Усний журнал "Дзвони Чорнобиля"

Про матеріал

Матеріал покликаний вшанувати пам'ять постраждалих від Чорнобильської катастрофи та відзначення 33 річниці аварії на Чорнобильській АЕС. У матеріалі викладена хронологія подій Чорнобильської катастрофи

Перегляд файлу

Усний журнал

Тема: Дзвони Чорнобиля

Мета: вшанування пам’яті постраждалих від Чорнобильської катастрофи та відзначення 33 річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

Забезпечення: мультимедійна система, відеоматеріали, фотографії.

 

Хід заходу

Епіграф

… І згоріла третина дерев, і всіляка зелена трава погоріла…

C:\Users\Admin\Pictures\До дня Чорнобиля Гончарюк О.М\DSCN2871.JPGОб’явлення Св.Іоанна Богослова

Вступне слово: Сьогодні ми зібралися, щоб відзначити 33 річницю з дня Чорнобильської катастрофи, яка сталася 26 квітня 1986 року. Сьогодні перед нами стоять питання:

  • Які наслідки дана катастрофа мала для населення України?
  • Який рівень забруднення навколишнього середовища спричинила Чорнобильська катастрофа?
  • Чому ми щороку згадуємо дану трагедію?

C:\Users\Admin\Pictures\До дня Чорнобиля Гончарюк О.М\DSCN2869.JPGКороткі історичні відомості. У 1895 році німецький фізик В.Рентген відкрив невідомі «промені», які згодом були названі рентгенівськими, їх досі використовують у медицині.

 Вивчаючи відкриття В.Рентгена французький вчений А.Беккерель у 1896 році установив, що уран випромінює невидимі промені не під впливом сонячного випромінювання, як інші елементи, а самостійно, спонтанно. Це було відкриттям природної радіоактивності. Пізніше явище радіоактивності досліджували П’єр і Марія Кюрі. Але ніхто тоді не міг передбачити, яку величезну користь, а разом з тим і небезпеку принесуть людству ці відкриття. Проблема радіаційної безпеки в суспільстві постала майже одночасно з відкриттям рентгенівського випромінювання і радіоактивного розпаду. Але і на сьогоднішній день ця проблема для людства  залишається першорядною.

1 учень. Атомні електростанції - третій "кит" в системі сучасної світової енергетики. Техніка АЕС, безперечно, є великим досягненням НТП.

У 1954 р. почала працювати перша в світі атомна станція в м. Обнінську.

 Історія оволодіння атомною енергією - від перших дослідних експериментів - налічує близько 70 років, коли в 1939р. була відкрита реакція ділення урану. З цього моменту починається історія атомної енергетики.

2 учень. У 30-ті роки ХХ століття відомий учений І.В. Курчатов працював над питаннями  атомної техніки в інтересах народного господарства країни.

У 1946 р. в Росії був споруджений і запущений перший на Європейсько-Азіатському континенті ядерний реактор. Створюється уранодобувна промисловості. Організоване виробництво ядерного пального - урану-235 і плутонію-239, налагоджено випуск радіоактивних ізотопів.

3 учень. Всього з моменту початку експлуатації АЕС у 14 країнах світу сталося понад 150 інцидентів і аварій різного ступеня складності.

 Деякі з них:

У 1957р - в Уіндскейлі (Англія);

У 1959г - в Санта-Сюзанні (США);

У 1961г - В Айдахо-Фолсі (США);

У 1979г - в Три-Майл-Айленд (США);

У 1986 - Чорнобильська катастрофа.

4 учень. Чорнобиль - невелике місто, розташоване на березі Київського водосховища, між річками Уж та Прип'ять, місто, що потопає в зелені лісів.

Це було місто-сад! Красиві бульвари і багато зелені зробили його приємним місцем відпочинку.

5 учень. Чорнобильська АЕС розташована на Україні поблизу міста Прип'ять, за 18 кілометрів від міста Чорнобиль, за 16 кілометрів від кордону з Білоруссю і за 110 кілометрів від Києва.             

У 1970 почалося будівництво станції і тривало аж до катастрофи.

ЧАЕС (1-ий і 2-ий енергоблоки) були побудовані в 1970-1977 роках, 3-ій і 4-ий - до кінця 1983 року.

У 1981 році розпочато будівництво третьої черги - 5-го і 6-го енергоблоків з такими ж реакторами. Після аварії будівництво цих енергоблоків було знято.

6 учень. АЕС була створена для забезпечення електроенергією гігантської антени, побудованої для виявлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет. Також АЕС забезпечувала електроенергією 17% всієї території України.

26 квітня 1986 року о 1 годині 24 хвилини на 4 -ому енергоблоці Чорнобильської АЕС пролунали послідовно два вибухи, які сповістили весь світ про трагедію століття. Сталася потужна техногенна катастрофа на атомному об'єкті.

 

 

 

Перегляд відеоролика «Чорнобиль 26 квітня 1986 року»

 

7 учень. Вибухи призвели до повного руйнування реактора і його активної зони, систем охолодження, а також будівлі реакторного залу.

На дах машинного залу, на територію навколо АЕС були викинуті залізобетонні і металоконструкції, графітові блоки  і їх шматки.

8 учень. За даними вчених викид радіонуклідів становить, за різними оцінками, чотирьох і більше вибухів в Хіросімі.

У перші дні до реактора не можна було підійти, оскільки температура в ньому досягала 5 тисяч градусів. У цей час над АЕС висіло радіоактивна хмара, яке вітер розносив. Хмара три рази обогнуло земну кулю, в результаті багато радіації рознеслося по всій Європі. Найбільше, звичайно, дісталося Україні, Білорусії і Росії.

9 учень. Всі роботи велися вручну. Ліквідатори в протигазах і костюмах з свинцю згрібали лопатами і вибирали руками шматки радіоактивної речовини, скидали їх в згорілий реактор. Після очищення території почалися роботи по спорудженню над реактором саркофага (величезною коробки) з метою недопущення витоку радіації.

Роботи, спеціально куплені у відомих західних фірм, стояли з вибитим електронікою і не діяли. Радіація виводила їх з ладу.

10 учень. Спочатку українські і союзні влади намагалися приховати цю аварію, як раніше ховалася інформація практично всіх катастроф, але витік радіоактивних речовин була зафіксована у Швеції та в Західній Німеччині.

11 учень. Важливо було не допустити розширення зони радіоактивного зараження. З цією метою боролися з пилоутворенням, обприскуючи поверхню спеціальною сумішшю, застосовували полімерні покриття, використовували метод вакуумного очищення всмоктуванням (пилососи), вручну протирали об'єкти тканинами, просоченими дезактивирующими розчинами.

12 учень. При радіаційному рівні понад 15Ки на квадратний кілометр життя людини неможлива.

Територія заповідника заражена від 15 до 1200 Кі/км2.

Життя сюди не повернеться ні через 100, ні через 500, а на окремих ділянках заповідника ні через 1000 років.

Слово викладача. Ось як описував аварію один із жителів Прип’яті. «26 квітня була субота, день видався сонячний, теплий. І наш сусід поліз на дах загорати. Але не пройшло і декількох хвилин, як він вернувся, сказав, що сьогодні зранку щось сильно пече. І його тіло дійсно швидко покрилося червоним нальотом, а потім і пухирями, як від опіків. Ми дуже здивувалися. Яке дивне сонце! Потім вирішили разом полізти на дах і перевірити. Ось тоді ми і звернули увагу, що над Чорнобильською станцією з’явилося яскраве зарево. Ніби спалахнуло ще одне сонце. Там щось горіло. Але що? Енергоблок? Ввечері того ж дня моєму сусіду стане зле. У нього почалася блювота, піднялася температура. І його одразу відправили у клініку. І тільки 27 квітня по радіо оголосили про пожежу на станції і всім рекомендували не виходити з будинків».

C:\Users\Admin\Pictures\До дня Чорнобиля Гончарюк О.М\DSCN2870.JPGВисновок. Видима кастрофа вже давно минула, але її невидимі наслідки все ще дають про себе знати. Час експлуатації саркофагу 30 років. Збудований  саркофаг № 2. 15 грудня 2000 року ЧАЕС закрили.

Це урок не тільки для України, але й для всього світу. Атомна енергія як приносить користь, так і велику шкоду.

 

 

Перегляд відеоролика

«Пам’ятаємо – 5 вражаючих факторів про Чорнобильську катастрофу»

C:\Users\Admin\Pictures\До дня Чорнобиля Гончарюк О.М\DSCN2875.JPG

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Admin\Pictures\До дня Чорнобиля Гончарюк О.М\DSCN2903.JPGВ пам'ять про трагедію учениця читає вірш «Дзвони Чорнобиля»

 

Лунає дзвін. ...

Мовчання не тривожить –

Цей день назавжди

Інший серед всіх,

І ліс рудий, що вічно насторожі,

Ховає в нетрях, чийсь квітневий сміх.

Вони ішли, не знаючи про свічі,

Які про них вже ставили сичі,

Нам з фотографій дивляться у вічі

Вдень і вночі

Вдень і вночі

Вдень і вночі…

А жити як хотілося!..

О Боже!..

Лиш мука важча кожного, а так…

Лунає дзвін…

Мовчання – не тривожить,

Та серце б’ється тим ударам в такт…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема:

Дзвони Чорнобиля

 

 

docx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку