Усний журнал «Лауреати Національної премії ім. Т.Г. Шевченка»(виховний захід для старшокласників)

Про матеріал

Познайомити учнів з творчими здобутками митців України, які були відзначені найвищою, найпрестижнішою нагородою в галузі літератури та мистецтва – званням Героя України, лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка; виховувати патріотичні почуття бажання розвивати власні творчі здібності; прагнення долучитися до світу культури і мистецтва нашого народу; формувати національну свідомість і самосвідомість учнів.

Перегляд файлу

1

 

Усний журнал «Лауреати  Національної премії ім. Т.Г. Шевченка»

 

Мета: познайомити учнів з творчими здобутками митців України, які були відзначені найвищою, найпрестижнішою нагородою в галузі літератури  та мистецтва – званням Героя України, лауреата Національної премії                   ім. Т.Г. Шевченка; виховувати патріотичні почуття бажання розвивати власні творчі здібності; прагнення долучитися до світу культури і мистецтва нашого народу; формувати національну свідомість і самосвідомість учнів.

Обладнання: мультимедійна дошка, магнітофон, виставка книг, автори яких є лауреатами Національної премії імені Т.Г. Шевченка, Героями України, презентація.

Хід заходу:

1 учень. Доброго дня, дорогі діти, дорогі гості!

2 учень. Сьогоднішня наша зустріч, присвячена урочистій події 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Ми зібралися тут, щоб ушанувати світлу пам`ять про Кобзаря, росповісти всім присутнім про видатних особистостей нашої держави, які своєю відданістю творчій, мистецькій діяльності удостоєні високого звання Лауреати Національної премії.

Ведучий 1. Ми маємо велике щастя, що народилися і зростаємо на такій чудовій, щедрій, мальовничій землі – на нашій славній Україні! Що наш Шевченків край радо зустрічає гостей із всієї України, з далекого та близького зарубіжжя добрих людей, які приходять, приїжджають, щоб віддати шану землі, де народився, зростав Великий Кобзар.

 

Є куточок неньки України,                                                

Гарний він неначе із казок. 

На горбах видніються хатини,

А між вербами шумить струмок.

Батьківщина це великого Тараса,

Це Шевченкове,   де я живу іти.

Гордість це моя, землі окраса,  

Вічно буде ця краса цвісти.

 (демонструється уривок «фільму про Україну») (притишить звук, на фоні звучать слова дітей).

Ведучий 2. Образ України постає з чистих степів і глибинної чорноземної скиби, з пісні задушевної, яка чистим джерелом лине по світу, прославляючи     її.

1 учень.

Україно, земле рідна

Земля сонячна і хлібна

Ти навік у нас одна,

Ти, як мати найрідніша.

Ти з дитинства наймиліша,

Ти і взимку найтепліша

Наша отча сторона.

2 учень.

О, Боже, дай повік любити край,

Де квітка, пташка і зелений гай,

Де кожна вірна тій землі дитина

Живе єдиним словом – Україна!

(Звучить пісня»Шевченкові рядки»).

Ведучий 3. А ще багата рідна земля своїм талановитим народом. Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. Ми щасливі тим що народилися і живемо на цій славній Черкаській землі, яка є колискою нашого Тараса.

Черкащино! Зоря моя єдина!

Струмочок чистий, як струна, бринить.

Мій краю рідний! Пісне тополина!

Хіба тебе я можу не любить?

Твої вітри крилаті, світанкові

Мене вели по тисячах доріг,

Шевченкові слова добра й любові,

Як слово батьківське, в душі своїй беріг.

(На фоні перегляду відео-презентації про                      Т.Г. Шевченка звучить українська пісня у виконанні бандуристів школи  «Садок вишневий коло хати»).

Ведучий 1. Мабуть, немає такого українця, який не відповів би на запитання: «Хто такий Тарас Григорович Шевченко?», адже Шевченко – одна із найвизначніших постатей історії України. Тарас Григорович Шевченко був, і залишається величною постаттю із нелегкою долею, народжений звичайним селянином, кріпаком, завдяки своїй наполегливості і талантові, він став взірцем для наступних поколінь у розвитку української культури.

 

Не на шовкових пелюшках,

Не у величному палаці –

В хатині бідній він родився

Серед неволі, тьми і праці.

Нещасна мати сповила

Його малого й зажурилась…

І цілу ніченьку вона

За сина – кріпака молилась.

І Бог почув молитву ту,

І дав душі убогій силу,

І в руки хлопцеві вложив 

Співацьку чародійну ліру.

І виріс він, і кобзу взяв,

І струн її торкнувсь рукою –

І пісня дивна полилась,

Сповита вічною тугою.

В тій пісні людям він співав

Про щастя про добро, про волю

Будив зі сну, пророкував

Їм вищу і найкращу долю.

 

1 ведучий. На сьогоднішній зустрічі ми будемо говорити про людей, яких об`єднало одне ім’я – Тарас Григорович Шевченко. Всі вони – видатні і талановиті постаті української культури, які своїми творами збагачують мистецьку скарбницю, історичну пам’ять народу,його національну свідомість і самобутність.

2 ведучий. Василь Симоненко сказав: «Народ мій є, народ мій завжди буде, ніхто не переможе мій народ». З цих слів ми і розпочнемо нашу зустріч.

3 учень. Національна премія ім. Т.Г. Шевченка встановлена для нагородження людей, твори яких є вершинним,духовним надбанням українського народу, вони утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують нашу історичну пам’ять.

3 учень. Перегорнімо сторінки історії Шевченківської премії. (Перегляд слайдів про історію виникнення премії).

Республіканська премія іменні Т.Г. Шевченка заснована в 1961 р. Постановою Ради Міністрів УРСР. Згідно із цим документом, було встановлено нагороджувати видатних митців за високоідейні та високохудожні твори й роботи в галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва, кінематографії.

Першими лауреатами Шевченківської премії 1962 року в галузі літератури стали Олесь Гончар за роман «Людина і зброя» та Павло Тичина за «Вибрані твори в трьох томах».

22 червня 2000 р., згідно з Указом Президента України, найвища державна нагорода в галузі культури була перейменована на Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Цього високого звання були удостоєні й талановиті митці, серця яких сповнені святою любов’ю до України.

Ведучий 1. Перша сторінка нашого журналу – присвячена українським письменникам і поетам.

1 учень. Ліна Костенко – талановита письменниця, поетеса. (Перегляд слайдів про поетесу). За роман у віршах «Маруся Чурай» вона отримала Державну премію імені Тараса Григоровича Шевченка.

(Під супровід бандури звучить уривок з твору Ліни Костенко «Маруся Чурай»).

(Звучить пісня «Засвіт стали козаченьки» у виконанні учнів нашого класу.)

4 учень. Василь Симоненко.

Не одне покоління українського народу виросло на творах таких письменників, поетів, як Олесь Гончар, Платон Воронько, Павло Тичина, Володимир Сосюра, Василь Симоненко, Микола Бажан. Ці митці теж є лауреатами Шевченківської премії. Сьогодні ми називаємо їх титанами українського слова.

Вслухаймось у запис живого голосу Василя Симоненка. (Перегляд кадрів із фільму « Живий голос Василя Симоненко» «Ти на землі людина»).

А відомий вірш – пісня Василя Симоненка «Лебеді Материнства», сприймається як гімн синівської любові та відданості рідній Батьківщині, музику до якого написав Платон Майборода що теж є лауреатом Шевченківської премії. Цей твір є своєрідним батьківський заповітом, що  застерігає сина від найбільшої зради матері та Батьківщині (перегляд відео-пісні «Лебеді материнства»).

Ведучий 1. Друга сторінка нашого журналу – актори театру і кіно.

Богдан Сільвестрович Ступка – Народний артист України, був удостоєний високої нагороди  у 1993 році став лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка. У Богдана Сильвестровича Ступки близько 100 ролей у кіно та понад 100на сцені. Зіграв у таких відомих виставах: «Украдене щастя» Івана Франка, «Дядя Ваня» Антона Чехова, «Король лір» ВільямаШекспіра. В кінофільмах: «Серце на долоні», «Вогнем і мечем», «Тарас Бульба».

Пропонуємо переглянути  уривок з кінофільму «Тарас Бульба».

Ведучий 2. «Мрією мого життя було, щоб українська культура стала відома в цілому світі. Мрії повинні збуватись, і я щасливий,що маю змогу сприяти  цьому», - сказав актор після вручення нагороди.  Шевченківцям, учням нашої школи випала велика честь  зустрітися з  Богданом Сильвестровичем  в сільському Будинку культури, спілкуватись  з ним, разом дивитись  фільм, де він зіграв роль  Т.Г. Шевченка.

Ведучий 3. Запрошуємо вас полинути у світ мистецької творчості акторки Ади Миколаївни Роговцевої.

Учень 1. Ада Роговцева.

Справжнім покликанням для Ади Роговцевої став театр. Людина безмежного творчого діапазону, надзвичайної працездатності, величезного таланту й розуму, вона і сьогодні віддає гарячу любов свого серця глядачам.

У 1981 р. А. Роговцева була удостоєна Шевченківської премії.

У 2007 р. актрисі присвоєні звання «Герой України». Про себе актриса говорить: «Мрія мого життя – добробут України, щастя дітей і онуків. Життєвий принцип – любов до людей і природи. Найприємніше в роботі – творчість і спілкування. У людях ціную  порядність і культуру».

У 2008 р. в кінофільмі «Тарас Бульба» актриса майстерно, проникливо, по-живучому мудро передала стан душі української жінки. Вона зіграла роль дружини Тараса Бульби. (Перегляд відео про неї).

Ведучий 1. Мабуть немає серед нас тих хто не знає династію акторів-майстрів сцени і кіно Сумських.

Наталя Сумська українська акторка, телеведуча, лауреат Шевченківської премії (2008р., за роль у виставі «Про мишей і людей»). Яскраво зіграні ролі у виставах: «Кайдашиха», «Жана дАрк», «Дідона» та у фільмах: «Наталка Полтавка», «Загублені в пісках», «Гори димлять».

Ведучий 3. Наступна сторінка нашого усного журналу – українські співаки – лауреати Національної Шевченківської премії.

Українськими соловейками називають наших співаків. Адже уявити рідну землю без пісень неможливо. Яким сірим було б життя, якби ми перестали співати своїх пісень,без них ми не могли б відчути силу таланту свого народу. Невмируща українська барвиста пісня відкриває перед нами світ неповторний і чистий, як джерельна вода, ковток якої дарує силу й мудрість.

5 учень. Анатолій Солов’яненко. Його життя, справді народного улюбленого усіма співака, було сповнене безперервної напруженої праці. Солов’яненко співав у найкращих театрах світу, йому аплодували в міланському Ла Скала та в Нью-йорському Метрополітен – опера. Він був одним з небагатьох українських співаків, завдяки яким світ дізнався про українську культуру, про незрівнянну красу пісенної творчості українського народу. Важливе місце в репертуарі Солов’яненка посідали пісні та романси на тексти Т.Г. Шевченка. У 1980р.йому вручили Ленінську премію, грошову винагороду він передав у Фонд Миру, а в 1997р. став лауреатом премії.

Ведучий 3. Ніна Матвієнко – відома співачка, Народна артистка України,лауреат  Національної  премій імені Т.Г. Шевченка, Герой України. Її називають берегинею безмежного скарбу народу. Адже не існує в Україні хатини, де б не лунав спів Ніни Матвієнко, її мелодійний голос впізнають з-поміж тисяч інших. Вона непросто виконує пісні, вона дарує слухачам частинку своєї душі, свого серця. Ніна Матвієнко з великим успіхом гастролювала в багатьох країнах світу. У її творчому репертуарі багато українських народних пісень. (Перегляд уривку фільму про творчість співачки).

6 учень. Поезія і пісня – два крила високого людського духу.

Анатолій Мокренко. Саме в пісні найповніше виявився талант Анатолія Юрійовича Мокренка. Це надзвичайно обдарована людина: автор двох книжок та понад сотні публікацій мистецької й українознавчої тематики;знався в кількох кінофільмах, серед яких «Тигролови» (за романом Івана Багряного), «Чорна рада», «Богдан Хмельницький» та інші.

У 1979 р. митець удостоєний Державної премії України іменні Тараса Шевченка за театрально – концертну діяльність.

У своїх спогадах митець згадував: «З малечку душа моя повнилась по вінця маминою піснею і народною творчістю». Саме цей стан душі проніс Анатолій Мокренко через усе життя. Неповторний голос співака хвилює серця, своєю красою та глибиною почуттів.

Нещодавно у нашій школі відбувся прекрасний вечір пам’яті Раїси Кириченко, і називався він «Благословенна піснею». Проте і сьгодні ми не можемо не доторкнутись до сторінок творчості цієї видатної постаті на українській сцені.

Раїса Опанасівна Кириченко у 1968 р. стає солісткою Черкаського народного хору. І де б вона не працювала її величності українській пісні віддавала всю себе, вона її не виконувала, а творила. Завжди пам’ятала мамину настанову: «… не співай пісні, які ні про що. Вибирай ті, що западають в людську душу! «У травні 1983 року Раїсі Кириченко присвоєно звання Заслужена артистка України, а в лютому 1986 р. присуджено Державну премію імені Т.Г. Шевченка. У березні 2001р. вручили орден княгині Ольги першого ступеня, а в жовтні 2003 р. присвоєно звання Герой України. Найвідоміші пісні в її виконанні: «Мамина вишня», «Козачка», «Жіноча доля». Раїса Кириченко рано покинула цей світ, але ніколи не покинуть цей світ пісні у її виконанні. (Перегляд уривку з виступу співачки).

Учень 1. Хочемо запросити вас у неповторний світ пісні Назарія Яремчука – Народного  артиста України. Його голос чистий, як ранкова роса, щедрий, як колосиста нива, високий, як небо голубе, завжди буде нести добро в людські серця. У кожному українському домі він як рідний, як добрий, давній знайомий з прекрасним голосовим тембром, життєрадісний, врівноважений, з дитинно – щирою усмішкою на вустах. У березні 1986 р. Указом Президента України Назарію Яремчуку  посмертно присуджено Державну премію імені Т.Г. Шевченка. Зараз ми переглянемо кадри з музичного фільму «Червона рута», знятого в 1971р. Цей фільм зробив солістів Назарія Яремчука, Василя Зінкевича та Володимира Івасюка народними улюбленцями. (На мультимедійній дошці демонструється фільм виступу співаків з піснею «Червона рута»).

Ведучий 1. Минуло 200 років від дня народження славного сина України Т.Г. Шевченка, але зайдіть у будь-яку хату і ви побачите прикрашений вишитим рушником портрет Кобзаря. Він – як член сім’ї, як найдорожча людина.

Ведучий 2. В день народження Т. Шевченка дорослі і діти йдуть до його пам’ятника, щоб поставити свічку, покласти квіти, почитати його вірші, поспівати пісні і цим висловити свою пошану великому Кобзареві.

Учень.

Твоя кобза ще не вмерла,

На ній струни всі дзвенять

І про твою вічну славу

Всі народи гомонять

Ведучий 1. І в нашій історії є події та імена, які перед усім світом показали велич України і прагнення народу до вільного щасливого життя. Кожний із нас повинен знати ці імена, які вклали свій талант у розвиток української культури що запалили свою іскру таланту від незгасимої Тарасовій свічі.

Учень 1. Мистецтво! Воно вічне, як саме життя: воно справжнє, якщо проростає з незмірних глибин рідної землі.

Художній дивосвіт наших українських лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка – це тріумф розуму, таланту, народного духу, величі землі – колиски неперевершених майстрів, які гордо можуть сказати: «У мого життя стійка основа!».

Учень 3. Гідними продовжувачами Шевченківських заповітів є учні нашого класу. Невмита Наталія є нащадком Шевченкового роду поглиблено вивчає українську мову та літературу. Вона щороку бере участь у конкурсах знавців української мови де займає призові місця.

 Кожен з нас прагне до розвитку своїх творчих здібностей навчаючись на мистецькому факультеті.

 Зразковий колектив «Зорепад» є одним з кращих колективів нашої школи і ми горді тим, що Лихолай Катя та Вельган Леся внесли і свою частку в перемоги на різних конкурсах.

Титаренко Максим і Осадчий Олександр учасники ансамблю баяністів.

 

На уроках образотворчого мистецтва учні виконували ілюстрації до творів Т.Г.Шевченка, які ввійшли до книги «Кобзарик».

 (Презентація по ілюстрації малюнків по творах Т.Г. Шевченка учнями нашої школи).

Вихователь. Ми сьогодні відкрили двері у далеке минуле нашого краю, познайомилися з творчими здобутками митців України, долучилися до світу культури і мистецтва нашого народу.

І треба вірити, що прийде час, коли наше життя наповниться: щастям, спокоєм, сподіванням і радістю, працею і відпочинком і допоможете зробити це ви – діти, наше майбутнє.

(Звучить пісня у виконанні учня класу «Ода Кобзарю»).

 

 

docx
Додано
30 грудня 2017
Переглядів
736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку