Виховна година "ГМО - що це?"

Про матеріал

Зараз спостерігається масове маркування “Без ГМО” всіх продуктових і промислових товарів. Це дуже дивує споживачів й викликає недовіру, адже які ГМО можуть бути в питній воді? Це не рекламних хід чи примхи виробників, а вимоги Державних стандартів та закону про маркування. Виховна година допоможе учням визначити, що таке ГМО і де вони містяться.

Перегляд файлу

Шепетівський міжшкільний навчально-виробничий комбінат

Хмельницької області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему:

 

 

ГМО – що це?

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Шевчук Ольга Дмитрівна,

вчитель технологій Шепетівського МНВК

 

 

2018 рік


Мета: розширювати знання учнів про ГМО; провести дискусію на дану тему, акцентуючи увагу на зв’язок між здоров’ям і харчуванням; виховувати культуру здоров’я, необхідність збереження як власного здоров’я, так і навколишнього середовища.

Обладнання:  мультимедійний проектор, книжки та журнали на подану тему; корзини із продуктами харчування (чіпси, сухарики, майонез, кетчуп, жувальна гумка, кока-кола…).

 

І. Вступ.

Що таке ГМО? Чи у всіх продуктах харчування вони можуть бути? Наскільки вони шкідливі і яким чином їх синтезують? - всі ці питання залишаються відкритими. І перед тим як уважно досліджувати упаковку продукту на маркування “без ГМО”, варто знайти відповіді на ці питання.

II. Основна частина.

Генно модифіковані організми (ГМО) - це організми в ДНК яких втрутились, тобто додали геном іншого організму. В цьому випадку продукт має змінену структуру генів. Свого часу імпортери помідорів мали проблеми з його перевезенням, адже овочі втрачали свій привабливий вигляд, особливо шкірка. Щоб виправити ситуацію генна інженерія запропонувала цікаве рішення — пересадити у ДНК помідорів ген... черепахи. Результатом такого “поєднання” став помідор, шкірка якого була твердіша і менше зазнавала пошкоджень. Це яскравий приклад того, для чого модифікують ті чи інші продукти — в першу чергу, щоб отримати економічний зиск.

ГМО не варто плутати з селекцією. Прищепити гілку груші до яблуні чи вивести новий сорт слив — це не генна інженерія, а результат тривалої і кропіткої праці біологів.

Pic01.jpg

Вплив ГМО на організм людини

Досі ведуться дослідження щодо шкідливого впливу генно модифікованих продуктів. Найбільший ризик у тому, що наука не має чіткої відповіді щодо впливу ГМО на організм людини. Ми є першим поколінням, яке споживає генно модифіковані продукти і для того, щоб вивчити їх вплив, має змінитися кілька поколінь. Результат дії “змінених” продуктів на ДНК людини ми зможемо осягнути, коли подорослішають онуки теперішнього молодого покоління.

Досліди про вплив ГМО проводять на тваринах, зокрема щурах.

 

ГМО у справжньому молоці та молочних продуктах бути не може!

Якщо проблема щодо впливу ГМО на людину досі не визначена, то про його наявність чи відсутність у певних продуктах можна говорити цілком аргументовано. Лише з генно модифікованих продуктів можна отримати такі ж.

Наприклад, якщо висадити у ґрунт навесні генно модифіковану картоплю, то отримаємо врожай модифікованої картоплі. Те саме можна говорити про будь-які фрукти та овочі. Але натуральне цільне молоко ГМО містити не може. Адже, звідки тоді взятися молоку з ГМО? З генно модифікованої корови? Таких тварин наразі ні у світі, ні в Україні нема.

Державні стандарти

Зараз спостерігається масове маркування “Без ГМО” всіх продуктових і промислових товарів. Це дуже дивує споживачів й викликає недовіру, адже які ГМО можуть бути в питній воді? Це не рекламних хід чи примхи виробників, а вимоги Державних стандартів та закону про маркування. Тож уважно читайте етикетки і піклуйтесь про своє здоров’я.

 

У яких продуктах міститься ГМО?

Зараз існують картопля , яку не їсть колорадський жук ; стійка до посухи пшениця , в яку імплантований ген скорпіона, помідори з генами морської камбали, що дозволяє вирощувати їх в північних областях; полуниця з генами бактерій — для тривалого зберігання і т.д.

Найкращі вирощувані в світі ГМ- рослини:

— Соя (і її похідні містять ГМО)

— Кукурудза,

— Ріпак,

— Картопля (а значить і чіпси, сухе пюре також містять ГМО),

— Томати,

— Кабачки,

— Диня,

— Папайя,

— Рис,

— Цукровий буряк,

— Пшениця,

— Цикорій,

— Льон і бавовна.

А ось гречка модифікуванню не піддається, її можна їсти без ризику отримати порцію ГМО.

Запам’ятайте назви деяких фірм, які, за даними державного реєстру , активно використовують у своїй продукції ГМО:

Kelloggs ( Келлогс ) — виробляє готові сніданки, в тому числі кукурудзяні пластівці;

Nestle ( Нестле ) — виробляє шоколад, кава, кавові напої, дитяче харчування;

Heinz Foods ( Хайенц Фудс ) — виробляє кетчупи, соуси;

Hersheys ( Хершіс ) — виробляє шоколад, безалкогольні напої;

Coca -Cola (Кока — Кола) — Кока -Кола, Спрайт, Фанта;

McDonalds ( Макдональдс ) — мережа « ресторанів» швидкого харчування;

Danon ( Данон ) — виробляє йогурти, кефір, сир, дитяче харчування;

Similac ( Сімілак ) — виробляє дитяче харчування;

Cadbury ( Кедбері ) — виробляє шоколад, какао;

Mars (Марс ) — виробляє шоколад Марс, Снікерс, Твікс;

PepsiCo ( Пепсі- Кола) — Пепсі, Миринда, Севен- Ап.

 

 

ГМО в магазинних продуктах харчування

Найбільше ГМО виявлено в ковбасних виробах ( до 85%), а знайти сосиски або ковбаску без трансгенів — це практично диво. Особливо щільно насичені генно- модифікованою соєю варені ковбаси і сардельки — сосиски, пельмені, чебуреки, млинчики.

Популярні пельмені «Левада» і «Три ведмеді», та й більшість виробників ковбасних виробів викриті у використанні ГМО. На другому місці за вмістом ГМО розташувалося дитяче харчування. 70 % всього дитячого харчування на Україні містить ГМ компоненти. Причому дізнатися, що в баночці з смачним пюре міститься трансген практично нереально , адже на етикетці про це не пишуть. Серед виробників, які не гребують використанням ГМ компонентів Нестле і Данон, Similac. Третя позиція у кондитерської та хлібобулочної продукції . ГМ сою щедро додають у печиво і шоколад, борошно, цукерки та морозиво, газовану воду.

Ідентифікувати такі добавки для звичайної людини неможливо. Правда, хліб, який довго не черствіє — стовідсотково містить трансгени. Серед компаній, викритих Грінпісом у використанні ГМО, знамениті Марс і Снікерс, Кедбері, Кока -Кола, Пепсі. З вітчизняних компаній добровільне тестування пройшла кондитерська компанія «Конті», і тільки на її продукції зеленіє значек «Не містить ГМО».

 

ГМО в харчових добавках Е

Часто ГМО можуть ховатися за індексами E. Однак це не означає, що всі добавки Е містять ГМО або є трансгенними.

Просто необхідно знати, в яких саме E можуть у принципі міститися ГМО або їх похідні. Це, перш за все, соєвий лецитин або лецитин E 322: зв’язує воду і жири разом і використовується, як жирової елемент в молочних сумішах, печивах, шоколаді, рибофлавін (B2 ) інакше відомий як E 101 і E 101A, може бути проведений з ГМ — мікроорганізмів. Він додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування та продукти для схуднення. Карамель ( E 150 ) і ксантан ( E 415 ) також можуть бути зроблені з ГМ — зерна.

Інші добавки, в яких можуть міститися ГМ- компоненти : E 153 , E 160d , E 161c , E 308-9 , Е — 471 , E 472a , E 473 , E 475 , E 476b , E 477 , E479a , E 570 , E 572 , E 573 , E 620 , E 621 , E 622 , E 633 , E 624 , E 625 , E951 .

 

ІІІ. Заключна частина.

Підведення підсумків виховної години:

   Швидше за все у продуктах є ГМО, якщо:

 

Фрукти та овочі тривалий час не псуються та не змінюють зовнішній вигляд.

В складі є рослинні жири, пальмова олія, крохмаль, загущувачі, стабілізатори чи замінники молочних жирів.

На упаковці немає позначки
“без ГМО”, яка є обов’язковою вимогою Державних стандартів України.

Запам’ятайте!

     при покупці товару завжди потрібно звертати увагу на етикетки, де міститься інформація про продукт, а саме маркування, харчові добавки тощо;

     ГМО – не є притаманні для нашого організму, старатись їх не споживати.

 

  

 

 

 

 

 

doc
Додано
16 листопада 2018
Переглядів
1016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку