Виховна година "Фізичні наслідки раннього статевого житт"

Про матеріал

На сьогодні, проблема раннього статевого життя молоді є дуже актуальною проблемою всього суспільства. Що призводить до зниження народжуваності здорових дітей та підвищення смертності в ранньому віці від різних венеричних захворювань. Тому, представлеий матеріал доречно використовувати у старшій школі.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Коледж Подільського державного аграрно-технічного університету

 

 

 

Виховна година

«Фізичні наслідки раннього статевого життя»

 

Куратор: Мацарська В.Б.

 

 

 

2018

 

Мета: обговорити зі студентами фізичні наслідки раннього статевого життя, допомогти реально оцінити їх небезпеку, виховати дбайливе ставлення до власного здоров'я.

 

Структура заходу

Вступне слово куратора.

Про це говорити вголос начебто неприйнято… хоча в усіх на вустах… Перш за все тому, що багато хто з нас ніколи не чув, щоб дані аспекти статевих зв’язків коли-небудь обговорювалися. Наші батьки не бесідували з нами про це. Засоби масової інформації не ведуть мову про дані аспекти. Коли все зводиться до того, щоб пояснити своїм дітям чи учням, якої шкоди може завдати вступ у статеві зв’язки, дорослі просто не можуть знайти слів або звертаються до узагальнених фраз: «ти ще малий», «ти ще не підріс».

Коли ми говоримо про секс, то все може бути не таким, як нам здається. Коли дівчата гублять цноту? Коли хлопці стають чоловіками? І що з того виходить? – про це ми поведемо мову.

Проблема раннього дошлюбного статевого життя досить складна, і на сьогодні у нас не існує шляхів її розв’язання. Тому ви мусите вирішувати її самі – на свій страх і ризик. Якщо ви вже живете статевим життям або тільки хочете розпочати інтимні стосунки, повинні чітко зважити всі «за» і «проти». Те, що сприймається очевидним під час перегляду телевізора, читання журналу, слухання розповідей друзів про те, що заняття сексом приносить лише задоволення – це Правда. Існує багато речей, пов’язаних зі статевими стосунками, які в реальному світі зовсім не такі, якими видаються.

У США по телевізору часто показують передачі, присвячені сексуальним стосункам між підлітками. Сценарій таких передач завжди однаковий: молоду героїню, яка вчиться в середній школі, умовляє до статевих стосунків її красивий, атлетичної статури хлопець. Вона не хоче втрачати його, тому збентежена і вже готова здатися. Але вона говорить із “досвідченим дорослим”, який переконує її, що ніхто не повинен тиснути на неї в тому, до чого вона “не готова”. Дія закінчується: вона говорить хлопцю, що поки що “не готова”, він відповідає їй, що все розуміє – такий щасливий кінець!

Як їй сказати, що вона “не готова”? Що таке стати “готовою”? Що повинно раптово змінитися, щоб зробити її “готовою” до початку статевих стосунків? Як ми можемо дізнатися, що “готові”?

Одного разу “сексолог” під час телепередачі описала цю “готовність” так: “Відчуття, подібне тому, яке примушує вас упірнути з вежі в басейн, а не спуститися вниз сходами.” Я не думаю, що багатьом молодим людям була б корисна така консультація. Проблема в тому, що коли ви наважуєтеся пірнути з висоти, вам необхідно зважати ще на дещо, окрім вашого бажання пірнути. Ви повинні бачити, що робите: чи є це безпечним або таїть в собі загрозу? Чи є вода в басейні? Чи достатньо він глибокий? Що могло б трапитися, якщо що-небудь піде неправильно? Ви можете відчувати себе “готовим” упірнути, оскільки вам цього “хочеться”, але якщо водоймище порожнє або мілководне, ви просто скрутите шию!

Відчуття “готовності” не може бути єдиним критерієм дійсного стану “бути готовим”. Почуття приходять і йдуть. Вони змінюються, особливо, коли ви молоді. Вони виникатимуть і надалі. Коли ми ухвалюємо рішення відносно чого-небудь, такого важливого, як початок статевих стосунків, ми не можемо використовувати наші відчуття як єдине керівництво до дії. Ми зобов’язані передбачати наслідки того, що робимо.

Давайте поговоримо про деякі з небезпек.

  •         Якими можуть бути наслідки раннього статевого життя? (Фізичні, психологічні).
  •         Якими є фізичні наслідки раннього статевого життя?

Учні називають, вихователь записує на дошці.

  1.        Венеричні хвороби
  •         Що таке венеричні захворювання? Які ви знаєте венеричні захворювання?

Найнебезпечнішими є ВІЛ/СНІД, сифіліс, гонорея. Якщо їх не лікувати, то ці хвороби можуть призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Деякі венеричні хвороби, якщо їх не лікувати, можуть призвести до смерті.

У вас може скластися враження, що я вас залякую. Мені б хотілося, щоб ви могли прийняти обдумане й виважене рішення. Багато людей не сприйняли серйозно ці небезпеки і зараз страждають від жахливих наслідків.

  •         Як уникнути венеричних захворювань? (Зачекати зі статевими стосунками до шлюбу.)
  1.        ВІЛ/СНІД
  •         Що ви знаєте про ВІЛ і СНІД?

ВІЛ означає «вірус імунодефіциту людини». СНІД означає «синдром набутого імунодефіциту».

  •         Якими шляхами передається вірус СНІДу?
  •        Через виділення під час статевого акту. Це смертельна хвороба, яка непомітно поширюється і передається в основному людьми, які не обмежуються статевими стосунками з одним партнером.
  •        Використання наркоманами нестерильних голок.
  •        Через кров, материнське молоко, сперму.
  •         Який найбільш поширений шлях передачі ВІЛ?

(Статеві контакти, внутрішньовенне введення наркотиків, від матері до плоду).

  •         Чи може презерватив захистити людину від інфікування ВІЛ на 100%?

Виробники презервативів говорять, що максимальна надійність їхньої продукції 97 – 99%. Вони за допомогою електроніки тестують та контролюють розмір пористості. Цю пористість ви не зможете побачити на власні очі, тому що вона мікроскопічна.

Щоб ви зрозуміли, наскільки малі чоловічі сперматозоїди, наведемо простий приклад: у кришечці від «Соkа-Соlа» їх вміщається 800 мільйонів!
А вірус ВІЛ у 450 разів менший за сперматозоїд. Якісні презервативи не повинні пропускати сперматозоїди і вірус. Такі презервативи продаються в аптеках, і на їх упаковці повинен стояти знак якості. Багато із дешевих презервативів, які продаються в різних кіосках, не якісні, у них ніхто не може гарантувати розмір пор та якість матеріалу. Але головна небезпека в тому, що на практиці презерватив може лопнути чи знятися. На деяких презервативах виробники вказують: «Зберігати в сухому, прохолодному місці». А хто з вас носить холодильник із собою? Отже, він може бути просто зіпсованим чи пошкодженим.
Ось один із багатьох цікавих тестів практичної ефективності презервативів, проведений в Англії: 1000 подружніх пар зобов’язали протягом року при кожному статевому акті використовувати презерватив. Наприкінці року 150 жінок були вагітні.
У 1995 році в США відбулася велика міжнародна конференція, у якій взяли участь більше ніж 3000 сексологів. Вони зібралися, щоб обговорити проблему СНІДу. На питання анкети: «Чи мали б ви статеві стосунки із ВІЛ-інфікованою людиною, використовуючи найякісніші презервативи?» – усі вони відповіли: «Ні!».

Самі лікарі не довіряють презервативам.
Медична література говорить: «Використовуйте презервативи, щоб зробити секс безпечнішим», а ми чуємо: «Секс із презервативом безпечний». Ви бачите різницю?

Чим більше статевих партнерів людина має, тим більше виростає ризик, і презерватив не врятує, бо може порватися чи підвести з іншої причини. Це питання часу.
Рекомендація ВОЗ (у Міжнародний день боротьби зі СНІДом 1992 року): «Максимально надійним способом захисту від зараження ВІЛ статевим шляхом є сексуальне утримання та вірність неінфікованих партнерів один одному».

Сьогодні у світі збільшується кількість молодих людей, які з різних причин вирішують почекати із сексом до шлюбу.

50% людей вмирає протягом 10 років після інфікування ВІЛ. Сучасні ліки можуть лише продовжити їхнє життя, але не можуть знищити вірус ВІЛ чи зупинити його.
За статистикою, в Україні кожен 100-й є ВІЛ-інфікованим. Відомі випадки, коли дівчата, які спали зі своїм хлопцем лише один єдиний раз, відразу ж інфікувалися ВІЛ.

  •         У чому полягає підступність цієї хвороби?

(Людина, будучи зараженою, багато років про це може не здогадуватися і передавати вірус іншим.)

  •         Як можна уникнути ВІЛ/СНІДу?

(Найкращий спосіб – це зачекати із ранніми статевими стосунками.)

  1.        Небажана вагітність
  •         Чи впливає алкоголь на нашу сексуальну поведінку?
  •         Якими бувають дівчата та юнаки, коли вони напиваються?

(Поступливими. І перші, і другі цим користуються.)

  •         Чи впливають на нас друзі, товариші, знайомі?

Хочу розповісти історію однієї дівчини, яку звати Катя. Вона вирішила, що буде берегти себе цнотливою і чистою до шлюбу зі своїм єдиним коханим чоловіком. Але в класі її не зрозуміли. Дівчата постійно сміялися з неї і казали: «Ти монашка, дикунка!». Хлопці жартували: «Катька, ну ти зовсім, насолоджуйся, поки молода!», – і робили на її адресу різні натяки. Якось, коли однокласники почали знову діставати її, вона повернулася і спокійно сказала: «Послухайте, у будь-який момент, коли я захочу, у будь-який день, місяць чи рік я зможу віддати свою цнотливість і стати такою ж, як і ви, але ви вже ніколи не зможете стати такими, як я!».
Секс – це щось дуже красиве і дорогоцінне. Секс не є метою. Він є засобом, за допомогою якого чоловік та дружина можуть виразити своє кохання і справжню відданість один одному, щоб зміцнювати стосунки протягом усього життя. Мати секс – це значить віддатися іншій людині повністю, так, як нікому іншому. Такі стосунки називаються шлюбом.

  •         Хлопці, скажіть відверто: якби перед вами стояли дві однаково гарненькі дівчини, але одна була б цнотливою, а друга – зі значним сексуальним досвідом, і в неї до вас було сім партнерів, яку б ви взяли собі за дружину?

Жінка бажає чоловіка, для якого вона буде останньою. Чоловік бажає жінку, для якої він буде першим.

Останнім часом став популярним так званий шлюб «на пробу». У 1966 році в Англії перед весіллям жили разом лише 3% пар. Інші зберігали дошлюбну чистоту. У 1988 році вже було 48%. Очікувалося, що шлюби, де були «попередні тренування», будуть міцніші. Але виявилося зовсім навпаки. Згідно зі статистикою, 70% розлучених жінок жили статевим життям зі своїм чоловіком ще до весілля.
Жінка не схожа на чоловіка, як і чоловік не схожий на жінку. По-справжньому і до найменших подробиць люди пізнають одне одного лише в шлюбі, і це пізнання триває все життя. Інтимний зв’язок «на пробу» не покаже, наскільки міцне ваше кохання. Статевий зв’язок поза шлюбом відрізняється від того, що мають чоловік та дружина. Плавати не навчишся у ванні. Для цього потрібна достатня кількість води. Лише шлюб є тим озером справжнього кохання. Навіть якщо випробування сексом пройдуть успішно, це ще не гарантує щасливого шлюбу.

  •         На який життєвий вибір штовхає позашлюбна вагітність?

(Вибір – іти на аборт чи ні. Більшість релігій, включаючи християнство, вважають аборт одним із вбивств. Багато дівчат сподіваються, що батько дитини одружиться з ними, і проблема сама по собі вирішиться. Але ймовірність, що він одружиться, дуже низька. А ще нижчою є ймовірність того, що шлюб, причиною якого стала вагітність, протримається довше, ніж декілька років. Підліткова вагітність може зруйнувати майбутні плани.)

  •         Чи є якийсь спосіб уникнути небезпечних хвороб та небажаної вагітності?

(Найкращим способом уникнути усіх цих хвороб є утриматися від дошлюбних статевих стосунків. Можна використовувати засоби контрацепції, але вони лише знижують шанси завагітніти. І жоден засіб не гарантує захисту від венеричних хвороб. У книжках і фільмах секс до шлюбу – це щось веселе та романтичне. Але, на жаль, є інший бік медалі.

Ви вірите в те, що ніяких негативних наслідків не існує. Якщо ви безвідповідально будете ставитись до власного життя, то потім будете шкодувати. Ви можете проігнорувати все сказане мною і сказати: «Зі мною цього не станеться». А таке ставлення збільшить ризик виникнення венеричних захворювань.)

  •         Чи гарантує шлюб захист від венеричних хвороб і небажаної вагітності?
  •         У чому полягає різниця між статевими стосунками до шлюбу і після?

(Вагітність безпечніша. Батьки раді вагітності та появі дитини.

Нижча ймовірність появи венеричних захворювань. Хворі венеричними захворюваннями теж одружуються. І не всі одружені дотримуються вірності чоловікові та дружині. Але венеричні хвороби виникають внаслідок нерозбірливості. Хороший шлюб знижує ризик виникнення венеричних захворювань. А шлюб двох людей, які не мали стосунків до одруження, є гарантією не захворіти.)

Якщо у вас не було сексуальних стосунків, то рішення, яке ви можете прийняти – це залишитися незайманим до одруження. Перш ніж вступати в інтимний зв’язок, намагайтеся ближче познайомитися з людиною, зрозуміти стиль її життя і поведінки. Пам’ятайте про власну гігієну.

Якщо у вас уже були сексуальні стосунки, то краще їх припинити. Не варто ставити під загрозу своє здоров’я та здоров’я своєї коханої людини.

  •         Чи формують засоби масової інформації ваші погляди про те, коли можна починати статеве життя?

85% всього сексу по телебаченню та в кіно пов’язано із короткочасними стосунками поза шлюбом. Ця тема завжди цікава глядачу, і тому фільми мають високі рейтинги. Спекулюючи нашими почуттями, заробляють великі гроші.

  •         Як засоби масової інформації та культура впливають на ваше ставлення до сексу?

Обговорення правдивості тверджень

  1.        У деяких економічно розвинених країнах за рік підлітки бачать на екрані до 1000 сцен сексуального характеру. (Факт)

(Насправді в Сполучених Штатах Америки підлітки бачать до 14000 таких сцен щороку.)

  1.        Більшість телевізійних фільмів відображають точну реальність.(Вигадка)

(Телебачення є розвагою. Чи можна розв’язати серйозну проблему лише за годину?)

  1.        Повторюваний показ картинок еротичного змісту не має ніякого впливу на людину. (Вигадка)

(Повторюваний показ картинок еротичного змісту впливає на людину. Це підсвідомо впливає на наш вибір.)

Вашій увазі хочу запропонувати ось таку історію…

Чи легко залишитись у 16 років із немовлям на руках?

Мар’яна, 17 років: «Із Тарасом мене познайомила подруга. Ми зустрічались півроку до того, коли він запропонував не обмежуватись поцілунками і обіймами. Я, боячись його втратити, погодилась. «Це» сталося у день народження Тараса. Він був зі мною дуже ніжним і терплячим. Я зрозуміла, що мають на увазі дівчата, кажучи, що коханий має бути досвідченим. Через кілька тижнів після нашого «першого разу» я зловила себе на думці, що у мене затримка. Результат аналізу змусив мене тихо проплакати у подушку цілу ніч: я завагітніла, і сталося це якраз того «першого разу». Але ж ніхто із подруг не казав мені, що можна завагітніти відразу. Я повідомила Тараса про свою вагітність. Було б неправдою сказати, що він зрадів – це було для нього такою ж несподіванкою, як і для мене. Хоча мій коханий був студентом і майже цілком залежав від батьків, усе ж пообіцяв мені свою підтримку і допомогу. А тим часом його батьки наполягли, щоб він перевівся в університет в іншому місці. Єдине, що Тарас спромігся сказати мені на прощання, було «Пробач…». Моя мама виховувала мене сама, тому довго картала мене за легковажність, а себе за те, що десь мене недогледіла. Я залишилась із крихітною донечкою на руках. Про вступ до ВУЗу не було й мови – я ледь закінчила школу. Грошей у нас ледь вистачає навіть на найнеобхідніше – дитяче харчування, «памперси». Моя мама працює продавцем на ринку, за день вона приносить п’ять – десять гривень. Те це ж копійки, коли у тебе на руках крикливе немовля, яке хоче їсти і яке взимку треба ще й тепло одягнути. Якби я знала раніше, чим усе закінчиться, я б ніколи не спокусилася на «плоди» незрілого кохання…».

От така невигадана історія, та щира думка юної дівчини вкотре доводить, що набагато простіше відмовитись від раннього сексуального життя, ніж потім довго жаліти себе і свою загублену юність. Діти – велике щастя, але тільки тоді, коли вони насправді бажані й народжуються у повноцінній сімї, де є мама і тато, де немає страху перед невизначеним майбутнім.

Заключне слово вихователя. І на завершення: усі психологи в один голос кричать, що ранні шлюби не бувають довговічними. 10 років – абсолютний максимум для людей, які поставили штампи в паспортах до 20 років. “Гра в дорослих” часто закінчується сумно: сварки, бійки, образи, розлучення. Гіркий досвід сімейного життя може перенестися на все майбутнє: дівчина, примірявши роль приниженої та ненависної, може почуватися так ще довго, а хлопець, “винний в усьому”, почне ненавидіти усю прекрасну половину людства.
Знаєте, бути дорослим – не означає спати разом. Бути дорослим – це нести відповідальність за свої вчинки, жити майбутнім, уміти встояти перед миттєвими спокусами. Запам’ятайте: ранній секс – не виправдання найпристраснішому коханню.

doc
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
2132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку