Відкритий урок "Україна єдина"

Про матеріал
Формування в учнів громадянської ідентичності, розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної, незалежної. Демократичної та заможної держави; виховання шанобливого ставлення до Героїв Небесної сотні, воїнів, загиблих у боротьбі за свободу та цілісність України.
Перегляд файлу

     Мета заходу: формування в учнів громадянської ідентичності, розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної, незалежної. Демократичної та заможної держави; виховання шанобливого ставлення до Героїв Небесної сотні, воїнів, загиблих у боротьбі за свободу та цілісність України.

(Плакат Урок мужності «З Ураїною в серці»)

Учитель: Добрий день, шановні гості! Добрий день, дорогі діти! Вітаю вас на відкритому уроці - мужності : «З Україною в серці». Суспільно-політична ситуація та події останніх місяців, окупація Російською Федерацією Криму, збройні акції російських терористів у східних регіонах України обумовили тему  нашого сьогоднішнього уроку.Наша країна – сильна, могутня, красива держава. Вона має свою незабутню історію, багатогранну культуру, безсмертних героїв … Наш урок – про Україну, для України і в ім’я України і нашого народу.

Учень         На білому світі є різні країни,

                    Де ріки, ліси і лани.

                    Та тільки одна на землі Україна,

                    А ми її доньки й сини.

                    Усюди є небо, і зорі скрізь сяють,

                    І квіти усюди ростуть.

                     Та тільки одну Батьківщину ми знаєм.

                     Її Україною звуть.

            Учитель. Україна – наша рідна країна. В нас одна батьківщина і  кожен має її любити. Це та земля, де ми народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Давня легенда розповідає, що на світанку нашої землі Бог оглядав творіння рук своїх , і, натомившись, вирішив перепочити. Земля, де опустилися Бог з ангелами, була вельми багатою на сонце, звірів, пташок. А найбільше сподобалися Богові люди того краю. До якої хати не заходив би він зі своїми супутниками, - всюди їх зустрічали з хлібом та сіллю. Так сподобалася Богові та місцина, що він став часто навідуватись сюди зі словами: «Рушаймо у край!» Кажуть, що з того і пішла назва нашої держави «Україна».

Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,

 Бо ти єдина, Україно, бо ти на всіх у нас одна!

 Одна від заходу й до сходу, володарка земель і вод –

 Нехай не ділить хай народу, бо не поділиться народ!

 І козаки й стрільці січові за тебе гинули в полях,

 У небесах сузір’я Лева нам світить на Чумацький шлях.

Стражденна чаєчка – небого, єдині два твої крила.

Виходим, нене, у дорогу, аби ти вільною була!

Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,

 Бо ти єдина, Україно, бо ти на всіх у нас одна!

     Демонстрація кліпу «Ми – єдина Україна»

Учитель. Святою для кожної людини є земля, де вона зробила свій перший крок, вимовила перше слово, почула мамину пісню, вперше пішла стежкою до школи.

(На дошці вивішується середина соняшника, а жовті пелюстки в учнів. Вони по черзі читають відомості про Україну, виходячи до дошки, а потім прикріплюють пелюстки до основи соняшника).

1. Простір землі, яку заселяють українці, є таким великим, що аби перетнути його пішки із заходу на схід, треба йти 90 днів, долаючи щодня 30 км.

2. Територія України простягається із заходу на схід на 1316 км, а з півночі на південь – на 893 км.

3. За площею території серед європейських держав вона поступається лише Росії.

4. Протяжність державного кордону України становить 7 590 км. Із них на морські кордони перепадає 1 959 км.

5. Нашими найближчими сусідами є росіяни, білоруси, поляки, , чехи, словаки, угорці, румуни, молдавани, болгари.

6. Україна – це держава. Вона має свою Конституцію – основний закон – правила, за якими живуть українці.

7. Конституцію прийнято ВРУ  28 червня 1991 року. 24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України .

8. Україна є суверенною,  незалежною , демократичною, соціальною і правовою державою.

   Учитель. Святе Письмо говорить, що спочатку Бог розселив людей по всьому світу і кожному народу дав землю. Богом дана земля є святою і рідною. Тому її захист – це найперший обов’язок кожного народу. Для українців такою землею є Україна.

Вона полита потом і кров ю  сотень поколінь наших працелюбних і героїчних предків, які зберегли для нас нашу солов’їну мову, а нас самих наділили веселою вдачею,  співучістю, працьовитістю та високою мораллю. Ми можемо пишатися мальовничою природою, родючою землею, лагідним кліматом, безліччю корисних копалин і неповторної краси краєвидами.

Пісня «Чорнобривці»

 Учитель.  В усі часи Україна була і тепер є відкрита душею, кришталево чиста, чесна, добра і справедлива, по-дівочому наївна, але горда і незалежна. Упродовж віків  вона гостинно відчиняла двері чужинцям і надавала на своїй землі притулок, але часто над нею насміхалися і навіть плювали в її ніжне обличчя.

Учитель. Однак вона чомусь легко їм пробачала, тому вони нахабніли в своїй ненажерливості, бо не зустрічали рішучого опору. Для них Україна була лише територією для зручного проживання, але аж ніяк не країною, а тим більше державою. Вона зачекалася своїх вірних синів – нових українських громадян, нових політиків, таких, як вона сама: чистих, чесних, мужніх, добрих, справедливих, самовідданих, гордих і незламних.

Учитель.  24 серпня 1991 р. незалежність нашої держави стала реальністю – на світовій мапі з’явилася незалежна, самостійна, європейська держава – Україна,  територія якої є неподільною і недоторканою, а всі її громадяни живуть за Конституцією та її законами.  Держава, яка має свої державні символи. А зараз я пропоную вам відчути себе знавцями України і української культури. Будемо давати відповіді на запитання, які прив’язані до надувних кульок.

(Кульки синього і жовтого кольору, до них прикріплені картки із запитаннями. Діти виходять, вибирають кульку і дають відповіді)

 Питання:

1) Хто автор слів Гімну України? (Чубинський)

2) Кольори нашого державного прапора.

3) Знак, що символізує міць держави. (Герб)

4) Людина, яка належить до певної держави, підпорядковується  законам, перебуває під її захистом? (Громадянин)

5) Столиця України?

6) Найголовніша пісня країни?(гімн)

7) Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої  вроди (Калини)

8) Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи в далеку дорогу. (рушник)

9) Дерево, яке освячують в церкві перед Пасхою. Воно охороняє від злих сил.

10) Чим прикрашають голову українські дівчата.

           Учитель.  З 1991 р. почався процес державотворення, який триває і досі. На жаль, довірливі українці віддали свою долю у руки бездарних політиків, які протягом багатьох років використовували владу не на користь народу, а заради власного збагачення. Понад десятиліття люди вважали, що від них нічого не залежить, а зажерливі олігархи продовжували грабувати народ, думаючи, що так буде вічно.

Вірші «Благословляю», «Як довго ждали ми своєї волі слова»

           Учитель.  Великі сподівання мільйонів українців були покладені  на нового Президента В.Ющенка, але вони не справдилися. Він не захотів міняти стару бюрократичну та корумповану систему, коли чиновники, які і повинні бути «слугами народу», зробили себе  «панами», а простий народ  «холопами».

Учитель. Наступною надією народу  став вибір у 2012 р. Президента В.Януковича, який обіцяв «покращити життя вже сьогодні». Але цього не сталося. Навпаки, проголосивши європейський напрямок розвитку України, він насправді займався тим, що разом із найближчим оточенням виводив мільярди доларів з бюджету України. Але люди вже були не ті. Тому, коли у листопаді 2013 р. Президент відмовився від проголошеного раніше курсу зближення з Європейським Союзом, 30 листопада 2013 р. на Майдані в Києві почалася Революція гідності, коли тисячі людей з усіх куточків України проголосили, що не підуть звідти навіть тоді, коли влада застосує силу.

       Учитель.  Пам’ятаєте, тоді, коли була помаранчева революція, ми дякували Богу, що  не було пролито  і краплини крові. Але на цей раз влада перейшла межу. У період з 19 по 21 січня 2014. На Майдані загинуло більше ста людей, яких народ назвав «Небесною сотнею». 

Вірші  «Вистою», «Замовкніть всі…», «Доки»

Кліп на честь небесної сотні (майдан)під пісню Різапс

       Учитель. Після ганебної втечі Януковича Парламент відправив його у відставку і призначив на 25 травня дострокові вибори Президента. Здавалося б народ переміг, але починаючи з березня 2014р., за підтримки Росії , на Донбасі почалася справжня війна. Терористи захопили багато міст і сіл Донеччини і Луганщини, а Росія, спираючись на псевдо референдум,  анексувала (тобто приєднала) до себе Крим.

        Учитель.  Це сталося тому, що в України на той час не було своєї армії. А чи була вона у давні часи?  Першими захисниками нашої рідної землі були козаки, які починаючи з14 століття захищали рідну землю від турецько-татарських та польських загарбників. У 16 столітті під проводом Дмитра Вишневецького на Хортиці була збудована Запорозька Січ, яка для змученого віками українського народу стала символом боротьби за незалежність. Запорозька Січ уславилася іменами Байди Вишневецького, Івана Сірка, а особливо – Богдана Хмельницького, який очолив козацьке військо. До речі служити в ньому в ті часи у народі вважалося найпо чеснішою справою.

Учитель.   Важко було Хмельницькому самому побороти польських загарбників. Тому у 1654 р. він уклав угоду з російським царем, за якою Україна мала бути вільною та мати своє військо.  Але російський цар зрадив.  Україна була роздерта між Росією і Польщею, а у 1775 р. було зруйновано Запорозьку Січ.  Український народ залишився без власного війська – отже втратив свободу. Бо народ, який не має ким і чим себе захищати, не може бути вільним. Багато десятиліть Україна входила до складу Російської імперії.

Учитель. У період існування СРСР сини України служили в радянській армії. Цей період позначений і славою, і неславою. Славу українські солдати здобули на фронтах Великої Вітчизняної війни. Але якби наприкінці 70-х років ХХ ст..  Україна мала власні Збройні Сили, то ніхто не послав би наших синів до Афганістану за наказом «старшого брата» Росії. Сьогодні Україна – незалежна держава, Збройні Сили якої покликані охороняти рідну землю. Але повіривши політикам, народ мовчки споглядав, як руйнується наша армія, він навіть радів, коли позбувся ядерної зброї, сподіваючись, що Росія, яка колись виступила гарантом суверенітету України, ніколи не посягне на її територію.

Учитель. Але дуже швидко ми прозріли.  Наша нова армія була створена за кілька місяців прямо на полях боїв, причому це зробила не держава, а ми, звичайні українці-патріоти, які у складі добровольчих батальйонів пішли боронити і по цей день боронять рідну землю від ворога – колишнього «старшого брата» Росії, яка вже неприховано веде на нашій території війну. Але завдяки допомозі волонтерів, які за власні кошти годують, вдягають та озброюють наших хлопців, наша армія нас захищає.

Вірш «За Україну»

Кліп про воєнних солдат, які загинули.

          Учитель.  З березня 2014 р. і по цей день тисячі наших солдатів захищають рідну землю від загарбника, який одержимий ідеєю створити нову імперію. Але історія свідчить, що рано чи пізно всі імперії руйнуються, а всі диктатори гинуть. Та шлях до перемоги досить довгий і кривавий, бо це – війна,  яка приносить загибель тисячам людей, потворить мільйони душ та закарбовується у пам’яті багатьох поколінь.

 Учитель. Багато хлопців, що пішли на цю несправедливу війну зовсім не бачили світ, вони тільки починали жити і радіти життю. Та, мабуть, судилось їм подорослішати набагато швидше, ніж вони того хотіли, аби захистити свою землю, свій народ, свою сім’ю. 

Вірш «Моїй мамі»

Кліп про Небесну сотню Тіана Роз

         Учитель.  Прошу вшанувати всих загибли на цій війні хвилиною мовчання.

         Учитель.   Зараз там, на війні, нас захищають бійці добровільчих батальйонів, імена яких  будуть навічно закарбовані в наших серцях і душах. У газеті «Червоний гірник»  було опубліковане інтерв’ю з 18-річним бійцем-добровольцем батальйону «Дніпро» Сергієм, який попросив не називати його прізвище. На питання журналіста, чи було йому страшно, він відповів, що так, було. Але треба цей страх переборювати. Бо коли його долаєш, то розумієш, що вчинив правильно, зголосившись добровільно захищати Батьківщину.  Бо серце болить за рідну країну, яку хочуть спаплюжити якісь виродки та мерзотники. Він хоче, щоб всі ми нарешті зрозуміли, що для її захисників Україна сьогодні – понад усе.

Вірші «Все минеться», «Балада про танкіста»

Кліп «Разом і до кінця»

МОЛИТВА ЗА УКРАЇНУ

До тебе, Господи, взиваю

І сподівання щирі маю –

Що Україна вільна буде

Від лицемірства і облуди,

Від бездуховності й зневіри

Людців, душею зачерствілих,

Від злої долі та безправ’я,

І тих, які завжди лукавлять,

Від нетерпимості і зради,

Ярма грошей, полону влади,

Від фарисейства лже-героїв

І збайдужілості людської,

Від тих, хто дух вкраїнський нищить,

Забувши все святе та вище,

І наче круків хижа зграя

Вкраїну навпіл розривають,

Розбрату сіючи в нас зерна…

Від всього зла, всієї скверни

Зціли, Всевишній нас Владико,

Щоб вільним став народ великий!

Підсумок. Яким буде майбутнє країни залежить від кожного з нас. Батьківщина – як мати – одна. Ми повинні дбати про неї, щоб вона була багатою, квітучою, яскравою. А для цього нам треба любити її, плекати, захищати. Ви, діти, повинні рости розумними, роботящими, щоб перетворити рідну державу на країну ваших мрій!

1

 

docx
Додано
3 лютого 2023
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку