку ми слухали уривок з поеми «Причина», який став піснею «Реве та стогне Дніпр широкий», і таких віршів, покладених на музику дуже багато. Одну з них «Зацвіла в долині…» ви дуже гарно знаєте. В ній змальовано зворушливу картину краси рідного краю і людського щастя. Давайте цю пісню ми з вами заспіваємо. (Діти співають пісню)

Вчитель. Молодці! Надамо слово групи «Знавці» і дізнаємося як склалося далі життя Т.Г.Шевченка?

  1. Посміхнулася доля Т.Г.Шевченку у 1838 році. Було йому 24 роки. Благородні друзі викупили його з рабства, продавши портрет Жуковського, який написав Карл Брюлов. (показує портрет) за волю Т.Г.Шевченка вони заплатили 2500 карбованців. На цій ілюстрації ви бачите як друзі вручають Кобзареві грамоту, в якій написано, що він вільний. (Показує ілюстрацію) Ставши вільним, Шевченко вступив до академії мистецтв. За час навчання одержав 3 срібні медалі за свої художні роботи. Подивіться ось на ці репродукції, вони створені руками Шевченка.
  2. Навчався він у Петербурзі,

Художником вже справжнім став,

Та не забув про Україну,

Вірші про неї все писав.

Дуже любив поет свою Батьківщину – Україну. Для нього вона була другою ненькою.

Україно! Україно!

Серце моє, ненько!

Як згадаю твою долю

Заплаче серденько.

Т.Г.Шевченко мріяв бачити Україну вільною, а людей – веселими і щасливими, і про це він розповідав у своїх віршах.

Вчитель. Надамо слово групі «Читайлики». Які вірші про Україну ви вивчили? (Діти читають вірші)

  1. Фізкультхвилинка
  • Шевченко жив серед народу,

Зайти до нього міг усяк.

І дуже він любив козацький,

Веселий, запальний гопак. (Діти танцюють гопак)

Вчитель. Свої твори великий Кобзар писав чарівною, барвистою українською мовою, тому їх легко читати і запам’ятовувати. Ніжно, ласкаво описує він природу України. Вітер. Сонце, зорі, дерева – все описує у своїх віршах Т.Г.Шевченко.

  • Група «Читайлики», а які вірші про природу ви вивчили? Розкажіть їх нам.

(«Тече вода з під явора», «Зоре моя вечірняя», «Стала весна», «Садок вишневий коло хати») Правда ж гарні вірші, приємні, ніжні? Ось яка красива і багата наша мова, ось як чудово писав Т.Шевченко.

  • Представники групи «Художники» відобразили в своїх малюнках те, що

вони уявляли, коли читали вірші Т.Г.Шевченка. (група «Художники» демонструє свої роботи) Діти, відгадайте, до яких творів намальовані ці малюнки.

  1. Хвилинка – відпочинку.
  • Впізнайте, який вірш написаний на дошці.

С.Д.К В.ШН.В.Й К.Л. Х.Т.,

ХР.Щ. Н.Д В.ШН.М. Г.Д.ТЬ.

ПЛ.Г.Т.Р. З ПЛ.Г.М. ЙД.ТЬ,

СП.В..ТЬ, .Д.Ч., Д.ВЧ.Т. .

  • Давайте разом прочитаємо цей уривок. Молодці!

Надамо знову слово групі «Знавці».

  1. А були ще у Т.Г.Шевченка такі вірші, в яких він закликав народ до боротьби з панами. Ось, наприклад,

Поховайте та вставайте,

Кайдани порвіте,

І вражою злою кров’ю

Волю окропіте.

Такі слова не подобалися панам та царю, тому Т.Г.Шевченка заарештовують. 10 років заслання підірвали здоров’я поета. Поет вирішив повернутися на Україну, але не пустили його, наказали виїхати до Петербурга. Він мусив виконати цей наказ. 10 березня 1861 року Т.Г.Шевченко помер. Поховали його в Петербурзі на Смоленському кладовищі. Але люди не забули і виконали заповіт великого поета. А в ньому йдеться про те, що

Як умру то поховайте,

Мене на могилі

Серед степу широкого

На Вкраїні милій.

Тому у травні того ж року його прах перевезли в Україну. Поховали його на Чернечій горі, в місті Каневі. Щоб було видно і красень Дніпро, і чудову нашу квітучу землю.

Вчитель. Діти, давайте послухаємо аудіозапис вірша «Заповіт».

(Звучить аудіозапис вірша «Заповіт»)

ІV. Підсумок уроку

  1. Слово вчителя

Т.Г.Шевченко сподівався, що його народ колись буде вільним, незалежним, щасливим. І його сподівання здійснилися. А тепер, діти, уявіть таку ситуацію: просто зараз до нас зайшов Т.Г.Шевченко. про що б ви йому розповіли?

4.2. Декламування віршів учнями

  1. Я б розповів про рідну Україну,

І він зрадів би, що вона жива,

Що недаремно він про неї мріяв,

Їй найкращі присвятив слова.

  1. Я б розказала, що Вкраїна – незалежна,

На ноги, хоч повільно, та встає,

І хоч буває нині в нас сутужно

Та все ж майбутнє в Україні є!

  1. Що ми з народу Президента вибираєм!

Що прагне жити краще весь народ,

І що ми віримо, що все лихе минеться

І ми позбудемось усіх-усіх незгод.

  1. Я б розказала, що живу я добре.

У нас будинок гарний, пишний сад,

Що й нині солов’ї дзвінкі весною

Співають в нас пісень великих влад.

Вчитель. Діти, щиро дякую вам за цікавий та повчальний урок – презентацію нашого проекту «Т.Г.Шевченко – поет, художник, патріот».

 

docx
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
720
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку