Урок з СПО на тему:"Сервірування столу" для дітей з ООП

Про матеріал
Продовжувати вдосконалювати навички ведення домашнього господарства, самообслуговування, орієнтування в оточуючій дійсності і соціальному середовищі.Формувати здоровий спосіб життя, засвоювати моральних і культурних норм поведінки за столом;вдосконалювати уміння сервірувати стіл.
Перегляд файлу

Соціально-побутове орієнтування з дітьми з ООП

(Слабозорі та незрячі діти)

Підготувала вчитель початкових класів, тифлопедагог

Борисова Ю.С

Тема: «Сервірування столу до свята.»

Мета :

продовжувати вдосконалювати навички ведення домашнього господарства, самообслуговування, орієнтування в оточуючій дійсності і соціальному середовищі;

  • формувати здоровий спосіб життя, засвоювати  моральних і культурних норм поведінки за столом;
  • уміння підтримувати  розмову під час прийому їжі;
  • розвивати уміння користуватися столовими приборами;
  • вдосконалювати уміння сервірувати стіл.

Обладнання:

ложки, виделки, ножі за кількістю дітей; скатертина, серветки, глибокий та мілкий посуд; чашки та блюдця, чайні ложки. (Набір для чаювання: печиво, чай, цукор)

Хід

I. Організаційний момент

II.Актуалізація опорних знань

1.Повторення вивченого матеріалу

2.Офтальмологічна хвилинка

Дивимося у вікно

Робимо точку з пластиліну і ліпимо на скло. Вибираємо за вікном далекий об’єкт, кілька секунд дивимося вдалину, потім переводимо погляд на точку. Пізніше можна ускладнити навантаження – фокусуватися на чотирьох різновіддалених об’єктах.

Великі очі

Сидимо прямо. Міцно заплющує очі на 5 секунд, потім широко відкриваємо їх. Повторюємо 8-10 разів. Зміцнює м’язи повік, покращує кровообіг, сприяє розслабленню м’язів очей.

 

III.Основна частина

Сьогодні ми з вами дітки навчимось сервірувати святковий  стіл ,а також дізнаємось історію виделки та ложки.

  • Скажіть мені, а як часто ви допомагаєте мамі та бабусі на кухні?
  • Яким чином?
  • Що вас просять зробити?
  • Чи вмієте ви вже готувати ?
  • А чи бажаєте навчитись?
  • А хто знає що означає слово «сервірування» столу?

Розповідь вчителя з демонстрацією. Наочність завчасно закріплена  на дошці(види сервіровки столів),а також демонстрація раніше заготовленого сервірувального набору для столу. При кожному  поясненню та демонстрації незряча дитина проводить  обстеження предмету.

Сервіровка столу за всіма існуючими правилами — це завжди ознака уваги з боку господаря будинку до його гостям. На жаль, правильно накритий стіл сьогодні не так часто зустрінеш, особливо в домашніх умовах. Тим не менш, сервірування столу — це справжнє мистецтво, оволодівши яким, ви вносите красу в своє життя.

     Ось чому так важливо знати правила сервірування столу — щоб мати можливість створювати у своєму будинку святкову атмосферу кожен день на сніданок, обід і вечерю, а у святкові дні дивувати своїх гостей фантазійним оформленням, хитромудро згорнутими серветками і розкішною посудом.

Сервірувати стіл слід згідно наступного плану:

  • скатертина; тарілки;
  • столові прилади, келихи, фужери, склянки;
  • серветки; прикраса столу

    Перед тим як ставити на стіл прилади, потрібно розстелити скатертину. За правилами етикету вона повинна звисати зі столу рівно на 20-30 сантиметрів. Коротше – некрасиво, втрачається весь вигляд і стиль сервірування, довше – заважає гостям.

      Колір скатертини правила етикету не диктують, так що вибрати його ви можете самі в залежності від випадку: доречними можуть бути і лаконічні білосніжні скатертини для урочистого застілля, і різнокольорові яскраві або приглушені – на кожен день або за настроєм.       Головна вимога – скатертина повинна бути ідеально випрасуваний і абсолютно чистою, інакше навіть ідеально накритий стіл буде виглядати неохайно.

Тарілки

На кількість столових приладів впливають тематика заходу, заявлена програма обіду і числа запрошених. Виходячи з цих обставин і твердо визначившись з кожним пунктом, можна вже комбінувати склад страв перед кожним з гостей. Традиційні правила сервірування припускають, що перед однією людиною повинно стояти більше одного страви: сервірувальна тарілка, яка грає роль додаткового захисту скатертини (її, однак, зовсім необов'язково використовувати при повсякденному сервіровці), закусочна, десертна і супова тарілка (залежно від консистенції супу широка або піала).

Бокали, фужери, склянки

Тут все зовсім просто. Необов'язково ставити відразу всі прилади – деякі можуть не знадобитися. У домашній обстановці краще відразу домовитися з гостями про те, хто і що буде пити, щоб позбавити себе від зайвих турбот.Трохи далі всіх розташованих тарілок, праворуч від них розставляємо посуд для напоїв.

 

 

Розташування столових приладів

На урочистому прийомі, де права і зліва від тарілки знаходиться незліченна, на перший погляд, кількість столових приладів, страшно здатися невігласом. Здається, що у всіх вилках, ложках ніколи не розібратися. Але тут теж все просто.

      Існує золоте правило, легке у запам'ятовуванні: чим далі розташований прилад від тарілки, тим раніше він знадобиться.

 Розсортувати все просто: ножі кладуть праворуч від тарілки, вилки – зліва, ложка для супу – поруч з першим ножем (якщо в меню заявлений десерт, ложку кладуть трохи вище сервіровочної тарілки). А ще зверху можна покласти чайну ложку.

   Ці правила регламентують наступний набір столових приладів: закусочні вилка і ніж; прилади більшого розміру – для першого і другого блюда. Вилка з трьома-чотирма зубцями і ножем у формі лопатки використовується для риби. До всього іншого в наборі є комплект приладів для десерту: ложка, ніж і вилка.

https://goodhouse.com.ua/images-jpg/6233/623313.jpg

 

Правила поводження з приладами закінчується на одному грамотному розташуванні їх щодо тарілки. Ними ще треба вміти користуватися і знати, як правильно їсти ту чи іншу страву.

      Напевно, кожен чув щось про таємні знаки столових приладів. В шикарних закладах з витонченою публікою офіціант часто міг здогадатися про задоволеність стравою не тільки по виразу обличчя відвідувача, але і по положенню використаних приладів на тарілці або біля неї. Це якісь розпізнавальні знаки символи, які, якщо немає можливості висловити своє враження від трапези вголос, зроблять це за гостя.

Розуміння таких нюансів допоможе справити враження на суворих охоронців норм і правил етикету. І щоб не потрапити в халепу, ненароком не образити господаря і не вводити нікого в оману, варто звернути на них увагу і запам'ятати.

Перерва:

Пауза: кінчики виделки і ножа лежать на краях тарілки і трохи розгорнуті від себе, їх ручки – на столі. Якщо у вживанні страви не використовувався ніж, припустимо розташування однієї тільки вилки.

Очікування другої страви: ніж і вилка розташовуються на тарілці перпендикулярно один одному, перетинаючись у центрі: ніж горизонтально, вилка – вертикально.

 

https://goodhouse.com.ua/images-jpg/6233/623316.jpg

Завершення трапези і відгук про їжу:

Сподобалося: прилади лежать паралельно один одному, вістрями в одному напрямку.

Не сподобалося: ніж перетинає вилку у зубів у центрі тарілки хрест-навхрест.

Закінчив: прилади лежать паралельно (допустимо – на різних краях страви) один від одного, прямо або під кутом.

До речі, про нерозв'язні питанні про те, куди нахиляти тарілку супу під час трапези: етикетом не забороняється ситуація, коли ви залишите трохи обіду на денці.

Ці знаки можуть стати в нагоді для обіду або вечері в ресторані, або іншому банкеті розкішному бенкеті, що проходить за участю великої кількості гостей, офіціантів та інших помічників, спілкування з якими передбачає дотримання дистанції.

В колі друзів або на сімейне застілля ці жести навряд чи будуть актуальні. Зате завжди можна продемонструвати свої знання знайомим і вразити їх, а потім від душі наїстися смакоти, не обтяжуючи себе суворими правилами етикету.

Декор

Тут обмеження ставить тільки фантазія. В залежності від тематики і приводу застілля можуть підійти абсолютно різні прикраси: від легких і урочистих свічок і строгих білосніжних серветок до грубих композицій з натуральних гілок ялини і соснових шишок.

Серветки

Вони можуть бути різними – паперовими, ганчірковими, кольоровими строкатими, бездоганно білосніжними. В прикрасі столу вони займають чільне місце.

Папір – один з найбільш вдячних матеріалів. З таких серветок можна зробити що завгодно: від простого складеного трикутничка – вічної класики придорожніх і простеньких кафе, до химерних конусоподібних фігур, капелюшків, лебедів, якщо завгодно. Потрібно лише трохи пристосуватися до роботи з ніжною папером і насолодитися отриманим результатом.

Ганчіркові виглядають більш стримано і надають будь-якого застілля благородний, урочистий дух. Вони чарівно виглядають перев'язані грубою ниткою, з надітим на середину кільцем, або просто красиво і незвично складені. Часто можна побачити на серветках бирки з ім'ям гостя, якому відведено це місце. Це одночасно практично і стильно.

 

https://goodhouse.com.ua/images-jpg/6233/623323.jpg

https://goodhouse.com.ua/images-jpg/6233/623324.jpg

 

Квіти

Безпрограшний варіант. Підійде як для великого і урочистого заходу, так і для повсякденного сервірування столу. Головна зручність полягає в тому, що квіткове прикраса легко відтворити вдома і змінювати його в залежності від настрою.

Варіацій безліч: можна скласти складну композицію з квітів, листя і стрічок, можна зібрати польових та лугових квітів (актуально влітку), а можна звести все до минималистическому стилю і обмежитися тонкими витонченими гілками, які підкреслять смак і стиль домашнього оздоблення накритого столу.

 

 Фізкультхвилинка (1 хв)

Рости, рости, пшениця,

(Присісти й піднятися на весь зріст.)

Сонечка сестриця.

(Потягнутись догори з піднятими руками.)

Як посіємо зерно,

(Нахилитися донизу і дістати руками підлогу.)

Знов за парти сядемо.

(Сісти на місця.)

IV. Практична робота

А зараз ми з  вами будемо сервірувати стіл , перше сервірування буде тематичним «Чекаємо гостей до дня нароження» , друге «Чаювання», яке ми з вами проведемо після того, як ви дотримуючись правил засервіруєте стіл. .Для цього у нас є всі необхідні елементи.

( Слабозорі діти приступають до роботи. Незрячі діти завчасно обстеживши елементи сервіровки, сервірують з допомогою вчителя.)

Нагадування дітям правил безпеки при роботі з гострими предметами(ложка,ніж)

Чаювання.

 V.Підведення підсумку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 травня 2020
Переглядів
4083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку