Виховна година для учнів 9 класу "Діти - злочин - кара"

Про матеріал

Конспект виховної години для унів 9 класу про покарання за скоєння злочинів. Мета: З'ясувати суть поняття злочин та кримінальна відповідальність неповнолітніх; розвивати знання про відповідальність своїх дій у житті, розвива­ти уміння брати приклад з хорошої поведінки підлітків;виховувати почуття відповідальності за свої дії.

Перегляд файлу

 

 

Виховна година

для учнів 9 класу

“Діти – злочин -кара”

 

 

 

Похожее изображение 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: З'ясувати суть поняття злочин та кримінальна відповідальність неповнолітніх; розвивати знання про відповідальність своїх дій у житті, розвива­ти уміння брати приклад з хорошої поведінки підлітків;виховувати почуття відповідальності за  свої дії.

Сутність закону – любов до людини.      
                                                                                                                       В.Шекспір                                                                                                          

Хід бесіди

1.  Вступна частина.

2.Організація дітей до роботи.

3.  Ознайомлення з темою і метою бесіди.

Тема нашої бесіди «Кримінальна відповідальність неповнолітніх». Ви вже дорослі діти і повинні знати про кримінальну відповідальність, повинні вміти розібратися в життєвих ситуаціях. 

  1. Злочинність неповнолітніх

Причини злочинів, вчинених неповнолітніми:

    Розглянемо головні з них:

1. Економічні (зниження рівня життя в умовах перехідної економіки, матеріальні проблеми в   сім’ї, матеріальна незабезпеченість дітей).

2. Бездоглядність дітей.(батьки прагнучи забезпечити медіальний добробут мало уваги приділяють вихованню дітей)

3. Розлучення батьків, що спонукає до втечі з дому.(і відповідний вплив „вулиці” та „компаній” на підлітків)

4. Негативний вплив ЗМІ, «безвиховна кінопродукція»(У засобах масової інформації та кінопродукції, що транслюються по телебаченні демонструються сцени насильства, що спонукає частину підлітків це повторити)

5. Незадовільна організація дозвілля та відпочинку.(Незайнятість учнів в гуртках, секціях, позашкільних закладах)

6. Зловживання алкоголем та наркотичними речовинами.

7. Лінощі, незайнятість освітою або роботою.

8. Нігілізм (нехтування законами), жорстокість поведінки неповнолітніх.

Отже, названі причини є основними проблемами суспільства, які негативно впливають на розвиток особистості молодої людини і ведуть до збільшення правопорушень.

Поняття злочинності неповнолітніх пов’язане з віковими групами від 14 до 16 років. Разом з тим, низка процесів, що впливають на тенденції її розвитку, мають місце і в середовищі молодших підлітків (10 – 13 років) та осіб молодого віку (18 – 28 років). За останні 5 років: а) абсолютне число зареєстрованих злочинців неповнолітніх практично залишається стабільним; б) на одного підлітка стало припадати більше злочинів.

За вибірковими даними, до 70-80 % злочинів учиняється поблизу місця проживання, навчання, безпосередньо у навчальних закладах і гуртожитках:         а) майже 50% злочинів учиняються внаслідок відсутності батьківського контролю; б) злочини неповнолітніх носять, як правило, в більшості випадків груповий характер (у трьох випадках з п’яти); в) більшість груп є нечисленними за своїм складом (2-3 особи), нестійкі (існують менше трьох місяців). Іноді групи змішані – в їхньому складі є дорослі і повнолітні злочинці.

 Що таке злочин?

(Діти висловлюють свої думки).

Злочин  це суспільно небезпечне діяння, вияв­лене або в дії, або у бездіяльності. Злочин полягає в активних   діях   (крадіжка   чужих   речей,   вчинення тілесних ушкоджень іншим людям).

   Як же бути, коли вчинено злочин?

(Діти висловлюють свої думки).

Повідомлення про злочин є важливою умовою бо­ротьби зі злочинністю і засобом запобігання їй, свідчить про громадську зрілість людини. Воно не має нічого спільного з таким негативним явищем, як наклеп. Ябіда ніколи не виступить відкрито проти недоліків, а таємно обговорюватиме їх за спиною своїх товаришів.

Якщо людина напевно знає про підготовлений або вчинений злочин, повідомити про який зобов'язує за­кон, але все-таки не виконує цього обов'язку, вона підлягає кримінальній відповідальності.

Деякі інші види пасивної поведінки є злочинною бездіяльністю (неподання водієм допомоги людині, яка постраждала під час автомобільної аварії, непо­дання капітаном судна допомоги людям, які гинуть у воді).

 Що ж чинять з особою, яка вчинила злочин?

(Діти висловлюють свої думки).

 Особа, яка вчинила злочин, підлягає криміналь­ній відповідальності і покаранню. Кримінальне пока­рання застосовується тільки за вироком суду й відповідно до закону.

 З якого віку може нести особа кримінальну відповідальність?

 Вік, з досягненням якого настає кримінальна відповідальність за злочин, — 16 років.

Однак за вбивство, зумисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричинили розлад здоров'я, зґвалту­вання, розбійний напад, крадіжку, злісне хуліганство, зумисне знищення або пошкодження державного майна чи майна громадян, що призвело до тяжких наслідків, а також за умисне вчинення дій, які можуть виклика­ти аварію, відповідальність настає з 14 років.

 Як бути, якщо підлітку ще немає 14 років, а він учинив суспільно-небезпечне, заборонене закономдіяння, наприклад  украв?

(Діти висловлюють свої думки).

Щодо такого підлітка застосовуються примусові заходи виховного характеру або заходи громадськоговпливу.

На жаль, 14 – 16-річні підлітки не завжди знають, що вони вже можуть бути притягнені до кримінальноївідповідальності.

Підстави і принципи кримінальної відповідальності визначаються кримінальним правом. Кримінальне право є системою юридичних норм, встановленою Верховною Радою України, які визначають не лише принципи і підстави кримінальної відповідальності, а й те, які суспільно небезпечні діяння є злочинами і які покарання можуть бути застосовані до осіб, котрі вчинять злочин. І серед дорослих, і серед дітей широко розповсюджена хибна думка, що закон за скоєний підлітком злочин ніяких серйозних заходів не передбачає, що неповнолітні користуються в цій сфері особливими привілеями і пільгами. Позиція кримінальної відповідальності інша.

Неповнолітні несуть кримінальну відповідальність на тих же правах, що й дорослі злочинці.

Гуманізм зовсім не означає потурання. Кримінальний кодекс України не надає пільги неповнолітнім. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх передбачені цим кодексом також.

Високий рівень дитячої злочинності у Японії. Поряд зі швидким кількісним зростанням звертає на себе особливу увагу й інша особливість дитячої злочин­ності. З кожним роком вона стає більш організова­ною і груповою, зростає число неповнолітніх реци­дивістів, виникають більш нові її небезпечні форми.

У найбільшому місті Токіо зареєстровано 569 юнацьких банд, які налічують у своєму складі близь­ко З0 тисяч підлітків.

Статті кодексу.

Хуліганство. Хуліганство, тобто навмисні дії, що грубо порушують громадський порядок. Карається позбавленням волі на строк від 6 місяців.

Злісне хуліганство. Дії, що визначаються цинізмом, зухвалістю, вчинені раніше судимою особою. Карається позбавленням волі на строк до 3 років.

Знищення і руйнування пам’яток культури (позбавлення волі на строк до 3 років).

 Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння (позбавлення волі на строк до 1 року).

Глум над могилою (позбавлення волі на строк до 3 років).

Придбання або збут майна за відома здобутого злочинним шляхом (позбавлення волі на строк до 2 років).

Угін автотранспортних засобів (позбавлення волі на строк до 1 року).

Самовільна зупинка поїзда без потреби (до 2 років позбавлення волі).

Незаконне носіння, зберігання, виготовлення і збут вогнестрільної чи холодної зброї, бойових припасів та вибухових речовин (позбавлення волі до 5 років).

Виготовлення, придбання, зберігання або збут отруйних і сильнодіючих речовин (позбавлення волі на строк до3 років).

Незаконне виготовлення, придбання, зберігання, пересилка або збут наркотичних речовин (позбавлення волі на строк до 10 років).

Посів або вирощування заборонених культур, що містять наркотичні речовини (позбавлення волі на строк до 5 років). Схилення до вживання наркотичних речовин (позбавлення волі на строк до 5 років).

Крадіжка – позбавлення волі на строк до 3 років. Грабіж – до 5 років позбавлення волі.

Крадіжка вчинена повторно чи за попереднім зговором групою осіб – до 7 років позбавлення волі, а грабіж за цих самих обставин – до 8 років позбавлення волі.

. Тепер перейдемо до реальних прикладів з життя. Давайте разом проаналізуємо наступні ситуації.

1-ша ситуація. З тих чи інших причин ви зустрічаєтесь з гуртом підлітків, які пропонують вам закурити або понюхати… Як ви вчините в цьому випадку?

2-га ситуація. Ваш товариш, що проживає з вами в одній кімнаті в гуртожитку задумав разом із своїми друзями пограбувати магазин. Які ваші дії?

3-тя ситуація. Прогулюючись ввечері по місту, ви помітили, що компанія молодиків гамселить чоловіка із сусіднього з вашим будинку. Що ви будете робити?

2. Кримінальна відповідальність підлітків

Як ви думаєте, чи  понесе підліток кримінальну відповідальність за виявлений скоєний ним злочин? Чи ви гадаєте, що його омине покарання через  неповноліття?

Більшість підлітків, скоюючи злочин,  думають, що вони не будуть покарані, бо вони ще не є повнолітніми. Але, відповідно до ст. 10 Кримінального Кодексу України (ККУ) кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років.

Особи, які вчинили злочин у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за вбивство, навмисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричинили пошкодження здоров’я, зґвалтування, крадіжку, розбій, злісне чи особливо злісне хуліганство, умисне знищення чи пошкодження державного, колективного майна чи індивідуального майна громадян, що спричинили тяжкі наслідки, а також за навмисні дії, які можуть викликати аварію поїзда.

Якщо суд установить, що виправлення особи, яка у віці до 18 років вчинила злочин без значної суспільної небезпеки, можливе без використання кримінальної відповідальності, він може застосувати до неї примусові засоби виховного характеру, що не є кримінальним покаранням:

а) передача винного під нагляд батьків чи осіб, які їх заступають;

б) передача винного під нагляд громадських організацій чи трудового колективу за їхньою згодою, а також окремих громадян за їхньою згодою;

в) направлення винного у спеціальний навчально-виховний чи лікувально-виховний заклад для дітей та підлітків. Як зазначалося вище, до осіб, котрі не досягли 18-річного віку, не може бути застосована смертна кара; строк позбавлення волі не може перевищувати 10 років.

Слід зазначити, що згідно з чинним законодавством (ст. 40 ККУ) вчинення злочину неповнолітнім є обставиною, що пом’якшує відповідальність.

  1. Рефлексія

1.Основний закон України.(Конституція)

2. Вищий законодавчий орган України. (Верховна Рада).

3. Вищий виконавчий орган України. (Кабінет Міністрів).

4. Розшифруйте абревіатуру СБУ (Служба Безпеки України).

5.Людина, яка у суді виступає захисником звинуваченого.(Адвокат).

6. Особа, яка була засуджена не один раз.(Рецидивіст).

7. Таємне викрадання індивідуального майна громадян.(Крадіжка).

8. Покарання за крадіжку. (Ст. 140 передбачає позбавлення волі на термін до 3 років або виправні роботи на термін до 2 років).

9.Відкрите викрадання індивідуального майна громадян. ( Грабіж).

10.Як карається особа, яка вчинила грабіж? (Ст. 141 передбачає позбавлення волі на термін до 5 років або виправні роботи на термін від 1 до 2 років ).

11. Де відбувають покарання особи віком до 15 років? ( У виправно-трудових колоніях).

  1.  Підсумок

Отже, хоча підлітки є особами неповнолітніми, законом передбачена кримінальна відповідальність за певні види злочинів, що здійснюють неповнолітні.

Дуже важкий час переживає наша країна. Невчасна виплата зарплати, безробіття приводять до того, що підлітки стають на шлях крадіжок у держави, у людей, особливо літніх. А в цей час земля заростає бур'янами. Попрацюйте на землі  вона вам віддячить.

Я вам бажаю, щоб ви були розумними, працьовитими, стриманими, добрими, робили лише добро. Дякую, що ви взяли активну участь у бесіді.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Баштовая Светлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трибушна Ганна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
6 лютого 2018
Переглядів
8396
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку