УСНИЙ ЖУРНАЛ " ХАРКІВЩИНА- НАША МАЛА БАТЬКІВЩИНА"

Про матеріал

МЕТА: ознайомити з історією створення Харківської області, її географічним положенням, поглибити знання про славетних земляків;виховувати патріотизм, почуття гордості, пошану до історичного минулого рідного краю.

Перегляд файлу

 

Усний журнал

« Харківщина- наша мала Батьківщина»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТА: - ознайомити з історією створення Харківської області, її географічним положенням, поглибити знання про славетних земляків;

  • виховувати патріотизм, почуття гордості, пошану до історичного минулого.

ВСТУПНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

  •   Ми часто вживаємо словосполучення «рідний край», «наш край». Ці поняття означають ту територію, землю, де народилася та живе людина. Для кожного жителя нашої країни – це Україна, для кожного харків’янина та жителя нашої області – Харків і Харківщина. Ці поняття означають ще і рідне місто, село, селище, район, навіть вулицю, де людина виросла, де мешкає, навчається чи працює. Ось чому тим, хто живе на Харківщині, цікава історія та сучасність нашого краю, бо це наша мала Батьківщина.

   Харківська обласна рада V скликання прийняла рішення про щорічне відзначення 19 вересня Дня Харківської області. Цю дату приурочено до дня остаточного визволення в 1943 році нашого краю від німецько- фашистських загарбників. З архівів нещодавно стало відомо, що у 1765 році було утворено Слобідсько- Українську губернію з центром у місті Харків, яка згодом перетворилася на Харківську область.

   Щоб дізнатися більше про наш рідний край, пропонуємо вашій увазі усний журнал «Харківщина – наша  мала Батьківщина» .

 

СТОРІНКА «ІСТОРИЧНА»( супроводжується переглядом презентації)

(Слайд 2)Територію Харківщини вважають центром східноукраїнських земель.

Слобожанщина – один з кількох регіонів України, що утворився протягом ХVІІ–ХVІІІ ст. на роздоріжжі Дикого степу між непевними політичними кордонами трьох держав – Росії, Речі Посполитої та Кримського ханства. Назва регіону походить від Козацьких поселень – слобод, які користувалися певними вольностями(свободами).

(Слайд 3) 1627 рік  У «Книге большому чертежу» мовиться про заселення території по берегах річок Харків, Лопань і Уди.

(Слайд 4) 1654 рік На місці злиття річок Лопань і Харків з’являється Харківська слобода.

(Слайд 5) 28 березня 1656 р. цар Олексій Михайлович призначив харківським воєводою Воїна Селефонтова, який з 1656 р. почав будівництво міської фортеці. У 1663 р. будівництво було завершено. Фортеця охоплювала територію сучасної Університетської гірки.

(Слайд 6) 18 січня 1765 р. указом Катерини ІІ Слобідську Україну було перетворено на Слобідсько- Українську губернію,  адміністративним центром якої було визначено місто Харків. Першим харківським губернатором став Євдоким Олексійович Щербинін.

З 1780 р. Слобідсько-Українську губернію було перетворено в намісництво, центральним містом якого став Харків.

( Слайд 7) 21 вересня 1781 р.  Імператриця Катерина II  дарує Харкову герб, який символізував природні багатства земель, які оточували місто, та торгівлю, що відбувалася на місцевих ярмарках. Герб Харкова став основою герба Харківської губернії.

( Слайд 8) У 1796–1797 рр. Харківське намісництво знову було перетворено на Слобідсько-Українську губернію в колишніх межах, а з 1835 р. вона почала називатися Харківською губернією.

З ХVІІІ ст. на Харківщині спостерігалося поступове зростання чисельності населення.

З 1835 по 1856 р., у період існування в місті генерал-губернаторства, місто Харків було адміністративним центром трьох губерній: Харківської, Чернігівської та Полтавської.

( Слайд 9) 19 лютого 1861 р. було проголошено відміну кріпос­ного права, у 1861–1866 рр. проведено реформу суду, створено органи самоврядування – земства, у 1874 р. здійснено військову реформу. У зв’язку із цим Харків стає центром округу, що вбирає в себе Харківську, Курську, Воронезьку, Орловську, частини Катеринославської та Тамбовської губерній.

( Слайд 10) На початку ХIХ ст.  у Харкові виникали невеликі заводи і фабрики. На початку століття вже існувало 40 таких заводів і одна фабрика. Поступово народжуються й зростають великі підприємства. У місті  утворювались акціонерні товариства, компанії. Відкривалися представництва мануфактур, банки, кредитно-фінансові установи.

( Слайд 11) Переломний етап у розвитку Харкова та Харківської губернії настав із відкриттям залізничного руху. 3 червня  1869 року відкрито рух по Курсько-Харківсько- Азовській залізниці. Наприкінці ХIХ ст. Харків перетворився в один з найбільших та найважливіших залізничних вузлів Російської імперії.

( Слайд 12) 1898 рік. У саду при домі Христини Алчевської в Мироносицькому провулку Харкова встановлено перший у світі пам’ятник Т.Г. Шевченку скульптора Володимира Беклемишева

 ( Слайд 13) На початку ХХ ст. Харківщина, як і вся Україна, була охоплена бурхливими політичними подіями. Ставлення до цих подій можуть бути різними, але в цей період саме Харківщина мала вирішальне значення в розвитку деяких процесів у цілому в державі. Саме тому в 1919 р. місто Харків стало і протягом 15 років залишалося столицею Української республіки.

Після 25 лютого 1919 р., коли між Україною і прилеглими до неї республіками було підписано «Договір про кордони», Харківська губернія ввійшла до складу Радянської України.

З 27 лютого 1932 р. відбувся перехід на триступеневу адміністративно-територіальну систему: центр – область – район. Тоді ж була утворена і Харківська область.

( Слайд 14) З 20 вересня 1941 року по 19 вересня 1943 року Харківська область перебувала в німецькій окупації.

З 1943року починається відбудова області.

З березня 1981 року були введені нові нормативні акти щодо поділу України – це область, район, місто, район у місті, селище міського типу, сільрада, село, селище. Ця система поділу існує і у теперішній час.

( Слайд 15) Згідно з рішенням VI сесії XXIII скликання Харківської обласної ради народних депутатів від 11 травня 1999 р. було затверджене Положення про герб Харківської області та Положення про прапор Харківської області.

Герб Харківської області представляє собою геральдичний щит (чотирикутний, загострений донизу). На зеленому полі щита зображено: перехрещені золотий ріг достатку та кадуцей – жезл і срібні крила й змії. Щит облямований золотою каймою. Навколо щита розташоване золоте дубове листя, обвите блакитною стрічкою. Щит увінчано стилізованим зображенням шестерні, з обох боків якої розташовані по два злакових колоси. На тлі шестерні знаходиться книга із символічним зображенням атомного ядра з електронними орбіталями. Прапор Харківської області представляє собою прямокутне полотнище малинового кольору із зображенням у центральній частині герба області.

( Слайд 16) 15 вересня 2010 р. депутати обласної ради V скликання затвердили текст і музику гімну Харківської області. Відповідне рішення було ухвалене практично одноголосно на святковому засіданні Харківської облради, присвяченому 245-річчю Харківської області. Переможцем конкурсу, на який надійшло понад 10 проектів, стала композиція на музику Володимира Дашкевича та слова харківської поетеси Лариси Петрик( прослуховування)

Перейти за посиланням для скачування     http://www.oblrada.kharkov.ua

 

СЛОВО ВЧИТЕЛЯ  Отже, сучасну Харківську область було утворено 27 лютого 1932 року, коли замість округів були запроваджені області та райони. Її східна частина відійшла до новоствореної Донецької, згодом з частини території області були утворені Полтавська та Сумська області. З того часу область існує в сучасних кордонах.

 

СТОРІНКА  «ГЕОГРАФІЧНА» ( супроводжується переглядом презентації)

( Слайд 2)  Харківська область  розташована на північному сході Україні. На півночі і північному сході вона межує з Бєлгородською областю Росії, на сході - з Луганською, на південному сході - з Донецькою, на південному заході - з Дніпропетровською, на заході і північному заході - з Полтавською та Сумською областями України. Територія - 31,4 тис. кв. км ( це 5,2% від території України). Протяжність з півночі на південь - 210 км, зі сходу на захід - 220 км. За площею Харківська область займає 4 місце серед областей України. Населення – майже 2 мільйони 770 тисяч осіб.

(Слайд 3)  Харківська область розділена на 27 територіально-адміністративних районів, у неї входять 7 міст обласного підпорядкування . Райони області поділено на 60 селищних і 381 сільську раду.

( Слайди 4- 32) отже, до складу Харківської області входять :

Балаклійський район – один з найстаріших і найбільших, 

Барвінківський район,

Близнюківський район,

Богодухівський район,

Борівський район,

Валківський район,

 Великобурлуцький, у якому було знайдено частину літературної  пам’ятки

  « Велесової  книги»,

Вовчанський район,

Дворічанський, який прославився своїми крейдяними горами,

Дергачівський район,

 Зачепилівський район,

Ізюмський, через  території  якого здійснювали свої походи князь Ігор Святославович та його брати в половецькі степи,

Зміївський район,

Золочівський район,

Кегичівський район,

Коломацький – наймолодший район області,

Красноградський район,

 Краснокутський район,

 Куп’янський район,

Лозівський район, місто Люботин,

Нововодолазький район,

 Первомайський район,

 Печенізький район, 

Сахновщинський район,

Чугуївський район,  Шевченківський район,  Харківський район.

 Міста: Ізюм, Лозова, Куп'янськ, Чугуїв, Балаклія, Богодухів, Зміїв і, звичайно, півторамільйонний Харків – наш обласний центр, місто, де збуваються всі мрії.

( Перегляд кліпу  до пісні « Это любимый город Харьков» у виконанні

Наталі   Могілевської)

Перейти за посиланням для скачування  http://mp3cc.com/m/76360-natalya-mogilevskaya/4497650-gimn-harkova/

СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

    Своєю неповторністю наш край завдячує людям, які тут живуть, працюють і творять. Наші земляки завжди плідно працювали і багато в чому були першими: вони досліджували космос та вирощували високі врожаї, брали участь у сходженні на Еверест та на Олімпійських іграх, конструювали військову техніку та боролися за права людини, проводили унікальні експерименти в різних галузях.

    Харківщина є батьківщиною всесвітньо відомих художників, письменників, науковців та дослідників. Наш край дав світу  лауреатів Нобелівської премії!

 

  СТОРІНКА « СЛАВЕТНІ ЗЕМЛЯКИ»

(Слайд 2)  Василь Назарович Каразін – український учений, винахідник, громадський діяч, засновник Харківського університету. Народився у селі Кручик Богодухівського району.

(Слайд 3)     Мечников Ілля Ілліч – біолог, ембріолог, мікробіолог. Засновник першої бактеріологічної станції. Лауреат Нобелівської премії. Народився в селі Іванівка нині Куп’янського  району.

(Слайд 4)  Григорій Савич Сковородаукраїнський просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог. Під час своїх мандрувань часто перебував на Слобожанщині. Помер у селі Пан-Іванівка Золочівського району. Тут знаходяться його улюблені місця – криниця та 700-літній дуб.

(Слайд 5)  Григорій Федорович Квітка (літературний псевдонім — Основ'яненко) – відомий український письменник. Народився  в селі Основа Харківського району.

(Слайд 6) Сергій Іванович Васильківський – український живописець, пейзажист. Народився у мальовничому старовинному місті Ізюмі Харківської губернії.

(Слайд 7) Ілля́ Юхи́мович Рє́пін - відомий  художник, автор картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану», народився у місті  Чугуєві.

(Слайд 8) Дмитро Іванович Яворницький  — український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, дослідник історії українського козацтва. Родом із села Сонцівка Харківського району (тепер у межах с. Борисівка, що поблизу річки Липець (притока річки Харків).

(Слайд 9) Іван Миколайович Заболотний – льотчик, учасник Другої Світової Війни, Герой Радянського Союзу. Народився у селі Шипувате  Великобурлуцького району.

          (Слайд 10) Іван Опанасович  Калиберда - учасник Другої Світової Війни,   

           Герой Радянського Союзу. Брав участь у воєнних операціях Українського  

           фронту. Народився в селищі Великий Бурлук. У травні  йому виповнилося 95

           років.

(Слайд 11) Костянтин Федорович Ольшанський – учасник Другої Світової Війни, Герой Радянського Союзу. Народився у селищі Приколотне Великобурлуцького району. Його ім’я носить Приколотнянська ЗОШ та великий десантний корабель у Миколаєві. 

(Слайд 12) Анатолій Семенович Левченко – відомий льотчик -випробовувач, космонавт. Герой Радянського Союзу. Народився в селі Основинці Краснокутського району.

(Слайд 13) Клавдія Іванівна Шульженко - співачка, голос якої лунав в окопах, польових шпиталях в часи Другої Світової війни. Народилася в селі Вітрове Харківського району.

(Слайд 14) Людмила Марківна Гурченко – акторка театру і кіно, співачка, кінорежисер. Народилася в місті Харкові.

(Слайд 15) Юрій Михайлович Поярков  волейболіст, дворазовий Олімпійський чемпіон Токіо і Мехіко, бронзовий призер Олімпіади в Мюнхені. Майстер спорту. Його ім’я внесене до Книги рекордів Гіннеса. Народився в місті Харкові.

 

СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

   Остання сторінка нашого журналу називається «Ерудит». Ви всі уважно прослухали інформацію, яку підготували дев’ятикласники і зараз саме час перевірити, як добре її запам’ятали. Ми проведемо вікторину, переможець якої отримає цінний подарунок, який знаходиться у скриньці.( Поточна оцінка 12 балів   з  предметів Харківщинознавства або історія України)

 

СТОРІНКА « ЕРУДИТ»

 

  1. Як раніше  називалася територія, де нині розташована Харківська область?(Дикий степ)
  2. Указом якої цариці Слобідську Україну було перетворено на Слобідсько-українську губернію ( Катерини ІІ )
  3.  Коли  Харківська область  святкує своє 250- річчя? ( 19 вересня 2015 року)
  4.   Що імператриця Катерина II  подарувала  Харкову 21 вересня 1781 р (Герб)
  5. Якому письменнику у Харкові встановлено перший у світі пам’ятник? (Т.Г.Шевченку)
  6. Коли була утворена сучасна Харківська область? (27 лютого 1932 року)
  7.  На скільки територіально-адміністративних районів розділена Харківська область? ( На 27 )
  8. У якому районі знаходяться крейдяні гори? ( Дворічанському)
  9. Через   території  якого району здійснювали свої походи князь Ігор Святославович та його брати в половецькі степи? (Ізюмського)
  10.  Цей учений  заснував один з найпрестижніших харківських університетів. Хто він? (Василь Каразін)
  11.  Відомий художник, автор картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Хто він? (Ілля Рєпін)
  12. Де народився Герой Радянського Союзу Ольшанський Костянтин Федорович? ( у селищі Приколотне)

Визначення переможців

 

ПІДСУМКОВЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

   Харківщина завжди була, є і буде толерантним багатонаціональним краєм, де пліч-о-пліч співпрацюють люди різних національностей та культур. Шанувати, розуміти і цінувати здобутки свого краю і своїх земляків – запорука поваги до своєї країни, до свого та інших народів. Колишній губернатор Харківської області, громадський діяч, справжній громадянин України Євген Петрович Кушнарьов писав: «Без минулого немає майбутнього, і тільки пишаючись своїм корінням, примножуючи надбання предків, ти зможеш досягти того, щоб прийдешні покоління пишалися тобою».

   Візьміть славетний досвід минулого і сучасного нашого краю для свого майбуття, щоб згодом можна було з гордістю сказати: « Я  з Харківщини!». І де б ви не були, нехай сила і міць, енергія і багатства рідного краю допомагають вам на життєвому шляху до успіху!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подарунковий сертифікат

на поточну оцінку «12» балів з предмету  Харківщинознавство або історія України  отримує ___________________

Вчитель історії             ______________

Подарунковий сертифікат

на поточну оцінку «12» балів з предмету  Харківщинознавство або історія України  отримує ___________________

Вчитель історії             _____________

Подарунковий сертифікат

на поточну оцінку «12» балів з предмету  Харківщинознавство або історія України  отримує ___________________

Вчитель історії                   ____________

Подарунковий сертифікат

на поточну оцінку «12» балів з предмету Харківщинознавство або історія України  отримує ___________________

Вчитель історії               _____________

 

 

 

 

 

 

 

 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

1 бал 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
1028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку