Відкритий урок з географії "Природні умови і ресурси . Населення Азії. Світові міста, міські агломерації в Азії, мегаполіси Японії та Китаю"

Про матеріал
Відкритий урок з географії "Природні умови і ресурси . Населення Азії. Світові міста, міські агломерації в Азії, мегаполіси Японії та Китаю". Мета уроку: сформувати в учнів знання про природні умови, ресурси, населення Азії; ознайомити з державами континенту; вдосконалити вміння школярів працювати з картами атласу та виконувати різні завдання; розвивати навички роботи в парах та оцінювати результати своєї роботи; виховувати інтерес до предмету, шанобливе ставлення до інших рас та народів.
Перегляд файлу

Тема: «Природні умови і ресурси . Населення Азії. Світові міста, міські агломерації в Азії, мегаполіси Японії та Китаю»

 Мета: сформувати в учнів знання про природні умови, ресурси, населення Азії;  ознайомити з державами  континенту; вдосконалити вміння школярів працювати з картами атласу та виконувати різні завдання; розвивати навички роботи в парах та оцінювати результати своєї роботи; виховувати інтерес до предмету, шанобливе  ставлення до інших рас та народів.

Розвиток компетентностей:

Підприємливість та фінансова грамотність, громадянська та соціальна.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання та література: підручник, атласи, ноутбук.

Завдання уроку:

-         Сформувати знання про природні умови, ресурси, населення Азії;

-         Ознайомитися та попрацювати  з картами «Фізична карта світу», «Мінерально сировинні ресурси», «Політична карта світу», «Населення Азії»;

-         Вдосконалити практичні вміння і навички користуватися картою;

-          Вивчити світові міста, міські агломерації в Азії.

 

ХІД УРОКУ

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

  1. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Прийом «Картографічна розминка»

Назвіть, які пам’ятаєте країни та столиці східної, західної, південної, центральної, південно-східної Азії.

 

  1. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ,МЕТИ  ТА ЗАВДАНЬ УРОКУ

 

  1. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     Прийом «Приваблива мета»

Природні умови і ресурси такого великого регіону оцінити дуже складно. Так само як я охарактеризувати населення. Під час уроку ми зможемо дати відповідь на багато таких запитань. Та дізнаємося про світові міста Азії такі, як Токіо, Шанхай, Стамбул, Пекін, Дубай та багато інших.

 

 

 

 

  1. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1.Природні умови Азії

Азія - найконтрастніша за абсолютними значеннями висот частина світу. На її території розташовані найвища вершина світу Джомолунгма (Еверест, або Сагарматха) в Гімалаях (8845 м - після землетрусу в Непалі 2015 р. гора стала нижчою на 2,54 см і зрушилась на 3 см в бік південного заходу); найглибші рифтові западини, які зайняті озерами (оз. Мертве море, рівень якого знаходиться на 392 м нижче рівня Світового океану).

В Азії дуже строкатий рельєф, у якому переважають гори і плоскогір’я (займають близько 3/4 від усієї площі), найвищі з яких зосереджені у Центральній та Південній Азії. Основні гірські системи: Гімалаї (мал. 95), Каракорум, Памір, Тянь-Шань, Гіндукуш, Кунь-Лунь, Кавказ тощо. Близько 25 % площі займають рівнини (Велика Китайська, Месопотамська, Індо-Гангська тощо).

Сучасне зледеніння характерне для багатьох гір (Памір, Тянь-Шань, Гіндукуш, Гімалаї) значно більше, ніж в інших частинах світу. Значна роль вулканізму, який створив великі лавові плато, ланцюги молодих вулканічних конусів. Потужні вулкани поширені на Філіппінських і Зондських островах, Кавказі, Іранському нагір’ї тощо. Найвищий вулкан Азії - Демавенд (5610 м) на півночі Ірану в хребті Ельбурс, другий - Арарат (5166 м) на Вірменському нагір’ї, а вулкан Кракатау в Зондській протоці належить до категорії найкатастрофічніших (під час виверження в 1883 р. випало понад 18 км2 попелу, а морські хвилі висотою до 20 м призвели до загибелі понад 40 тис. осіб на сусідніх островах). В Азії висока сейсмічність.

Робота з картою. За допомогою карти «Фізична карта світу» охарактеризуйте географічне положення регіону (кожен учень відповідає по одному критерію).

 

Запитання. Які субрегіони мають найкращі передумови для економічного розвитку.

 

2. Ресурсні умови регіону

За картосхемою природних ресурсів Азії можна визначити основні мінеральні ресурси країн і субрегіонів. В Азії 40 % світових запасів нафти та природного газу. Це ресурс розвитку передусім країн, розташованих у басейні Перської затоки, а також Зондському та Середньоазійському басейнах. В Азії 40 % світових запасів нафти та природного газу. Це ресурс розвитку передусім країн, які розташовані в межах басейну Перської затоки, а також Зондському та Середньоазійському басейнах. Найбільші запасами вугілля — у Китаї, Індії, Казахстані. У цих же країнах є залізорудні басейни і родовища марганцевих руд, а таке просторове поєднання нагадує нам Україну, тобто ці країни створять українським виробникам серйозну конкуренцію на ринках чорних металів. Азія – це 2/3 запасів олов’яних та вольфрамових руд, алюмінієві, мідні, нікелеві, поліметалеві – все це сировинна база для виробництва кольорових металів у більшості країн регіонуВеликими є ресурси прісних вод, однак розміщені вони також нерівномірно. У Південній та особливо Південно-Східній Азії річкова мережа густа, а річки повноводні, у той час як у Західній Азії переважають посушливі райони. Найважливішими джерелами водопостачання є річки Китаю (Янцзи, Хуанхе), Індії (Ганг), Пакистану (Інд), Бангладеш (Іраваді), Іраку (Тигр), Туркменистану та Узбекистану (Амудар’я). Багаті на гідроенергоресурси річки плоскогір’я Декан (Індія), Тибету (Китай).

Для низки країн проблемою є забезпеченість земельними ресурсами, насамперед оброблюваними землями. Так, забезпеченість землею в Китаї становить 0,7 га на одного жителя, а ріллею — у 10 разів менше (0,07 га на одного жителя). У деяких країнах, наприклад у Японії та Південній Кореї, цей показник ще нижчий. Земля тут настільки цінна, що освоюють навіть стрімкі гірські схили.

Лісовими ресурсами краще за інші субрегіони забезпечена Південно-Східна Азія, де збереглися великі площі мусонних і вологих екваторіальних лісів. Тут поширені цінні породи дерев: залізне, чорне, червоне, камфорне, сандалове тощо.

Багато країн мають значні рекреаційні ресурси. За кількістю об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО (близько 300) Азія поступається лише Європі. Привабливими для туристів є Туреччина, Непал, Китай, Ірак, Індія, Саудівська Аравія, Ізраїль, Таїланд, Індонезія, Японія.

За політичною й фізичною картами Ази визначте забезпеченість її субрегіонів певними видами природних ресурсів. Результати занесіть у таблицю. Визначте, які субрегіони мають найкращі передумови для економічного розвитку.

Робота з картою. За допомогою карти « Мінерально сировинні ресурси» (робота виконується в парах) визначте які корисні копалини та в яких країнах  поширені .

Обговорення результатів.

 

3.Населення Азії

В Азії проживає більша частина населення Землі — понад 3 млрд чоловік. Досить сказати, що кожен п'ятий на планеті — китаєць, а населення тільки двох країн — Індії та Китаю разом перевищує 2 млрд чоловік.

Формування народів Азії розпочалося дуже давно. Перші держави виникли у басейнах річок Тигру та Євфрату, Інду та Хуанхе, свідченням чого є давні пам'ятки (мал. 221). Розвинуте зрошувальне землеробство сприяло зростанню кількості населення, виникненню міст.

Нині на території Азії проживає більше тисячі народів усіх рас. Є багато племен, що налічують тільки кількасот чоловік. Але саме в Азії можна виділити чотири найбільших народи земної кулі:

  • китайці,
  • хіндустанці,
  • бенгальці,
  • японці.

Країни Азії дуже неоднорідні за етнічним складом. Так, Японія, Бангладеш — однонаціональні країни. Населення Китаю, Туреччини, Іраку на 75% утворює один народ, окрім якого є багато інших. Іран, Афганістан, Таїланд — багатонаціональні країни.

Народи, які спілкуються китайсько-тібетськими мовами, живуть тільки в Азії. Деякі народи, наприклад, японці і корейці, дуже відрізняються своєю мовою від усіх інших народів.

Східна Азія вважається батьківщиною монголоїдів. Звідси вони розселялися на північ, схід, захід. Найчисленніші народи монголоїдної раси — китайці, маньчжури, тібетці, корейці, узбеки та ін.

Густота населення в Азії різна, що залежить від природних умов, часу заселення та економічного розвитку території. Так, у Бангладеші вона становить понад 500 чол. на км кв., а в пустельних районах на заході і в центрі Азії до 2 чол. на км кв.

Саме в Азії виникли три відомі світові релігії, які мають найбільшу кількість прихильників:

  • християнство,
  • іслам і
  • буддизм.

Урбанізація. Азія — регіон світу з давніми осередками урбанізації. Основними її чинниками є високий рівень розвитку промисловості і невиробничої сфери, їхня інтеграція, розвиток міжнародних відносин, інтенсифікація сільського господарства. Більш ніж половина міського населення світу живе в Азії (2 млрд осіб). Для більшості країн Азії характерний середній рівень урбанізації. Високий — у Сингапурі, Кувейті, Японії, Ізраїлі, Бахрейні . Низький — в Афганістані, Бангладеш, Бутані, Непалі та ін. Спостерігається псевдоурбанізація — зростання кількості міського населення за рахунок переселення колишніх селян у передмістя та у необлаштовані самовільно забудовані райони.

Еврастична бесіда 

Один індійський історик писав: „ Заберіть у людей Азію, і вони втратять минуле, сучасне і майбутнє” чому він так вважав?

 

4. Світові міста, міські агломерації в Азії, мегаполіси Японії та Китаю

Азійські світові міста — Гонконг/Сянган, Сінгапур, Токіо, Шанхай, Дубай, Пекін, Мумбай, Сеул, Нью-Делі, Стамбул, Бангкок.

До 10 найбільших міських агломерацій світу належать Токіо, Йокогама, Джакарта, Сеул, Інчхон, Делі, Шанхай, Маніла, Карачі. У кожній із них проживає від 24 до 37 млн осіб. У густонаселених районах Азії великі міські агломерації починають зливатися, утворюючи мегаполіси. Найбільший із них знаходиться вздовж східного Тихоокеанського узбережжя Японії. Від Токіо та Йокогами аж до Осаки й Кобе нині існує суцільна міська забудова. Це понад 60-мільйонний мегаполіс Токайдо. Подібні мегаполіси швидкими темпами виникають у Китаї (дельта річки Янцзи, Гонконг (Сянган) — Гуанчжоу) та Індії. Найбільший із них — Пекін — Тяньцзінь, де вже мешкає понад 40 млн осіб.

Світові міста — це міста, які тією чи іншою мірою впливають на всю планету. В Азії знаходиться одне з трьох найбільших, а можливо, і найвпливовіших світових міст — це Токіо. У розвитку світової економіки дедалі більше відіграють роль такі міста, як Гонконг (Сянган), Сингапур, Шанхай, Дубай, Пекін, Мумбаї, Сеул, Нью-Делі, Стамбул, Бангкок.

Перегляд презентації (до уроку додається)

 

Географічна гра

Працюємо з «Політичною картою Азії».

 Визначте відповідність країна – столиця. Підняти руку, якщо відповідь хибна, якщо вірна руку не піднімати.

Учень який підняв руку має пояснити чому відповідь хибна та сказати правильну.

Китай-Шанхай (хиба, Пекін)

Японія – Токіо (правда)

Туреччина- Стамбул (хиба, Анкара)

Пакистан- Ісламабад (правда)

Узбекистан-Душанбе (хиба, Ташкент)

Монголія-Дакка (хиба, Улан-Батор)

Іран-Тегеран (правда)

Таїланд-Бангкок(правда)

 

VІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Прийом «Мікрофон»

Які раси проживають в Азії?

На які природні ресурси багата Азія?

Які світові міста запам’ятали?

Прийом «Шкала розуміння»

Учням слід кружечком позначити на шкалі відмітку від 1 до 10, на скільки вони зрозуміли тему уроку.

 

 

   1                                    5                                     10

 

VI. ПІДСУМОК УРОКУ, РЕФЛЕКСІЯ

Заключні слова.

 

 

 

Прийом «Самооцінювання»

Прийом « Шкала» На полях учень креслить шкалу та відмічає хрестиком  на якому рівні виконана робота. Хрестик зверху - все вийшло, посередині - впорався, але виникли проблеми, знизу – не впорався.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати §19-20. Написати повідомлення на вибір «Населення Азії», «Природні ресурси Азії», «Світові міста Азії».

docx
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку