Виховна година "Дзвони Чорнобиля" (для учнів початкових класів)

Про матеріал

Чорнобиль... Про ці події повинні знати всі, навіть такі маленьки "чомучки", як учні початкових класів. Тому що формування екологічної культури відбувається інтенсивно саме в початкових класах. Доступна форма, інтонація, факти, дитяче уявлення формують переконання, що людина всього лише частинка природи, яку потрібно берегти та примножувати.

Перегляд файлу

 

Тема. Тривожні дзвони Чорнобиля. (Хвилини роздумів і пам’яті).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Баканьова Світлана Валеріївна,

вчитель початкових класів

Червонокостянтинівської ЗШ

І – ІІІ ступенів

Петрівської районної ради

Кіровоградської області

Мета. Дати дітям зрозуміти, що людське життя – тендітна річ, яку можна розбити, понівечити одним неправильним рухом.

  • Пояснити, що самі люди є винуватцями трагедій на землі.
  • Виховувати патріотичні почуття до людей, які ціною свого життя захищали нас від невидимої смерті.
  • Виховувати в маленьких серцях почуття подяки до героїчних вчинків простих людей.

Форма проведення. Повідомлення інформації (хвилини роздумів та пам’яті).

Контингент дітей. Учні 7 – 10 років.

Обладнання. Живі квіти, заставка «Тривожні дзвони Чорнобиля».

 

         Минуло 32 рокiв, а чорний день Чорнобильської трагедiї продовжує хвилювати людей: i тих, кого вiн зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Цей день не минув  безслiдно, вiн розплодив по свiту багато трагедiй; вiн буде завжди об'єднувати всiх одним спогадом, однiєю печаллю, однiєю надiєю.

         Уже давно вiддзвенiли чорнобильськi дзвони, а ми все ще пам'ятаємо тих, хто пiшов у вогонь, - вони увiйшли у стогiн i душу, болем зчорнену до дна:

           Рахунок буде 904. Всiх поiменно у незабуття.

     I буде суд, який поверне вiру,

    Та не поверне молодi життя.

    Хто квiтень наш отак пiдступно зрадив,

    Що стiльки горя, аж рида весна?

  I хто тепер такiй бiдi зарадить?!

  Щоб жив Днiпро i щоб жила Десна.

1-й ведучий:

         Чорнобиль. Це назва невеличкого районного центру, що знаходиться в 130 км від Києва. Заснований ще за часів Київської Русі, стародавній Чорнобиль дав свою гірку назву потужній атомній електростанції, будівництво якої було розпочато в 1971 році. В 1983 році вже працювало 4 енергоблоки цієї електростанції із запланованих шести.

2-й ведучий:

         Для України, для всіх, хто прямо чи побічно причетний до трагедії Чорнобиля та її наслідків, час ніби розділився на дві частини: до 26 квітня 1986 року і після нього. Цим частинам часу в народі вже дано назву – два кольори часу.

3-й ведучий:

         „З руїн реактора виривається стовп зловіщого вогню, палаючих шматків графіту. Стовп стрімко, як фантастична ракета, піднявся в небо, освітлюючи корпуси атомної, річку з верболозами.

         Вогняний стовп завмирає на висоті 1.5 км.

         На вершині його утворилась світла куля, яка начебто засмоктує в себе цей примарний стовбур, всередині якого щось рухається, згорається, випростовується, але сам він стоїть над нічною землею, як ялинкова іграшка блідо вишневого кривавого кольору. Ніч безвітряна і стовп стоїть між небом та землею, наче вагається, куди ж йому пустити свій корінь”.

4-й ведучий:

         Коли молоді пожежники, котрі першими вийшли на лінію вогню, отримавши смертельну дозу радіації були ще живими, журналісти запитували у них: „У вас була можливість повернутися? Ви могли відступити?”

         Так, у даній ситуації вони могли тимчасово відійти до підходу підкріплення. Та про це ніхто з пожежників навіть і не подумав, тому що вони – воїни, бійці з пожежею, вони ступили в смертельну радіацію не за наказом командира, а за велінням совісті.

1-й ведучий:

         Доля нашої днини після Чорнобильської катастрофи сумна і нелегка, але все дається в порівнянні. Щастя нашої днини в тому, що ми живемо, що ті, що могли ніколи не народяться після 1986 року народились, живуть і вчаться творити прекрасне.

2-й ведучий:

         Наслідки вибуху четвертого реактора Чорнобильської атомної сколихнули весь світ. В результаті аварії стався величезний викид радіоактивних ізотопів з активної зони реактора, які радіоактивною хмарою перенеслись на великі відстані.

1-й ведучий:

         Йод – 131, цезій – 134, 137, стронцій – 90, плутоній – 239, плутоній – 240. Весь цей радіоактивний дощ розлетівся і висіявся на територіях України, Білорусії, Росії. Радіоактивного забруднення зазнало майже 50 відсотків території України. В життя мільйонів людей увійшли слова радіація, зона, ліквідатор, відселення.

         А на квітучий українській землі з’явились пусті міста і села, мертвий ліс, в який не можна ходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря, яким дихаємо, стало ворогом.

2-й ведучий:

          У цьому році ми, як уже говорилося, відзначаємо річницю тих страшних чорнобильських подій. Але це не свято. Це зовсім інша річниця, яка не терпить фальші, показухи, надуманості. 26 квітня - це день, коли кожна людина повинна поставити перед собою такі питання: Хто я? Для чого я живу на світі? Як живу? Як дію? Чим можу допомогти іншій людині, яка потребує моєї допомоги? Адже сама природа зробила нам застереження: люди, не будьте байдужими, жорстокими, безпечними, пам'ятайте, що доля планети, доля всього людства, наше з вами майбутнє у ваших руках.

         Подумай над цим.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самусь Надія
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
12339
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку