Відкритий урок "Закон Архімеда"

Про матеріал
Дана презентація призначена для проведення відкритого уроку на тему "Закон Архімеда, умови плавання тіл" В даному уроці заплановане розугрування сценки про Архімеда, що показує міжпредметний зв'язок та надає уроку більшої цікавості та активації творчих здібностей учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Виштовхувальна сила. Закон Архімеда. Умови плавання тіл. Епіграф: “Ми зобов`язані Архімеду фундаментом вчення про рівновагу рідин.”Ж. Лагранж.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

«Наутілус»2

Номер слайду 3

Ассоль: Скажіть, капітан, цей Ваш «Наутілус» може перебувати під водою?Немо: Зрозуміло, прекрасна міс.- Але я сама бачила, як Ваш «Наутілус» вискочив з-під води на поверхню, як м'ячик.- Ваші прекрасні очі не обдурили Вас, міс.- Мені здається, немає на світі сили, здатної ось так викинути металеву громадину з води. А якщо є, раптом вона не чиста ?!- Що Ви, міс. Це як раз найчистіша сила. Що може бути чистіше сили, завдяки якій вода в воді нічого не важить. Скажу Вам по секрету, цієї ж силою вільно володіють риби, восьминоги та інші морські мешканці. Це величезна сила!- Ви зовсім збили мене з пантелику, капітан. Давайте зустрінемося ввечері в кают-компанії, і я сподіваюся, що Ви мені про цю величезну силу розкажіть все якомога детальніше.

Номер слайду 4

Дослідницька експедиція. Дізнатися якомога більше про силу Архімеда. Визначити, де вона застосовується в природі.

Номер слайду 5

О. Іракліон5

Номер слайду 6

Який прилад потрібен?

Номер слайду 7

Необхідно отримати карту!

Номер слайду 8

м. Афіни8

Номер слайду 9

Дія перша: Палац цариці

Номер слайду 10

Дія друга: Вулиці Греції

Номер слайду 11

Дія третя: Палац цариці

Номер слайду 12

Дія четверта: Лабораторія

Номер слайду 13

Дія п’ята: Грецькі купальні

Номер слайду 14

Дія шоста: Лабораторія

Номер слайду 15

Дія сьома: палац цариці

Номер слайду 16

Висновок з досліду Архімеда: отже виштовхувальна сила, що діє на тіло, дорівнює вазі рідини в об’ємі цього тіла. Куди ж напрямлена ця сила? Напрямлена вгору!Прикладена до середини зануреної частини тіла!

Номер слайду 17

Архімед. Народився в 287 році до н. е. в місті Сиракузи на острові Сицилія. Одержав гарну освіту від свого батька – астронома. Провів декілька років в Александрії. Прославився численними науковими працями в області фізики і геометрії.   Останні роки життя Архімед був у м. Сіракузи. Був вбитий.

Номер слайду 18

м. Сіракузи18

Номер слайду 19

Дослід №1: стакан води, шматочки пластиліну.а) Шматочок кинули в склянку з чистою водою.б) З шматочка зробили човен, він плаває. Відповідь: Властивості рідини ми не міняли, у тіла з пластиліну ми поміняли об’єм. Тіло більшого об’єму плаває, меншого - тоне. Ймовірно, що виштовхує сила залежить від об’єму зануреної частини тіла.

Номер слайду 20

Дослід № 2: стакан з водою, склянка з маслом, шматочок парафіну.а) У воді парафін плаває.б) У маслі парафін тоне. Висновок: Тепер властивості парафіну ми не змінювали. Значить, виштовхувальна сила залежить і від властивостей рідини, а саме від її густини.

Номер слайду 21

21

Номер слайду 22

Математичний запис закону Архімеда. FA=ρрід g Vтіла

Номер слайду 23

На тіло, занурене в рідину або газ,діє виштовхувальна сила,що напрямлена вертикально вгору і дорівнює вазі рідини або газу в об’ємі зануреної частини тіла. В умовах невагомості закон Архімеда не виконується.

Номер слайду 24

ЗадачіЗадача 1. Визначте виштовхувальну силу, яка діє на камінь об’ємом 1,6 м3 у морській воді. (ρм.води=  1030 кг/м3 )Задача 2. Яка виштовхувальна сила діє на скляне  тіло масою 500 г, яке повністю занурене у воду? (ρскла=  2500 кг/м3)

Номер слайду 25

Дивне яйце

Номер слайду 26

Умови плавання тіл

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Домашнє завдання«Мимо бревно суковатое плыло,Сидя, и стоя, и лежа пластом,Зайцев с десяток спасалось на нем.«Взял бы я вас – да потопите лодку!»Жаль их, однако, да жаль и находку –Я зацепился багром за сучок. И за собою бревно поволок…(Н. А. Некрасов «Дед Мазай и зайцы»)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 32.Умови плавання тіл.
Додано
28 березня
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку