Відеоурок "Поняття про різні види матерії. Будова речовини"

Про матеріал
В відеоуроці дізнаємося, які існують види матерії та що це таке. Вивчимо, чим відрізняються атоми і молекули і яку будову має атом. Познайомимося з мікро-, макро- та мегасвітами. Навчимося розв’язувати цікаві задачі. Давайте навчатися разом. До підручника «Фізика 7 клас". Автори: Бар'яхтар В., Божинова Ф., Кірюхін М., Кірюхіна О. (2024 р.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про різні види матерії. Будова речовини7 Перейти на Ютуб-канал «Дистанційне навчання»Урок 5

Номер слайду 2

У ХІХ ст. вчені встановили, що, крім речовини, існує ще один вид матерії, а саме — поле. Наприклад, за допомогою електромагнітного поля (електромагнітних хвиль) ми маємо змогу спілкуватися мобільним телефоном, капі-тан корабля може з’ясувати координати свого судна тощо. Поле — це другий вид матерії.

Номер слайду 3

Наприкінці ХХ ст. науковці додали до переліку видів матерії третій вид, а саме матеріальні сутності під назва-ми «темна матерія» і «темна енергія». Фізичну природу цих сутностей доки не встановлено.

Номер слайду 4

Зорі, галактики — це світ дуже великих розмірів, які вимірюються в мільйонах кілометрів, світлових роках, пар-секах. Тому він отримав зрозумілу назву мегасвіт.

Номер слайду 5

Будь-яка речовина складається з дуже малих частинок — атомів і молекул. Світ таких частинок і частинок, із яких складаються атоми, отримав назву мікросвіт. Відповідно, макросвіт — це світ фізичних тіл із великими порівняно з мікросвітом розмірами. Цей розподіл є умовним. Адже мега-, макро- й мікросвіти — це єдиний Всесвіт, у якому ми живемо.

Номер слайду 6

Використовуючи цю аналогію, розглянемо дві різні молекули — мурашиної кислоти і метанолу. Молекула мура-шиної кислоти є аналогом слова, яке складається з 5 букв, а молекула метанолу є аналогом іншого слова, яке складається із 6 букв. Отже, кожна нова комбінація навіть тих самих видів атомів відповідає новій молекулі. Молекула мурашиної кислоти. Молекула метанолу

Номер слайду 7

Таким чином, із 118 видів атомів можна скласти мільйони різноманітних молекул і, відповідно, отримати мільйони різноманітних речовин.

Номер слайду 8

Характеризуючи об’єкти мікросвіту, вчені використовують числа, що суттєво відрізняються від тих, з якими людина має справу в повсякденному житті. Так, розмір атома приблизно дорівнює 0,000 000 000 1 м.

Номер слайду 9

Як ви вважаєте: якщо змішати 100 мл води та 100 мл спирту, яким буде об’єм суміші? Насправді він буде мен-шим, ніж 200 мл! Річ у тім, що між молекулами існують проміжки і в ході змішування рідин молекули води потрапляють у проміжки між молекулами спирту і навпаки.

Номер слайду 10

Обчисліть, скільки приблизно молекул можна розмістити вздовж відрізка завдовжки 0,5 мм. Вважайте, що діаметр молекули дорівнює 0,000 000 000 1 м. Цікава вправа

Номер слайду 11

Повну презентацію дивіться у відеоуроці.−−−−

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гнатюк Віра Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 вересня
Переглядів
1244
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку