Вчимося бути толерантними . 16 листопада - Міжнародний день толерантності.

Про матеріал

Вчимося бути толерантними.

«Ми різні - в цьому наше багатство.

Ми разом - в цьому наша сила» ..........

Мета: Розкрити термін «толерантність».

Затвердити думку, що якість суспільства залежить від здатності людей співіснувати одне з одним, поважати, підтримувати, навчатися одне від одного, об'єднувати свої зусилля в їм я матеріального і духовного життя; виховувати доброту, толерантність, милосердя, вміння прощати, розвивати моральні якості, самооцінку; сприяти самоаналізу та самовихованню учнів через роздуми про вищі моральні цінності, поглиблювати почуття честі та гідності, взаємоповаги.

Виховувати толерантність, милосердя, здатность поважати, розуміти, жаліти людей

Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"    Вчимося бути толерантними

Мета:  Розкрити  термін  «толерантність».

            Затвердити думку, що якість суспільства залежить від здатності людей співіснувати одне з одним, поважати, підтримувати, навчатися одне від одного, об'єднувати свої зусилля в їм я матеріального і духовного життя;  виховувати  доброту, толерантність, милосердя, вміння прощати, розвивати моральні якості, самооцінку; сприяти самоаналізу та самовихованню учнів через роздуми про вищі моральні цінності, поглиблювати почуття честі та гідності, взаємоповаги.

           Виховувати толерантність, милосердя, здатность поважати, розуміти, жаліти людей

Форма проведення: круглий стіл

Обладнання: відео, сітуаціі, проблемні питання, вислови про толерантність, презентація.

 

Пам'ятай! Життя є дар,

Великий дар.

І той, хто його не цінує,

Цього не заслуговує.

(Леонардо да Вінчі)

   Вчитель. Людське життя... неповторне і звичне, радісне, сповнене глибоких переживань, солодке, як мед, і гірке, як полин. Людина  найвища цінність на Землі, творець усіх земних благ

 

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність" (Учень читає вірш В.Симоненка «Ти знаєш, що ти - людина»).

Учень.

Ти знаєш, що ти - людина?  

Ти знаєш про це чи ні?

Усмішка твоя - єдина,

Очі твої   одні.

Більше тебе не буде

Завтра на цій Землі.

Інші ходитимуть люди,

Інші кохатимуть люди

- Добрі, ласкаві і злі.

Сьогодні усе для тебе –

Озера, гаї, степи.

І жити спішити треба,

Кохати спішити треба -

Гляди ж, не проспи!

Бо ти на землі - людина,

І хочеш того чи ні –

Усмішка твоя - єдина,

Мука твоя - єдина,

Очі твої   одні.

https://www.youtube.com/watch?v=rl8G0MbWNuI

 

  • «Усі люди мають недоліки    хто більші, хто менші. Ось чому і дружба,

і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало між нами    взаємної   терпимості»  

                                                                                     Г.Гвіччардіні - італійський історик, філософ-гуманіст

 

   Вчитель. «Людина може обійтись без багатьох речей, але не без іншої людини», -сказав один учений. Навіть на самоті вона подумки звертається до інших людей. Наприклад, коли приміряєш новий одяг або робиш зачіску, думаєш, що скажуть твої друзі, чи не вважатимуть вони тебе відсталим або «занадто» крутим. Попри все людські стосунки нерідко спричиняють проблеми: непорозуміння, суперечки, конфлікти. Щоб запобігти цьому, треба навчитися ладнати з різними людьми. Тому тема нашого заходу «Толерантність» Нашу бесіду ми пропонуємо провести за круглим столом.

   Щоб краще розібратися в цьому питанні створимо такі відділи: юридичний. Літературний, відділ досліджень, відділ довідок. Кожен відділ буде виконувати свої функції і під час нашої бесіди вносити свої міркування і пропозиції.

Юридичний відділ, або юристи, будуть звертатися до основних документів: Конституції України, Декларації прав дитини.

Літературний відділ, або літератори, розкриють це питання через твори різних письменників, народну творчість.

Відділ досліджень, або науковці. Запропонують нам декілька ситуацій, в яких ми повинні розібратися і зробити висновки.

Відділ довідок, або всезнайки, будуть пояснювати терміни і складуть нам словник толерантності.

   Вчитель. Дуже часто ми чуємо по відношенню до себе: толерантна або не толерантна людина. Що ж таке толерантність? Чи виникають у вас думки та асоціації до слова «толерантність»?Що таке толерантність? (Застосовується методика асоціативного куща)

 

ТОЛЕРАНТНІСТЬ = Терпимість  Співчутливість  Розуміння іншого   Щиросердність

   Вчитель. Наприкінці уроку ви матимете змогу зіставити ваші асоціації з дійсністю. Що ж таке толерантність і яким є розуміння толерантності у різних народів?

   Учень. Поняття толерантність вперше почали вживати у XVIII столітті. У своєму «Трактаті про віротепимість» видатний французький письменник Вольтер писав: «Безумством є переконання, що всі люди мають однаково думати про певні предмети». Розуміння толерантності не однакове у різних культурах, тому що залежать від історичного досвіду народів.

   Вчитель. Давайте познайомимося із значенням слова «толерантність»

   Учень. Виявляти толерантність – це означає визнавати те, що люди розрізняються за зовнішнім виглядом, положенням, інтересами, поведінкою й цінностям і володіють правом жити в світі, зберігаючи при цьому свою індивідуальність              Вчитель. Так, що таке толерантність?

https://www.youtube.com/watch?v=taBSHHqmn9E

 

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"   Не всім, можливо, знайоме це слово, і, на перший погляд, звучить воно зовсім не зрозуміло. Але його  зміст дуже важливий для існування та розвитку людського суспільства. Термін «толерантність» пояснюється як терпимість і здатність до встановлення і підтримання спілкування з людьми.

   Вчитель. Усі люди різняться між собою. Одні мають білий колір шкіри, інші - чорний або жовтий. Одні люди високі, інші - невисокі. Одні стрункі, інші – повні. Люди звертають увагу на відмінності, але це не означає, що хтось є кращим за інших. Хоча в історії були випадки, коли люди лише через колір шкіри чи соціальне походження принижували інших людей, вважали їх гіршими за себе. Згадаємо такі випадки. Допоможе нам відділ довідок. Чому виникають сварки, бійки, війни?

    Відділ довідок. Війни виникають, мабуть, тому, що виникав розлад між людьми, не було між ними злагоди,  кожен хотів слави або заздрив іншому, хотів довести, що він кращий, або прагнув помсти. Історичні факти війн такі: стародавній світ - Троянська війна - після викрадення Єлени ахейці розпочали війну з троянцями, щоб повернути дружину своєму царю.

Середньовіччя - війни виникали на релігійній підставі. Хрестові походи підняли Європу на війну проти іновірців-мусульман, за визволення гроба Господнього в Єрусалимі і продовжувались майже 200 років. Ці походи забрали життя сотень тисяч людей та принесли колосальні збитки.

Друга світова війна - Гітлер вважав арійську расу кращу за інші. Основний план Гітлера полягав у тому, щоб встановити панування над усім світом, перетворивши населення інших країн на рабів. Для віту це стало трагедією й призвело до смерті десятки мільйонів людей.

   Вчитель. За даними деяких дослідників за всю історію свого існування людство жило в мирі лише 300 років.  Отже, історія людства є історією воєнних конфліктів. Що і чому не дає людям мирно співіснувати? Проаналізувавши, можна дійти висновку, що в багатьох життєвих ситуаціях людям не вистачає саме терпимості одне до одного, а іншими словами - толерантності. У наш час у світі поширюється рух за толерантність, бо вона є необхідною умовою розвитку демократичної держави, умовою миру і злагоди.

Згадаймо про трагічні для людства події: трагедія у Бабиному Яру в Києві, коли було за один день розстріляно 35 тисяч жінок, дітей і чоловіків тільки за те, що вони народилися представниками єврейської національності; день, коли пролунали вибухи в США і забрали життя тисячі людей тільки тому, що комусь не подобалися американський спосіб життя та політика американського уряду. На жаль, крім таких найжахливіших прикладів нетерпимості, яку люди виявляють один до одного, ми можемо часто стикатися з її проявами у власному житті.

 

  • А чи стикалися ви в своєму житті з випадками нетерпимого ставлення до себе?  (Аналіз життєвих ситуацій, про які розповідають діти. Аналіз малюнків, підготовлених дітьми до уроку.)

Учень. Описати толерантність досить важко, можливо, через те, що в різних мовах вона ви­значається по-різному.

  • В англійській мові толерантність — «готовність і здатність сприймати без протесту особистість».
  • У французькій — «повага свободи іншого, йо­го способу мислення».
  • В арабській — «прощення, поблажливість, співчуття, терпіння».
  • У перській — «готовність до примирення».
  • Український словник трактує це слово як «здатність сприймати без агресії думки, які від­різняються від власних, а також — особливості поведінки та способу життя інших».

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"

   Вчитель. Питання «толерантності» в літературі і народній творчості.

    Літератори.  Кожен народ склав прислів'я порозуміння між собою: «Не міряй всіх на свій аршин», «Пильнуй свого носа, а не чужого проса»,

«У чужий монастир зі своїм уставом не ходять». Крилаті й влучні вони втілюють найвищу мудрість - як бути людиною.

У Біблії є 10 заповідей, які люди повинні знати і їх дотримуватись. У посланні від Матвія є звернення «не судіть ближніх своїх, не судіть, щоб і вас не судили». До виявлення толерантності закликають всі світові релігії та конфесії.

- Буддизм: людина висловлювати своє ставлення до рідних і друзів п'ятьма способами; великодушністю, поштивістю, доброзичливістю, ставленням до них, як до себе і вірністю своєму слову.

- Іслам: ніхто з вас не стане віруючим, доки не полюбить свого брата, як себе самого.

- Християнство: стався до інших так, як ти хочеш, щоб ставилися до тебе.

   Вчитель. Сьогодні ми поговоримо з вами про те, що є основними складовими щастя сім'ї. У народі говорять: щасливий той, хто щасливий вдома. Є така притча.

   Поселив Бог жінку і чоловіка в полі. Навчив їх будувати курінь. Дав чоловікові лопату, а жінці жменю зерна: "Живіть і продовжуйте рід людський. Прийду через рік, погляну, як тут у вас." Наступного року приходить Бог рано вранці на сході сонця. Бачить: сидять чоловік і жінка біля куреня, перед ними дозріває хліб на ниві, поряд з ними колиска, а в ній дитя. А чоловік і жінка дивляться то на небо яскраво-червоне, то на очі один одному. У ті миттєвості, коли їх очі зустрічалися, Бог бачив в них якусь невідому силу, незбагненну для нього красу. Ця краса була прекрасніша за небо і сонце, землі і пшеничного поля, найпрекрасніша, що зліпив і змайстрував Бог.

Краса ця до того потрясла, здивувала, приголомшила Бога, що він сказав: "Як же так? Я зліпив людину з глини і вдихнув в неї життя, але не зміг створити такої краси. Звідки ж вона узялася і що таке краса? Це любов! Саме вона з'єднала ваші долі в одну. Це любов! Це вона дала життя вашим дітям. І саме завдяки любові у вас створилася здорова, міцна, дружна сім'я. Ось це і є щастя!"

   Вчитель.  Поняття «толерантність» є синонімом слова «терпимість», саме так воно звучить латиною. Толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім'ї, колективі та суспільстві. Адже соціальні взаємовідносини постійно змінюються, породжуючи то гармонію, то однобічну перевагу, а то й зіткнення безпосередніх інтересів. У різних людей - різні погляди на життя, працю, кохання тощо. Чи завжди ми поважаємо думки, погляди інших? Як треба поважати інших? Чи треба прагнути, щоб інша людина сприйняла ваші погляди? Проявляти нетерпимість чи бути толерантним?

   Учень. Притча про аксакала

Помирає в одному поселенні старий аксакал. Прийшли до нього люди попрощатися, та й говорять: «Скажи нам, мудрий старий, як вдалося тобі створити такий порядок у сім'ї, що усі сини й невістки, дочки й зяті жили разом у мирі й злагоді». Не може вже говорити старий - подають йому папір і олівець, і він довго пише. І коли випадає з рук вмираючого аркуш, дуже здивувалися усі - там 100 разів було написане одне слово. Не здогадуєтесь яке? 100 разів було написане слово - ТЕРПИМІСТЬ!

    Робота в парах. Положення світових релігій

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"Вчитель. Зараз ми попрацюємо в парах. У кожної пари на столі лежать положення, взяті зі світо­вих релігій. Подумайте, про що говорить кожна з них:

«Не роби іншому того, від чого боляче тобі».

«У всьому, як хочете, щоб вам люди чинили, так само чиніть і ви з ними».

«Вважай успіх сусіда своїм успіхом, а втрату сусіда своєю втратою».

«У щасті і стражданні, у радості и горі ми повинні ставитися до всіх істот, як ставимося до самих себе».

  • Передайте ці думки своїми словами.
  • Який загальний сенс у цих висловлюваннях. (Люди мають бути поблажливими один до одного, терплячими, поважати думку інших Вони повинні бути толерантними один до одного.)

   Юристи. Кожен має право жити, працювати, любити й мати друзів. Ми маємо право на добре ставлення з боку інших людей, на повагу нашої гідності.

   Вчитель. Про те чи означає це, що людина може поводитися так, як їй заманеться?

  Юристи. Право однієї людини закінчується там, де починається право іншої. Ми можемо робити лише те, що не шкодить іншим, не порушує їхнім прав.

Стаття 21. Усі люди є рівні і вільні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Стаття 23. Кожна людина має право на вільній розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей.

Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

У 1989 р. Організація Об'єднаних Націй прийняла Конвенцію про права дитини. Цей документ містить 54 статті. Україна приєдналася до цієї Конвенції.

   Вчитель. Але життя людей впорядковується й іншими законами — неписаними, хоч від цього вони не менш важливі.

Відділ довідок. Ці закони називають нормами моралі або моральними заповідями.

   Вчитель. Моральні цінності людства здавна становили основу законів. Сучасні закони найвищою цінністю визначають життя

     *** Толерантність - взаємоповага, терпимість, порозуміння, співчуття, милосердя, справедливість, чуйність, доброзичливість.

   Вчитель. Дуже важливо сприймати людей такими, якими вони є, навіть коли їх уподобання відмінні від твоїх. Але інколи ми стаємо сліпими і не хочемо прислухатися до чужої думки і вважаємо свою думку правильною.

Всезнайки. Це слово походить від латинського прикметника «Терплячий». Отже, Толерантний - це здатний витримувати іншого, не такого як сам. Толерантність забезпечує людям можливість жити разом навіть зі відсутності приязні, поваги, любові. Серед правил етикетного спілкування є рекомендації про прийняту відстань між співрозмовниками.

Толерантність - це «відстань» між людьми в переносному значенні. Це та межа, яка стримує від втручання у думки, почуття, переживання, смаки іншої людини.

 

                            Поняття «толерантність» у різних мовах має різні відтінки.

  • Так, в англійській мові це готовність і здатність без протесту сприймати особистість або подію.
  • У французькій повага свободи іншого, його способи думки, поведінки, політичних і релігійних поглядів.
  • У китайській уміння дозволяти, допускати, проявляти терпимість до інших.
  • В арабській - прощення, поблажливість, схильність до інших. У перській - терпіння, витривалість, готовність до примирення.

   Вчитель. Всі ми несхожі один на одного і, щоб мирно співіснувати, нам треба миритися з цим розмаїттям. Зараз відділ досліджень проведе дослід, який показує що ми дуже різні. Будь ласка, п'ять чоловік вийдіть до мене.

 

  • Візьміть однакові аркуші паперу. Потім усі одночасно виконайте наступні  дії:

1. Складіть аркуш павпіл.        2. Відірвіть верхній правий кут.       3. Знову складіть навпіл.

4. Відірвіть правий верхній кут. 5. Знову складіть.                            6. Знову відірвіть верхній правий кут.

7. Складіть аркуш надвоє.     8. Якщо можна, відірвіть правий кут.  9. Розгорніть аркуш і покажіть іншим.

 

  • Чи можемо сказати, що хтось виконав роботу неправильно? Чому аркуші відірвані так по-різному? Чи можете ви сказати, що всі, хто відірвав аркуші інакше, ніж ви,є гіршими за вас? Чи буває так, що ми оцінюємо людину тільки з огляду на те, чи робить вона щось так само, як ми? Чого навчає ця вправа?

 

Відділ досліджень. Вправа «Як проявляти толерантність»

-   Проаналізуйте ситуації, оберіть свій варіант відповіді й поясніть його. Дайте визначення поняттю «межа терпимості».   

                                   

 

 

   Вчитель. Я вам пропоную ознайомитися з правилами та секретами ефективного спілкування.

 

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"                 Секрети ефективного спілкування

1. Говори так, щоб тебе почули.

2. Слухай так, щоб зрозуміти про що йдеться.

3. Створюй умови для того, щоб ситуація навколо процесу спілкування сприяла комунікації.

4. Висловлюй свої почуття, не принижуючи іншу людину.

   Вчитель. Дуже часто наші емоції передають наш настрій та почуття. І тоді всі оточуючі стають заручниками нашого настрою. Зараз ми спробуємо з вами навчитися передавати наші емоції один одному і дамо оцінку вашим почуттям при цьому.

 

  • Клас поділяється на групи. Групи отримують завдання на картках.

Завдання групам: за допомогою міміки передати емоцію(страх, радість, співчуття, єхидство, злість і т.ін.).

Діти вгадують емоції, які демонструють товариші.                             

  • Запитання для обговорення:

І.Чи легко було показувати емоції великій кількості людей?

2.Чи важко відтворювати чужі емоції?

3.Що ви відчували коли передавали позитивну емоцію?

4.Ваші відчуття під час передачі негативної або нейтральної емоції?

   Вчитель. Наші емоції проявляються в певних ситуація і в оточуючих вони викликають певні почуття, які потім виплескуються через емоції у ставленні до вас.

 

Тест: «Вчимося бути толерантними людьми»

                                                    «Ми різні - в цьому наше багатство.

                                                      Ми разом - в цьому наша сила»

                              Тест «Чи толерантна я людина?»

(Вибери ту відповідь, яку ти вважаєш вірною)

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"1. Для того, щоб не було війни.

а) нічого не можливо зробити, тому що війни будуть завжди

б) треба зрозуміти, з якої причини вони відбуваються

2. В школі розповідають про героїв, які проявили толерантність.

а) тобі це не цікаво

б) ти бажаєш більше дізнатись про них

3. Ти протистоїш насильству.

а) насильством

б) приєднуєшся до інших людей, щоб сказати «Ні»

4. Тебе зрадив товариш.

а) ти йому помстишся

б) ти будеш намагатися налагодити з ним відносини

5. Коли говорять про дітей, що постраждали від війни.

а) ти почув і забув

б) співчуваєш і хотів би чимось допомогти

6. Ти не згоден з кимсь.

а) ти не даси йому договорити

б) ти його дослухаєш

7. На уроці ти вже відповідав

а) ти хочеш відповідати ще

б) ти даси змогу відповідати іншим

8. Тобі пропонують листуватися з іноземцями

а) тобі це не цікаво, ти не хочеш ділитися з ними своїми мріями, своїми думками

б) тобі цікаво з ними листуватися, пізнавати про їх життя, їх мрії, ділитися своїми мріями

Якщо в тебе майже одні «б».

Ти проявляєш високу толерантність. Ти в майбутньому будеш громадянином мира, відповідальним, активним провідником миру у всьому світі. Розкажи друзям, як тобі це вдається.

Якщо в тебе від 3 до 7 «б».

Ти не дуже толерантний. Ти намагаєшся завжди нав'язати свої ідеї. Але ти допитливий, в тебе добра уява. Використовуй ці якості для боротьби з нетерпимістю.

Якщо в тебе менше ніж 3 «б».

Ти зовсім не толерантний. Якби ти був більшим оптимістом і тобі би подобалось вести дискусії, ти би став більш щасливим. Намагайся прикладати для цього більше зусиль.

 

   Вчитель. Толерантні люди більше знають про свої недоліки та переваги. Вони критичні відносно до себе і не прагнуть у всіх бідах звинувачувати інших. Вони не перекладають відповідальність на інших. Толерантна людина не ділить світ на дві частини - чорне та біле; не робить акцент на розбіжностях між «своїми» та «чужими», тому готова вислухати та зрозуміти інші точки.

 

                                                              Асоціативний ряд

Давайте спробуємо на кожну літеру слова толерантність назвати рису характеру, притаманну толерантній людині.

(На дошці записане у стовпчик слово толерантність, учні по черзі називають риси характеру і виходять записують їх)

Т - терплячий, товариський, тактовний.

0 - обережний, об'єктивний, оригінальний, особливий.

Л - лояльний, лагідний, легкий у спілкуванні.

Е - енергійний, елегантний, ефективний.

Р - рівний, розсудливий, рівнозначний, рівноправний.

А - активний, акуратний, авторитетний.

Н - надійний, найдорожчий.

Т - терплячий.

Н - необхідний людям, ніжний, незалежний.

І - інтелігентний, ідеальний, ідейний.

С - співпереживаючий, співчуваючий, сприймаючий свободу думок і дій іншого, страждаючий.

Т - тактовний, товариський.

Ь.

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"

Учень. Толерантність врятує світ

Толерантне ставлення людини

Збереже планету від негод,

Розрубає мотлох павутини,

Переріже нитку перешкод.

            Толерантне ставлення до всього

Збереже, врятує і спасе,

Допоможе вгледіть перемогу,

Допоможе витримати все.

             Будь завжди нестримним вільнодумцем,

Свої мрії пензлем намалюй.

Освіти життя яскравим сонцем,

Толерантний всесвіт побудуй!

                                                              Наші відділи підготували висновки заходу:

1. Навчися поважати тих, хто відрізняється від тебе.

2. Найбільше надбання суспільства - соціальна справедливість і верховенство закону.

3. Тільки мир, злагода і порозуміння між людьми можуть зробити державу сильною і могутньою.

4. Людство пройшло довгий шлях, доки зрозуміло істину - усі люди від народження рівні.

5. Закон - це принципи і положення, які обов'язково треба  виконувати.

 

   Вчитель. У світі поширюється рух за толерантність, бо вона є необхідною умовою миру і демократії.  Наш український народ неодноразово  виявляв свою терпимість до інакодумців, здатність до компромісу, вміння виходити із проблемних ситуацій. Толерантність не є вродженою рисою характеру, її потрібно виховувати в себе з дитинства.

Людство втомилося від постійних воєн, які несуть лише втрати, нещастя та біль. Ми вчимося толерантності, щоб врятувати світ.

                         Увага!

https://www.youtube.com/watch?v=jSs4p8i0peU

 

  • Тож будьте толерантними, з повагою відносьтеся один до одного, та до оточуючого вас світу.

будьте готові до того, що всі люди різні - не кращі й не гірші, а просто різні;

навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтесь змінити в них те, що нам не подобається; цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими; зберігайте „своє обличчя", знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самим собою.

 

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність" =Результат пошуку зображень за запитом "толерантність"

Результат пошуку зображень за запитом "добро"1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чорна Наталія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мельниченко Ганна
    Добрий день,а є презентація до цього заходу?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ревенко Лідія Олексіївна
    Дякую за цікаву розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Sokolova Larysa Dmytrivna
Додано
29 вересня 2018
Переглядів
8756
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку