Усний журнал на тему: «Мій рідний край, моя Херсонщина свята!»

Про матеріал

Мета: ознайомити дітей з історичною спадщиною рідного краю, з діяльністю відомих людейХерсонщини; сприяти формуванню історичної пам'яті; виховувати патріотизм та любов до рідного краю.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Усний журнал на тему:

«Мій рідний край, моя Херсонщина свята!»

 

 

 

 

 

 

Мета: ознайомити дітей з  історичною спадщиною рідного краю, з діяльністю відомих людейХерсонщини; сприяти формуванню історичної пам’яті;  виховувати  патріотизм та любов до рідного краю.

Обладнання: герб, прапор  Херсонської область,географічна карта Херсонської області, фотовиставка «Природа рідного краю», книжкова виставка письменників-земляків « Літературні перлини Херсонщини»,епіграф,портрети письменників-земляків,фотоколаж «Вони прославляють Херсонщину», виставка дитячих малюнків «Природні чудеса землі Херсонської», слайдові презентації.

 Завдання: поглибити знання дітей про історію рідного краю.                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            «Мій край прекрасний навесні,

                                                                            У щебеті пташинім.»

 

                                                                                                       Л.Круглик

 

І Вступне слово вчителя. Оголошення теми уроку

Вчитель: Херсонщина… Рідний край… Золота чарівна сторона. Скільки ніжних, лагідних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народилися і живуть. З давніх - давен линули по світу слова про Херсонщину , про її щирий, веселий і працьовитий народ, про лани широкополі ,гаї зелені.

Cьогодні ми запрошуємо Вас, наші дорогі друзі, у подорож по сторінках усного журналу «Мій рідний край, моя Херсонщина свята!», присвячений **- річчю із дня заснування Херсонської області.Наш журнал складається із сторінок, які допоможуть нам глибше пізнати історію ,красу та велич Херсонського краю, а також познайомимо вас із видатними особистостями нашого краю, які проявили себе в праці, в мистецтві.

Учень:

Херсонщина – мій рідний край,

Гостинний, щедрий та привітний,

Якщо приїдете, потрапите у рай,

Бо він життям і добротою квітне.

 

Вчитель:  Рідний край… Він починається від батьківського порога, стежини, стрункої тополі, твоїх воріт, з барвінку, який ніжно стелиться по садочку. Найсвятішим для кожного з нас є слово: Херсонщина. Адже Херсонський край - це не тільки Україна, а й рідна домівка і те місце, де ти народився і виріс, де минули найкращі роки твого життя.

Перша сторінка нашого журналу має назву «Історична». Ми перенесемося з вами в давні часи утворення Херсонської області.

  ІІ  Перегляд слайдової презентації, учні коментують слайди.

1-й учень: Вас запрошує край, історія якого починає свій відлік з початку виникнення цивілізації. Овіяна легендами, священна земля Гілеї повідає Вам історію про життя миролюбних кіммерійців і кельтів, легенду про появу войовничого племені скіфів: Геракл, повертаючись після десятого подвигу, був у цих землях спокушений дівчиною-змією, в результаті чого народився його син Скіф, від якого і з’явилися всі скіфські царі.

 

2-й учень: Унікальний степ північного Причорномор'я розповість про величне плем’я амазонок, які не боялися вступати в бій зі скіфами і часто перемагали їх (недалеко від Каховки було знайдено поховання жінки-вождя амазонського племені). На думку Геродота, племена сарматів, що з'явилися пізніше на цих землях, є нащадками Скіфів і Амазонок. Тільки тут Ви зможете побачити унікальну спадщину світового рівня - кургани: ритуальні священні місця, в яких знаходили останній спочинок вожді кочових племен. Таємниці курганів, які не поступаються за силою своєї енергетики єгипетським пірамідам і Стоунхенджу друїдів, не розкриті до сьогоднішнього дня.

 

3-й учень: Херсонська земля дбайливо зберігає сторінки своєї історії - тільки тут Ви зможете пройти по шляху «із варяг у греки», потрапити на розкопки грецьких міст-колоній, відправитися на пошуки найбільшого міста-порту Київської Русі, перенестися в часи правління татаро-монголів і Литовського князівства, відвідати місця доленосних битв із турками і татарами. Тут Ви дізнаєтеся, що землі херсонського краю стали домівкою для об'єднання вільних козаків (на території області Ви зможете відвідати останки козацьких січей) - Григорій Потьомкін, поважаючи хоробрість і мудрість козаків, переймав кращі ідеї і впроваджував їх у російській армії (наприклад, завдяки козацьким шароварам вузькі брюки російської армії перетворилися в галіфе).

 

4-й учень Вас вітає край, що став свідком «чудес дипломатії», коли в результаті переговорів між Катериною II і турецьким ханом Гіреєм землі від Бугу до Дніпра мирним шляхом переходили до Російської імперії. Вас запрошує Херсонщина – колиска Чорноморського флоту Російської імперії, головний опорний пункт експансії Росії проти Османської імперії, край доблесних вчинків і славних перемог генералісимуса Олександра Суворова і адмірала Пола Джонса (національний герой США). Ви дізнаєтеся, що Херсон заснував князь Таврійський Григорій Потьомкін (згідно з його волею був похований в Херсоні), головним будівельником міста був генерал Іван Ганнібал (предок Олександра Пушкіна), а будівництвом флоту керував адмірал Федір Ушаков (зарахований до лику святих). З XIX ст. освоювати Таврійські землі приїжджають представники практично всіх європейських країн, привносячи свою культуру і спосіб господарювання, розвиваючи територію і сприяючи її бурхливому розквіту - будуються верфі, заводи, фабрики, порти .

 

1- й учень:Ви дізнаєтеся що тут, на рубежі XIX-XX ст., виникають потужні революційні організації, які надають активне сприяння поваленню царського режиму. Саме Херсонщина стала «інформаційним коридором» революції - через місцеву митницю йшов потік забороненої літератури

2-й учень: XX ст. приносить нові реалії - соціалістична революція, встановлення радянської влади, розкуркулення великих магнатів, голодомори, індустріальний та науковий прогрес, розпад радянської імперії, становлення незалежної України. Приїжджайте до Херсонської області, погортайте літопис її довгого і насиченого життя… І Ви переконаєтеся, що з кожним століттям хід часу прискорюється інформаційним і науковим прогресом, що збільшується динамікою доленосних подій. І саме тому все більш ключову роль в історії починає грати особистість, від рішення якої прямо залежить майбутнє людства.

3- учень: Херсонщина — наймолодша область Південної України, утворена 1944 р. у пониззі Дніпра. Поверхня Причорноморської низовини, де розкинулися простори краю, являє собою повільно нахилену на південь ледь хвилясту рівнину заввишки біля сотні метрів, її розрізує на нерівні шматки широка долина Дніпра, з 1958 р. подекуди вкрита животворними водами найбільшого на головній річці країни Каховського водосховища.На території області розташовані 3 міста обласного значення –Херсон,  Нова Каховка, Каховка, 6 районного- Берислав, Генічеськ, Гола Пристань,Скадовськ, Таврійськ, Олешки, 30 селищ міського типу, 654 сільських населених пунктів.  

4-й учень:

Мій край чудовий .

 Тут народились ти і я.

 Тут над ставком верба й калина,

 Чарівна пісня солов’я.

Все найдорожче в цілім світі,

 Бо тут почався наш політ.

 Цвітуть волошки сині в житі,

 Звідсіль ведуть дороги в світ.

І найдорожча рідна мова —

 Джерельцем радісно дзвенить.

 І мила пісня колискова,

 Чумацький шлях кудись зорить.

Усе найкраще і єдине,

 І радощі усі, й жалі..

Мій рідний краю…

 Найкраще місце на землі!

 

Вчитель: Херсонська область цікава ще тим, що має унікальні природні пам’ятки. І слідуюча сторінка , яка має назву «Сім природних чудес Херсонщини»  розкриє вам красу цих чудових місць..

 ІІІ Слайдова  презентація, коментує кожен слайд вчитель .

 

“АСКАНІЯ-HÔBA” – БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК ІМЕНІ ФРІДРІХА ФАЛЬЦ-ФЕЙНА

“Асканія Нова” – найбільший в Європі біосферний степовий резерват. Знаходиться на території Чаплинського району Херсонської області. Загальна площа заповідника – 33307,6 га. У тому числі: цілинного степу – 11054 га, дендрологічного парку -196,6 га, зоологічного парку 61,6 га.

 Започаткований поміщиком Фрідріхом Фальц-Фейном на власних землях, як приватний степовий заповідник.

 Його найбільшим скарбом є ділянки цілинного степу, де зберігаються аборигенні види рослинності. Тут можна побачити ковилу, типчак, ірис, червоний та жовтий тюльпани

 Колекція фауни тут складається з завезених з різних куточків земної кулі та акліматизованих, екзотичних для українських степів, видів.

 БЕРИСЛАВСЬКЕ ПАЛЕОНТОЛОГІЧНЕ МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ

Одна з найважливіших та найкраще досліджених палеонтологічних пам’яток України.

 Відкрито об’єкт під час проведення палеонтологічних розвідувальних робіт в районі будівництва Каховського водосховища, у зоні затоплення берегів.

 Знаходиться пам’ятка недалеко від адміністративного центру міста Берислава, в районі пристані. Палеонтологічні залишки так званої гіпаріонової фауни відкрито в обриві берега Дніпра, у шарах мергелю та щільного вапняку.

 Великими розкопками, на площі біля 240 кв. м, було виявлено близько 4500 кісток, що залягали анатомічними групами. При повному вивченні усіх знахідок з’ясовано, що тільки на цій невеличкій площі цвинтаря давніх мешканців землі відкрито скелетні залишки 90 різноманітних пізніше вимерлих тварин.

НИЖНЬОДНІПРОВСЬКІ ПІСКИ (КУЧУГУРИ)

Нижньодніпровські піски – унікальний куточок. Фактично це єдина повноцінна піщана напівпустеля Європи. Складаються Нижньодніпровські піски з семи піщаних арен: Каховської, Козачо-Лагерської, Олешківської, Чалбаської, Збур’ївської, Іванівської та Кінбурнської, розділених супіщаними рівнинними просторами.

ПОДИ ТА СТЕПОВІ БЛЮДЦЯ НИЖНЬОДНІПРОВСЬКОЇ ЛІВОБЕРЕЖНОЇ РІВНИНИ

Комплекс западинних утворень Лівобережної Херсонщини є унікальним природним явищем на теренах Європи. Підрозділяються ці западанні утворення на степові блюдця, поди та подові долини.

 На території Лівобережної Херсонщини є група унікальних крупних подів округлої конфігурації, діаметром від 5 до 15 км, завглибшки до 10 й більше метрів. Їх походження  складне й цікаве. Найбільш показовими та цікавими великими подами лівобережної Херсонщини є Великий Чорнянський, Чорна Долина, Зелений, Хрестовський, Асканійський, Агайманський, Успенівський, Сиваський, Петровсько-Павловський, Домузлинський.

 

СИВАШ („ГНИЛЕ МОРЕ”)

Сучасний Сиваш – беззаперечно унікальне природне явище, як для України, так і для усієї Європи. Мало того, він є одним із трьох найбільших об’єктів такого роду на земній кулі – ще по одному є в Азії (Кара-Богаз-Гол) та на американському континенті.

 Сиваш – це велетенський природний випаровувач загальною площею 2560 квадратних кілометрів. Навколо Сивашу збереглася неорана ділянка полиново-типчаково-ковилового степу.

 Навесні та восени Сиваш – місце відпочинку мільйонів різноманітних перелітних птахів. Сивашські острови – літні гніздовища для багатьох рідкісних місцевих птахів. Є тут і такий унікальний для Європи вид тварин, як великий тушканчик.

 На завершення треба зазначити, що Сиваш ще й важливий свідок історії України. Це унікальне природне утворення було протягом двох тисячоліть найважливішим східноєвропейським постачальником солі. Найдавніші сліди солепромислів припадають тут ще на 3 століття нашої ери. У пам’яті українців Сиваш пов’язаний із героїчними діями запорозьких козаків.

 

 ЧОРНОМОРСЬКИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК

Чорноморський біосферний заповідник по праву вважається одним з найважливіших куточків заповідної природи півдня України, еталоном збереження багатьох рідкісних видів рослинного та тваринного світу, епіцентром гніздових, перелітних та таких, що зупиняються на зимівлю птахів у Північному Причорномор’ї.

 Загальна площа Чорноморського біосферного заповідника складає 89129 га, з яких 84% – це акваторії Тендрівської та Ягорлицької заток Чорного моря та морська акваторія вздовж острова Тендра. До складу заповідника входить й 14148 га суходолу, у т.ч. 6 материкових ділянок

 Величезним розмаїттям на території заповідника представлена флора (понад 700 видів вищих рослин) та фауна (понад 3000 видів безхребетних та 452 види хребетних).

Вчитель: Влітку наша Херсонщина оточена золотими полями . У пшениці зріє янтарний колос, соняхи стоять , як жовті сонця.

 Осінь на Херсонщині  дуже щедра ,достигають кавуни, дині, яблука, солодкий виноград, який п’янить своїм ароматом. Всього не перелічити .

 Мешканці Херсонського краю  – дуже працьовиті люди.

 

Учень:

Орали землю, сіяли жита.

 Рушали в бій до змієвого валу.

 І нива пращурів – земля свята,

 Сто сотень поколінь нагодувала.

 

Вчитель: Наступна наша сторінка має назву «Ці руки пахнуть хлібом» і присвячена вона тим людям, які все життя віддали праці, які своїм трудом прославляли не лише наш Сірогозький край, а й величну  Херсонщину.

На нашому святі присутні гості:________________________________

Низький уклін Вам ,наші дорогі, за Вашу нелегку працю!

Вчитель:

Херсонський край – це  домівка  поетів і поетес.

 Усі вони в своїх поезіях шанують та звиличують селища.І наша остання сторінка має назву «Херсонщина-літературна.». Сьогодні ми хочемо представити роботи талановитих людей, наших земляків Дєєва М.Я., Безуха Ю.В., Кутіщева В.М..

Заключне слово вчителя.

Вчитель: Нема життя без Херсонщини, бо Херсонщина - це мати, яку не вибирають, бо Херсонщина - це доля, яка випадає раз на віку, бо Херсонщина - це пісня, яка вічна на цій землі. Ми закінчили  нашу подорож і я сподіваюся, що де б ви не були завжди пам’ятатимите свій рідний край.

Учень: Дочка України – це моя Таврія смаглява,

 Добра й пишна- вся убранням з соняхів сія

             Й аж до моря прогулятись вийшла.

             Роботящі люди тут живуть

             Й називають землю карим раєм,

             Й дивляться з надією в майбуть,

             А над ними жайвір ніжно грає.

 

 

 

                Література

1.Позакласний час. 2011 ,с.3- 10 

2 Херсонщина:фотоальбом.-2004р.,с 5-7

3 Оленковський М.П. Сім природних чудес Херсонщини.,с.15

 

 

doc
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
1463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку