Виховна година "Літературно-туристичний квест "Стежками рідного краю"

Про матеріал

Саме Харківщина стала батьківщиною багатьох митців, які посідають визначне місце в літературному житті України. Вулицями міста та стежками ланів і лісів Харківщини ходили Григорій Сковорода і Квітка-Основ'яненко, Євген Гребінка і Петро Гулак-Артемовський, Борис Грінченко і Павло Грабовський, Микола Хвильовий і Олександр Довженко, Олесь Гончар і Павло Тичина. Славу літературного Харкова примножували своїм полум'яним словом Іван Вигран та Іван Багмур, Роберт Третьяков і Ігор Муратов, Петро Панч і Леонід Первомайський.

Перегляд файлу

Літературно-туристичний квест

«Стежками рідного краю»

Сценарій

СЛ. 1

   Біблотекар-координатор:

Вітаю учасників літературно-туристичного квесту «Стежками рідного краю». На вас чекає  подорож-змагання, під час якої команди вирушать на пошуки «скарбу». Для цього було утворено  2 команди: «Сині волошки» учні 6 класу та «Жовті чорнобривці» учні 7 класу, квестери команд учениці 10 класу Птуха Анастасія та Буднік Анна. Ви, певно, не раз мандрували стежками рідного краю з родиною чи друзями. Але сьогодні у вас буде особлива мандрівка, під час якої ви пройдете випробування начитаності, ерудованості, витривалості та вміння грати у команді.

Для того щоб квест проходив у зазначеному порядку, було обрано координаторів – практичний психолог Бикова Світлана Вадимівна, учителі англійської мови Андрієнко Олена Андріївна та Євсюкова Юлія Володимирівна. Було окреслено наступні правила

СЛ. 2

 Правила квесту

1. Усі учасники квесту діляться на команди. Кожну супроводжує координатор.

2. Квестери повинні дотримуватись правил гри.

3.Для того, щоб команда стала переможцем, усім її членам потрібно першими пройти усі  «зупинки», виконати завдання якомога швидше та дістатися фінішу.

4. Завдання від координатора квесту команда отримає лише тоді, коли усі її члени будуть присутні на пункті! Тому не відставай і допомагай іншим!

5.  Якщо команда не має відповіді або відповідає неправильно, є можливість «купити» підказку, виконавши творче завдання, наприклад, розказати улюблений вірш (кожним учасником).

6.  Дозволяється користуватися допомогою координатора, але тоді команда втрачає 2 бали.

7.  За кожне виконане завдання команди отримують від 5 до 10 балів у залежності від складності та «ціни» запитання. Координатор фіксуватиме командний залік.

8.  Кожний гравець має змогу заробляти індивідуальні бали.

 

Зрозуміло? Тоді оголошуємо старт квесту. Бажаємо успіху!    

 

  СЛ. 3

Перша зупинка «Моє місто Барвінкове.

       Тож зануримось у історичну давнину.

Місто Барвінкове знаходиться на березі річки Сухий Торець в місці впадання в неї річки Лукноваха (права притока), вище за течією на відстані 3 км розташоване село Архангелівка, нижче за течією на відстані 1 км розташоване село Веселе, за 2 км — село Нікополь. Через місто проходять автомобільні дороги і залізниця, станція Барвінкове. Місто в плані являє собою покладену набік літеру «Н». Розділене річкою навпіл, воно складається з двох частин — адміністративно-торгової північної і промислово-транспортної південної, які з'єднуються двома мостами через річку. Але загальна забудова міста хаотична через природні та історичні обставини. В долині річки будівництво велося на сухих ділянках навколо осель перших поселенців; на узвишшях — над ярами. Слобода Барвінкова Стінка була заснована 1651-53 козаками на чолі з отаманом Іваном Барвінком. Підтвердження цього суфікс присвійності -ове.  Барвінкове виникло завдяки великої хвилі переселення з Правобережної України до Лівобережної. Причиною цього була війна за незалежність під проводом Богдана Хмельницького. Козак Барвінок прийшов із ватагою та родинами з Запорізької Січі, з метою заселення вільних земель. На початку свого існування Барвінкове було зимівником, отримавши статус слободи у 18 столітті. На Чумацькій горі козаки розташували дерев'яну фортецю, з якої оглядалися всі підходи до міста.

         Існує альтернативна версія походження назви поселення. За переказами, поблизу садиб перших поселенців Шпака і Незолі була розташована балка, у якій росло багато барвінку. Так і виникла назва поселення — Барвінкова Балка, Барвінкова Стінка (стінка — схил), Барвінкове. У часи Нової Січі Барвінкова Стінка — адміністративний центр Барвіностінківської паланки. Слобода Барвінкова Стінка отримала статус військового поселення і до 1924 року замість вулиць мала сотенне розселення, яких було 12, входила до складу Ізюмського гусарського (драгунського) полку. Барвінківці-козаки відзначились під час Російсько-турецької війни 1877—1878 років. На честь їхнього подвигу був збудований 1884 року храм Успіння Пресвятої Богородиці — пам'ятник визволителям. Барвінкове перетворюється в торгове волосне містечко. Детальніше про історію рідного краю ви довідаєтесь з матеріалів, представлених у краєзнавчому куточку бібліотеки.

 

 Бібліотекар: Наше місто є невідємною частиною Харківської області та держави Україна. Тому запитання вікторини висвітлять вашу обізнаність правових знань. У команд буде можливість отримати 5 балів. Тож, будьте уважні.

Для команд проводиться вікторина:

Запитання для команди «Сині волошки» 1.  Постановою Верховної Ради України було прийнято і затверджено Акт проголошення незалежності України. Назвіть дату цієї події.   (24.08.1991 р.)

 

Запитання для команди «Жовті чорнобривці» 2.  Що є основним законом нашої держави? (Конституція)

Запитання для команди «Сині волошки» 3.  Назвіть державні символи України. (Герб, прапор, гімн)

Запитання для команди  «Жовті чорнобривці» 4.  Що означають блакитний і жовтий кольори на прапорі?

(Жовтий – колір пшеничної ниви,  блакитний – колір чистого, мирного неба і води)

Запитання для команди «Сині волошки» 5.  Які ви знаєте державні свята.

Новий рік; r169382Різдво Христово; Першотравневе свято праці; День Перемоги; День Конституції, День захисника України; Пасха, Трійця,

Запитання для команди «Жовті чорнобривці» 6. Які ви знаєте народні символи України?

(Барвінок – символ вічності. Рушник – оберіг дому. Верба – символ краси. Калина – символ краси, кохання, щастя).

Так, і саме рушник стане дороговказом до наступного завдання, яке уміщено у конвертах кольору команд. Тому представники команд рушайте до місцезнаходження рушника та знайдіть зазначені конверти.

СЛ. 4  

Конверти знайдені. Наразі наступне командне завдання – у цих  конвертах пазли районів нашої області, з яких ви складете карту Харківської області. За це завдання команди можуть отримати 7 балів

Координатор:    починайте.

 

СЛ. 5

Наступне завдання   Кросворд «Моя Батьківщина» за яке команди можуть вибороти 5 балів.

С .1. Як називається герб нашої держави? (Тризуб).

Ж .2. Які гори України ви знаєте? (Карпати).

С .3. Як називається найбільша річка України? (Дніпро).

Ж .4. Який птах є символом України? (Лелека).

С .5. Столиця України? (Київ).

Ж .6. Кущ-символ України? (Калина).

С . 7. Збірка віршів Т. Шевченка? (Кобзар).

 

 

Т

Р

И

З

У

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

А

Р

П

А

Т

И

 

Д

Н

І

П

Р

О

 

 

 

 

 

Л

Е

Л

Е

К

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

И

Ї

В

 

 

 

 

 

 

К

А

Л

И

Н

А

 

 

 

 

 

 

К

О

Б

З

А

Р

 

 

 

 

 

 

Квестери допомагають командам. Координатор заповнює таблицю командного заліку.

 

 

СЛ. 6

 

Координатор:   І ось саме кущ калини – є паролем пошуку наступного завдання. Знайдіть у кущах калини конверти із завданнями. Продовжуємо рух по маршруту. Кожна команда, користуючись словником знаходить на зазначеній сторінці фразеологізм та відтворить рухами їх звучання фразеологізмів. Команди мають змогу отримати 10 балів.

Допоможе вам у цьому гра «Пантоміма».

Кожній команді пропонується відтворити 3 фразеологізми за допомогою пантоміми.

  • Набрати в рота води. Т.1ст. 31 № 13
  • Бровою не моргнути. Т. 1 ст. 70 (перше зверху)
  • Діло майстра боїться. Т.1 ст. 168 (останній у низу сторінки)
  • Насипати перцю. Т. 2 ст. 39 (другий зверху)
  • Не ловити гав. Т. 2 ст. 63 (перший зверху)
  • Ні сіло, не впало. Т. 2 ст.86 (другий у другій колонці)

Координатор підраховує бали.

 

СЛ. 7       Друга зупинка.  Літературна Харківщина

 

Координатор:  

      Саме Харківщина стала батьківщиною багатьох митців, які посідають визначне місце в літературному житті України. Вулицями міста та стежками ланів і лісів Харківщини ходили Григорій Сковорода і Квітка-Основ'яненко, Євген Гребінка і Петро Гулак-Артемовський, Борис Грінченко і Павло Грабовський, Микола Хвильовий і Олександр Довженко, Олесь Гончар і Павло Тичина. Славу літературного Харкова примножували своїм полум’яним словом Іван Вигран та Іван Багмур, Роберт Третьяков і Ігор Муратов, Петро Панч і Леонід Первомайський.

Координатор: члени обох команд багато читають і тому їм буде нескладно виконати наступне завдання і отримати 5 балів.

СЛ. 8    Питання для команди «Сині волошки».

 

      Який з цих творів Семен Климовський

  1. «Маруся»,
  2. «Їхав козак за Дунай»,
  3. «Маланка».

 

Який з цих творів Григорій Сковорода

  1. «Вдячний еродій»;
  2. «Федько-халамидник»;
  3. «Тореадори з Васюківки».

 

Який з цих творів Володимир Александров

  1. «Я бачив, як вітер березу зломив»;
  2. «Вечірній дзвін»;
  3. «Вдова Сірчиха-Іваниха»

 

СЛ . 9  Питання для команди «Жовті чорнобривці».

 

Який з цих творів Степан Писаревський

  1. «Жар-птиця»;
  2. «Де ти бродиш, моя доле»;
  3. «Кобзарі»;

Який з цих творів Яків Щоголев

  1. «Порада»;
  2. «Каменярі»;
  3. «Лісова пісня».

 

Який з цих творів Григорій Данилевський

  1. «Маруся»;
  2. «Христос-сеятель»;
  3. «Морозко».

 

Координатор підраховує бали. Продовжуємо квест. На вас чекає третя зупинка .

 

СЛ. 10  Третя зупинка.

Бібліотекар:  Тут шумно та гамірно, бо ми прибули на  «Літературний ярмарок». Серед ярмаркових лотів, командам потрібно знайти конверти з завданнями. Перегорніть книги і знайдіть те, що вам потрібно. У конверти уміщено картки з назвами творів, їх авторів та дійових осіб, які потрібно правильно сумістити, щоб у результаті отримати правильну відповідь: автор, і назва, і дійова особа. За кожну правильну відповідь команди отримують до  5 балів.

 

  1. М. Вороний – «Євшан-зілля» – ліричний герой.
  2. В. Винниченко – «Федько-халамидник» – Стьопка.
  3. В. Нестайко – «Тореадори з Васюківки» – дід Салимон.
  4. І. Франко – «Захар Беркут» – Мирослава.
  5. А. Чайковський – «За сестрою» – Мустафа-ага.
  6. М. Стельмах  - «Гуси-лебеді летять» - дід Дем’ян

 

Тим часом координатор підраховує бали за попередні завдання.

 

Координатор:  Саме «Гуси-лебеді» перенесуть до наступної зупинки, коли ви назвете автора казки з такою назвою.

 

СЛ. 11  Четверта зупинка виводить нас на Лісову стежку

Ви бачите, як гарно в лісі! Ліси дарують нам красу і затишок, збагачують повітря киснем, таким необхідним для життя! Зменшують швидкість шалених вітрів. Від наявності лісів залежить рівень води в річках та рясний урожай на полях. Тому ліс необхідно берегти і примножувати, а безпечно мандрувати лісом допоможуть ваші знання. Дайте відповідь на такі запитання за які команди отримають по 3 бали.

 

  1.                Ж.  А які ви знаєте дерева, що ростуть у нашій місцевості?
  2.                С.   Чи росте дерево взимку?  (Ні)
  3.                Ж.  Чи є листя у кактуса?  (Так, це голки, які у процесі пристосування до посушливого клімату набули таку форму).
  4.                С.  Для створення якої книги в наш час новітніх технологій не потрібно вирубати ліси, бо її сторінки не паперові?  (Електронна книга).
  5.                Ж.    Яке дерево стало символом сили й мужності українського народу? (Слов’яни, стародавні греки, римляни ще на початку своєї історія поклонялись йому, приписували чудодійні властивості, складали про нього міфи і легенди).  (Дуб)
  6.                С.      Дерево символ України (Верба)

 

 

СЛ. 12  Ви відповіли на всі запитання, це дає вам право  отримати зашифровану підказку щодо подальших пошуків, а тексти з шифрами знаходяться на цій поличці. Ви станете  дешифраторами. За це завдання команди отримають  8 балів.

Згадайте український алфавіт! Кожна літера стоїть під визначеним порядковим номером:

 

Команда «Синіх»       22, 15, 21, 11, 18, 32;  10, 12;  22, 15, 1, 21, 2, 19, 17;

Команда «Жовтих»   29, 24, 15, 1, 14;  2, 12, 16, 33;  15, 19, 16, 19, 6, 33, 10, 33.

(Відповідь: Скриню зі скарбом шукай біля колодязя).

 

Квестери займаються дешифровкою, а координатор підраховує бали, заповнює таблицю для командного та індивідуального заліків.

 

СЛ.  13

Бібліотекар. Після дешифровки стала відома кінцева точка маршруту, а скриню знайдемо по ходу просування команди до неї лісовими стежками, де ми пройде флорвікторина. Кожна правильна відповідь має 3 бали.

 

СЛ. 14

 

Команди за чергою, дадуть відповідь на такі загадки.

К. Ж.

Взимку й літньої пори

Вид утворює бори.

І як той небесний дар

Постачає нам «янтар».               (Сосна)

 

К. С. Що за ягода чудова

У лісах росте соснових.

Вір нам, друже, чи не вір,

А покращує нам зір.             (Чорниця)

 

К. Ж.   В цих болотних ягодах червоних

Вітамінів більше, ніж в лимонах.

Люди цю рослину знають,

Пізно восени збирають.             (Журавлина)

 

К. С.  Зростає повсюдно:

На болоті й там, де людно.

Пекучі волосинки має.

Ними всякого вражає.            (Кропива)

 

К. Ж.  На болоті зростає.

Листя клейке має.

Дерево струнке й високе,

Витримує водні потоки.              (Вільха)

 

К. С.   На воді зростають,

Жовті квіти мають.

Кожен їх знає –

Відразу вгадає.          (Глечики жовті)

 

К. Ж.  Стебло тригранне мають,

Купинами зростають,

Утримують вологу,

Порізати можуть ногу.              (Осоки)

 

 

Координатор. Ось і знайшли ми скриню зі скарбом, але відкрити її нелегко.  Дайте відповідь на такі запитання і отримайте додатково 1 бал.  (Додатково у командний залік)

 

  1. К.С.   Назвіть книгу, яка знає все.         (Енциклопедія)

 

  1. К. Ж.  Відома історична повість М. Гоголя          (Тарас Бульба)

 

  1. К. С.  Найстаріший богатир.            (Ілля Муромець)

 

  1. К. Ж. Автори гімну України.          (М. Вербицький, П. Чубинський)

 

  1. К. С. Літературний персонаж:

 

  • Хто той хлопчик, який жив у зграї вовків?  (Мауглі)

 

  • Як звали друга Робінзона Крузо? (П’ятниця)

 

  • Назвіть ім’я чарівної дівчини з блакитним волоссям.   (Мальвіна)

 

СЛ. 14

 

Бібліотекар:    

 

            Ви успішно пройшли усі етапи квесту завдяки тому, що були справжньою командою і можемо відкрити скриню зі скарбом. Після загального підрахунку балів проголошується команда-переможець. Отримує приз і переможець у особистому заліку. Вітаємо! Гру завершено!

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
21 квітня 2018
Переглядів
1388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку