Виховна година до 90 річниці голодомору

Про матеріал

Виховна година розбролена до 90 річниці Голодомору в Україні. Присвячену голодомору 1932-1933 років.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1932-1933 Тихо свічка мерехтить…На долонці зерничко лежить…

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вимоги селян: «Нам не треба диктатури пролетаріату!», «Геть диктатуру пролетаріату, при якій селянам не можна жити!», «Не чіпайте церков!», «Не чіпайте куркулів!», «Геть колективізацію!», «Геть радянську владу, будемо вибирати старосту!» У 1927-му було здійснено 173 теракти проти представників радянської влади та сільського активу, за 11 місяців 1928-го — 351 , а в 1929-му — 1437 У багатьох селах було розігнано сільради, сільських активістів і комуністів побито, колгоспне майно розібране.

Номер слайду 7

Перегляд короткометражного відео «Голодний дух» та обговорення

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Намагаючись врятуватись від голодної смерті, люди вживали в їжу відходи, трупи тварин, бур'яни. Ось меню, складене на основі спогадів свідків того часу: хліб з висівок проса та гречки, замішаний на воді, дерев’яна стружка з бочки в якій зберігали сало, випарені в казанах старі кістки тварин, шкіряне взуття та підошви, «млинці» з кропиви, каша з бур’яну. Кінський гній, бо в ньому інколи були цілі зерна пшениці. Делікатесом були жолуді та слимаки.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Запали свічку пам’яті 25 листопада (субота) о 16 :00

Номер слайду 13

"Мамо, вставайте, в хаті не холодно. В чоботи діда ноги не втисну -понабрякали... Вцілила в голуба. Юшки зварила миску. Мамо, рідненька, я обіцяю вам, що не попрошу пити і їсти... Діти ще сплять, на них вже лиця нема... Тато пішов до міста. Наше село, казали, оточене, і кулемет стріляє за гаєм. Я не була там, бігали хлопчики. Тата у нас немає... Вчора тут зайди були під хатою, ласо дивились довго на Лесю... Я пригрозила - вирву всі патли їм. Мамо! Мені лиш десять....

Номер слайду 14

Сплять до обіда, покотом... Добре вам. Дишуть, чи ні? Я не помічаю... Мамо, вставайте. Піч вже розтоплена, я заварила чаю... Бабця з дідусем спухли і плакали, ляду підняли, щезли у льосі. Вже говорили пошепки й знаками, так і лежать там досі... Мамо, вставайте. Страшно так, Господи... Настя з Андрійком й Леся затихли...Їсти чомусь вже більше не просите. В хату вселилось лихо...

Номер слайду 15

Що ж ви спите?" - дівчатко печалилось. Сморід солодкий повнив провулок. Бджіл не діждали, вишні - стрічали ос:бджіл і людей не було. Замість казок, здається, що вчора мислухали бабцю в пізню годину.І поклялись вернутися з бджоламив мертве гніздо родинне.

pptx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку