Урок "Житомирщина на літературній карті"

Про матеріал

УРОКИ ЛІТЕРАТУРИ РІДНОГО КРАЮ дають можливість не лише "наблизити" літераторів ближче до читачів, але й виховувати патріотизм стосовно своєї малої батьківщини, яка славиться і майстрами пера. На уроці важливе місце займають комп'ютерні технології. За допомогою цього сучасного обладнання можна використовувати на уроці наочність вищого рівня – відеоматеріали, анімаційні фрагменти, інтерактивні моделі тощо, які дають змогу продемонструвати на уроці ті явища, які в реальному світі побачити неможливо. Інформаційні технології допомагають індивідуалізувати та диференціювати навчання.

Перегляд файлу

Тема. Література рідного краю.  Житомирщина  на літературній карті

Мета:

  • сприяти осмисленню учнями  глибинної сутності  спадщини письменників Житомирщини;
  • пригадати видатні місця Житомирщини; оглянути її казкові краєвиди.
  • дізнатися про виникнення деяких топонімів; дізнатися про письменників, які в своїх творах відбили топоніми Житомирщини.
  • послухати твори, які підготували нам вдома учні;
  • прокласти  маршрут на карті;
  • стимулювати учнів до пізнання краси образного слова, естетики художнього мислення митців, котрі  самі бачать і спонукають  інших пізнати  красу українського слова, його образно - виражальне багатство, навколишній світ, рідну мову, землю, культуру;
  • виховувати  любов до рідного краю, почуття гордості за творчих людей, славних земляків.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма проведення : віртуальна подорож із оформленням  журналу.

Обладнання:

  • карта Житомирщини,
  • виставка творів «Наш край – наша гордість»,
  • презентації, учнівські повідомлення та реферати,
  • збірки письменників - земляків, фотографії письменників

 

ПЕРЕБІГ  УРОКУ

Криголам «Комплімент».

 Вчитель каже першому учневі: «Ти мені пододаєшся, тому що ти маєш гарну посмішку», учень передає  сусідові комплімент: «Ти мені подобаєшся, бо ти добрий»  і т.ін.

Вчитель. Кожна травичка зростає на своєму корені, - кажуть в народі. Духовним коренем кожного народу є відчуття народу, оточення і того клаптика землі, на якому народився і виростає. саме це відчуття єднає нас кожного з цілим народом України.

 «Полісся» - поезію читає учень.

Вчитель. Повідомлення теми. Слайд  1

 Цілевизначення. (Учнівські цілі та доповнення вчителя).

Кружечком позначаємо місце, в якому перебуваємо, і ставимо номер зупинки – 1, 2, 3, 4, а знизу – знову номер і біля нього: прізвища видатних людей і умовні позначки (    - пам’ятник,     музей).

Маршрут:                               

Черняхів – Новоград – Волинськ – Олевськ – Овруч – Народичі – (Чорнобильська трагедія) – Коростень – Попельня – Кодня – Дениші – Житомир – Черняхів.

 Записування дати теми.

 Знайомство учнів з планом уроку( сторінками журналу). Слайд 2

  1. Гордість нашого краю.
  2. Краса Полісся в творах наших земляків.
  3. Чому полинь-звізда обрала нас…
  4. Вони жили у нашому краю.
  5. Скарби землі черняхівської.

Слайд 3. Домашнє завдання:

Обовязкове:

  • Оформити один із пунктів плану (на альбомних аркушах) відгуками про відвідані місця.

На вибір:

  • Власна поезія.
  • Власний твір.
  • Ілюстрації.

Вчитель.

Слайд 4.

 Удаль мій Тетерів тече в долині голубій.

Моє Полісся золоте, мій краю дорогий!

І вітер з піль, і пахне хміль,

 як дивний сон – блакитний льон ….

Так, це про наш край, землю, де народилися зростаємо, яку любимо і прославляємо. Сьогодні ми помандруємо її просторами, зустрінемося з поліщуками і пригадаємо людей, які проживали і проживають на Житомирщині.Отож в дорогу.

Наш урок – подорож. А щоб добре мандрувати – і не збитися з дороги треба добре знати маршрут.

            Житомирщина освячена своєю назвою «Жито і мир». Та не меншою мірою вона освячена іменами багатьох преславних діячів української культури, широко знаних у культурному просторі - таких, як Іван Огієнко, Максим Рильський, Борис Тен… Велична і трагічна творчість кожного із них  так чи інакше відсвічує глибиною до благословенної землі Поліської, дивовижно переплетена цією любовю, має потужну притягальну силу.

Слайд 5. Імя Івана Огієнка з Брусилова тільки у 1991році вимовляється без застороги. І.Огієнко – перший Міністр освіти та культури і віросповідувань у Український Народній Республіці. Це вчений, професор, україніст і мовознавець, написав понад 1000 праць, ретельний дослідник стародруків, автор оригінальних поетичних та драматичних творів, редактор, видавець, педагог, автор десятків підручників та посібників з української мови, перекладач Біблії, що повним обсягом вийшла в Лондоні 1963 році.

Учнівська презентація. Іван Огієнко

Служити мріяв Україні,

Та цар Петро загнав в Росію,

Й розбув мою жагучу мрію,

І ось гнию в болотах нині.

 

Хотів я свій народ навчити,

Йому віддати духовні сили,

Бо ж Україна – моя Мати,

Мій Рідний Край, святий і милий.

Все своє життя відав він Україні, на яку повернувся лише після смерті. 1997 рік – міжнародною організацією ЮНЕСКО був оголошений роком Івана Огієнка.

Слайд 6. Вчитель. Література живе, вона й тепер народжує нам нові таланти. Микола Сингаївський, Михайло Клименко, Олексій Опанасюк, Антон Лісовський, Марія Пономаренко, Валентин Грабовський. До речі певний час В.Грабовський працював в редакції Черняхівської газети «Нове життя».

Виразне читання творів М.Сингаївського, М.Клименка, А.Лісовського, М.Пономаренко, В. Грабовського

Слайд 7. Чорнобильська трагедія

Болем в серці відбулась Чорнобильська трагедія в творах наших земляків Василя Сташука «Через тисячу літ», Миколи Федоренка «У Чорнобильській зоні». Сльози душі Ніни Комашньої «Народилося горе в Народичах», Миколи Никончука «Чому полинь – трава обрала нас»…

Чому полинь – трава обрала нас,

Засипала нуклідами криниці,

І не доходить вопіющий глас

До чуйних вух Богині – рятівниці?

Виразне читання творів.

Слайд 8. Вчитель. Згадаймо ще одного талановитого земляка Бориса Тена (Миколу Васильовича Хомичевського), який жив, працював, творив в Житомирі. Він лауреат премії ім. М.Рильського, заслужений діяч культури Польської Народної Республіки, перекладач античних творів «Одісея» та «Іліада». Засновник Житомирського ансамблю «Льонок», неодноразово був з концертами і у Черняхові.

Закохався в поліському краєві, який називав «Житомирською Швейцарією» (Дениші).

Слайд 9. Вчитель. Рідний край надихав на творчість ще одного великого земляка, котрий народився і виріс  в с. Романівка Попільнянського районну, - Максима Тадейовича Рильського. З його творами ви вже знайомі і продовжите знайомитися, тож  хай  зазвучить для вас дивна мелодія його поезії.

Як парость виноградної лози плекайте мову.

Чисто й ненастанно політь бурян,

Чистіша від сльози, вона хай буде.

Слайд 8. Вчитель.Житомирщина -  земля, яка дала світу Олену Пчілку і її славну дочку Лесю Українку – це славний Новоград – Волинський (колишній Звягель).

Виразне читання. Поезія «Волинські спогади» о. Пчілки.

Слайд 9. Вчитель. Житомирщина - земля, якою мандрував великий Кобзар, ідучи шляхами героїв Коліївщини та дорогою скорботи,  що вела до Кодні (місця де страчували героїв-повстанців), це про них він розкаже в своїх «Гайдамаках» та поемі «Варнак».

Слайд 10. Вчитель. На Житомирщині народились, або проживали в свій час люди, чиї іменна прикрашають сторінки світової літератури та культури.

Учнівські презентації та повідомлення.

  1. Оноре де Бальзак (1799-1850), видатний французький письменник. Закінчив Паризьку школу прав, слухав лекції у університеті Сарбони. 3 вересня 1847 року майже весь час перебував в с. Верхівні, а також Києві та Бердичеві. Враження від перебування в цих місцях знайшли відображення в творах  «Мачуха», «Лист про Київ».
  2. Поліська земля- край, що в останній час є об’єктом пильної уваги не тільки Житомирських але й світових літературних дослідників. Тут були великі німецькі поселення (колонії), згадаймо, що саме німецьким було колись село Новосілки нашого району.

4. 1891 рік в с. Сербянівка (Староконстянтинівського району) в родині німця народився хлопчик, якого назвали Освальд Бургард. В 25 років він закінчив Київський університет, стане поетом, вчителем, дослідником.

5. Джозеф Конрод (Юзеф Теодор Конрад Коженьовський) – видатний англійський письменник – романтик, народився в с.Терехове (Бердичівського району) за участь у підготовці до польського навчання сімю виселяють в Росію, 1871 р. (після смерті батька) виїхав до Франції а 1878 – в Англію. Автор творів які перекладали українською та російською мовами «Чорний штурман», «Юність», «Кінець рабства» та інші.

Слайд 10. Вчитель. Аж ось і Житомир – центр нашої області.

Мій Житомир, мій Житомир-

То ти в шелесті дібров.

 Мій Житомир, мій Житомир-

Моя мрія і любов,-

написав Іван Сльота, художній керівних відомого поліського ансамблю «Льонок». Ми в обласному центрі. І тут проживали відомі письменники: Михайло Клименко, Валентин Грабовський, Марія Понамаренко, Микола Сингаївський…

 

Слайд 11. Вчитель. Мерехтять поля за вікном,  ми долаємо швидко відстань в 24 км від Житомира до Черняхова. І ми знову на рідній землі.

Слайд 12. Підведення підсумків.

Мікрофон:

В яких містах ми побували?

 Які письменники жили і творили на Житомирщині та і зараз продовжують творити?

Вікторина

  1. Назви яких річок пов’язані з температурою? (Холодна, Тепліївка).
  2. Які річки літають? (Тетерів, Воронь, Куриця).
  3. Які річки течуть через Житомир? (Кам’янка, Тетерів)
  4. Які є заповідники на території Житомирщини?
  5. Центр Полісся? (Житомир).

 

 

Додатки

 

Поезії   письменників Житомирщини, у яких зустрічаються топоніми:

В.Головацький «У Народичах»

Ю.Ковальський «Летіть журавлики» (Прип’ять, Дніпро, Чорнобиль)

Віктор Майструк « Пам’яті Лесі Українки» (Полісся)

Борис Тен «Висока Піч, Житомир, Дениші»

М.Рильський «Романівські яблука» (Попільнянський район).

Легенди про виникнення міст

Житомир – дружинник Житомир утік із своєю дружиною у непроглядні ліси, де річка Кам’янка впадає в Тетерів і заснували фортецю замок з поселенням, яке назвали ім’ям засновника.

Коростень – Іскоростень – центр древлянського князівства, згадується в літописі Нестора в 945 році, повстали древляни убили Ігоря. Дружина Ольга помстилась за смерть чоловіка.

На правому березі річки Уж, за 8 км на північний схід від Коростеня, знаходиться могила Ігоря.

На річці Уж відома геологічна пам’ятка природи «Ольжині купальні». У Коростенському районні народився гетьман Іван Виговський.

Овруч згадується в повісті «Временых лет» під 977 р. як грод «Вручий». Після спалення Коростень стає центром древлянської землі.

Топоніми,

пов’язані з іменами видатних людей

Житомир. Скеля Чацького. М.Клименко, В.Грабовський.

Романівка. Місце народження М.Рильського, тут були Микола Лисенко, Остап Вишня, Микола Шпак

Новоград-Волинськ. Леся Українка, Олена Пчілка.

Олевськ. М.Курильчук

Овруч. Ліна Костенко, І.Коницький

Народич.  Ю.Ковальський, В.Сташук

Коростень.  В.Скуратівський

Висока Піч – Дениші.  О.Довженко, Борис Тен, Іван Кочерга.

Черняхів.Т.Яненко, В.Майструк

 

 

Географічна довідка

Житомирська область розташована в центральній частині Східно-Європейської рівнини, на півночі Правобережної України. Площа становить 29,9 тисяч квадратних км, що складає 4,9% території України. За розмірами це одна з найбільших областей України. Своїми розмірами поступається лише Одеською, Дніпропетровською, Чернігівською і Харківською областями.

Ще в сиву давнину на території області виникали міста, які служили як торгівельні центри на шляхах, що зв’язували Європу з Азією.

Північна частина області розміщена у зоні мішаних лісів (Полісся), а південна – в межах лісостепу.

В області налічується 23 райони, 9 міст, 46 селищ міського типу, 1635 сільських населених пунктів.

Поетична добірка

Полісся

                               В.Майструк

Пролісок на узліссі,

Тонка лінія ніжний завиток

У кучерях Україна!

Як заллє тебе льонок

Не Чорним, а синім морем.

Теплий кожух лісу,

Блюдця озер,

Іграшкові стрічки річок

Ген Гуйва, там Уборть,  там –

І Тетерів – артерія блакитна…

Весь край – задиристий і молодий

Що враз пробудився від сну нічного.

Відгукується Коростень – Довбиш

І Овручу – Попільня…

Малин малиновий

І ніжно й тонко шарудить.

Земля скупа ще:

Золота не знає, заліза не вивержує.

Лише прогорнюється де-не-де вугіллям,

Титаном і кварцитом. Ще дає каменотесом лабрадор комочий,

Хай тешуть, обшліфовують і в грані

Замкнуть його.

Тоді з них прозира

Син пролісків і райдужне тремтіння –

У чорній неймовірній глибині…

І то – душа Полісся, і збагнути її нелегко – казку вікову.

 

У Народичах  

                              Василь Головацький

За народницьким дитсадком

Закривавилися квіти,

І тихенько сидять рядком

Насторожені діти.

Ані сміху, ані плачу –

Наче й зовсім не дишуть.

Ще не разу таку не чув

Я моторошну тишину.

Раптом щезли усі слова,

Всі слова мої, де ви?

Не отважуся роздавать

Карамельки дешеві.

І стою, наче блудний син,

Найневдячніший родич.

О, найтяжча з моїх провин –

Тихі діти – Народич.

 

Черняхів

                              В.Майструк

На путівці,  де велелюдна траса

Уклалася впродовж важких століть,

Увесь в садах, які його окраса,

Оновлений мій Черняхів стоїть

Історія його сягає у минуле,

Коли бойовиськом курилися шляхи,

Чужинця хижого поширились розгули,

Містечко заснували Черняхи.

Зростай, мій Черняхів, в добробуті і мирі,

Хай піняться твої сади в цвіту.

Хай сповняться ці побажання щирі,

Що висловив, як мрію золоту!

 

Мій Житомир

                                     О.Корогедова

Змалку полюбив я місто, де живу –

Вулички затишні, замкову гору,

Парк старий чудовий, сходи до ріки,

Тетерева води, скелі й островки.

Тут моє коріння, батьківський поріг.

Тут початок долі і усіх доріг.

Кращого за тебе не найду ніде,

Рідний мій Житомир, місто дороге.

Рідне моє місто, місто дороге.

Добрих справ намистом прикрашу тебе.

Я – Житомирянин і пишаюсь цим.

Славний мій Житомире,  я твій рідний син.

 

docx
Додано
23 травня 2018
Переглядів
3219
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку