Виховна година на тему: Квіти у житті людини

Про матеріал
Ознайомити здобувачів освіти з красою нашої природи; Розповісти про красоту кожної квітки, їхню роль у житті людини; Розширити кругообіг знань по флористиці; Розвивати естетичну компетентність; Виховати глибоке почуття пошани до природи, до рідного краю.
Перегляд файлу

 

Державний навчальний заклад

  «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти»

 

 

 

Відкрите

дистанційне засідання

предметного гуртка «Цікавий світ»

 

на тему:

 

 Букет Люблю Україну

 

 

                                                                      Виконала:

                Викладач, спеціаліст першої категорії

                                                                             Світлана ПОМИЛУЙКО                  

 

 

 

 

 

 

 

Запоріжжя

 

Відкрите

дистанційне засідання

предметного гуртка «Цікавий світ»  (Слайд № 1)

Викладач  предмету «Технології»  Світлана Помилуйко

 

Хід  дистанційного засідання

Звучить пісня  https://www.youtube.com/watch?v=NVZRSTVnni8

«Чому квіти не в’януть»  Cлова: Ілля Бердник; Музика: Олександр Зуєв;

  Гурт «Фест». Виконує Василь Радченко.

Викладач: Шановні здобувачі освіти! Як ви думаєте про що сьогодні піде мова?

Відповіді здобувачів освіти.

 

(Слайд № 2)

Викладач: Так, сьогодні мова піде про квіти. Наша тема: «Квіти у житті людини».

 

(Слайд № 3 )

Мета нашого заняття:

Ознайомити  Вас з красою нашої природи;

Розповісти Вам про красоту кожної квітки, їхню роль у житті людини;

    Розширити  Ваш кругообіг знань  по флористиці;

Розвивати Вашу естетичну компетентність; 

Виховати  в Вас глибоке почуття пошани до природи, до рідного краю.

 

(Слайд 4)

Зміст нашого заняття складається  з таких  підтем:

1. Мова квітів

2. Символіка кольорів

3. Види квітів

4. Значення  кількості  квітів у букеті

5. Порядок дарування квітів

6. Поради при виборі квітів та їх вручення

 

(Слайд  5)

1.Мова квітів

Викладач:  Ми з Вами поговоримо про мову квітів. У  квітів  своя мова. Вони мовчать, але своїм мовчанням говорять так багато! Люди, дивлячись на квіти, отримують задоволення: хороший настрій і відчуття зіткнення з чудовим. Ці  почуття завжди примушують людей мислити та складати цитати про квіти.

   Квіти – це посмішка сонця, яка дарує радість. Коли думаєш про квіти, в уяві, як у веселому хороводі, кружляють троянди та гвоздики, маки та ромашки, гладіолуси та тюльпани, хризантеми та фіалки.

 

 

 

(Слайд 6)

Квіти пробуджують прекрасні почуття, тому що вони – сама досконалість. Яким бідним і сумним став би світ квітів. А світ квітів – ніжний та яскравий, вибагливий та надзвичайно прекрасний.

Прекрасні рослини своєю красою, чудовим ароматом, яскравим святковим вбранням висвітлюють наше повсякденне життя, роблячи його прекрасним! Не дарма ж слова світло та колір співзвучні.

Можна процитувати одну легенду, яка свідчить, що квіти з'явилися коли веселка піднялася дуже близько до сонця і почала танути, її кольорові краплі пролилися вниз. І скільки змішалося барвистих відтінків веселки, стільки втілилося їх у відтінках рослин квітів.

 

(Слайд 7 )

Викладач: А зараз, давайте подивимося вислови видатних людей про квіти.

                Квіти — вірші природи. (Жюль Верн)

                Квіти — це усмішка сонця, яка  дарує  радість. (Жюль Верн)

                Всі мами, як  квіти прекрасні! У кожній  аромат  чудовій  свій. Поки є мати — є  на планеті щастя! Поки є  діти — в світі є спокій!      (Мішель Фуко)

                     У квітів не буває буднів, вони завжди одягнуті  святково!

(Малкольм де Шазаль)

                Ваша квартира може ломитися від красивої меблі, предметів мистецтва   і інших дорогих речей, але тільки живі квіти приносять до будинку справжню красоту.  (Аніка Вишес)

                Квіти — як люди, на добро щедрі і, людям  віддаючи ніжність, вони квітнуть, серця обігріваючи, як  маленькі, теплі  багаття. (Жане Киримизе)

 

(Слайд 8 )

Ніжні, красиві, червоні, білі, жовті, великі, маленькі, середні - будь-які.

Аби від рідної та близької людини. Квіти є символом любові, вірності, уваги, це вказівник молодої душі. Для жінки це не лише естетично гарний знак уваги, а й велика радість душі.

 

 (Слайд  9,10)

А як же приємно бачити свою кохану щасливою.

Ці красиві рослини - одне з найкращих творінь природи.

Вони вражають нас найтоншими ароматами, тішать  найрізноманітнішими відтінками. Вони, як і музика, створюють піднесений настрій, окрилюють... Здавна вони були для людини символом ї супутниками  життя.

 

(Слайд  11)

Яскраві кольори активують у мозку зону, що відповідає за позитивні емоції, а аромат квіткового пилку налаштовує організм на регенерацію клітин та допомагають зосередитися.

 

 

 

(Слайд  12)

Ці тендітні творіння природи не лише покращують наш настрій, допомагають висловити найрізноманітніші почуття, а й розвивають наш смак, прикрашають житло, лікують.

 

(Слайд 13,14,15,16)

Це неймовірно! Мить, коли нова людина приходить у цей світ – напевно, найзворушливіша, наймиліша та святкова подія, яку тільки можна уявити.

І супутником немовляти  все його життя до останнього часу  будуть квіти.

 

А які квіти подобаються вам, шановні здобувачі освіти?

Відповідь здобувачів освіти.

 

(Слайд 17) 

2. Символіка кольорів

Викладач: Кожен колір квітки має свою символіку.

Білий, блакитний чи рожевий є символом чистоти та непорочності, тому композиція в такій палітрі подається на першому побаченні, на честь закінчення школи або у день народження.

Червоний, бордовий, пурпуровий, фіолетовий асоціюється з пристрастю, палким коханням.

 Якщо ваші стосунки тривають тривалий час, і ваші почуття стали ще сильнішими, то будь-яка палітра підійде для презенту.

Жовті та помаранчеві квіти здатні підняти настрій у жінок будь-якого віку.

Сині бутони відрізняються таємничістю. Доставити такий букет загадковій та недоступній жінці, значить показати намір доглядати.

      1.  Як ви думаєте, шановні здобувачі освіти, як називається професія з складання композицій із квітів?  (Флорист).

      2.   Гарно поставити квіти або рослини у вазу не просто, це справжнє мистецтво складання букетів. Воно називається? ( Ікебана).

     3.  Як називається мова квітів?  (Флоріографія)

 

(Слайд  18)  

3. Види квітів

Викладач: Давайте зараз поговоримо про види квітів.

 Троянди - виражають пристрасть і глибоке кохання. Їх підносять на знак захоплення та поваги. Сполучені в одному букеті червоні та білі троянди означають гармонійне кохання, одностайність, міцну та довгу дружбу, союз.

Є така притча: Архангел Гавриїл сплів для святої Богородиці три вінки: з білих троянд – радість, з червоних – страждання, з жовтих – її славу. Вінками з троянд греки прикрашали наречену, її рожевими пелюстками обсипали покої молодят. Лицарі вірили, що троянда вселяє в серце мужність, тому на воїнів замість шоломів одягали вінки з троянд і на щитах вибивали зображення цієї квітки. Троянди лікували, пелюстки накладали на обличчя для надання йому свіжості, а зібрана з квіток роса вважалася засобом проти запалення очей.

 

(Слайд  19)

Тюльпани - ці квіти весни. Букетик тюльпанів відмінно підходить   і  для першого побачення, і як знак уваги при зустрічі.

 

(Слайд  20)  

Ромашка - у фольклорі дуже поширене ворожіння на пелюстках «любить-не любить». Символ простоти і милі безпосередності. Цю квітку, незважаючи на свою невибагливість, дарують, коли хочуть сказати про теплоту душі та добре серце.

 

(Слайд 21)  

Лілія - даруйте їх із особливою обережністю. Хоча квітка і символізує чистоту і непорочність, вона має й інший підтекст.

 

(Слайд  22)

Гібіскус – нагадують велику ромашку. Стрункі та елегантні, вони цілком підійдуть милим дамам будь-якого віку для різних випадків.

 

(Слайд  23)

Іриси - свою назву отримали від відомого лікаря Гіппократа на честь давньогрецької богині Іріди. Вона спускалася до людей веселкою, і на її шляху виростали такі рослини. На мові квітів ірис означає гарні новини, шляхетність та велич.  Якщо поставити одну білу гілочку біля голови дитини, то за повір’ями душа його залишиться світлою і чистою. Жовті суцвіття можна подарувати жінці, якій ви хочете висловити своє захоплення.

 

(Слайд  24)

Конвалії (ландиш) -  Букетик вишуканих білих дзвіночків, перев'язаний скромною стрічкою, часом більше розповість про почуття юнака, ніж благородні троянди. Якщо вам піднесли конвалії, значить, перед вами стоїть хлопець із чистою душею, романтичними намірами. Сміливо вирушайте з ним на побачення!

 

(Слайд  25)

Маки -  мають цілющі властивості. Букетик червоних суцвіть, подарований даром, неодмінно приведе до миру і щастя в сім'ї.

 

(Слайд  26)

Півони - символ жіночої грації та краси. Досі вважається, якщо його поставити на роботі, то на вас чекає підвищення, у вітальні вдома — незаміжня дівчина зустріне свою другу половину, у спальні — підвищиться сексуальна енергія між чоловіком і дружиною. Нерідко їх можна зустріти у нареченої у весільному букеті.

 

 

 

 

(Слайд 27)

Ранункулюс -  гілочка рослини символізує ясний розум і інтелект, то подарувати їх рекомендується освіченій  і інтелігентній дівчині. Так молодик покаже неординарність свого мислення.

 

(Слайд 28)  

Ніжна еустома  її значення – побажання процвітання, щастя та довгих років життя.

 

(Слайд 29)  

Незабудки - символ вірності та непорочності. Хлопець мовою жестів подарованої композиції може сказати,  що ніколи не забуде свою кохану, і вона залишиться у його серці назавжди. Цікавий факт: вважається, що, якщо дівчина додасть невеликий букетик на груди юнака, або повісить на голову вінок, то кохання та вірність з його боку забезпечені.

 

(Слайд 30)

Бузок - всі відтінки романтичної рослини говорять лише про любовні пориви душі.

 

(Слайд 31)  

Хризантеми - вважається, що квіти означають довге життя і процвітання, відродження, що робить їх популярним подарунком.

 

(Слайд 32)

Соняшник – стійкість, життєлюбність, оптимізм, віру в майбутнє, позитивний настрій, достаток, удачу та благополуччя.

 

(Слайд 33)  

Гвоздика -  є не тільки трагічним символом скорботи, але також символом любові, боротьби і змін.

 

А яка Ваша улюблена квітка?

Відповідь здобувачів освіти.

 

(Слайд 34)

4. Значення  кількості  квітів у букеті 

Викладач:  Я зараз Вам розповім, що означає кількість квітів у букеті.

(1 квітка) увага

(3 квітки) повага

(5 квіток) визнання

(7 квіток) обожнення

(9 квіток) захоплення

(11 квіток) вірність і любов

(13 квіток) вічне кохання

 

 

(Слайд 35)

Вірити у квіткову символіку чи ні – це вибір кожного.

Даруйте  квіти різних кольорів кому хочете і коли захочете, адже головне – щоб подарований букет був від щирого серця і з найсвітлішими побажаннями!

У день народження прийнято подавати, залежно від дати, розкішні виконання.  На ювілей купіть кошик, що складається з 51 або 101 троянди.

Само собою, квітів може бути і більше. Об'ємні букети дарують бажаючи справити враження, загладити провину та отримати прощення.

Негласним правилом вважається, що святкова композиція має бути з непарною кількістю, а траурний букет – з парним. Це давня традиція: загиблим у бою на могили кладуть по 2 квітки: «один покійнику, інший – Богу».

 

(Слайд 36, 37)

5. Порядок дарування квітів

Викладач: Як  же правильно дарувати квіти?

Подавати композицію краще лівою рукою, тоді права буде вільна на випадок рукостискання. Об'ємну композицію можна подавати двома руками. Наперед потрібно продумати, якими словами супроводити вручення кольорів. Це може бути віршоване вітання чи щирий комплімент. Вручаючи квіти, треба дивитися прямо на отримувача, дружелюбно, не відводячи очей. Блукаючий погляд може бути зрозумілий.

 

(Слайд 38)

Квіти в букеті чи горщику?

Викладач: Якщо все ваше єство кричить про марність букета, але привід вимагає квітів, зверніть увагу на квіти в горщику - вони будуть тішити одержувача ще довго.

Але існує повір’я – приймати в дар квітку в горщику можна тільки від близької людини.

 

(Слайд 39)

Дуже юним дівчатам

Викладач: Для подарунка юним дівчатам підходять квіти світлих відтінків, наприклад, ніжно-рожеві або персикові. Добре для початку дізнатися про її переваги, можливо, лісові квіти сподобаються їй набагато більше, ніж химерні троянди або лілії.

 

(Слайд 40)

Квіти для дружини

Здивувати дружину після багатьох років спільного життя можливо, подарувавши їй квіти не з приводу, а просто висловити свою увагу і любов.

 

(Слайд  41)

Квіти для мами

Мама – єдина та неповторна. Для неї і букет, чи то троянди чи лілії, півонії чи хризантеми, можуть бути ексклюзивні, що виражають подяку та вдячність. Тепло і турбота – ось на що чекають мами від дітей, тому і квіти потрібно підбирати з цими думками. Тут важливий не так букет, як теплі слова, якими ви його супроводите.

 

(Слайд 42)

Квіти для хлопців, чоловіків

Для хлопчиків найкраще в подарунок вибирати квіти, які символізують ті якості, які звикли називати чоловічими – честь, сміливість, відвагу, амбітність. Вони навіть зовні звичайної виглядають суворішими і холоднішими, ніж «жіночі» квіти. Підходять  гербери, лілії, хризантеми, дельфініуми, кали, орхідеї і, звичайно, троянди. Дуже добре в чоловічих букетах виглядає, як доповнення бамбук. Дотримуючись класичного етикету, можна дарувати чоловікові квіти, лише коли він став винуватцем урочистості, особистої чи суспільної. Якщо букет призначений чоловікові, але з ним жінка, то квіти вручаються їй.

 

(Слайд 43 )

Квіти для бабусі

Підбираючи композицію для подарунка бабусі, слід звертати увагу на стан квітів. Краще, якщо вони будуть без пилку та надто насиченого аромату.

 

(Слайд 44)

Перше побачення

Хлопці, якщо ви зовсім мало знайомі з дівчиною, правильніше буде на першому побаченні обійтися коробочкою дорогих цукерок: це покаже зацікавленість і небайдужість. І позбавить супутницю від незручності гасати з квітами весь вечір. Але це ваш вибір.

 

(Слайд  45)

6. Поради при виборі квітів та їх врученні.

Викладач: Як треба вибирати квіти, кілька порад Вам при виборі квітів.

Свіжість квітки визначається ступенем розкриття бутонів.

Нижня частина стебла на зрізі має бути свіжою, без темних плям, без слизьких потік. Листочки рослин на вигляд здаються приємними, не пом'ятими, без загнивання та неприємного запаху.

Вважається, що букет для жінки повинен мати круглу форму, а для чоловіка витягнутою.

 

(Слайд  46, 47) 

Однак для того, щоб букет приніс ще більше радості та позитивних емоцій, необхідно враховувати деякі прості правила етикету.

Викладач: Для початку необхідно навчитися правильно нести квіти. На вулиці букет має бути в руках у дами. Композицію потрібно нести бутонами вниз. Це робиться для того, щоб квіти не втратили свого прекрасного вигляду та не зламалися від вітру. Як тільки Ви прибудете на місце призначення, можете сміливо передавати букет до рук чоловіка. На будь-якій урочистості буде краще, якщо адресат отримає квітковий подарунок саме з рук чоловіка. Єдиний виняток у цьому правилі – це якщо адресатом є чоловік-іменинник. У такому разі букет може піднести жінка, а чоловік прокоментувати цю дію за допомогою невеликого вітання.

 

(Слайд 48)

Викладач:

1. Шановні здобувачі освіти!  Як часто ви даруєте квіти своїм рідним та близьким людям?

Відповідь здобувачів освіти.

2.І що ви знаєте про квіти?

Відповідь здобувачів освіти.

Прошу вас самостійно пройти тест для перевірки ваших знань про квіти Посилання:  https://kalushnews.city/tests/83439/test-chi-bagato-vi-znaete-pro-kviti 

 

(Слайд 49)

Викладач: Головне призначення квітів – прикрашати цей світ, роблячи його яскравішим та святковим.

Показ відеофільма «Як розпускаються троянди».

Посилання:   https://www.youtube.com/watch?v=b5Vb3bp3tMA&t=93s

 

Сподіваюся виховна година допомогла вам розібратися, які саме квіти будуть прекрасним і радісним  доповненням не лише у вашому власному житті, а  й у житті ваших близьких та коханих людей.

Я сподіваюся, що у ваших серцях цвітуть чудові, дивовижні квіти .

 

Цвітіння Півонії Саду Стокове Зображення

 

doc
Додано
8 грудня 2023
Переглядів
502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку