Видатні жінки України

Про матеріал

Ознайомлення учнів зі славетними жінками України; виховувати повагу до народної Берегині, почуття любові і гордості за українську жінку.

Перегляд файлу

Тема:  Видатні жінки України

Мета: ознайомити учнів зі славетними жінками України; виховувати повагу до народної Берегині, почуття любові і гордості за українську жінку.

 

Ведучий 1. У іноземців, що відвідують Україну, раз-у-раз паморочиться голова. Не тому, що для них шкідливе свіже повітря. І не тому, що вони занадто жваво крутять головами розглядаючи чудовий український краєвид.

Причина тому – кількість красунь на квадратний метр території.

Українська жінка  - особливий феномен. Він не має аналогів у світі. Хоча, що тут говорити: кожна жінка це особливий феномен. Але українська – і поготів.

Українка мила, привітна,скромна, трішки мрійлива. Природна грація, вишуканий смак, витонченість в почуттях – усе це однаково властиво всім нашим жінкам.

 

Ведучий 2.  Жінка-українка здавна відігравала значну роль у суспільному житті. Вона не тільки народжувала і виховувала дітей, а й займалася громадськими справами, разом з чоловіками творила науку, культуру, історію. Отож давайте поближче познайомимось з деякими  з славетних жінок-українок. Сьогодні ми почуємо про:

- Жінок Київської Русі.

- Визначний вчених  та культурних діячів.

- Жінки в українській літературі.

- Наші сучасниці.

 

Ведучий 3.  Княгиня Ольга. Стародавні літописи змальовують княгиню Ольгу, як вродиву, енергійну, жорстоку і хитру правительку. Та найбільший комплімент літописці роблять тоді, коли згадують про її ніби то чоловічий розум. Вона безперечно залишається однією з найвизначніших правителів Київської Русі. Пропоную Вашій увазі перегляд відео.

 

Ведучий 4. Анна Ярославна. Дочка Ярослава Мудрого Анна, королева Франції. Вона відома майже кожному зі школи. Але в історичному портреті Анни до цих пір багато штрихів залишаються невідомими. Таємниці життя і смерті Анни Ярославни раніше є однією з найцікавіших і захоплюючих загадок не тільки української, а й світової історії. Пропоную переглянути відео.

Цікаво, хоч хтось із сучасних французів усвідомлює, що такі національні риси, як вишуканість, елегантність, потяг до мистецтва і літератури сформувались завдяки дочки Ярослава Мудрого Анни? Думаю, що чинавряд.

 

Ведучий 5.  Так коротко неможливо розповісти про відому  українку, вчену із світовим іменем, тричі професором - з філософії, математики та астрономії  -   Олену  Полонську - Казмирчак.

     Небесна механіка — один з найскладніших розділів теоретичної астрономії. Саме українка Олена Полонська дала відповіді на питання, які не давали спокою астрономам всього світу.

   Йдеться про дослідження руху комет і спробу  відповісти на запитання: звідки беруться ці загадкові, майже примарні об'єкти — чи вони  народжуються у Сонячній системі, чи є залишками протопланетної речовини?

Її іменем названо космічне тіло, хоча вона й походить з маленького села на Волині. Вона – автор багатьох наукових праць, у тому числі 70 публікацій за кордоном, але життя її закінчилось в стінах монастиря. На її довгому, без трьох місяців 90-річному шляху, було надто багато подій як для життя однієї людини, а в тому числі й один з найцікавіших – студентство та перші самостійні кроки у Львові.

Ведучий 6. Соломія Крушельницька За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Пропоную вашій увазі відео.

«Душа, смертельно хвора на красу, не помирає – просто кам’яніє», – кажуть про Крушельницьку сучасники. «Світ упіймав її. Але не втримав…»

 

Ведучий 7. Марія Примаченко

"Роблю сонячні квіти, бо люблю людей, роблю на щастя людям, щоб квіти мої були, як саме життя народу, щоб усі народи один одного любили, щоб люди жили, як квіти цвіли б на всій землі".

      Такі гарні слова належать відомій у всьому світі українській художниці Марії Примаченко. Мабуть, не знайдеться жодної людини на землі, яка б залишилася байдужою до творчості та життя цієї незвичайної жінки.

    Народившись в маленькому поліському селі, з народження переборюючи важку невиліковну хворобу – поліомієліт, не маючи ніякої спеціальної освіти – Марія Примаченко зуміла стати одним із найгеніальніших митців XX століття. Пропоную до перегляду відео.

    Народна художниця і Заслужений діяч мистецтв України – Марія Приймаченко (1909–1997 рр.), зробила величезний внесок в розвиток  народної художньої культури. Творчість Марії Приймаченко – явище самобутнє, неповторне, загадкове та незбагненне. І досі ще тільки накреслені підступи до з'ясування феномена Марії Приймаченко – народної художниці і народної поетеси.

 

Ведучий 8. Ім’я Марія Башкирцева майже невідоме сучасній молоді. Однак українку, що народилася під Диканькою, в селі Гавронці на Полтавщині знає весь світ. Її картини, скульптури та знаменитий щоденник досі зберігаються у Парижі, бо там вона провела свої останні дні.

   Це перша в світі жінка – художник, чиї картини представлені в Луврі. Пропоную переглянути відео.

І для того, аби залишити свій слід в історії мистецтва, їй знадобилося всього 24 роки життя. Так, у Парижі, біля входу в Люксембурзький палац, стоїть  статуя «Без­смертя», на постаменті якої написані імена видатних людей, що їх замоло­ду скосила смерть. Серед них -  не французьке прізвище: «Башкирцева».

Ведучий 9. Леся Україна.

 

Ти чесна жінка, ти не продаєш

своєї вроди й пестощів за гроші,

нещирих поцілунків не даєш

за лакомство нещасне, за розкоші.

Ти горда жінка, ти не увійшла

в кубельце, звите дружніми руками,

найтяжчу працю ти собі взяла,

несеш мовчазно довгими роками.

Ти добра жінка, слів терпких нема

у тебе для таких, що «впали низько»,

хоч злидні перетерпіла й сама,

хоч і тобі була спокуса близька.

Ти щира жінка. Тим своє чоло

ти хилиш низько, про таких згадавши,

що продаються; знаєш, як було

їм гірко й солодко, в неволю впавши.

Бо продалась і ти. Не за срібло

і не за ласощі, не за дарунки,

але за те пестливеє тепло,

за любі речі та за поцілунки…

Се ж голод серця гнав тебе за тим,

у кого в очах діаманти ясні,

чий сміх тобі здавався золотим,

а кучері були, мов грона рясні.

Не тіло ти, а душу продала,

свій хист і розум віддала в неволю,

у каторгу довічну завдала, –

і гірко й солодко тобі до болю.

Ведучий 10. ЛЕСЯ Українка залишиться жити. Вона і зараз живе серед нас. Адже людина живе стільки, скільки її пам’ятать. Невеличнкий нюанс. Лесю Українку українці цінують набагато більше, ніж своїх легендарних правителів, воєначальників і героїв, що знаходяться в нас гаманці))) адже Леся Українка знаходиться на купюрі в номіналі в 200 грн.

Ведучий 11. Ліна Костенко.

Коли я буду навіть сивою, 
і життя моє піде мрякою, 
а для тебе буду красивою, 
а для когось, може, й ніякою. 
А для когось лихою, впертою, 
ще для когось відьмою, коброю. 
А між іншим, якщо відверто, 
то була я дурною і доброю. 
Безборонною, несинхронною 
ні з теоріями, ні з практиками. 
і боліла в мене іронія 
всіма ліктиками й галактиками. 
І не знало міщанське кодло, 
коли я захлиналась лихом, 
що душа між люди виходила 
забинтована білим сміхом. 
І в житті, як на полі мінному, 
я просила в цьому сторіччі 
хоч би той магазинний мінімум: 
— Люди, будьте взаємно ввічливі! — 
і якби на те моя воля, 
написала б я скрізь курсивами: 
— Так багато на світі горя, 
люди, будьте взаємно красивими!

 

Ведучий  12. Ліна Костенко – одна із найвідоміших українських письменниць сучасності. 19 березня письменниця святкує свій 88 день народження. Щира й безкомпромісна Костенко, не дивлячись на свій вік, захоплює і дивує своїм вольовим характером.. Ліна Костенко має чимало регалій, хоча вони для неї нічого не значать. Вона – почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка (1987, за роман "Маруся Чурай" і збірку "Неповторність"); лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.

 

Ведуча 13 Квітка Цісик Українка Квітка Цісик народилася і все життя прожила у США. Її голосом захоплювався весь американський шоу-бізнес. Із нею працювали Майкл Джексон, Вітні Г'юстон та інші світові зірки. Та в Україні її почули здебільшого після смерті. Дві україномовні платівки, які вона випустила за свій кошт, досі популярні. Сьогодні, 4 квітня, Квітці Цісик виповнилося б 65 років. Батько Квітки Цісик був львівським скрипалем. Її бабуся, дідусь, мама жили у Львові до 1944 року. Родина була знаною інтелігенцією у місті. Втікаючи від окупації та радянської влади, у 1949 році опинилися у США. Співачка народилася вже у Нью-Йорку в 1953 році. В дитинстві Квітка була пластункою – їздила у табори в гори, де вивчала українські пісні, звичаї і обряди.

Квітка Цісик записала два україномовні альбоми – «Квітка» у 1980 році, а також «Два кольори» у 1989-му. Це їй коштувало близько 200 тисяч доларів. Для їхнього запису вона наймала кращих музикантів Нью-Йорка, акомпанувала Квітці її рідна сестра Марія, а правильну українську вимову ставила мама.

Обидві платівки у 1990 році були номіновані на премію «Греммі» в категорії «сучасний фольк». До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали один одному.

 

Ведучий 14. Перелік видатних наших україночок можна вести безкінечно, варто і згадати сильних та мужніх наших спортсменів, які прославляю нашу державу, а саме Оксана Баюн, перша олімпійка чемпіонка з фігурного катання незалежної України. Або нашу чарівну золоту рибку, Яку Клочкому чи сильну духом Лілію Підкопаєву.

Дякуємо Вам за увагу і завершити наш виступ ми б хотіли піснею

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
26 січня 2022
Переглядів
579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку