"Відхилення від законів Менделя. Взаємодія алельних генів. Взаємодія неалельних генів "

Про матеріал
Дана презентація містить теоретичний матеріал, який підкрілюється практичним завдання: тестове завдання і генетичні задачі з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відхилення від законів Менделя. Взаємодія алельних генів. Взаємодія неалельних генів.10 клас

Номер слайду 2

Основні взаємодії алельних генів{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Повне домінуванняформа взаємодії алельних генів, за якої у гетерозиготногоорганізму домінантний алель (А) повністю пригнічує дію рецесивного (а). Неповне домінуванняформа взаємодії алельних генів, за якої у гетерозиготного організму (Āа) домінантний алель (Ā) не повністю пригнічує рецесивний алель (а), внаслідок чого проявляється проміжний стан ознаки. Множинний алелізмявище, за якого ознака в популяції визначається не двома, а декількома алелями. Кодомінуваннявзаємодія алельних генів, за якої у фенотипі організму проявляються обидва алелі гена.

Номер слайду 3

Задачі з генетики. Вправа 1. Наявність пігменту у волоссі людини домінує над альбінізмом. Чо-ловік і дружина – гетерозиготні за пігментацією волосся. Чи можливе народження в них дитини з альбінізмом?Вправа 2. У людини вміння володіти переважно правою рукою – домінантнаознака, лівою – рецесивна. Чоловік-правша, мати якого була лівшею, одружився з жінкою-правшею, батько якої лівша. Яка ймовірність народження дитини-лівші?Вправа 3. При схрещуванні чорного півня з білою куркою всі курчата булистрокатими. В другому поколінні отримано: 24 строкатих, 12 чорних і 10 білих. Яким буде потомство від схрещування: а) строкатих курей з чорними півнями; б) строкатого півня з білою куркою?Вправа 4. Червоноквіткову форму нічної красуні схрестили з білоквітковою. Яким буде потомство від схрещування гібридів першого покоління з білоквітковою рослиною у разі неповного домінування?Вправа 5. У батька за системою АВ0 І група крові, у матері – ІІІ група. Які гру-пи крові можуть бути у їхніх дітей, якщо мати гетерозиготна за цією ознакою?

Номер слайду 4

Неалельні гени розташовані на різних ділянках хромосом. Форми взаємодії неалельних генів. Компліментарність — тип взаємодії неалельних генів, при якому один домінантний ген доповнює дію іншого, неалельного йому, домінантного гена;Епістаз — тип взаємодії неалельних генів, при якому один ген може пригнічувати дію іншого;Полімерія — тип взаємодії неалельних генів, при якому гени можуть впливати на одну і ту саму ознаку, посилюючи її прояв;Плейотропія — множинна дія одного гена, тобто залежність кількох ознак від одного гена. Комплементарність, епістаз і полімерія — це взаємодії, при яких декілька генів визначають одну ознаку. Успадкування, при якому один ген впливає на формування декількох ознак, називається плейотропія (або множинна дія гена)

Номер слайду 5

Комплементарність (додаткова дія генів) — взаємодія неалельних генів, при якому вони доповнюють один одного, а ознака формується лише при одночасній дії двох домінантних генів, кожен з яких окремо не викликає розвитку ознаки.успадкування забарвлення квіток у запашного горошку: Генотип Ознака. A__B__фіолетові квіти. A__bb білі квітиaa. B__ білі квітиaabb білі квіти. Жоден з домінантних генів не визначає забарвлення квітки. Фіолетове забарвлення з'являється лише при наявності у генотипі рослини двох домінантних генів A і B. У людей цей тип взаємодії обумовлює нормальний розвиток слуху (один ген визначає розвиток равлика, а інший ген — розвиток слухового нерва). Нормальний слух формується при наявності двох домінантних генів. Якщо один з генів присутній у домінантній формі, а інший — у рецесивній, то виявляється глухота, оскільки один з органів слухового аналізатора не розвивається.

Номер слайду 6

Епістаз — взаємодія неалельних генів, при якому ген однієї алельної пари пригнічує дію домінантного гена іншої алельної пари. Гени, які пригнічують дію інших генів, називають генами-супресорами, або генами-інгібіторами. Реакція між даними генами може бути домінантною і рецесивною. Домінантний епістаз спостерігається у випадку, коли домінантний алель гена-інгібітора (зазвичай він позначається буквою I) пригнічує дію іншого гена. Рецесивний епістаз спостерігається, коли рецесивний алель гена-інгібітора пригнічує прояв будь-якої з алелей іншого гена. Розщеплення за фенотипом при кожному з видів цих взаємодій є різним. При домінантному епістазі при схрещуванні дигетерозигот розщеплення може бути наступним — 13:3; 7:6:3 або 12:3:1. При рецесивному епістазі розщеплення є наступним: 9:3:4; 9:7 або 13:3. У більшості порід курей наявність пігменту в пір'ї визначає домінантний аллель A. Ген I пригнічує синтез пігменту. Генотип Ознака. A__I__ біле пір'я. A__ii забарвлене пір'яaa. I__ біле пір'яaaii біле пір'я

Номер слайду 7

При схрещуванні двох білих дигетерозиготних птахів у потомстві з'являються курчата із забарвленим пір'ям: P: Aa. Ii (білі) × Aa. Ii (білі) Розщеплення за фенотипом: 13 (білі) : 3 (забарвлені).

Номер слайду 8

Полімерія — це взаємодія декількох пар неалельних генів з однаковою дією. Колір шкіри у людини визначають чотири пари неалельних генів, які відповідають за вироблення пігменту меланіну. Чим більше є домінантних генів, тим більше у шкірі меланіну, і тим темнішим є її забарвлення. У людини з домінантними генами A1 A1 A2 A2 A3 A3 A4 A4 шкіра є найтемнішою. У людини, у генотипі якого містяться тільки рецесивні гени a1a1a2a2a3a3a4a4, шкіра є найсвітлішою. Залежно від співвідношення числа домінантних і рецесивних генів колір шкіри змінюється від світлого до темного( кумулятивна полімірія, розщеплюється — 1:4:6:4:1 ).

Номер слайду 9

Наявність опірення на ногах у курей визначається двома неалельними домінантними генами — A1 і A2. Опірені ноги матимуть кури з генотипами: A1__A2__;A1__a2a2;a1a1 A2__. Ноги без пір'я будуть лише у птахів з генотипом a1a1a2a2. Некумулятивна полімерія - прояв ознаки не залежить від числа домінантних алелей, спостерігається розщеплення в потомстві у співвідношенні 15:1

Номер слайду 10

Плейотропія (плейотропність) — це множинна дія гена; тип успадкування, при якому один ген визначає прояв декількох ознак. Це явище обумовлене тим, що один ген пов'язаний з декількома етапами біохімічних процесів, тому впливає на розвиток багатьох властивостей організму: ГЕН 1 Білок 1 Ланцюг хімічних реакцій. Ознака 1 Ознака 2

Номер слайду 11

У багатьох рослин ген, який зумовлює забарвлення квітки, викликає зміну забарвлення інших органів (стебла, листя, насіння). У людини ген, що контролює розвиток сполучної тканини, обумовлює синдром «павучіі пальці» (синдром Марфана) і викликає не лише видовження пальців рук і ніг, але і зміну форми обличчя, дефект кришталика, вроджені вади серця, тощо. Ген, який відповідає за рудий колір волосся, обумовлює також світліше забарвлення шкіри і появу ластовиння.

Номер слайду 12

1. Укажи, які існують форми взаємодії алельних генів:моногібридне і дигібриднекомплементарність, епістаз, полімерія, плейотропіякодомінування, неповне і повне домінування.2. Обери характеристику неповного домінування алельних генів:в гетерозиготному організмі виявляються продукти обох алельних генів — кожен з алелів викликає формування залежного від нього продуктуповне пригнічення домінантним алелем прояв дії рецесивного алеля у гетерозиготному організміу гетерозиготному організмі прояв одного з алелів домінує над проявом іншого, проте не повністю пригнічує його дію3. Визнач, які існують форми взаємодії неалельних генів:тимчасова і постійнанеповне домінування, повне домінування, кодомінуваннякомплементарність, полімерія, епістаз

Номер слайду 13

4. Укажи характеристику комплементарної взаємодії генів:один домінантний ген доповнює дію іншого, неалельного йому домінантного генатип взаємодії неалельних генів, при якому гени можуть впливати на одну і ту саму ознаку, посилюючи її, а для прояву ознаки необхідна наявність хоча б одного домінантного алеля в будь-якого з кількох генівзалежність кількох ознак від одного гена, тобто множинна дія одного гена5. Характеристикою епістазу є:множинна дія одного гена — залежність кількох різних ознак від одного генаодин рецесивний або домінантний ген може пригнічувати дію іншого домінантного генатип взаємодії генів, при якому гени можуть впливати на одну і ту саму ознаку, посилюючи її прояв6. Характеристикою полімерії є:один рецесивний або домінантний ген може пригнічувати дію іншого домінантного генаодин домінантний ген доповнює дію іншого, неалельного йому домінантного гена, і вони разом визначають розвиток нового прояву ознакитип взаємодії неалельних генів, при якому гени можуть впливати на одну і ту саму ознаку, посилюючи її, а для прояву ознаки необхідна наявність хоча б одного домінантного алеля у будь-якого з декількох генів.

Номер слайду 14

7. Наслідування забарвлення квітів у запашного горошка обумовлено комплементарною взаємодією двох генів A і B. Фіолетове забарвлення з'являється лише при наявності у генотипі рослин двох домінантних генів. Усі інші сполучення генів визначають біле забарвлення квітів. Визнач забарвлення квітів рослин, які мають наступні генотипи: Aabb — ; aa. BB — ; Aa. Bb — ; AABB — .

Номер слайду 15

8. Наслідування форми плодів у гарбузів обумовлено комплементарною взаємодією двох генів B і M. При наявності двох домінантних генів плоди мають дископодібну форму, при наявності одного домінантного гена — сферичну, а наявність лише рецесивних генів зумовлює видовжену форму плодів. Обери, яку форму плодів буде мати рослина з генотипом Bb. MM: дископодібна формавидовжена формасферична форма9. Наслідування форми плодів у гарбузів обумовлено комплементарною взаємодією двох генів B і N. При наявності двох домінантних генів плоди мають дископодібну форму, при наявності одного домінантного гена — сферичну, а наявність лише рецесивних генів зумовлює видовжену форму плодів. Обери, який генотип буде мати рослина з сферичною формою плодів: bbnn. BBNNbb. NN

Номер слайду 16

10. Забарвлення пір'я у кур обумовлено епістазною взаємодією. У більшості кур наявність пігменту у пір'ї визначає домінантний ген A, а домінантний ген I подавляє синтез пігменту. Укажи, який генотип буде мати курча з білим пір'ям: (можливі декілька правильних варіантів відповіді) AAiiaa. IIAAIi. Aai

Номер слайду 17

11. Колір шкіри у людини визначають чотири пари неалельних генів, які відповідають за вироблення пігменту меланіну завдяки полімерній взаємодії. Обери послідовність зменшення пігментації шкіри: 1 — ; 2 — ; 3 — ; 4 — ; Варіанти відповідей: А1а1а2а2а3а3 А4а4 А1а1а2а2а3а3а4а4 А1 А1 А2а2 А3а3а4а4 А1а1 А2 А2 А3 А3 А4а4

Номер слайду 18

Д.з. §34

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
4 лютого
Переглядів
486
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку