Урок "Значення металургійного виробництва 9 клас"

Про матеріал
Розробки уроків з географії для учнів 9 класу. За програмою "Стандарт". Розроблено для відкритого уроку. Матеріал підібранно згідно чинної програми.
Перегляд файлу

Тема: Значення металургійного виробництва в господарстві. Сучасні чинники розміщення підприємств чорної металургії. Кольорова металургія.

Очікувані результати НПД: учні називають види чорних і кольорових металів, розуміють вплив сировинного, паливного, електроенергетичного, транспортного, споживчого, екологічного чинників на розміщення металургійних комбінатів; оцінюють наслідки впливу металургійного виробництва на довкілля та здоров’я населення.

Розвивальна та виховна мета: вдосконалювати уміння аналізувати, будувати припущення, робити висновки; виховувати самостійність, уважність, відповідальність.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручники, атласи, комп’ютер, проектор (інтерактивна дошка), мультимедійна презентація, відео.

Опорні та базові поняття: металургія, чорна металургія, кольорова металургія, чавун, сталь, прокат.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ.  Актуалізація опорних знань

- Пригадайте, на які дві сфери поділяється виробництво? (Матеріальне, нематеріальне)

- Як ви гадаєте, до якої  з цих галузей ми відносимо металургію? (Матеріальне)

- Що є сировиною для металургії? (Руди чорних і кольорових металів)

- Назвіть основні райони видобутку руди в Україні?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Із часу винайдення технології виробництва заліза людство увійшло в залізний вік. Можна впевнено сказати, що ми є металевою цивілізацією. Нині у світі виробляють більш як 1,5 млрд т сталі понад 3500 сортів. Значна кількість речей, що нас оточують, створена з використанням заліза чи сплавів на його основі. У комп’ютера металевий корпус, по алюмінієвих дротах передають електричний струм до вашого будинку. У світі для різних потреб використовують чорні та кольорові метали.

Отже, на сьогоднішньому уроці ми постараємося з’ясувати, значення металургії для господарства країни. А тема нашого уроку звучить так …  «Значення металургійного виробництва в господарстві. Сучасні технології виробництва чавуну й сталі. Комбінування в чорній металургії. Сучасні чинники розміщення підприємств чорної металургії. Кольорова металургія»

(Слайд 1)

IV. Вивчення нового матеріалу

   Вчитель: Отже,сьогодні ми познайомимось з найдавнішими галузями світової і української промисловості – чорною і кольоровою  металургією. Дані галузі  завжди відігравали важливу роль у розвитку господарства країн. Чавун і сталь,широко застосовуються в машинобудуванні,в інших галузях промисловості,та й в побуті без них не обходимось. На металургійних підприємствах  України створюється чверть усього ВВП , а за обсягами національного виробництва чорна металургія посідає 1 місце.

Тому у ході нашого уроку ми з’ясуємо такі питання:

  1.          Металургійне виробництво
  2.          Сучасні чинники розміщення підприємств чорної металургії
  3.          Кольорова металургія
  4.          Проблеми і перспективи галузей

(Слайд 2)

Під час вивчення цієї теми ми зіткнемося з великою кількістю нових термінів і понять. Тому, можливо, буде краще запропонувати словник термінів і понять у друкованому вигляді, що допоможе в економії часу для написання.

Словник термінів і понять

Залізо — хімічний елемент, але так само називають метал, який виплавляють із залізної руди, хоча в ньому містяться до­мішки (зокрема, трохи вуглецю). Кількість вуглецю, що міститься в металі, є важливою. Якщо вуглецю не більше 0,04 %, то залізо зберігає свої природні властивості і свою назву. Сплав, до складу якого входить до 2 % вуглецю, вже стає твердішим — це сталь. А якщо вуглецю ще більше, залізо стає твердим і крихким, такий сплав називається чавуном.

Збагачення — поліпшення корисних якостей руди шляхом видалення непотрібної речовини.

Концентрат — продукт, що виходить у результаті збага­чення (концентрації) корисної речовини (наприклад, рудний концентрат).

Легована сталь — сталь, до якої входять добавки, що надають їй особливих властивостей, поліпшують її.

Окатиші — цінна доменна сировина, яку одержують з по­дрібненої руди або концентрату. Це міцні грудочки (завбільшки 1–1,5 см), що не руйнуються під час перевезень і тривалого збе­реження. Металізовані окатиші (на 95 % відновлене залізо) — сировина для одержання якісної сталі в електропечах.

Прокат — кінцева продукція металургії. Основні профілі прокату:

Феросплави — сплави на основі заліза. Збільшення певної кількості марганцю робить сталь дуже твердою, хром у сполу­ченні з нікелем — нержавіючою, кремній — пружною, вольфрам дає можливість одержувати швидкорізальну інструментальну сталь.

Металургія

Вчитель: 90 % усіх металів, що застосовуються в сучасному виробни­цтві, — це чорні метали, тобто залізо і сплави, що одержуються на основі заліза. Проте кількість кольорових металів набагато більша (понад 70) і вони мають дуже цінні властивості, тому кольорова металургія має величезне значення для інших галузей промисловості. Отже,  Металургійний комплекс — сукупність галузей, що вироб­ляють різноманітні метали. До його складу входять чорна і ко­льорова металургія. )  Виробництво металів – дуже складний процес. Металургійний комплекс включає дві великі галузі: чорну і кольорову металургії,в свою чергу - чорна металургія охоплює різні види виробництв,різні за формами організації та технологією.

(Слайд 3)

2. розповідь вчителя: Чорна металургія (Слайд 4)

Особливості виробництва чорних металів (Слайд 5)

1. Чорна металургія охоплює весь процес виробництва металів: видобуток і підготовку руд, палива, випуск металу, виробни­цтво допоміжних матеріалів (вогнетривів, кисню тощо). В ме­талургії широко розвинуте комбінування, тобто об’єднання на одному підприємстві (комбінаті) декількох технологічно та економічно пов’язаних між собою виробництв різних га­лузей. У чорній металургії переважає комбінування на основі послідовної переробки первинної сировини (руда — чавун — сталь — прокат). (Слайд 6)

2. Для металургії характерна велика матеріаломісткість: на виго­товлення 1 т сталі витрачається до 7 т сировини й палива. (Слайд 7)

3. Металургія — трудомістка галузь: на підприємстві працює від 20 до 40 тис. чоловік. Кількість населення в місті, яка виникає при цьому, перевищує 100 тис. чоловік.

4. Металургія — великий забруднювач довкілля. На її частку припадає 20 % усіх промислових викидів в атмосферу і стіч­них вод. (Слайд 8)

5. Ураховуючи попередні чинники, металургійні підприємства найвигідніше створювати біля сировинних та енергетичних баз або між ними. Під час розміщення враховують також за­безпеченість водою і транспортними шляхами, необхідність охорони природи.

Основні види продукції чорної металургії — чавун, сталь, прокат.

У складі чорної металургії виділяються такі типи підпри­ємств:

• металургійні заводи повного циклу, тобто такі, що виробля­ють чавун, сталь і прокат (іноді до їхнього складу входить і підприємство з видобування залізної руди);

• сталеплавильні і сталепрокатні заводи («передільна металур­гія»);

• виробництво феросплавів — сплавів заліза із хромом, мар­ганцем, кремнієм та іншими елементами; ці сплави надалі використовуються для надання сталі необхідних властивос­тей.

Дізнавшись, які чинники впливають на розміщення підприємств чорної металургії, будь ласка, вкажіть, які фактори впливають на розвиток чорної металургії в Україні?

Відео 

 (Метод «Мікрофон»)

Умови для розвитку чорної металургії в Україні:

• близькість родовищ залізної руди, марганцю до родовищ коксівного вугілля, вапняків, вогнетривких глин;

• густа мережа шляхів сполучення;

• наявність споживача металу — металомісткого машинобуду­вання;

• велика кількість металобрухту;

• висококваліфіковані кадри;

• наявність водних ресурсів.

3. Розповідь вчителя:

Кольорова металургія – багатогалузева  галузь промисловості, яка включає видобуток, збагачення руди виробництво різноманітних кольорових металів та їх сплавів. Особливістю кольорових металів є те, що вони мають унікальні якості. Це обумовлює їх широке використання в точному машинобудуванні, авіабудуванні, робототехніці, електроніці. (Слайд 9)

Сировинна база кольорової металургії. (Слайд 10)

До кольорових металів належать:

  •              Легкі (алюміній, титан, магній);
  •              Важкі ( мідь, свинець, цинк, олово, нікель);
  •              Рідкісні ( вольфрам, молібден, ртуть);
  •              Благородні ( золото, платина, срібло).

Галузева структура кольорової металургії:(Слайд 11)

В Україні відкриті і розробляються родовища  - алюмінію, магнію, руд титану, цирконію, нікелю, ртуті, тощо.

В цілому мінерально-сировинна база галузі є недостатньою, тому багато підприємств працюють на привізній сировині або переробляють лом кольорових металів.

Стадії виробництва кольорових металів:

Видобуток сировини – збагачення руди – металургійна переробка – обробка кольорових металів – переробка вторинної сировини.

 Принципи розміщення підприємств кольорової металургії.  (Слайд 12)

Варіант 1. Підприємства розміщують там, де є сировина.

Варіант 2. Підприємства розміщують там, де є паливо.

Варіант 3. Підприємства розміщують там, де є споживач.

Великого значення набули легкі метали(алюміній, магній,титан), для одержання потрібно багато електроенергії.

Руди важких металів відрізняються від легких малим вмістом металу. Щоб не перевозити велику кількість пустої породи – руду збагачують.

Особливість руд важких металів – їх комплексність (є десятки інших металів, сірки). (Слайд 13 )

Райони споживання притягують на себе обробку металів і їхніх сплавів і переробку вторинної сировини – важливого додаткового ресурсу виробництва кольорових металів, що дає можливість одержувати готову продукцію із набагато меншими витратами.

  1.          Проблеми і перспективи розвитку чорної і кольорової металургії 

Проблеми й перспективи розвитку.

Які ви можете назвати проблеми кольорової металургії?

- Недостатня кількість власної сировини.

- Некомплексне використання сировини.

- Забруднення навколишнього середовища.

- Нагромадження великої кількості порід при добуванні в кар»єрах.

Перспективи розвитку:

- Виробництво кольорових металів із вторинної стровини, металобрухту і переробко відходів.

- Збільшення експортної орієнтації галузей кольорової металургії ( ртутної, титано-магнієвої)

Проблеми і перспективи розвитку чорної металургії:

Важливими проблемами чорної металургії є необхідність технічного і технологічного переоснащення виробництва, поліпшення якості чорних металів, випуску нових видів сталі і прокату. Слабкого розвитку поки що набули так звані не доменні способи виробництва чорних металів, які є екологічно чистими, зокрема електрометалургія.

V. Закріплення вивченого матеріалу:

 Метод «Світлофор»: (Слайд 14)

  1.          Металургія належить до невиробничої сфери; (Ні)
  2.          Основною сировинною чорної металургії є залізна руда; (Так)
  3.          Основними чинниками розміщення підприємств чорної металургії є сировина і паливо; (Так)
  4.          До кольорових металів належать благородні та рідкісні метали; (Ні, легкі, важкі також)
  5.          Підприємства кольорової металургії орієнтуються на електроенергію та сировину; (Так)
  6.          Екологічною проблемою металургії є забруднення гідросфери; (Ні).

VI. Підсумок уроку . Оцінювання

VII. Домашнє завдання (Слайд 15)

Опрацювати відповідний параграф підручника;

Нанести на контурну карту найбільші центри чорної кольорової металургії;

Скласти твір-мініатюру «Метали навколо нас».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
20 березня 2021
Переглядів
4331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку